fredag, juni 13, 2008

P-stav för manliga män?

[...]
Via en p-stav, som sätts in som ett implantat under huden, insöndras ett gulkroppshormon som stoppar spermieproduktionen. Nackdelen är att även lusten och erektionsförmågan avtar eller försvinner. Detta löser man genom att tillföra manligt könshormon, testosteron, via injektioner, ett plåster eller en gel som smörjs in på huden. Ta da!

Potensen är oförändrad – men inga spermier produceras så länge behandlingen pågår.
Om metoden fungerar så bra – varför finns då inte den manliga p-staven på marknaden? Bollen ligger hos branschen. Frågan går vidare till Richard Lindgren, medicinsk chef på läkemedelsföretaget Organon, som under flera års tid utfört stora internationella studier där män testat metoden.

Hur fungerade det för männen i studien?
– Det fungerade alldeles utmärkt. De hade ett normalt samliv, de producerade inga spermier och de fick tillbaka sin fertilitet efteråt.
Varför finns inte den manliga p-staven att köpa?
– Problemet är att kunderna inte vill ha det här. Det finns ingen marknad för det. Och vi kan inte ta fram en vara som ingen vill ha.
[...]

Jag har inte hört om det här förr. Har ni?

Och om det som står i texten stämmer - jäääävla våp! Jag förstår att det inte är sådär sjukt populärt att säga att när tjej-piller först dök upp var biverkningarna attackhemska, och har kvinnor gått genom det kan män ställa upp nu. Det var faktiskt länge sedan och då bodde man i grottor och hade biverkningar. Men faktum är att tjejer även idag förväntas tåla lite biverkningar i utbyte mot att heteroparet ska få knulla utan kondom. Argumentet att kondom förstör sexet genom att den stör och det inte blir lika skönt har jag hört ungefär tio gånger oftare än att en vanlig biverkning för p-piller är att sexlusten eller lubrikationen minskar. (Nu menar jag inte jämställdhetsmedvetna kretsar utan typ Lunarstorms sexforum)

Jag kan nyansera och jämföra skillnaderna och allt, men jag tror att om ett manligt preevntivmedel med samma biverkningar som p-piller kom nu skulle det bli en jävla massa gnäll om hur mycket man vill offra. Det är lite som med att tobak inte skulle varit lagligt om det importerats in nu och inte varit en tradition folk har vant sig vid sedan den tiden då reglerna inte var lika hårda. När man läser om typ tonårsgraviditeter är det ofta någon som uttalar sig om att dagens unga tjejer undviker P-piller på grund av uppfattningar som stammar från gamla piller, numera är de mindre farliga. Jämför man med hur det var förr så... Varför hajpar man inte spiral på samma sätt? När jag satte i min var det många kompisar som blev förvånade över att jag kunde ha sånt fast jag inte fött barn. Det är ju också en grej som stämde på sextiotalet.

Åååh, jag kan skriva megabyte om det här, men fortsätter jag med samma strukturfrånvaro kommer det bli allt för rörigt. Jag skulle ju bara köpa lite kefir skriva om Ottar-artikeln. Liksom, hallå, konsumentmakt? "Finns ingen marknad". Min röv att det inte finns någon marknad.

Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Anna Svensson skrev på temat preventivmedel och p-piller och sånt för inte så länge sen. Här, här och här.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Yay, nu kan de ha laptopen i knät utan att behöva bry sig om att saker dör i deras skrev!

Tanja Suhinina sa...

Borde inte det vara ett preventivmedel i sig? Skitbra, vi kör piller och de kör laptop!

Anonym sa...

"Finns inga köpare"? Kan inte kvinnor köpa det som present åt sina män då?

Anna Svensson sa...

Ojojoj! Jag har faktiskt också läst ngn annanstans om att pillret redan finns. Men jag VET ju att det finns killar som vill ha kunna skydda sig.

Är det senaste Ottar alltså?

Anonym sa...

Fasen, med tanke på den i vissa kretsar rätt starka rädslan att tjejer ska "fånga" karlarna genom att sluta äta piller borde de väl gilla att själv ha kontroll över sin fertilitet?

Senaste p-pillret jag hörde om för män gjorde nåt skumt med blodkärlen i ögonen, så man blev helt rödögd, men det var ett par år sedan.

Anonym sa...

Jag har hört om det där innan..

Ett par saker att tänka på (jag har satt mig in ytligt i frågan):
Det där gulkroppshormonet stryper tydligen både spermiebildningen och bildningen av manligt könshormon. Alltså måste det manliga könshormonet tillföras externt.

Är man i pubertet tror jag nog att det kan kännas rätt nervöst att blockera sin produktion av manligt könshormon och sätta sin tilltro till externa preparat. Man är ju rätt mån om att bli man (fysiskt iaf) i den åldern. Är man äldre kan det nog vara lite lättare

Tar man injektioner måste dessa ges i muskelvävnad (skinkan eller låret) och det gör ont (mer än blodprov och annat) , vilket säkert kan avskräcka en del. Plus att testosterontillförseln blir ojämn (väldigt hög efter injektionstillfället för att dala fram till nästa tillfälle. påverkar humör och lust..återigen knepigt när man är i puberteten) .

Gel kan kan lätt överföras vid hudkontakt vilket gör att man måste tvätta sig noga innan man kommer i fysisk kontakt med andra människor , alternativt ha T-shirt på sig i alla lägen.

Plåster tror jag är relativt bra (men dyrt)

Lindgren säger att männen fick tillbaka sin fertilitet efteråt. Jag undrar då hur lång tid de fått sin spermie och testosteronproduktion strypt. Hur givet är det att spermieproduktioen och testosteronproduktion kommer tillbaka efter låt säga, några års undertryckande?

Allt detta plus att man måste sätta in ett implantat under huden.. Då är väl ändå kondom att föredra..?

Men det är klart, tycker man att det är så hemskt med kondom får man väl stå sitt kast helt enkelt.

Jag låter kanske väldigt negativ. Men jag är ändå riktigt förvånad (och besviken) över att Ottar inte går djupare in i det praktiska.

Att tillföra manligt könshormon externt kommer aldrig att bli okomplicerat (måste alltid utvärderas noga från individ till individ). Och om det är den lösning man kommit fram till hittils så är jag inte så imponerad. Jag hoppas verkligen att de kommer på något bättre.

Anonym sa...

förtydligande angående gelen:

Det är alltså risken av överföring av testosteron som man oroar sig över vid hud mot hud-beröring (gelen smörjs in på överkroppen). Man måste alltså ta ordentligt ansvar för att ingen annan får testosteron som de inte ska ha.

Sliven sa...

Marknad och marknad... jag skulle vilja ta del av de utförliga marknadsundersökningar som jag utgår ifrån att Organon gjort? Det mesta går att sälja med lite marknadsföring, men vet man inte att det finns, hur ska man då kunna ta ställning till om man är intresserad av att köpa?
Det handlar inte om behov och efterfrågan, det handlar om att skapa behov. Liksom all marknadsföring.

Jag har de tex. aldrig hört talas om kondomer för kvinnor förrän häromdan... håller på att ta ställning nu. ;D

Anonym sa...

Det har tagits fram p-piller för killar - de hade typ nästan precis samma biverkningar som de för tjejer. Och det vägrade killarna acceptera. Förstås.

Om en killes sexlust avtar är han förstörd. Om en tjejs sexlust avtar kan hon ju ligga där och tänka på något annat medan han pumpar.

Tanja Suhinina sa...

Anonym: Kvinnor har väl inga pengar? Och har de några köper de smink? Tror jag.

Anna: Det här är Ottar Rapport. Ottar Rapport är bra, man prenumererar på e-post, så slipper man hålla koll på när det uppdateras och det brukar stå intressanta.
Ang p-piller för män, måste jag erkänna att jag inte riktigt orkar ha koll just för att, som de skriver i artikeln, pillret/plåstret/vadnu kommer alltid snart... om några år.

DM: Man tycker ju liksom att om någon vara är efterfrågad så är det annat än kondom för män (för kola med pappret på och allt), men uppenbarligen INTE. Jaha. -_-

Jack: Det här var ju mest en notis, så det är väl logiskt att de inte går in så djupt. Men visst kan det finnas problem. Precis som med flick-piller. Och visst är det en del man inte vet, men i så fall ska man kanske, tja, forska.
Ang implantat - p-stav för kvinnor är också implantat. Det låter faktligare än det är, liksom.

Sliven: Precis. Den där uppfattningen om att man inte kan få marknaden att vilja någonting är vääääldigt intressant.

Julia: Intressant. Som sagt, jag har nästan helt slutat bry mig om att läsa om kill-piller för det står alltid att de nästan finns och kommer snart.

Tanja Suhinina sa...

Jack:
Två till. Att det skulle "kännas lite nervöst" att mixtra med hormoner i puberteten är, tja, ja jusst det. Det är en del tjejer som tycker det är lite off att mensen atr slut, t ex. Jag menar nu inte att killar ska tåla vad som helst bara för att tjejer tål det, jag tycker bara det är intressant hur mycket vi accepterar och tar för givet att tjejer ska tåla.
Och implantat - jag kom just påa tt jag sitter med en jävla plast- och kopparbit i livmodern. Stav ain't got nothing on it.

Anonym sa...

precis, det är många tjejer som inte tål p-piller och hormoner (får t.ex. svamp i underlivet, depressioner) som gärna skulle se att killen kunde testa något sånt här. en sak till: verkar nästan alltid som att det är tjejen som får betala för sina piller? killar verkar anta att det inte ska gå på deras utgifter.. också en sak att fundera över varför det accepteras.

Anonym sa...

Jag hoppas ni föregår med gott exempel och testar den här metoden i ert förhållande nu då?

Tanja Suhinina sa...

Anonym 1: Är det så? att tjejer betalar, alltså? Jag har nog aldrig diskuterat den frågan med kompisar och jag har alltid splittat preventivmedel.

Anonym 2: Nä, nu har du avslöjat mig! Shit, jag som trodde att jag skulle lura alla att vi ville ha det så, när jag i verkligheten aldrig skulle göra någonting sådant mot min pojkväns fasta spänstiga kropp. Fan vad smart du är, Anonym!
Herregud.
Seriöst, hur tänkte du att vi skulle prova metoden _nu_?

Anonym sa...

Eftersom ni undrar: Det stod ju att det kan ta 3-9 månader för spermieproduktionen att uppnå full nivå.

Tanja Suhinina sa...

...vilket för övrigt står i artikeln jag länkar till. Kunskapsiver och läskunnighet 4TW. (Inte du, Mattias, utan i allmänhet)

Mikael sa...

När P-piller först kom (waaay back - 196X) så tror jag de var ett kvinnligt/feministiskt hjälpmedel att ta kontroll över sitt eget sexliv. För första gången i världshistorien kunde en tjej knulla runt och ignorera konsekvenserna. Tio tusen års konditionering vältes plötsligt över ända. Kan väl ändå inte vara dåligt?

Men i dessa moderna, upplysta och jämställda tider skulle jag föredra kondom alla gånger framför p-piller om min tilltänkta får så fullständigt kontraproduktiva biverkningar som minskad sexlust. Eller bara inte tycker om det.

Anonym sa...

Intressant artikel/notis!
Eller ja, man får inte reda på så mycket men i alla fall något, manligt p-piller hade jag nästan börjat se som någon slags urban-myt som det pratas om i "bättre kretsar", även om ja, äh, alltså jag köper lite trots allt och motvilligt att det kanske inte finns någon (stor) marknad,

ok, men vi säger så och det går inte ens att skapa en stor marknad, men det är ju en viktig grej- phätt symbolvärde och allt sånt- det måste ju vara värt något? det går kanske att funda litet öronmärkt forskning, ska jag dra igång en stiftelse? :)
Alltså rent symbolmässigt skulle det väl ändå vara _riktigt_ stort om det fanns ett p-piller för män?
Man kan ju utan problem läsa in jämställdhet i det här och det är ju tack och lov "till och med" rumsrent eller till och med viktigt även för stora företag imagemässigt och så vidare.

Men ja äh,
Mattias och Tanja: Det var ju ingen som undrade? Eller va?

Anonym sa...

AAAhhh! Jag stör mig också på idioter som säger att det inte finns en målgrupp! Det är såklart det inte finns en målgrupp när det inte finns en produkt tillgänglig! Och samma människor snackar jämt om FOLK VILL HA DET HÄR - DÄRFÖR GÖR VI PRODUKTEN när det snarare är tvärtom. Att folk vill ha produkten för att det är någon som gör den. T.ex. skvallertidningar. Ingen skulle cravea efter skvallertidningar om det inte fanns några. Ingen skulle dö av kändissvält.

På tal om dett tänker jag på en BH jag såg på H&Ms rea. Alla storlekar hade inbyggd vaddering med pushupeffekt. Budskapet: vilken storlek på bröst du än har kan du alltid ha större. Argument: folk vill ha det därför säljer vi det? Nja..snarare ALLA AFFÄRER SÄLJER DET, DÄRFÖR TROR FOLK ATT DERAS BRÖST ÄR FÖR SMÅ OCH DÄRFÖR KÖPER FOLK DET.

wolverine sa...

En målgrupp är väl pappor som är nöjd med antalet barn och inte vill använda kondom. Jag skulle lätt ta staven och få en injektion med testosteron. Just nu har vi inget annat alternativ än kondom då min sambo inte vill äta eller stoppa in ngt i sin kropp pga hormonerna. Eller finns det ngt annat medel som jag har missat?