tisdag, december 15, 2009

Fuck yeah porr!

Jag har längelänge filat på ett inlägg om porr. Faktiskt flera, men just nu pratar jag om inlägget om porr som sexualundervisning. Min tes är att porr är kass sexualundervisning. Det kan tyckas självklart, men det finns folk som hävdar att porr är bra sexualundervisning, så jag motsäger faktiskt inte tomma intet, utan faktiska uttalade åsikter.

Hur som helst, jag tänkte inte gå in på vinkeln att "folk kan väl att skilja på fiktion och verklighet" och "man pratar minsann aldrig om att man lär sig orealistiska saker om andra filmgenrer, säg action". Vanligt argument folk som positionerar sig emot såna som är emot porr drar upp.

Det tänkte jag inte gå in på. Tills det slog mig att det där argumentet är väl sjutton inte ens sant? Folk lär sig en del felaktigheter från annan film än porr. Jag har för mig att jag många gånger hört att det är vanligt att människor tror att bilar sprängs när de kraschar och det verkar stämma (Snopes, Insultingly Stupid Movie Physics). Här har vi en filmmissuppfattning som kan vara farlig, men det finns givetvis många andra, som inte behöver visa sig fel under lika farliga omständigheter. Man lär till exempel aldrig riskera liv och hälsa för att man tror att någon kan höra en skrika i rymden. De släpper inte ut folk som tror sånt i rymden.

Vad som gäller att andra genrers realismbrist inte diskuteras vill jag minnas att en del i invändningar mot videovåld var att ungdomar som slogs trodde, efter att ha sett actionfilm, att man tål mycket mer stryk än man egentligen gör.

Så se, det är inte alls att man inte kritiserar annan film än porr för bristande verklighetstrohet. Och det är inte alls så att tittarna inte får felaktiga uppfattning av verkligheten av att se på film. Det handlar väl helt enkelt om hur ofta man konfronteras med motsvarande information om verkligheten - och ingen erfarenhet alls kan man ha av både bilkrock och analsex.

Så, nu har jag skrivit om det där jag inte skulle skriva om i det planerade av de några stycken porrinlägg jag tänkt på!

Och det har inte ens börjat vara intressant! Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

13 kommentarer:

Julia sa...

Folk får VÄLDIGT mycket konstiga idéer om kärlek också. Eller hur elak man kan vara när man skojar lite "roligt" med sina polare, för den delen.

Jenny L sa...

Grejen är väl att i porr är det uppenbarligen på riktigt. Det är minsann inga porrstuntmän och -kvinnor som gör de grova grejerna. Därför kan jag tänka mig att folk tänker att det som funkar i porr funkar i sängen där hemma. Och aldrig någonsin att jag har sett en enda liten tub med glidmedel skymta i en film.

Henric sa...

Fram till mitten av nittiotalet var jag mycket engagerad FÖR porr. Inte för att porr i sig vid tillfället intresserade mig så himla mycket utan mer via yttrandefrihetsfrågor då det under en period av år på allvar såg ut som att vi skulle få en ny uppsättning förbud.

Det där med att alla oavsett ålder rimligen kunde skilja på verklighet och fiktion upprepade jag själv nästan som ett mantra, inte bara taktiskt utan jag trodde faktiskt på det. Tills en dag då jag i en diskussion med en ung praktikant på min butik slängde ur mig att; "porr är ju inte på riktigt" varpå han inte ville svara utan bara tittade tillbaka riktigt frågande varefter jag fyllde i någonting i stil med; "jomen sex ser ju inte ut sådär i verkligheten, man gör ju som regel grejorna på ett annat sätt etc." varpå han såg ut som ett levande frågetecken. DÅ och först då, blev jag orolig, insåg hur lätt det är att okritiskt godta den egna sidans argument och jag fick också en helt ny respekt för motståndarsidans position…

Tanja Suhinina sa...

Jenny L:
Jo, och det är väl därför det borde vara än mer uppenbart att man inte kan hävda att ingen kan väl tro att det är så på riktigt.

Henric:
Med risk för att låta som en amerikansk talkshowvärd alternativt stördgruppsledare - tack för att du delade med dig!

Ylva sa...

Är inte anledningen "De som spelar i en porrfilm är inte bra på sex" så god som något?

Mattias S sa...

Det finns ju många olika sorters porr också.
Jenny L säger att hon aldrig sett glidmedel användas i en porrfilm, något jag har sett massor med gånger.

Och Ylva, vad menar du med att dom som spelar i porrfilm inte är bra på sex?
Vad menar du med "bra på sex" öht?

Ylva sa...

@Mattias S: För att uttrycka mig tydligare (och kanske en aning mer diplomatiskt): Det jag menar är att det finns många porrfilmer där de har sex på ett sätt som få vill tillämpa i sin egen säng. Om man kollar på porr med förespeglingen att man ska lära sig hur man gör för att ha bra sex så kan det bli ett problem.

Ylva sa...

Med "bra på sex" menar jag "så att det blir njutbart för de inblandade".

Jenny L sa...

Nej, jag ljög nog lite. Jag har sett glidmedelstuber, men aldrig sett att de använts. Det är klippt och klart liksom. Och det är väl det som stör mig i porren, att det är så jävla lätt att bara tränga in varsomhelst lite när andan faller på.

Och ja, det är ju inte på riktigt. Samtidigt som det är det. Jag hatar det. Inte porr, men att folk inte fattar att det finns jävligt många meter bortklippt "transportsträcka" som ingen ser. Däribland glidmedlet. Jag vill fan ha kravmärkt porr. Utan vaselin på linsen, för det är störtlöjligt.

Mattias S sa...

Ylva:
Jag vet inte om det är så få, jag vet massor med personer som vill tillämpa det dom sett på porrfilm i sina egna sängar.
Det som är "bra sex" för någon är "dåligt sex" för någon annan.
Det "sexet" man ser i mainstreamporr kanske vissa tycker är dåligt, men vissa skitbra.
Och nu använder jag också "bra" som "njutbart för de inblandade".

Så när du säger att dom som spelar in porrfilm inte är bra på sex är dom då inte bra på det sexet du gillar? Eller genomsnittet? Eller vad har du grupp som utgångspunkt för det där "bra"?

Jag håller nog egentligen med dig om din poäng men jag vill problematisera hur du uttrycker den och komma till sakens kärna.

Jenny L: Ok, jo, jag syftade på porr där glidmedelsanvändningen är en del av det vi får se.
Men visst är det ett jättestort problem att det i den mesta porren allt funkar så enkelt. Ingenting är problematiserat.
Jag stör mig också jättemycket på hur dom går från analt till vaginalt titt som tätt och sånna saker.
Men i den mesta porren så handlar allt om in-och-utandet. Även mainstreamporr som fokuserar på andra saker ser dom andra sakerna bara som uppvärmning till "det riktiga" sexet. Men för att föra fram den synen på sex så gör sexrådgivare och relationsexperter minst lika stor skada egentligen.

Mattias S sa...

Porren i sig är problematisk, men det är en del av samhällets syn på sex som helhet.
Vad kom först, porren eller sexualsynen?
Jag ser mainstreamporren mer som ett tecken på vårt samhälles sexualsyn än som en bidragande faktor.
Även om jag i väldigt stor utsträckning ser den som det också.

Mattias S sa...

Sen inom vissa områden, som det visualiserande, ser jag den mer som en bidragande faktor.
Och så där, eh, det är så många olika sidor och perspektiv i den här diskussionen, sorry om jag är rörig och motsägelsefull. :)

-= Steamboat Willie =- sa...

Mainstreamporren i sig tycker jag är ganska fånig... och överhuvudtaget är det skumt vad mycket som folk bara sväljer vad gäller porr.

Jag har umgåtts med både väldigt nördiga och grabbiga grabbar med porr som - mer eller mindre - hobby och tjejer som anammat porren av olika skäl... och det har alltid förvånat mig att det finns så lite kritik... Som den s.k. "amatör"-filmen... eller våldtäkts/snuff/"plocka-upp-slumpmässig-flicka-på-gatan-och-hon-ställer-upp-på-porrfilm"-filmen som är så "autentisk". Varje gång någon kommer dragandes med en porrfilm som de blivit imponerade av så kan jag inte låta bli att peka ut alla amatörfel... "om det är en autentisk film, vem håller i kameran? Hur kommer sig att det är klippt? Den här scenen skall ta fyra minuter i realtid, varför hoppar armbandsklockan fram och tillbaka? Hur hade han tid att dra på sig en kondom? Det är är trivkfilmat..." osv.

Om man på allvar tror på den fotoshoppade bilden av *random kändis*, hur skall man då kunna skilja verklighet från fantasi?

Ja, porrfilmer är oftast lika verkliga som vilken hollywood-action-rulle som helst (dvs. fysikaliskt omöjliga), men varför verkar det vara vanligare att folk missar att "det är film" när det just är porrfilm?

Är det bara jag som är filmfreak som hakar upp mig på bristerna och tittar mer kritiskt?

... eller är det så att folk vet så lite om sex trots allt att de verkligen blir lurade? För pang-på-rödbetan analsex utan glidmedel är ju lika verklighetstroget som att alla bilar som krockar rullar exakt fyra och ett halvt varv innan de exploderar som en fyrverkeripjäs!