måndag, oktober 06, 2008

Typiskt svenskt!!!!!! Typiskt Luther!!!!!!

Jag har redan bloggat om det, att jag stör mig på "typiskt svenskt", men det är värt att tas upp igen. Jag blev påmind genom ett inlägg som handlar om att en kvinna som bloggade på arbetstid fick sparken, och det skylls på inget annat än missunnsamhet och att man inte får sticka ut. Dexion skriver dessutom om Fru Gårman ur "landet lagom grått"-perspektiv. Det är så man vill gråta.

Här är listan på orsaker som allt som händer i Sverige och som man själv inte gillar kan skyllas på:
  • Den berömda (vardå nånstans? -bloggarens anm.) svenska avundsjukan
  • Missunnsamhet
  • Mellanmjölk
  • Lagombegreppet
  • Att ingen pratar med varann på tunnelbanan
  • Jantelagen
  • Socialdemokratin
Jag och Fredrik Stangel är mycket förtjusta i att parodiera människor som skyller allt på sosse-Sverige, och använder prefixen "sosse" på allt som signalerar förmyndarsamhälle (typ som med dinosauriehus för nåt år sedan). Stangel skulle shoppa jeans och massor av modeller var, till vår stora irritation, förslitna. Alltså förhandsslitna. Och jag nämnde att jag tycker att det är snyggt med morrhår (jag tror det heter "mustacher" egentligen, de ljusare linjerna som bildas av vecken i skrevet, men jag har alltid kallat dem morrhår) men jag vill att de ska bildas där de bildas naturligt, så att linjerna överensstämmer med vecken. Morrhåren ska anpassas efter mitt skrev, inte efter var Levi's anser att de ska vara. Jäkla förmyndarsamhälle man ska behöva leva i.

Poängen med anekdoten är att från och med förra onsdagen heter förslitna jeans "sossejeans" och inget annat. Poängen med inlägget är att allt kan ju förihelvete inte skyllas på den där checklistan, hur mycket man än vill slentrianskylla allt på mytologisk svensk jantemaffia.

Indignerat. Andra bloggar om: , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

"en kvinna som jobbade på arbetstid fick sparken"

Waaaaat?! Det är nog sannerligen en first time...

F ö så behöver inte allt som har med förmynderi att göra vara sosserelaterat. Förmynderi är lika mycket förmynderi när högern är i farten som när vänstern är i farten.

Tomas Antila sa...

jag hatar verkligen argumentet Förmyndarsamhället! Jag kom på något liknande som man kunde beskylla den borgerliga regeringen för. Vad var det? Klara sig själv-samhället? Men grejen är att det väl mest är jobbiga jävlar som säger förmyndarsamhället? Sånna där riktiga besserwissers som tror de förstått precis hur samhället fungerar? Eller har blogosfären också hakat på detta vedervärdiga ord? Jag hatar i sånna fall alla jävla förmyndarbloggar som säger åt en vad man ska tycka!

Anonym sa...

Jag tappade slutgiltiten tron på att Sverige är Storebrorsammhälle framför alla när jag såg vilka slags reklam som förbjudits i Storbritannien och USA... nu senast var det väl Angelina Jolie med pistol som inte var ok. lolwhut?

Också "torra städer" i amerika, där det varken finns systemet eller spritkrograr, är ett kul exempel när folk börjar klaga över trista svenska sossemonopol

Tore Kullgren sa...

Saken är den att Jantelagen (som är dansk och inte svensk till sitt ursprung) inte har ett dugg med jämlikhet eller socialism att göra.

Den eminenta Hexmaster lägger ut texten om Jante här:

http://www.faktoider.nu/jante.html

Anders Holmberg sa...

Jag undrar bara vad det här skulle ha med Luther att göra? Hans komplexa tankesystem handlar bl.a. om att vi duger som vi är och inte behöver köpa eller prestera något för att vara accepterade. Se hur han förkastade avlatshandeln. Han hade också mörka sidor förstås och var barn av sin tid. Men vet du, lagom var knappast nåt man kan beskylla honom för.
läs mera om du vill: http://sv.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther

Tanja Suhinina sa...

Säg det. Just frasen "Typiskt svenskt, typiskt Luther" kommer från en Berglinsripp, men den baseras ju på att Luther ofta dras in i uttalanden om typiskt-svenskt-mellanmjölk-jante.