torsdag, juni 12, 2008

Arlandagnäll

Jag säger det på en gång. Om det här inlägget verkar vara skrivet av en bortskämd unge som vill att allt ska passa just henne och gratis, så är det just det som är meningen. Försöker ni annat än hålla med mig kommer jag dra in er mamma i kommentarerna. Ba så vi är på det klara med det.

Såja.

NÄR SJUTTON SKA DE ORDNA ORDENTLIG FUCKING TRANSPORT MELLAN ARLANDA OCH STOCKHOLM?!?!?!??!!!

Alltså, seriöst. Det finns buss. Fettnajs, man vet aldrig hur mycket trafikblodproppar man kommer fastna i på vägen till flyget. Eller från.

Och så finns Arlandaexpressen. Fettnajs. 20 minuter. En miljon pengar.

Man kan åka pendeltåg till Upplands Väsby och byta till Upptåget som tar en till Arlanda på sju minuter. Det kostar, om man redan har SL-kort, 75 spänn. Det är dryga tio spänn per minut. Jag flög i sju timmar och betalade två och fem, typ. Det är knappa sex spänn per minut. Det är alltså, rent tekniskt, billigare att flyga till Arlanda från Upplands Väsby än att åka Upptåget.

Dessutom stannar även regionaldubbeldäckare i Arlanda C, och på vägen från Arlanda kan man bara råka sätta sig på en sån istf ett Upptåg. För man kanske tänker "Upptåg åker till Uppsala, dubbeldäckare åker till Uppsala, ergo". För man kanske förväntar sig idiotsäker skyltning. Men nej. Jag kom iofs undan med blotta förskräckelsen och så lovade jag att jag aldrig skulle göra om det och var beredd att betala. Men ändå! Argh. Irriterande. I Nice var det minsann bara att åka kommunalt. Och I Riga. Ja, jag vet att flygplatserna i de städerna ligger rätt nära stadskärnan, en vafaaaaaan. Ordna trafiken. Det finns ju spår. Betala som för en extra zon utöver det vanliga SL-kortet kan jag tänka mig. Typ tjugo spänn. Men fan heller att jag tycker det är roligt att betala 75 för att åka 7 minuter. Faaan. Öh. Kuk. Fitta.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Eller också åker man på SL-kort till Märsta och byter till lokal SL-buss till Arlanda, det brukar jag göra. Har man SL-kort kostar det alltså ingenting extra alls!

Anonym sa...

Jag skulle just säga det där om Märsta. Bussen brukar vara anpassad till tåget, så det går smidigt. Fast det tar nog längre tid än de andra varianterna.

Köpenhamn är najsare. Själv flyger jag gärna från Köpenhamn när jag ska till Stockholm. Det är nästan ingen skillnad i tid mellan att ta sig från Lund till Sturup med flygbussen (numera ca 40 minuter från centralen, för den börjar med en snigelmarsch genom hela jävla Lund åt fel håll bara för att Sony Jävla Röv-Ericsson ska få ha smidigaste hållplatsen) mot att ta tåget till Kastrup (45 minuter inklusive long-ass vändpaus i Malmö). Och priset är inte stor skillnad, jag tror det är 80 kronor mot 125.

Och 45 minuter tar det alltså från två städer bort i ett annat land - från Köpenhamns centrum går det både tåg, stadsbuss och tunnelbana direkt till flygplatsen, en kvart så är man där. För köpenhamnarna tar det lika lång tid till Sturup (deras Skavsta) som för er till Arlanda. Mwahahahaha suckers.

Tanja Suhinina sa...

Jag visste att det fanns nåt sånt alternativ, men SL.se föreslog inget sånt, kanske för att mitt plan gick 7:55 och det var för tidigt. Kanske.

M sa...

I blame offentlig privat sammverkan. Alltså, det är ju för att Arlandaexpressens spår finansierades av något privat företag som man måste betala extra för att gå av på just Arlanda.

Politikerna som tog det beslutet ville ha banan klar (du vet säkert allt det där redan), men man tycker ju att ett rimligt pris till och från huvudstadens största flygplats också kunde ha varit en schysst grej att ta med i beräkningen...

Anonym sa...

Jag delar din ilska. Flygplatser är såna jävla monopoläckel. Jag har hört att åka tåget till Uppsala och hoppa av vid Arlanda är mycket billigare, men olagligt. Man får visst bara hoppa PÅ där :P

Jag har faktiskt varit med om flera gånger då det har varit billigare att flyga inom Sverige än att åka SJ-tåg. SJ är fan sjuka i huvudet. De försöker smälla i en att man är en miljöbov om man flyger, men ändå tar de såna överpriser för en resa som tar dubbelt så lång tid!

Mer att gnälla på: Flygplatser. Vilka jävla priser de tar där alltså! De förbjuder en att ta med sig köpta drickor i förpackningar större än en deciliter. Detta leder till att man måste köpa nya drickor inne på flygplatsområdet. Där tar de 20 spänn för 33 cl. Sådant borde vara förbjudet. Jag är säker på att 1DL-regeln är satt - inte för att stoppa terrorism - utan för att tvinga folk att köpa deras dyra drickor.

Anonym sa...

det enda sättet att lura sl är att först söka från valfri plats i stockholm till märsta, när man väl fått upp det får man söka från märsta till arlanda. det tar ungefär tio minuter, en kvart längre än med flygbuss men det får man tåla. det är ju billigare i alla fall.