tisdag, november 23, 2010

Sexokön pt 5 - kraft och motkraft

Jag har försökt skriva det här i evigheters evigheter, men jag får inte till det. Dels för att inte jag personligen har legat med minst alla människor. Dels för att jag inte får till en fungerande grundmodell. Teoretisk, med pilar. Men det kom upp i föregående inlägget, så jag försöker kort och utan modell eller att ha legat med hela världen.

Jag har några stycken universalsexråd jag tänker ge alla om jag hamnar i positionen där jag behöver ge folk universalsexråd. Det här handlar alltså inte om vad man kan göra i specifika saker, utan mer svar på frågan "hur får man bättre sex?".

Universalråd: gör mer som det motsatta könet.*
*Tillagt efter kritisk kommentar: (heterovärldanpassat här, för att Sexokön-inläggen handlar om hur man talar sex med man och kvinna. "Könsavkoda rollerna i hur sex talas om och använd dig av båda" är ett annat sätt att säga det på. Eller "gör som du brukar och har lärt dig - och tvärtom")

Tjejer har som vanligt med jämställdhetstjafs fått höra att de ska göra mer som killar i väldigt många år nu. Ta för sig. Ta initiativ. Aktivera. Gör saker. Ligg inte bara där och låt saker hända dig. Nöj det inte med orgasmlöst sex. Ain't sayin att projektet "gör tjejer tvåsidiga i sängen" har lyckats, men det har banne mig försökts.

I mitt utforskande av Flashbacks sexforum har jag stött på en del trådar där män klagar på att kvinnor är dåliga i sängen. Känner igen det från många håll. Det finns en del klagande på att killen får göra allt jobb, och med det menas ofta det konkreta fysiska arbetet i att knulla, medan tjejerna ligger på rygg och gnäller om killen misslyckas att få dem att njuta.

Och där finns det ju två sorts missnöje. Dels missnöjet över att vissa brudar misslyckas i sin reaktivitet. Att de är för dåliga på att subtilt signalera vad de vill och sedan visa att killen gjorde det de ville och oj vad skönt det var. Dels är grabbarna missnöjda över att tjejerna inte är aktiva nog - alltså att tjejerna tar för lite synliga initiativ och gör för lite av det fysiska arbetet.

Jag tror rätt mycket på att kvinnor generellt är "latare" i sängen än män. Minimikravet på det samhället ser som sex är ju ändå att kvinnan särar på benen medan mannen juckar. Jag har liksom lägre ribba där än alla VD:ar som heter Göran. Så jag förstår verkligen att det finns en del män som tycker att sex inte är så jävla party och deras partners borde sprattla mer.

Men jag undrar hur mycket de här grabbarna har tänkt på att det som krävs för att man ska kunna vara en bra förare är en bra följare. För hur mycket man än skolat tjejer i att bete sig grabbigare så har det inte förts lika aktiv kampanj för att skola grabbar i att bete sig brudigare. Och då menar jag sex, inte att de ska prata känslor. Vilket iofs alla verkligen borde lära sig, men det är en annan historia.

Det jag menar är om de som tycker att deras tjejpartners är dåliga på att vara aktiva faktiskt gör sitt för att göra det möjligt och roligt för tjejerna att vara aktiva. För det är ju inte bara att lägga sig på rygg och hoppas på det bästa. Ska man vara bra så får man jobba även i tjejrollen.

Typ det där med att subtilt men ändå begripligt antyda vad man vill ha och hur man vill ha det. I nån av de ovanlänkade trådarna klagar nån kille på att tjejer kan hävda att de tar initiativ genom att de tar på sig sexiga underkläder. Mannen hävdar att det inte är att ta initiativ på riktigt. Jag tycker att det är det visst, men det är klart det är annan sorts initiativ än att hoppa på nån och hångla ned denne på bordet.

Jag tycker att en rimlig jämförelse är att det där med att ta på sig fina underkläder är som att öppna en dörr. Att hoppa på någon är som att gå in genom dörren. Min uppfattning om att tjejer förväntas ta initiativ mer genom att öppna dörrarna, medan killar förväntas gå över trösklar. Och det man lätt missar om man klagar på att ens partner aldrig försöker gå in hos en är att man kanske borde ta och lära sig öppna dörren först? Det är inte särskilt lockande eller uppmuntrade för partnern om dörren är stängd.

Samma sak när man väl är inne, så att säga. Klassisk situation: tjej signalerar vad hon vill, kille läser signaler och genomför, tjejen ger sexig feedback om det som görs är skönt/oskönt. Vill man vända på steken får man se till att kunna kommunicera vad man vill på fler sätt än hålla hårt i håret och trycka ned över kuken. Och man får se till att ge upphetsande och tilltalande feedback. Det kan se olika ut, förstås, allt mellan flämtningar och engelskspråkigt porrsoundtrack. Verbalt eller ickeverbalt eller inte ens ljud utan bara kroppsrörelser. Finns skitmycket man kan göra där, och det blir outhärdligt ointressant att vara aktiv med någon som inte reagerar på det man gör. Det senaste var min subjektiva åsikt, men jag har fått uppfattningen att den delas av rätt många. Till och med av de flesta människor som tycker att samtyckeslagar skulle döda allt sex i Sverige.

Så, eh. Vad tycker ni? Jag vill höra!

Intressant pt 5. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Sexokön pt 4 - no such thing as a free lunch
Sexokön pt 3 - View to a kille
Sexokön pt 2 - Call and response
Sexokön pt 1 - "jag kommer skrika så hårt att jag spräcker din trummhinna, bitch"

11 kommentarer:

Trppa sa...

inte så universiellt om du redan i första rådet utgår från att man ska ligga med nån av ett annat kön... läste inte efter det.

Tanja Suhinina sa...

Jag skrev först en disclaimer om att jag var medveten om att det hela skulle vara heteronormativt. Sen tänkte jag att de som läst inläggen i serien förut vet att jag utgår ur en heteronornativ diskurs just för att inläggsserien handlar om företeelser inom den diskursen. Så jag tänkte det skulle bli överflödigt. Synd att det blev fel just här, jag försöker annars skriva inkluderande eller påpeka varför jag inte gör det.

Fredrik Stangel sa...

När någonting är "del 5" kanske man kollar efter vad saken egentligen gäller innan man kommenterar att man inte läst alls.

Grovt Initiativ sa...

Mycket välsnajdade liknelser. Detta ska länkas och kommenteras!

Tanja Suhinina sa...

GI:
JA JA JA!!!!!

Tomas Antila sa...

det är väldigt bra grejer du belyser. Jag tycker det är synd att det finns en syn att det är någon som är dominant och nån annan som tar emot. Jag har börjat snöa in lite på BDSM, och där är det verkligen seme/uke. Det borde vara typ, alla ska kämpa för laget!

en_anna sa...

Ja. Det är mycket enklare att få en tjej att ligga och ta emot än att få en kille att göra samma sak. Jag har inte heller legat med alla i världen, men med både tjejer och killar. Och jag är medveten att jag gör en grov generalisering här. Men försök få en kille att ligga still och ta emot i mer än trettio sekunder åt gången. Jeez! Rätt snart ålar han runt som en brottare i en VM-final och ska vara aktiv* igen. En person som kan ligga och ta emot och bara njuta är sjuuukt sexigt (personlig åsikt). Killar behöver nog få lära sig att det är ok att vara passiv; vi har nog en hel del könsrollsförväntningar som spökar här. Kan det vara så? Jag tror att det är en av anledningarna att jag tycker att sex med tjejer är bättre - jag kan vara mer aktiv.

*Jag föredrar nog engelskans top/bottom än svenskans aktiv/passiv, men begreppen är tämligen vedertagna i hbt-världen.

Anonym sa...

Jag vet inte om andra tjejer håller med mig men jag känner mig obekväm med alla råd om hur man blir "sexig" och får ett bra sexliv, inte för att jag på något sätt är konservativ, utan för att idealen som lyfts fram inte passar mig alls. Ofta förmedlas föreställningen om att bara man har sexiga underkläder, typ string och pushupbehå/korsett, så kommer man får ett fantasitiskt sexliv och få en massa härliga orgasmer. Problemet är att brudigheten och den sexighet som förmedlas inte speglar mig som individ. Konventionell sexighet och brudghet är inte jag. Inget alternativ eller diskussion om alternativ sexighet nämns - hur ska man då kunna utveckla sitt sexliv?

m sa...

Tanja, jag är så glad för ditt bloggande. Du ger mig verktyg när jag vardagstänker och -diskuterar. Först aktiv/reaktiv och nu öppna dörren/kliva över tröskeln. Det är de små sakerna som rör om mest, är min fasta övertygelse. Liten tuva etc.?

Martin sa...

Jag tycker också att det blir bättre sex om båda är med och jobbar eller byter av varandra. Mycket av det bästa sexet har jag haft just stämmer dessutom överens med det du skriver, kul!

Tanja Suhinina sa...

Vad kul att folk känner igen sig och tycker jag tänker vettigt =) Tack!

Internsektionellsolidaritet:
Jag tror sådär spontant att många håller med dig. Alternativa diskussioner finns såklart, men det blir ju lätt väldigt insnöat oavsett inriktning. Tantrasnacket kan kännar lite väl new ageig - jag tror att många är lika obekväma i att tänka sig som gudinnor som de är obekväma i korsett. Amerikansk sexpositiv queerporrighet som i http://sexisnottheenemy.tumblr.com/ kan också kännas väldigt begränsande.