lördag, september 18, 2010

Deeper than skin

Farliga kontrevolutionärer.

Annan kort observation av kommentarerna på mitt gästinhopp hos Pär Ström.

Min text handlade om "det här är vad en vanlig människa kan göra för jämställdhet i vardan". Där skrev jag att man kan prova på nya saker som ligger utanför ens könsroll. Bredda sitt beteenderepertoir, som det heter i skolan. Detta tolkades omedelbart och med stor entusiasm som att jag tycker att kvinnor ska bli män och män ska bli kvinnor.

En vanlig kommentar var att jag höll det på en ytlig nivå, för att jag skrev om kläder och smink. Dels ansågs det att folk är vuxna och väljer själva hur de ska klä sig, helt utan genuspekpinnar. Dels att kläder är en väldigt oviktig i den stora jämställdhetsbilden, så jag hade uppenbarligen rätt ytlig syn på saken.

En (1) av mina elva (11) punkter handlade om klädsel. Ytterligare en punkt nämner smink.

Trots att dessa ytligheter var en relativt liten del av det jag skrev var det nog de som drog flest kommentarer. Och det är då så uppenbart att det kanske inte är så jävla oviktigt med smink och kläder. Och nog så provocerande. Av elva punkter är det uppenbart de två som omnämner ytligheter som väckte starkast reaktioner. En kommentator sade att hon hade uppfattat en man i kvinnokläder som person med identitetsproblem. Oavsett vad kommentatorerna hävdar är smink och kläder uppenbarligen känsligt. Och viktigt.

Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Tomas Antila sa...

jag har tänkt lite på det där, och jag tror att för Per Ströms läsare betyder smink något annat än för dig och mig. När jag tänker mig att män ska sminka sig tänker jag på "smink som inte syns", naturligt sminkad. Men kan det vara så att Ströms läsare tänker sig typ röda läppar och långa ögonfransar och typ till och med en rund cirkel på kinderna? Det är liksom symbolen smink för dem.

Det är en väldigt intressant observation i övrigt i det här blogginlägget, att utseendet spelar stor roll.

T-anna sa...

Tomas - Å ena sidan tror jag du har rätt, å andra sidan är det ju just den korrigerande aspekten av smink de tycker är så fruktansvärt ondskefullt. Att kvinnor lurar de stackars männen genom att framstå som mindre defekta än de faktiskt är. Inte helt konsekvent där.