Ni vet, alla serier och filmer om ungdomar i skolmiljö som handlar om relationer, kompisar, allt möjligt, men man ser aldrig ungdomarna faktiskt gå i skolan? Det är så min blogg är. Det står "att jag pluggar psykologi, men bloggar jag om det jag lär mig i skolan? Typ aldrig. Vill ni läsa om vad jag pluggar får ni gå till Linda Backman, hon går i min klass och får våra föreläsningar att låta intressanta. Idag ska jag hur som göra ett undantag. Mest för att det ger mig möjlighet att inte bara gnälla på att jag inte alltid fick gå i elitklass, utan också att jag tillbruíngade en stor del av mitt liv med att bli uppdragen på morgonen.
Vi hade en föreläsning om dygnsrytm, ljuspåverkan och återhämtning (i arbetslivskontext) med sömnspecialisten Arne Lowden. Han kom in på morgonmänniskor och kvällsmänniskor. Olika människor har olika dygnsrytm och som jag har förstått det finns det stark genetisk komponent i det. På personligt plan innebär det att vissa har lätt för att gå upp på morgonen, och andra har lätt att party all night long. Eller jobba sent, det kan ju också vara en sak att göra på kvällen.
På samhällsnivå är det så att skolor börjar undervisningen klockan åtta på morgonen. Forskning tyder på att kvällsmänniskorna bland ungdomarna får signifikant sämre studieresultat och skolkar mer. Kvällsmänniskorna är helt enkelt inte tillräckligt vakna för att hänga med på lektionerna. Om jag uppfattade saken rätt sade Lowden att ifall man var morgonmänniska eller kvällsmänniska var en starkare prediktor för skolresultat än social bakgrund, men jag hittar inget om det i Gerhard Nordlunds rapport vi fick tips om när Linda frågade om var man kunde läsa mer. Oavsett det sociala kommer man fram till att morgonbarnen hade bättre betyg än kvällsbarnen.
Förutom att man är sömnig på morgonen och inte kan koncentrera sig på lektionerna har kroppen i övrigt inte riktigt vaknat heller, och det leder till överhoppad eller missad frukost och lunch. Som leder till godis och snacks som leder till alla blodsockerhopp som socker innebär. I övrigt tränar morgonbarn mer, och läser mer böcker och läxor, medan kvällsbarnen ser på mer TV och spelar med videospel.
Att släpa upp barnen i ottan är alltså inte bara elakt, utan dessutom försämrar deras resultat i det som skolresultat mäts i. Och de där kvällsmänniskorna som drabbas är inte en liten marginell grupp. På föreläsningen fick vi siffran 60% (mot utpräglat morgonpigga som är 15-20%) och i Nordlunds rapport hamnar över 40% av elever i nian där. I en av av studierna som Nordlunds rapport utgår ifrån senarelade man aktiviteter i en skola i ett område med en timme och förbättrade resultaten jämfört med likvärdiga skolor som fick behålla sina gamla tider. Nu brukar ju alla förändringar leda till förbättringar på kort sikt, men jag antar att de har kollat för det.
Det var hur som helst vad jag lärt mig i skolan idag. Det och att man behöver blåare inomhusljus för att kompensera för att vi bor i ett land med blink and you'll miss it-soltid. 5000 Kelvin, ungefär, är optimalt. Vi har receptorer i ögonen som varken är stavar eller tappar, det de gör är istället att säga till kroppen "nu är det dag, bete dig dagigt!". Om man har inomhusbelysning på rätt våglängder ser allt först ut som labb, sedan vänjer man sig och får normal dygnsrytm, trots att man är inomhus de tre minuterna på dagen man skulle kunna få se solljus IRL.
Och dagens "det där hade jag inte tänkt på!" är att människor som har så pass nedsatt syn att de inte kan se ljus/mörker har svårigheter med att reglera dygnsrytmen. Det ni.
Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om psykologi, ljus, skola, morgonmänniskor, kvällsmänniskor, 5000 K
8 kommentarer:
Ja då är det väl bra med lågenergilampor med blåare ljus än traditionella lampor.
Fick lära mig på en föreläsning härom kvällen att det är helt ute i andra delar av världen med det gula eller varma lampljus som vi svenskar är fästa vid. Det handlar om vana eller mode. Så två fina flugor i en smäll dårå med lågenergi- eller ledlampor <3
det här är väldigt intressant eftersom det är seriös forskning på det. Tidigare har jag bara stött på det i tidningar som inte har något bättre att skriva om, där jag direkt skulle döma ut det på t.ex. barn som spelar tv-spel om nätterna är tröttare på morgnarna. Och t.ex. att man rör på sig så blir man mer pigg, och då blir man en morgon-människa automatiskt.
Fast jag önskar att det fanns verkligt tunga bevis för det här, för jag skulle gärna vilja ha något att skylla min enorma morgontrötthet på.
Intressant. När jag gick i gymnasiet var det en grej (som säkert på rätt många andra skolor) att prata om hur länge man suttit uppe med nån uppsats eller whatever. Många som konstaterade att de jobbade bättre då, I know I did. Sen finns det ju andra förklaringar till det - typ, att färre saker distraherar och att man får någon sorts naturlig deadline ("om jag blir klar med det här får jag sova sen"), men ändå.
Jag läste själv på psykologlinjen (fast inte i Sthlm) för några år sedan, även om jag hoppade av efter något år.
Vi hade också en lärare som tog upp detta. Han höll aldrig någon lektion som började 8, utan alla började 10 eller senare. Han hänvisade till någon forskning som han sa gav stöd för att hjärnan sällan är ordentligt vaken klockan 8.
Hur fungerar det på psykologlinjen i Sthlm? Har ni lektioner som börjar 8?
/Pelle
Om det där med lamporna stämmer är jag körd. Finns inget som får mig att somna/dåsa till/tappa fokus på allt som blått ljus. Jag kommer aldrig kunna vistas inomhus igen :((
Vi behöver väl blått inomhusljus på dagen och gult på kvällen så att vi inte alla blir hyperaktiva kvällsmänniskor?
Det borde dock vara lätt att ordna, de flesta arbetsplatser och institutioner använder lysrör, och dagsljuslysrör tillverkas redan för grafiska branscher. Och hemma kör vi med våra vanliga gula glödlampor.
Intressant. Jag måste bara agera upplysare och påpeka att färgtemperatur och färgåtergivning är olika saker: De flesta lågenergilampor har för tääskig färgåtergivning oavsett färgtemperatur - taggig spektralfördelning, helt enkelt.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ra_(ljus)
http://en.wikipedia.org/wiki/Color_rendering_index
Jag hörde någonstans för länge sedan att det är jättevanligt med http://en.wikipedia.org/wiki/Delayed_sleep_phase_syndrome här uppe i norr för att solen är sådär som den är. Men jag hittade ingen referens nu när jag googlade.
Skicka en kommentar