måndag, juni 09, 2008

Nice guys - after all those years

Jag har haft många olika nördområden under olika perioder i livet, de kommer och går av olika anledningar. Ibland kommer de tillbaka, ibland försvinner de för gott. Några övergår från besatthet och fangirlism till någonting jag håller småkoll på, men utan fanatism. Några slutar vara intressanta för att jag känner att jag har utforskat allt i ämnet och det finns inget spännande att hämta. Ett sådant är Nice Guys (jag säger Nice Guys för att det är ett begrepp på engelska och inte på svenska och det blev så). Alltså "vi som är snälla kan inte få tjejer för att de är blåsta slynor som vill va med taskiga muskelberg". Fenomenet dök upp i mitt medvetande genom Heartless Bitches, bekräftades genom en period av umgänge i kraftigt manligt dominerade nördkretsar, diskuterades på Lunarstorm där jag ofta bidrog med att länka till en stripp från Something Positive och bloggades om när särskilt roliga citat dök upp.

Sedan tröttnade jag. Det var samma sak om och om igen. Men nu... nu... nu hittade jag en essä som väckte Nice Guys-disserskan i mig till liv. Litegrann. Egentligen är essän en omtuggning av alla centrala begrepp och problem i Nice Guy-ismen, men det var så länge sedan jag tänkt på fenomenet att det känns kul igen, och jag har inte sett just den här texten förr.
What happened to all the nice guys?

The answer is simple: you did.

See, if you think back, really hard, you might vaguely remember a Platonic guy pal who always seemed to want to spend time with you. He'd tag along with you when you went shopping, stop by your place for a movie when you were lonely but didn't feel like going out, or even sit there and hold you while you sobbed and told him about how horribly the (other) guy that you were fucking treated you.
Jag borde strukturera upp teorin för det här någon gång. Jag hade ett gäng punkter jag tyckte var viktiga för att förklara dealen med Nice Guys. På rak arm...

Nice Guys anser sig förtjäna en medalj för hur otroligt goda människor de är, fast de egentligen knappt ens uppfyller minimikraven.

Nice Guys behandlar tjejer de är intresserade av som "bara vänner" och sedan tar det som en förolämpning när tjejen vill vara "bara vänner".

Jag har många gånger hört/sett uttalanden av typen "jag är ju schysst kille, och det är inte så att jag har för höga krav, jag vill bara ha en snäll och söt tjej". Nyckelordet är söt. Nyckelordet skulle i många fall varit applicerbart på gnällspiken om han duschade och klippte sig och kanske började fundera på att välja kläder efter andra principer än vad som ligger högst upp i garderoben.

Nice Guys tror att man kan förtjäna attraktion genom lång och trogen efterhängenhet. Och blir sura när tjejen fortfarande inte är intresserad fast han har varit snäll mot henne i hela sex månader nu.

Nice Guys har urtaskig kvinnosyn. För att alla kvinnor som han vill ha men som inte vill ha honom är dumma i huvudet. Man undrar om det där med orsak och verkan...

Nä, jag borde verkligen bygga Nice Guy-teorin. Men inte klcokan kvart i fem på morgonen efter en all nighter-vecka.

Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , ,

14 kommentarer:

Anonym sa...

Nice Guys har så ofta extremt låga ribbor för vad som räknas som Nice.

Anonym sa...

Eh, det sa du upptäckte jag när jag läste om. Jag ska bevisligen inte kommentera bloggar förrän frukosten landat i magen och hjärnan.

David sa...

Åh ja snälla, en Nice Guy Theory About Everything! Jag älskar att läsa om Nice Guys (kanske för att jag har lite av dem i mig? idk) och det har ju varit en massa om den här The Game (inte rapparen) och rörelsen omkring den och MS Paint Relationship Threads. Cooldude seal of approval!

Anonym sa...

Jag börjar mer och mer förstå det här läskiga med Nice Guys... Jag har råkat ut för killkompisar som varit sådär överdrivet inställsamt kompisaktiga för att senare stöta på en när man tror att man är säker. Jag säger inte att man måste bestämma sig för vad man vill med en person och vara öppen med det redan första månaden, men det finns olika sätt att göra det på. Om man är intresserad av någon p.g.a. dess utseende ska man se till att göra sig själv attraktiv inför den här personen, tycker jag.

Samtidigt kan jag också tycka att vissa tjejer är lite knäppa som hela tiden dras till killar de vet kommer såra dem. Det är som att vissa tror att det bara finns två olika sorters killar att välja mellan (snälla fulingar/snygga as)

Anonym sa...

Glöm inte äckliga nät-Nice Guys som skriver SÅ uppmuntrande saker i tjejers bloggar och tror att de är snälla bara för att de aldrig har våldtagit någon.

Anonym sa...

Lite långt men det vrider in det på någon slags kärna? och nördar/nördighet och så:
http://paparkaka.com/blogg/rants/bbw1.htm

annars:
Herold & Millhausen (1998) found that women associate different qualities with the "nice guy" label: "Some women offered flattering interpretations of the nice guy, characterizing him as committed, caring, and respectful of women. The young immature majority, however, emphasized more negative aspects, considering the nice guy to be boring, lacking confidence, and unattractive."

The young immature majority?

Charlotte W sa...

"You used him for emotional intimacy without reciprocating, in kind, with physical intimacy"....omg...
Du är bäst Tanja, och den här postningen kom i precis rätt tid för mig som nästan började få en slags Nice Guy-släng själv, eller nja ngt vagt liknande i alla fall, efter att ha hört att herr Fritzl ska ha erhållit 400 kärleksbrev från kärlekskranka kvinnor runtom i världen...wtf, liksom.
Men...

Anonym sa...

Som tur är är väl Nice Guys så introverta att de inte ser verkligheten och anpassar sig därefter, annars skulle vi få allt fler Fritzlar i världen...
("Vill du få hundratals kärleksbrev? Prova Fritzl-metoden!")

/b8q

Anonym sa...

Rubbat intressant och lämpligt att jag får läsa det här just nu. Jag har nämligen just fått en stalker! Och upptäckt att han bor i min trappuppgång (men han vet inte att jag vet). Jag misstänker ganska starkt att han är en Nice Guy. Nice Guys är lika "harmlösa" som blottare, om du frågar mig just idag.

Anonym sa...

Och i länken:

"If you were five years younger"

What the hell is that supposed to mean?

Maria Carlsson sa...

Spot on!

Tanja Suhinina sa...

Har inte sa mycket tid att svara nu, basanivet.

Julia: Jajusste =) Bra att ha det bekraftat att inte bara jag tanker sa.

David: Alltsa, varfor talar alla om The Game NU? Liksom, jag hobbyintresserade mig for pickupping for flera ar sedan, och DA skrevs de om den i tidningar.

Scharonne: Jo, det kan vara lite knepigt att forklara att det inte alltid ar problematiskt att se vanskap som ett satt att komma narmare nan som man ar aven romantiskt/sexuellt intressrad av. Men dar finns ju forstas den grejen med att bli forvanad over att kanslorna inte ar besvarade efter att man fatt veta att den andra/e inte ar intresserad pa det sattet.
Och ja, man tycker ju att det finns fler sorts manniskor an tva...

Anonym: Jo, som sagt, minimikrav. Att inte ha valdtagit berattigar inte till medalj.

Martin: Hinner inte lasa nu, men verkar intressant. Vad kommer andra citatet ifran? Menar de Nice Guys eller genuint trevliga och sympatiska grabbar?

Charlotte: Tacktack. Jag tycker att sant ar lite WTF med (fast jag tror det finns en stor poang med att ingen av de kvinnorna nagonsin kommer behova leva med honom till vardags). Men jag tycker det ar fascinerande nar sjalvutnamnda Nice Guys drar upp sant som argument for att alla kvinnor ar dumma och vill ha stygga pojkar och inte alls Snalla Killar som undertecknade.

b8q: Ja, for det finns tva typer av manniskor i varlden, NIce Guys och Fritzlar. Alla de dar genuint sympatiska och snalla grabbarna som scorear och klarar av langa relationer och ar snygga och bra och omtyckta och kan ta ett "sorry, jag ar bara intresserad som vanskap" som annat an personlig forolampning finns inte.

M: Hoppas det loser sig med stalkern!

Pär sa...

Jag var definitivt en "snäll kille" under tonårstiden. Mitt tonårsjag var en riktig skitstövel, som jag, såhär i efterhand, inte kan annat än hysa förakt för. Turligt nog så insåg jag, i tjugoårsåldern, hur korkat hela tankesättet är.

Anonym sa...

Dagens XKCD var så perfekt i sammanhanget att jag tyckte den borde vara länkad härifrån: XKCD 513: Friends