fredag, juni 13, 2008

Use me, use me, cos u ain't that average groupie


Jag vet att jag har gett någon sorts löfte om att länka till dem som länkar till mig, men jag är lite kass på det för man måste ju komma ihåg och orka. Däremot läser jag ofta bloggar som länkar till mig. Jag hittar mycket intressant på det sättet, senast i Maria Carlssons blogg, där hon skriver om och länkar till ett inlägg på SVT Opinion. Feminismen gör kvinnor svaga heter det, och sedan kommer en massa dumheter. Maria Carlsson har kommenterat på mycket, jag väljer bara ett litet stycke.
Överallt ser jag medsystrar som å ena sidan vill uppnå jämlikhet men å andra sidan vill kunna anspela på sin egen kvinnlighet och sexualitet. Vi vill att männen ska fjäska och bejaka oss som kvinnor på otäckt omoderna sätt. Vi verkar njuta av den sexuella makt vi tänker oss att vi har över grabbarna.
Stycket är nämligen relevant till viktiga saker.


Först en parentes. Nu vet jag inte vad Zannah Milton-Nääs menar med "kvinnlighet" i det här sammanhanget, det kanske inte menas som synonymt med sexighet, men jag väljer att tolka det som att hon menar att "kvinnlighet" har med "sexualitet" och "sexuell makt" att göra.

Ni vet, den heterosexuella matrisen? En kvinna ska ha kvinnlig kropp, bete sig som en kvinna och åtrå/vara åtrådd av män. Motsatsen för en man. Klickar inte alla tre faller man utanför. Det ena antas innebära det andra. Att man är åtrådd av män signalerar att man är kvinna. Om karlar kollar in en känner man sig som en kvinna. Att vara åtrådd och känna sig sexig innebär för någon som är byggd och beter sig som en kvinna att känna sig som en kvinna.

Jag vet att det bara är en språkbild, men jag besväras av den. När jag känner mig åtrådd känner jag mig, ja, åtrådd. Sexig. Inte som en riktig kvinna. Nu fungerar ju inte hela världen som jag (och det är bra), men jag tycker att man ska tänka på vad man häver ur sig och om det verkligen är helt harmlöst att använda "känn dig som en riktig kvinna" som synonym till "känn dig riktigt het".


Men det var egentligen bara en parentes. Det jag egentligen skulle säga att jag ser inga problem med att använda sexualitet som maktmedel/sätt att ta sig fram/som någonting man erbjuder mot materiella tillgångar. Jag tycker att det här med sex-shortcutta sig till makt och rikedom är en delikat kaka man gott kan äta och behålla.

Förenklat är det så att män har en kaka och kvinnor en annan och problemet är inte kakorna i sig, utan att de är könsuppdelade. Dela kakorna med varandra och vinsterna är uppenbara - variationsmöjligheterna ökar med bibehållen mängd kaka. Jag illustrerar.


Figur 1

Figur 1 är en grov förenkling av en verklighet där tjejer påstås ha lika mycket makt som killar för "vadå, tjejer kan ju få en kille att göra vad som helst, visa honom lite tuttar bara". Figur 2 illustrerar hur mycket roligare världen skulle se ut om alla delade på kakan.
Figur 2

Jag ser bara fördelar.

Hur var det nu.... "å ena sidan vill uppnå jämlikhet" och samtidigt "njuta av den sexuella makt vi tänker oss att vi har över grabbarna". Jag ser ingenting som talar emot att sexuell makt kan förenas med jämställdhet. Och det betyder inte bara att jag som kvinna får tillgång till karriär, pengar och familjens verktygslåda. Det betyder även att män får tillgång till att vara söta och få sin vilja igenom genom att flaxa med ögonfransarna.

Och det, tycker jag, är gjort av WIN-WIN. Inte bara det att kvinnor (jag!) får större spelfält, utan att även män får det. Och i förlängningen att jag får mer ögongodis. Jag försöker inte vara rolig här. Jag tycker på fullt allvar att manliga drinkhoror är lika jämställdhetspositivt som kvinnliga toppchefer. När jag har har skaffat på mig makt, pengar och status får snygga män gärna utnyttja läget och flörta till sig vad jag nu kan erbjuda. Eller, vafan, börja nu! Anspela på er sexighet (och, öh, manlighet) och utnyttja den sexuella makt jag tänker mig att ni skulle kunna ha om ni bara skärpte er lite.


Slutligen, även om det faller utanför det jag skulle säga. Eller, inte egentligen, men är för stort för att jag ska gå genom det ordentligt. En av effekterna med att dela på kakorna är att det blir mindre inbyggd heterosexuealitet i spelet. Vilket får mig att tänka på en bok av Ariel Levy som det skrevs mycket om för ett par år sedan. Female Chauvinist Pigs heter boken, och jag har inte läst den själv, men den verkar gå ut på att även när det är kvinnor som är i maktposition så är det fortfarande kvinnor som är snygga och sexiga. Tänk "Madonna går på strippklubb i Music-videon". Det, tycker jag, är dåligt. För att jag, och det kan inte understrykas nog, vill att fler män ska hålla på och vara sexiga for my viewing pleasure.

Intressant, särskilt om du är en attraktiv ung man som vill mig nåt. Andra bloggar om: , , , , , ,

Bildcredd till Ohtori.nu.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har inget att tillägga. Jag längtar tills jag fixar mitt midi och skaffar en bra mic och spelar in lite låtar och blir känd och får spela in en musikvideo: då ska jag ha massor av manliga sexobjekt i den videon :)

Tanja Suhinina sa...

BRA! Jag ska kolla! Jag vill egentligen göra ungefär samma sak, men då måste jag lära mig att låta snyggt först.

M sa...

POST OF WIN.

Anonym sa...

TOUGA!!!

Charlotte W sa...

Du verkar vara i högform Tanja. Flera bra inlägg på kort tid!

Tanja Suhinina sa...

Mikey: Tack!

DM: Letar man efter ett sammanhang som signalerar sammansmältning av sex och makt och där allt görs av alla... ja, vad om inte Utena? Fast jag måste erkänna att Touga inte är min favorit av de fyra jag postat.

Charlotte: Tacktack. Semester är guld!

Anonym sa...

Tanja,

du har rätt i att just det stycket var korkat, men resten av inlägget (på SVT opinion) tycker jag var helt rätt.

Feminismen handlar väldigt mycket om "hur kvinnor skall vara". Med andra ord, vilken form alla kvinnor skall pressas in i, istället för att ifrågasätta denna konformitet som alltid dyker upp vart man än vänder sig i samhället.

Ta till exempel hur debatten ser ut. Feminismen verkar alltid gå ut på att stifta en massa lagar - hur föräldrapenning skall delas, maximal arbetstid, osv. Alltså: Kvinnor skall stärkas genom att likriktas och skyddas av staten. En man förväntas klara sig själv utan stöd och kunna forma sin egen tillvaro, men en kvinna behöver lagar (som sedan upprätthålls av män i form av poliser, etc.). Därför likriktningsbehovet - eftersom kvinnan inte kan behövs det en klar arbetsorder för de som kan (män).

Jag tror det var detta som Zannah reagerade på.

Till och med Ebba Witt Brattström säger att kvinnor inte kan (och mina ögon höll på att rulla ut ur skallen när jag läste följande):

"Det är den man som tackar nej till löneförhöjning om inte också hans kvinnliga kollega som är lika duktig får samma lön som han som förändrar världen."

Vi behöver inte en massa goa mysiga jämställda män som i sin nåd stiftar lagar som ger kvinnor makt och lön - vi behöver göra dessa timida kvinnor till kvinnor som kan gå ut och ta makten och lönen. Först då kan kvinnor bli fria, och först då slipper vi debatten om "vad feminism är".

Tanja Suhinina sa...

Anonym.
Jag skulle kunna kommentera konkreta meningar i ditt inlägg, men på det stora hela tror jag att min reaktion kan sammanfattas i att jag inte känner igen din bild av feminismen. Varken din eller Zannah Milton-Nääs. Jag tycker inte att debatten ser ut som du säger. Jag förstår inte varför Ebba Witt-Brattström får ge ansikte åt hela den feministiska rörelsen.

Maria Carlsson sa...

Hej Tanja och tack för länken till mitt inlägg - nu kanske fler än min mamma kommer läsa bloggen :)

Ang ditt inlägg om Milton-Nääs säger jag bara: word

Maria Carlsson sa...

Förresten: Milton-Nääs artikel hittade jag tack vare allas vår Pär Ström (via hans blogg), som så klart hyllade henne.
Ja...vad ska man säga?

Tanja Suhinina sa...

Hyllade Pär Ström henne? No shit ^_________^

Anonym sa...

Fast det är ju det bästa med Utena. Det finns någon för alla. Så länge man tycker att anorektiskt smala personer är sexiga *är mkt skyldig till detta*

Feminismen verkar alltid gå ut på att stifta en massa lagar [...] En man förväntas klara sig själv utan stöd och kunna forma sin egen tillvaro, men en kvinna behöver lagar...

Jag säger bara - Frihet, jämlikhet, broder. Och jag tänkte skriva mer och utförligt osv men orkar inte.

-= Steamboat Willie =- sa...

Jag har inga pengar och kan inte vara sexig hur mycket jag än skulle vilja det... F-n det är kört för mig oavsett vilken kaka man försöker dela på... ;-)