tisdag, juni 03, 2008

Svar och repliker som bara kommer och kommer och aldrig tar slut

En gång pratade jag och min pojkvän om att man borde göra Blood, Sugar, Sex och Magic som motsvarigheter till Love, Angel, Music och Baby. "Magic, Cilla & Baby" känns som en mycket relevant boktitel.

Det här känns som årets biblioteket i Täby. Tisdagarna har plötsligt blivit de dagar i veckan då jag ser mest fram emot min DN, för någon gång måste väl Lotta Ollson lugna ner sig? Men nej. Idag frågar författarinnan till Magic, Cilla & Baby vilka konstnärliga förtjänster hade kunnat uppfyllas med ett traditionellt icke-feministiskt och heteronormativt perspektiv.

Lotta Olssons replik överraskar inte ett dyft om man läst hennes tidigare uttalanden.
[...]Barn gör som vuxna gör, inte som vuxna säger till dem att göra. Ser man ojämlikhet omkring sig - och det gör man - så blir de genusgranskade barnböckerna bara förljugna, inte framåtsyftande. Identifikation med en litterär gestalt handlar inte om kön eller miljö. Alla som älskade Harry Potter-böckerna var inte själva unga trollkarlar.
Den goda barnboken ska skapas i frihet, av författare och illustratörer som inte tar hänsyn till rådande trender och normer.[...]
Vad hände med bokens helande och inspirerande kraft? Var i Olssons föreställningsvärld finns de jämställda föräldrarna som vill att böcker ska spegla vad de gör? Och myten om den opåverkade konstnären - snälla någon! Det är väl inte annat uppenbart och accepterat att de kommersiella krafterna påverkar, och i så fall är det väl rimligt att skapa jämställda böcker om det finns efterfrågan (som omnämns i debattens början).

Den här söta bilden får man upp om man bildgooglar curve troll.

Från det ena till det andra. Inlägget före det här handlade om hur jag går ner i vikt, och Stefan Hallgren var snabb med sin åsikt i frågan.
Allvarligt talat, Tanja, från en heterosexuell mansgris. Du ÄR snygg och smart, men lite för tunn. Vill du bli REAL HOT, gå upp i vikt. Bli lite mer kurvig-mullig, du vet som Belinda Olsson typ.
Jag avspisade honom ganska duktigt på plats och kämpade emot frestelsen att blogga mer och trollmata, men vafan. Det här är ju en sån där typisk kommentar man har hört en miljon gånger. Någon man som välvilligt upplyser en tjej om att hon är för smal och borde skaffa kurvor för att han ska tända på henne. Det finns så mycket att svara.

Vad jag svarade: Dina åsikter om hur jag ska se ut för att du ska tända på mig kommer bli intressanta när du ser ut såhär, såhär eller varför inte såhär. Fram tills dess får du hålla käften för att åtminstode dölja att du inte ens har en attraktiv insida.

Vad jag kunde svarat istället 1: Hur jävla många bilder på mig har du sett egentligen? Jag har fan inte lagt upp så många bilder i den här bloggen som avslöjar hur smal jag (inte) är. Läser du mina andra bloggar? Jag hatar när folk gör så utan att säga till! STALKER!

Vad jag kunde svarat istället 2: För jag går ju naturligtvis ner i vikt för att vara sexig och påsättningsbar. Kan inte finnas någon annan anledning. Allt kvinnor gör med sina kroppar är alltid till för männen.

(OBS! Jag räknar absolut inte bort betydelsen av viljan att vara sexuellt attraktiv för hur kvinnor piffar upp sig, men det behöver inte vara det enda det rör sig om, faktiiiiskt.)

Vad jag kunde svarat istället 3: Åååh, tack, jag tänkte faktiskt gå ner i vikt för att bli hetare, särskilt tänkte jag på hur jag skulle se ut i just dina ögon. För jag vet ju att alla män tycker som du och framför allt är det ju dig jag vill ligga med, så tack för att du vägleder mig! Jag ska göra mitt bästa. PS. Väntar med spänning på din nästa kommentar om att alla män tycker att kvinnor är som sexigast när de är klädda i jeans och vit tischa.

Vad jag kunde svarat istället 4: Kurvor betyder att det är stor skillnad mellan de smalaste och de bredaste delarna, inte att man är mullig. Jag är t ex kurvigare när jag är smalare för jag får tydligare midja. Dessutom brukar folk med "kurvor" mena "T'n'A", inte "bilringar", och den dagen jag har gått upp mig till C-kupa väger jag typ fyra ton.

Vad jag kunde svarat istället 5: Att tro att man får immunitet bara för att man från början erkänner att man är - höhö - en heterosexuell mansgris - höhö - är väldigt naivt. Att tro att självinsikt är mål och inte medel är någonting som folk har får för sig när de missförstår sig på psykoanalys.

Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

22 kommentarer:

Tomas Antila sa...

från en homofobisk nazist, du är smart och snygg men lite snål alltså.

Kurviga kvinnor = lite överviktiga tjejer är det nya Osminkade tjejer = lätt sminkade tjejer.

Anonym sa...

Men men men men det där Olsson-citatet hänger ju inte ihop. Först ska böckerna vara heternormativa för att det är det som barnen ser omkring sig, och sen ska barnboksförfattare inte låta sig påverkas av rådande trender och normer. Va?

Anonym sa...

Fast det fattar du väl själv att du ska se till att automagiskt gå upp precis där du borde. DUH.

Tanja Suhinina sa...

Tomas: LOOOOOL

M: Äh, citatet hänger inte ihop för att det är lösryckt. Hade jag citerat hela repliken hade allt hängt ihop. Säkert.

Julia: Aaaah! Uppenbarligen är jag inte så smart heller.

Anonym sa...

Svar fyra var klart bäst, enligt min ringa åsikt!

Anonym sa...

Anonym: jag håller med.

Det "folk" i allmänhet inte verkar fatta när de pratar om att det är "fint med kurvor" är just det - de menar en väldigt speciell sorts kroppsform. De låter generösa men det är de inte alls. Det är som när nån säger nåt om att alla storlekar på bröst är fina. Det menar de inte alls. De menar att bröst av alla storlekar är fina om de är symmetriska och sitter tillräckligt högt uppe, typ.

DESSUTOM, är det ett väldigt märkligt sett att "uppmuntra" någon genom att säga att de är "fina precis som de är", som är så vanligt. Så hen skulle alltså inte vara fin längre om hen gick upp eller ner i vikt.

Låt människor ha sina kroppar i fred från kommentarer överhuvudtaget (om de inte bett om dem, men då är det ändå väldigt tveksamt) - det är min princip.

Min mamma ville stötta mig när jag var liten och ledsen för att jag var längst av alla. Det gjorde hon (efter sin bästa förmåga) genom att säga att längden skulle vinna i längden. Hon har alltid varit liten själv, och sa till mig att "korta kvinnor kan aldrig vara ståtliga". Och vips spelade hon ju med i den värld som jag mådde dåligt i, som sa att något var bättre än nåt annat.

Vilken blåsning både hon och jag gick på, liksom. Och samma sak händer varje gång någon säger att "Det är fint med små bröst också", "Det är inget fel att ha stora bröst", "Kurviga kvinnor är så kvinnliga", "Man är lika kvinnlig om man inte har kurvor" blablablablab REPEAT TIL FADE.

Anonym sa...

m: För säkerhets skull ska man nog egentligen sluta helt med att ge komplimanger och kommentarer som är menande som uppmuntrande, inte bara om kroppar.

Om jag t.ex. säger "Vilken fin kaka du har bakat!" så tolkar säkert bakaren det som "Jaså, om den hade sett annorlunda ut hade inte varit fin, eller?"

enmi sa...

jag tycker att det är skumt att man inte får lägga kommentarer till människor att de väger för mycket och borde gå ner, men att det är vida accepterat att säga åt någon att gå upp i vikt för att de är för smala. Att över huvud taget ta sig för och påpeka vad som är rätt för människan i fråga 8angående en kropp som man inte har en aning om hur den ser ut eller fungerar) tycker jag är ganska smaklöst, speciellt i ett offentligt forum som ändå en blogg är.
Jag gillar alla dina alternativa svar. :)

schmut sa...

det är viktigt att tänka på att kurvorna man lägger till sig med bör fastna på rätt ställe. en enstaka kurva som varmt omfamnar linningen på jeansen är inte en önskvärd kurva medans en som fyller ut behån likt en balconette är en bra kurva.
kurvdiskriminering.

fast, du borde skickat honom en bild på dig själv och bett honom ringa in dina problemområden och poängtera vilka saker du bör framhäva. som mansgris hade han kanske haft koll på läget och vi vet ju redan att han gillar att dela med sig av sina tankar om folk och fä.

Anonym sa...

anonym: Ja, precis så reagerar de säkert. Det är nog bäst att låta bli att överhuvudtaget säga något om något till någon.

Anonym sa...

Jag orkar inte läsa vad andra kommenterat här, men jag ville bara säga att jag blir så glad av att läsa din blogg. Du är bra och viktig för mina mål i samhället.

Anonym sa...

Lotta Olsson kan förresten ta och lägga ned. Inser hon inte att hon förlorat för länge sen?

Tanja Suhinina sa...

Anonym: Tack. Det var nog huvudanledningen till varför jag drog upp det här.

M. Håller nog inte med om det där med att vara ifred från kommentarer om kroppen, men i övrigt håller jag med om att man ofta säger mer än man tror.

Enmi: Jo, det är ju så. Det är ju så mycket mer okej att säga "du är smal" än, öh, nåt annat. Det finns ju egentligen bara "smal" och "tjock" på något sätt, inte säger man väl "du är så normalviktig". Jag har inte ändrat vikt så mycket i mitt liv, men jag vägde länge runt 60, och gick sedan ner till 53-55, typ. Och då började folk plötsligt kommentera min kropp, någonting de aldrig förr gjorde om de inte blev tillfrågade. Både de som jämförde med hur jag var, men även människor som inte sett mig "före" kunde helt oprovocerat börja prata om att jag var smal. Eftersom jag inte tar "du är smal" som komplimang har folk ibland sett mig som otacksam bitch som morrar istället för att tacka.
Jag tycker verkligen det är irriterande att "du är smal" räknas som komplimang. "Du är snygg" är komplimang, "du är smal" är... ja.
Öh, jag har skrivit rätt mcyekt om det här märker jag. Men gud vad det stör mig.
Och ja, Hallgrens kommentar var störande just på grund av sättet han kommenterade på, inte att han kommenterade min kropp offentligt. Som du säöger, vad fan vet han om hur min kropp funkar.

Schmut: Vilken fantastisk idé! Jag får vänta till nästa gång han dyker upp här och fråga om han vill erbjuda mig lite konsulttjänster.

Scharonne: Tack! *^_^*
Lotta Olsson förstår uppenbarligen INTE. Jag börjar luta åt att hennes man rymde med en genusbarnbokillustratör. Eller att någon från ett wueerförlag förgiftat hennes hund. Eller så.

Charlotte W sa...

Mmm. Johnny Weir....en fin kille.
(Det är så långt min intellektuella förmåga sträcker sig idag.)

Anonym sa...

Det här är ingen åsikt om din kropp eller vikt. Det här är bara en liten uppmaning att vara försiktig. DU är smart men bantning och viktfixering and all that shit KAN fucka med ens hjärna och man KAN hamna i nåt man kanske inte direkt tänkte sig från början.

Ville bara säga det.

Fredrik Stangel sa...

Captain Obvious! Vad gör du här!?

Anonym sa...

Captain Obvious oroar sig obviously över saker som jag borde skita i, sorry.

Tanja Suhinina sa...

Stangel, fy! Här var det inte nån komplett främling som försökte visa mig omtanke, utan nån jag känner-från-bloggosfären. Och då får man. Kompletta främlingar ska hålla käft, utifall att.

P, tack för omtanken. Alltså, seriöst. Jag tycker själv det är å jobbigt att skriva sånt till folk som mna inte känner tillräckligt väl för att veta hur de kommer reagera och hur just deras history ser ut och så. Oxh alla VET ju egentligen att det kan bli problem, men alla tänker ju hur som helst "det gäller inte mig". Av min hostory och så är jag dock rätt övertygad att jag kommer gå ner till den vikten jag vill och inte fortsätta mer. Det är typ vad jag väögde i höst jag vill väga nu och då trivdes jag fantastiskt och ville inte gå ner mer.

Anonym sa...

Well, jag insåg på egen hand att det var en chansning som kunde irriterat eftersom jag bara känner-dig-från-bloggosfären och som du säger, inte kan din historia.
Tur att du inte tog det negativt!

Och jag vet inte om folk egentligen fattar vilken lätt fälla det är att falla i. Eller så är den inte så lätt för "alla andra". I dunno.

Fredrik Stangel sa...

Ber om ursäkt.

Anonym sa...

Äsch då! Jag missunnar ingen att vara rolig i kommentarsfältet.

Malin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.