tisdag, november 09, 2010

Sexokön pt 4 - no such thing as a free lunch


Jag försöker pussla ihop tankarna som passar till poängen med Sexokön-inlägg, men det går trögt. Dock vill jag berätta om ett begrepp som jag nyss fått veta om från Louisa Ismails uppsats om vestibulit som ni kan ladda ned här. Själva fenomenet var inget nytt för mig, men nu vet jag vad man kan kalla det om man ska vara seriös och vetenskaplig (och på engelska). Ungefär som jag lärde mig uttrycket "female copulatory vocalization" härommånaden, trots att jag länge ägnat mig åt det som levebröd och fritidsaktivitet

Termen är "pseudo-reciprocal gift discourse" och jag citerar direkt från uppsatsen:
Den här typen av rollfördelning [aktiv man, passiv kvinna - min anm.] bygger på den så kallade pseudo-reciprocal gift discourse, rakt översatt diskursen för pseudoömsesidigt utbyte. För enkelhetens skull kallar jag det PRGdiskurs.
Centralt i diskursen är att män kräver heterosamlag för att tillfredsställa sin naturliga sexdrift. För kunna göra detta behöver de se kvinnor som passiva hålrum som ger sig själva till partnern. I gengäld måste mannen tillfredsställa kvinnan, ge henne orgasm eller njutning. Han blir alltså ansvarig för kvinnans orgasm och sin egen orgasm. Kvinnan blir därmed ett objekt i dubbel bemärkelse. Dels ges hon bort (till mannen) och hon är den som något ges till, medan mannen är subjektet som agerar. (Gilfoyle, Jackie, Jonathan Wilson & Brown 1993. ”Sex, organs and audiotape: A discourse analytic approach to talking about heterosexual sex and relationships”. Kitzinger, Celia & Wilkinson, Sue (red): Heterosexuality, a feminism and psychology reader. London: Sage publications ltd)
Det var väldigt länge sedan jag hittat en ny term som har med genus och sex att göra, så jag är mycket glad.

Jag är just nu inte så intresserad av att samtala om vem vinner av objekt och subjekt i det här sammanhanget. Det jag tycker är intressant att man inte pratar om sexuellt utbyte som "du gör nåt skönt för mig, jag gör nåt skönt för mig, helst överlappar en del av det där, bingo!". I sättet vi pratar sex på finns det en skillnad mellan vem som ger vad, och hur detta ges.

Någonstans i närheten finns samtal om horor/golddiggers/kaffeflickor/groupies (läs t ex Gustav här) , där sex byts mot någonting annat. Det mest fascinerande är dock att den här diskursen och de här laddningarna i objekt/subjekt, ge/ta, få/förlora, de finns även om man byter sexuell njutning mot sexuell njutning.

Intressant pt 4. Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Sexokön pt 3 - View to a kille
Sexokön pt 2 - Call and response
Sexokön pt 1 - "jag kommer skrika så hårt att jag spräcker din trummhinna, bitch"

3 kommentarer:

A sa...

Jag har hört vissa män klaga på att "mannen alltid förväntas ge kvinnan orgasm" och som lösning på detta vill de införa regeln om att alla är "ansvariga för sin egen orgasm", jag har aldrig riktigt fattat vad de har menat med det, själv anser jag att det är mycket roligare om båda är ansvariga för bådas orgasmer OCH för sina egna än att man bara kör sitt eget race. Men jag kanske har missförstått vad de menar?

Och är det verkligen så att män alltid förväntas ge kvinnor orgasm, hör man inte minst lika ofta om kvinnor som berättar att deras orgasm inte är lika viktig och att när mannen har kommit då är sexet slut, även om hon inte kommit än?

Som kvinna som inte kan komma utan klitorisstimulans känner jag att om min sexpartner inte vill hjälpa mig att ha det skönt och komma då kan jag nästan lika gärna sköta det hela på egen hand utan honom. Det känns som att en man kan ofta komma på egen hand genom vaginalsex med en kvinna utan att hon behöver göra så mycket och ändå känna att han får ut mer av sexet än att runka, och jag menar inte nu att det därför är legitimt för kvinnor att ligga som en död fisk och sen kräva av mannen att han ska ge henne orgasmer, givetvis måste man själv ge något för att få.
Jag tror att problemet till stor del beror på uppfattningen om vaginalsexet som det enda "riktiga sexet". De flesta sexställningar är ju trots allt lättare för mannen att vara den som styr takten.

Äh, jag kanske är helt ute och cyklar nu, men det var mina spontana tankar. Det är helt klart ett intressant ämne

Iggy D sa...

Tanja gjorde en gång en rolig serie om kvinnor som inte kan komma utan klitorisstimulans men har fullt upp med att rulla tummarna istället för att stimulera sin klitoris.

Kan vi få den i repris?

Tanja Suhinina sa...

A:
Jag skulle inte säga att allt är svartvitt, men om man ska generalisera för diskussionens skull tycker jag att att killen öht har mer ansvar för sexet än tjejen. Framför allt skulle jag säga att kvinnan har nästan obefintligt ansvar för mannens orgasm i standardsexdiskursen. Det där vaginalsexet - det är fan inte bara att stoppa in den, man måste jobba för att få sin orgasm och killar förväntas generellt stå för juckandet/pumpandet/inutandet. Typ-ish? Om du fattar vad jag menar?

Iggy:
Fixd!