onsdag, november 17, 2010

Tips för normkritik för ungdomar?

Jag är inte bara bloggare, jag är storasyrra också. Förutom en lillebror som är en historia för sig har jag tre plastsyrror sedan min mamma gifte om sig med en fantastisk man här i Sverige. Den äldsta av dem har jag tyvärr knappt nån kontakt med alls, men de yngsta (de är nio och tretton) träffar jag lite då och då och jag tycker de är helt fantastiska tjejer att hänga med.

Men nu kan jag ju inte hänga med dem hela tiden. Dessutom har de ändå födelsedagar och jul och sånt. Så jag tänkte att det är dags att bilda dem in the way of critical normtänk och genus och andra viktiga saker. Och här är min fråga - vad finns det nuförtiden för bra böcker om normbryt och jämställdhet för ungdomar? Jag tänker att när jag var i typ den åldern kom Fittstim, men vad är den nya generationens evangelium?

Jag vill inte tvinga på dem en massa tungt och egentligen ens inriktat feministiskt. Men fan vad jags kulle bli glad över en bok som på ett enkelt sätt, utan en massa teoretiska begrepp, uppmärksammade att det är wack att tjejer kan ha byxor men det vore socialt självmord för en högstadiekille att komma till skolan i kjol. Eller tar upp att ifrågasättaom alla verkligen har det som kidsen i flickornas finare villaförort. Eller typ bara lyfta fram hur normer funkar, varför är alla fabeldjur han om de inte har rosett? Jag vill inte indoktrinera dem till aktivister, de får själva välja om de vill fördjupa sig mer. Men jag tycker att normkoll är ganska allmänbildning och sjukt nyttigt.

Och så ska det inte vara att det är synd om tjejer i alla lägen och killarnas situation inte ens nämns. Och det ska framgå att strukturer och normer bärs inte bara av män/hetros/vita utan även av kvinnor/hbtq/färgade. Och inte fokusera på rätten att säga nej till sex till den graden att möjligheten att säga ja knappt ens finns kvar. Inte minst som motvikt till alla kampanjer som riktas till flickor och ofta är ganska ensidiga.

Så ja, nåt sånt? Finns det? Helst till trettonåringen, men känner ni till nåt awesome för yngde barnungdomar så är det grymt! Den äldre av dem kan engelska riktigt bra, så säg till om ni kan nåt bra på engelska.

Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

24 kommentarer:

Per sa...

Sofia Nordins senaste bok har fått bra recensioner, men jag har inte läst den själv. Det kanske kan vara ngt?

http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/unglitteratur/nordin-skapar-stark-skildring-av-lesbisk-karlek_5640135.svd

Christine sa...

Jag har hört att Jessica Valentis Full frontal feminism ska vara bra. Den är på engelska och har inte läst den själv. Misstänker också att den kan vara ganska amerikansk, alltså utgå från situationen i USA (vi här i sverige har ju tex ingen större kristen höger med inflytande på det sätt de har i USA).

Ska också säga att jag hört både bu och bä om boken..Hört en del dålig också.

Christine sa...

Ja och sedan var ju den ganska inriktad på feminism så det kanske inte är exakt vad du söker

Fisk sa...

Kukbruk. Den handlar inte direkt om normer, men ändå en mycket bra bok som riktar sig främst till killar. Utöver hej såhär funkar sex och kärlek finns lite funderingar kring vad det innebär att vara grabb, vilka normer det finns kring det, huruvida man behöver följa dem och hur man kan låta bli osv. Hur som helst en bra bok, den fick alla i klassen på högstadiet eller gymnasiet. Ge den till brorsan :)

Sofia sa...

Sex med mera av Sandra Dahlén. Hade varit min bibel om jag fått den när jag var typ 13-14.

Sofia sa...

Sex med mera av Sandra Dahlén. Hade varit min bibel om jag fått den när jag var typ 13-14.

Iggy D sa...

Det finns inget man kan inympa i barnen som inte kommer att vederläggas fullständigt av den kultur de växer upp i. Tv, film, klasskamrater och tidningar visar att den avvikande kulturen är full av lögner och att den som inte anpassar sig ändå tvingas till anpassning.

Tanja Suhinina sa...

Kukbruk gav jag faktiskt den äldsta flickan i skaran i julklapp eller nåt när hon var typ 15. Dahlénboken har jag hemma, längesen jag läste den dock.

Brorsan är... eh... ryss. Och jag har inte träffat honom. Men han är tydligen en jävel på att kickboxas. It's complicated.

Sara sa...

Fulheten av Nanna Johansson kanske?

Fisk sa...

Hmm, knepigt där med brorsan. Jag minns att jag läste en bok på ryska där det stod att tampong var dåligt och onani bland killar var ett tecken på ohälsa och svaghet. Men som kille skulle man ta ansvar om ens tjej blev gravid och gifta sig med henne! Det får mig hur som helst att tvivla på huruvida det blir enkelt att hitta bra normkritiska och jämställdhetsinriktade böcker på ryska överhuvudtaget. Den ryska kulturen är det inte lätt att vara normbrytande i.

Anonym sa...

Om du vill din bror väl så köp den här:

http://www.deida.info/books/way-superior-man

Den kan han ha nytta av, det andra kommer han må sämre av...

Anonym sa...

Antologin Äga Rum som kom för ett par år sen är en grymt bra introduktion till feminismen som på ett lättfattat sätt tar upp vad intersektionalitet är. man kopplar även ihop feminismen med queer och antirasism på ett bra sätt.

Hanna sa...

Ett tag gav jag delar av gamla Darling-redaktionens bok "den stora guiden till verkligheten" till alla ungdomar med bemärkelsedag och annat som kan firas. Lättsam och känns som den alltid är på ens sida.

Elisabeth sa...

Är Egalias Döttrar för vuxen i sammanhanget? Den tydliggör ju normer manligt/kvinnligt väldigt tydligt. Kanske passar bättre till 15-åringen än till 13-åringen i och för sig.

Idan sa...

Jag har själv systrar på 16 respektive 13 år, gav bort just Nanna Johanssons "Fulheten" till 16åringen för ett år sen. Serier är lättsmält och roligt, och just Fulheten är så bra för det är inga pekpinnar, utan bara synliggörande av absurditeter. Kan även rekommendera "Den hemliga kroppen" av Sara Hansson. Riktigt bra.

Anna sa...

Jag kom att tänka på Inti Chavez Perez bok Respekt: en sexbok för killar (men som för all del kan läsas av alla enligt mig, den är asbra.) Och sen Emma Hambergs bok Från pirr till petting, kärlek och 6 heter den tror jag, med illustrationer och lättsamma och roliga kapitel om sex och kärlek och sånt. Kanske inte så mycket genustänk inbakat men på det stora hela är den bra tkr jag och jag hade åtminstone stor behållning av den när jag först läste den vid femton sexton års ålder. Jao, lite tips!

emma sa...

könskrig var en stor ögonöppnare för mig, borde nog funka för en någorlunda beläst trettonåring.
fulheten och sandra dahlenboken som sagt är väldigt väldigt bra. kanske handboken av karolina bång

Josefin sa...

Beroende på vem 13 åringen är kan kanske "Hows moving castle" fungera. Den handlar på ett väldigt förtäckt sätt om normer och friheten i att vara ful men mest handlar den om äventyr.

Nicholas sa...

"Med uppenbar känsla för stil : ett reportage om manlighet" av Stephan Mendel-Enk är lättläst (relativt kort, dock) men grymt provocerande. Den problematiserar den manliga könsrollen och dess komponenter, bland annat våldet och nörderiet om jag inte minns fel. Mendel-Enk tar bland annat upp frågan om "mäns våld mot kvinnor" och påpekar att det är att ha lite tunnelseende på det hela, och att ett bättre sätt att se på saken är "Mäns våld."

Anna Tholl sa...

Serieromaner är helt fantastiska i såna här sammanhang, och det finns en hel uppsjö i svensk kontext: exempelvis album av Liv Strömqvist, Åsa Grennvall, Coco Moodysson och Lena Ackebo. Den sista upplevs ofta som mycket text men om man bara orkar ta sig igenom dem ångrar man sig inte!

Sen skrev Lisa Lindén en bra bok om hur hon blev feminist: "det dom inte sa", som är bra och inte för tung.

Lycka till!

Tanja Suhinina sa...

AT:
Bra tänkt!
Fast jag tycker att störer delen av svensk seriefeminism är way too much åt "synd om kvinnorna män dumma"-hållet, tyvärr. Just Liv Strömqvist har varit paradexempel på sådant i mitt hushåll i många år.

Tanja Suhinina sa...

Och alltså, det är inget fel att fokusera på en sak och inte skildra alla världens problem i ett och samma seriealbum. Men jag känner att mina syrror kommer få höra att det är synd om dem för att de är tjejer/att de ska stärkas för att de är tjejer/att de inte ska ta skit för att de är tjejer från en massa håll medan de växer upp. Jag vill gärna ge dem ett större perspektiv.

Jessi sa...

Om vi är inne på serier så kanske Loka Kanarps Pärlor och Patroner för den äldre flickan? Den handlar om historiska kvinnor, utan pekpinnar utan berättar bara om flera coola kvinnor som det inte ofta skrivs om i historieböckerna.

Anonym sa...

Den här boken är rätt gullig.
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=917053067X