onsdag, december 09, 2009

It's complicated, and it was in 2008 and even before

Läste Gustavs inlägg om relationsstatus på Facebook och kom att tänka på en krönika jag skrev till Expressens sommarkrönikörtävlingsgrejs förra året, men jag missade deadlinen och blablabla.

***

Av allt gott som Facebook har fört med sig...

Nej, förresten, Facebook har inte medfört så mycket gott. Tjänstens främsta förtjänst är att den har avslöjat många proffsskribenter som fullständiga Internetanalfabeter när de började klaga på avtalsvillkoren (som de undertecknade utan att ha läst) och riktad reklam (på sina gratis profilsidor). I övrigt har Facebook mest lett till att vuxna människor har skickat varandra virtuella vampyrbett och blommor på betald arbetstid. Sedan insåg de att det kanske inte var så roligt och började stolt prata om att ”våga vägra Facebook” istället.

Men Facebook har faktiskt medfört någonting gott. Så svart på vitt som bara rullgardinmenyer på Internet kan har Facebook satt ord på någonting som egentligen borde varit självklart och uttalat sedan länge - relationer är komplicerade.

Att det finns fler nyanser i civilstatus än ”ihop” och ”inte ihop” är väl någonting som de flesta som passerat lågstadiet har lärt sig i livets hårda skola. De flesta som levt förbi gymnasieåldern vet att nog även att inte ens ”KK” och ”öppet förhållande” räcker till för att måla upp hela bilden. För vad kallar man det när ens kompis berättar att hon och Mia har praktiskt taget bott hos varandra de senaste månaderna, gått på fester tillsammans och stickat halsdukar åt varandra, men de är inte ihop för Mia har gjort slut på en lång relation jättenyligen och vill vara singel ett tag?

Man kallar det ”it's complicated”.

Vad kallar man det när Robert berättar att han och flickvännen har tagit en paus, men inte sån paus att de får dejta andra, utan bara paus? Vad kallar man det när Miriam utövar photoshop-voodoo på en bild av sin drömprins som dök upp tio år för tidigt enligt hennes livsplanering? Vad kallar man två av sina polare som älskar varandra djupt och innerligt samtidigt som de är vuxet medvetna om att de är helt inkompatibla som par?

Man kallar det ”it's complicated”.

Man kan förstås även kalla det ”skärp er, förfan” eller ”vilken röra” eller bara sucka och bjuda på kaffe. Man har ju klarat av sånt förr, innan Facebook fanns. Men nu är det godkänt av Internet. Nu är det inte längre en det är fel på om man inte vilken ruta man ska kryssa i nästa gång man måste berätta om sitt civilstatus. Nu kan man känna sig förstådd av ett supercyniskt amerikansk community den dagen man finner sig hopplöst söndersliten mellan Niklas och Vincent. Inga lösningar, ingen utväg, bara riktad reklam. Men man behöver i alla fall inte kompromissa med vilken civilstatus man ska välja i sin profil.

Nästa steg är att ta bort alla andra alternativ. Helt ärligt, ”it's complicated” borde räcka.

***

It's interesting. Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

cicci n sa...

cecilia nordius likes this!

Momo sa...

Men varför komplicera saker? Jag har hellre öppna förhållanden till allt och inget än komplikationer i relationer. För enkelt för att definiera liksom..

Julia sa...

Kan det inte vara o-komplicerat? Det vill jag lite föreställa mig ändå.

Generellt håller jag lite med, men jag funderar.

-= Steamboat Willie =- sa...

Ja, det jag saknar är "It's not complicated" i så fall.

Jag önskr att jag fick till det lite mer komplicerat, men det vill sig liksom inte riktigt.