tisdag, december 22, 2009

Smått och länkfyllt om sex och feminism

Senaste Ottar har psyktema. Man får läsa bland annat om att psykvården och psykutbildningarna inte gärna tar i sex med tång. Alla som sett mig yla "de e inget sex på psyyyyket!!!" fattar att jag tycker att det är bra att Ottar skriver om det här.


Jag tycker att det är roligt att Pär Ströms senaste blogginlägg ser ut såhär. Inlägg ett: länk till hans Newsmillartikel om att det är evolutionärt att flickor och pojkar gillar olika leksaker och förresten är det väl så att man kan köpa vilka leksaker man vill. Inlägg två: Pär Ström har kommit på att man kan jämföra tjejgym med Sydafrika och utlyser bildtävling på temat.
For the record tycker jag absolut att man kan ifrågasätta tjänster och varor som bara en viss grupp får köpa, men man ska väl sjutton också fundera på det här med uttalade och outtalade men ändå kraftfulla gränser.

Mariah Larsson har skrivit ett svarsinlägg på mina porrinlägg (1, 2). Jag ska omgorka skriva mer om porr, kanske mindre luddigt till och med, för jag tycker det finns saker jag vill prata mer om. Det där med medium, t ex.

Jag skulle gärna vilja skriva nåt om Fi:s kampanj Feminister har bättre SEX (diskuteras ymnigt av Elin här och här och här och Gustav här och här). Elin och Gustav har massor av poänger, men jag tycker de håller lite väl hårt på "man kan inte vara ett bra ligg, däremot kan man ha bra sex". Nej, klart att medvetenhet om klitoris existens inte berättigar till medalj, men för mig känns sån sexsyn lite... Det är relaterat till det jag skriver om här, att sex behandlas som väsentligt annorlunda från andra aktiviteter. Visst är kompatibilitet och att man tänder på varandra centralt, men varför ska alla ha medalj och bulle om alla inte är lika intresserade? Alla tycker inte att sex är superviktigt. Alla orkar inte lägga ner tid. Alla har inte lika lätt för att vara lyhörda. Oavsett hur mycket gnistor det slår mellan mig och en person föredrar jag att hen har de egenskaperna jag tycker gör en bra sexpartner än att hen saknar dem. Nära relationer handlar väl i minst lika stor utsträckning om kompatibilitet och känslor, men det är väl få som skulle säga att man inte kan vara bättre eller sämre på sådana?

Annars kan man roa sig med att läsa kommentarerna på Gudrun Schymans svarsinlägg. Bra läsning om man har försvarsflyttat in i en rosa bubbla där man kan vara orubbad i sin tro att ingen skulle väl argumentera mot en debattör genom att säga att hon är osexig, och dessutom onanerar. Schyman nämner i sitt svar att kampanjen är lite en reaktion mot uppfattningen att feminister inte har sex, man behöver inte bläddra långt i kommentarerna hos henne eller Elin för att sluta tvivla på att folk verkligen säger så när det snart är 2010.

Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Johan sa...

Den bilden illustrerar så mycket en stor del av det som får mig att vilja banka huvudet i väggen ibland när jag läser Pär Ström.

//JJ

Anonym sa...

Angående FI's kampanj. Enligt Niklas Hellgren (som själv är feminist), så verkar Schyman och Svärd inte ha läst rapporten. Enligt honom finns inget belägg i rapporten för de påståenden som FI gör.

http://niklas-hellgren.blogspot.com/2009/12/konsten-att-lasa-en-forskningsrapport.html

Grovt Initiativ sa...

min bulle och medalj-inställning är förstås tillspetsad, det handlar mest om att jag ställer mig närmare en sån grej än att lita på atletälskaren.

jag tycker att de flesta grejer som olika personer invänt med som delar av bättre sex kan placeras in i nån slags grundkrav och allt det där extra superbra är extremt situationsbaserat.

Tanja Suhinina sa...

GI:
Alltså, grundkrav, visst. Men det är väl ändå inte ett fall av underkänt/godkänt, utan en skala? Man kan vara mer eller mindre lyhörd, liksom.

Sen tycker jag att det är lite... såhär, kollar man in dansgolvet på klubb så ser man att vissa är bättre på att dansa än andra. Samtidigt betyder det inte att de som är sämre på att dansa har mindre kul. Så, ungefär.