fredag, november 05, 2010

TÄVLING - läs Genusnytt och vinn pinuppbokmärke!

Ett personligt eget bokmärke - det kan hända!

Hej, kära läsare!

För ett tag sedan mailade jag Pär Ström och skrev att jag är nyfiken på vilka konstruktiva tips till sina läsare. Hur ska de vanliga människorna göra i sin vardag för att uppnå jämställdhet? Pär Ström kontrade med att jag själv kunde skriva ett sådant inlägg, resten är historia och Ström har fortfarande inte gjort det jag efterfrågade.

Så, här är tävlingsreglerna.
 1. Gå till Genusnytt - den största svenska bloggen i sitt slag.
 2. Hitta ett inlägg som uppmanar till konkret handling för att uppnå jämställdhet.
 3. Det ska framgå att uppmaningen/tipset riktar sig till läsarna.
 4. Det ska framgå att det finns samband mellan handlingen och ökad jämställdhet.
 5. Det ska handla om handlingar som uppfattas som genomförbara för vanliga Genusnytt-läsare.
 6. Inlägget ska inte vara skrivet av mig.
 7. Handlingen ska inte vara att dricka öl på Harry B James eller motsvarande.
 8. Länka till inlägget i kommentarerna till det här inlägget.
 9. Maila mig önskemål på vad du vill ha på ditt pinuppbokmärke (här är mitt Deviantart, om ni vill ha lite referensramar) och kontaktinfo.
 10. ...
 11. Vinst!
Det var väl inte så svårt? Gå och leta!

39 kommentarer:

Mina sa...

"Man ska bekämpa diskriminering där den råder – men inte måla upp en bild av diskriminering där den inte råder."
25/2-09

Det tror jag är glasklart för "vanliga" genusnyttsläsare. Ett hett tips och enkelt att genomföra! Och jag hävdar att den riktar sig mot läsarna genom att den inleds med ett väldigt direkt tilltal i "man ska".

Johanna Sjödin sa...

Lever inte upp till "Hitta ett inlägg som uppmanar till konkret handling för att uppnå jämställdhet." om du frågar mig.

Mina sa...

"Detta är ytterligare två små tecken på att genusdebatten kan vara på väg att vända. Så nu är det ännu viktigare att vi står på oss och fortsätter visa på orättvisor och orimligheter."

29/4-09

Här uppmanas till kamp! De ska visa på orättvisor och orimligheter. Att visa är ett verb och något man kan göra!

Mina sa...

ok, här då! Jag tror jag ska anmäla det här till Diskrimineringsombudsmannen. Det kan ju inte vara rimligt att kommunala resurser subventionerar det ena könet. Anmäl gärna till DO du också, det är ju bara en fördel om det kommer flera anmälningar. Nu verkar det vara så att man måste SJÄLV ha blivit diskriminerad för att få anmäla, så jag får väl vänta till dagen efter och låtsas att jag hade vägarna förbi och tänkte bada där men blev stoppad i dörren.

Om du har frågor om Grästorps kommuns genlemannamässighet kan du ringa Majda Bunoza på telefon 0514-582 21. Jag har inte hennes epost, men jag vet att epost till kommunens fritidsansvariga Victoria Hallqvist är victoria.hallqvist@grastorp.se. Jag har just mejlat henne ett ifrågasättande mejl.

Anonym sa...

Men Tanja ! Hela bloggen i sig, är ju ett praktiskt exempel på ett jämställdighetsarbete. Och de som skriver där gör ofta ett stort jobb som letar fram information mm.
Den visar upp alla Feministiksa lögner och extrema vinklingar och dubbelmoral på ett bra sätt så att vi kan nå riktig Jämställdhet. Lika spelregler som skall gälla för alla inte bara kvinnor.

Kan jag be o få mitt bokmärke tack ?

//Tupp!

Tanja Suhinina sa...

Tupp:
Nej. ag kan gå med på att Ström själv jämställdhetsarbetar. Jag letar istället efter ett inlägg där han skriver vad andra kan göra för att jämställdhetsarbeta.

DrKejs sa...

Det är mycket intressant att se alla de påhopp som en person som Pär Ström får utstå.

Vad är ni feminister rädda för, att ni ska förlora makten?

Tanja Suhinina sa...

DrKejs:
Jag är inte rädd att förlora makten, jag är nyfiken på vad det skrivs om konkret handling på Sveriges största blogg i genren. Har du några bidrag till tävlingen?

Anonym sa...

Tanja, för att vara en begåvad tjeje så går det lite trögt.
En liknelse. Det är ingen idé att prata om jordenruntresor med människor som tror jorden är platt.
M a o I första hand måste vi informera om läget. När tillräckligt många är med där kan vi börja göra mer produktiva grejer. Men vist om du som feminist inte tror det händer grejer så får man nog var glad. Ryck i lilltån !

/tupp!

Tanja Suhinina sa...

Tupp:
Jag säger inte att Ström inte informerar, jag säger att jag har svårt att hitta några idéer om vad man kan göra i vardagen för att göra världen mer jämställd i hans blogg. Och det säger du ju också, så vi verkar överens om det.

Tanja Suhinina sa...

Jamenvänta! Typ hans grej med lappar var väl lite så? Designa lappar, sprid lappar. Han la upp en massa lappar med information som folk kunde sprida i nåt inlägg. Det var inom ramar för vad jag söker.

http://genusnytt.wordpress.com/2010/09/13/hjalp-mig-sprida-genusnytt-gor-en-lapp/

Anonym sa...

Tanja. Den här posten är uppenbart ett försök till att få lite uppmärksamhet. Och den är extremt tunn. Hur är det med dig idag? Hur går studierna ? Psykologi borde ju komma till nytta någonstans i genusträsket ? Du borde ju kunna skriva in något här som du kan dela med dig av till oss andra. Något av värde?
//Tupp

Tanja Suhinina sa...

Tupp:
Eftersom du vet att du pratar med en psykologstuderande ska du kanske låta bli att inleda med att tolka mitt inlägg som försök att få lite uppmärksamhet. Men du har förstås väldigt rätt i att jag inte har så många egna idéer i det här inlägget. Det är för att det här inlägget inte går ut på att jag skriver ned mina tankar. Det är trevligt att du vill att jag ska skriva "saker av värde". Hoppas mina andra inlägg funkar för dig.

Anonym sa...

Jo tanja. Jag brukar läsa din blogg och får ute mycket av det. Även om du har fel mest hela tiden. Sedan så vet jag att psykologstudenter överskattar sin egen förmåga och jag sätter en slant på att detta var ett inlägg för att få uppmärksamhet. Men det kan du ju naturligtvis inte erkänna. Så där kommer vi nog inte längre.
//Tupp

Tanja Suhinina sa...

Tupp:
Nämen, om du vet med dig att psykstudenter överskattar sig så kan vi nog mycket riktigt inte komma så mycket längre. Det har du helt rätt i, förstås.

Anonym sa...

Hur vill du komma frammåt då ? Känns ju inte som om du vill det heller? Nu pratar vi jämställdhet. Har nu kommit flera rapporter som visar att kvinnor kommer dominera i framtiden.. SÅ är du nöjd med det ? Tror du att det blir kanon bra ? Eller när är det dax att börja jobba med mäns problem ? 100 000 tals arga unga män utan kvinnor och utbildning tycket inte jag låter så bra !?!

Tanja Suhinina sa...

Anonym:
Till att börja med skulle jag vilja be dig att använda ett alias. Det blir så mycket lättare att konversera då.

Jag har bloggat om småsaker man kan göra för att komma framåt i både min egen och Pär Ströms blogg. Det är bra att du inte tycker att hundratusentals arga män utan utbildning låter bra. Jag tycker inte heller det låter kanonbra.

Anonym sa...

Det var jag Tupp som skrev den förra.
Oj vad less du är. Men du kommer allrig se eller få en vettig debatt innan vi är någorlunda överens om kartan vi har framför oss. Och som jag sade skriv en analys ur ett feministiskt perspektiv om att kvinnor kommer att totalt dominera samhället om ett par år. och att hundra tusentals arga män kommer stå bredvid. Gör en analys av det så kanske vi kan få en intressant o givande debatt. Det kan du säkert skriva något bra om. Frågan är ju om du vill det. //Tupp

Tanja Suhinina sa...

Tupp:
Ursäkta mig, men vem tror du att jag är? Din privata feminist som inget bättre vet än att skriva beställningsinlägg till folk som är otrevliga i hennes kommentarer? Om du verkligen är intresserad av min åsikt i en fråga får du mer än gärna be mig att skriva om det - trevligt, snällt och med genuin nyfikenhet. När jag var intresserad av Pär Ströms synvinkel i en fråga skrev jag ett trevligt mail istället för att bära mig åt i hans kommentarer. Gå om förskolan och lär dig lite hyfs.

Fredrik Stangel sa...

@Tupp: Det existerar ingen som helst statistik som tyder på att "kvinnor (...) totalt [kommer att] dominera samhället om ett par år". När man kommer med ultraextrema uttalanden av sådant slag, bör man noggrant redovisa källor och indicia för att ha någon trovärdighet.

totte sa...

Fredrik:
http://www.scb.se/Pages/PressRelease____288166.aspx
Scb är ett ställe som förutspår amazonia.
Har för mig att sthlm är ett av de få lärosätena i Sverige där psykologerna fortfarande är närmare 50-50 män/kvinnor. I övriga landet börjar det dock se riktigt tragiskt ut. Ingen bra utveckling alls om vi ska kunna möta upp alla människors behov att bli sedda.

Anonym sa...

precis totte och sedan har vi ju den här:http://www.framtidsstudier.se/sv/redirect.asp?p=3759&intLevel1Clicked=1465

Jo det finns snarare inget som pekar på att inte kvinnor kommer dominera i framtiden. För de gör det ju redan nu.....Och om man bara ser världen utan feministisktfelslipade genusglasögon så är det ju helt uppenbart.....Men det är klart har man som definition att Jämlikhet är 100% kvinnor med 100% av allt så kan man ju ha en annan åsikt i frågan.

Tanj du kan ju prova att skärpa till din attityd mot män så skall du se att din respns här kommer bli mycket bättre. Kan inte förstå nöjet i att kasta skit på män....
om man säger sig stå för några som helst sunda värderinger.

//Tupp.

Johan Helmersen sa...

@totte: såvida du inte anser att "traditionellt manliga utbildningar" är ett bra stickprov för "samhället" så säger din länk absolut ingenting i frågan.

@Tupp: Hela slutsatsen i publikationen du länkar till bygger på antagandet att förhållandet "Kvinnors makt"/"Mäns makt" under överskådlig tid kommer att fortsätta utvecklas enligt samma linjära funktion som varit fallet den beskrivna (ganska korta) tidsperioden. Ett ganska starkt antagande, tycker du inte?

Fredrik Stangel sa...

Jag håller med Helmersen. Se vidare denna cartoon: http://xkcd.com/605/

totte sa...

Helmersen: scb anser att kvinnor behåller en stark position i kvinnobaserade yrken men att de även stärks i klassiskt mansdominerade.
Män + kvinnor är för mig en stor del av samhället.

Fredrik Stangel sa...

@totte: Nej, SCB:s statistiska material ger inte utrymme för någon sådan slutsats. Du extrapolerar överdrivet utifrån ett mycket litet statistiskt material.

Tomas Antila sa...

jag tycker det är väldigt tråkigt hur mycket negativa kommentarer som inte hör till ämnet Tanja får utstå bara för att hon ställer en enkel fråga. När jag såg att det var många kommentarer hoppades jag på att få läsa exempel på hur Per vill skapa jämställdhet, men istället är det mest en massa gnäll!

Anonym sa...

Jag tycker det är tråkigt att tanja sparkar på de som redan ligger ner....Jag tycker det är tråkigt att inte feminister är intresserad av riktig jämställdhet. Jag tycker det är tråkigt att vi inte kan ha en riktigt debatt. Jag tycker det är tråkigt att en jävla massa män tar livet av sig och man att pratar om kvinnor som ristar sig i armarn. men skiter i männen som dör. Jag tycker det är tråkigt att man helt skiter i mäns sexualitet och möjligheter att skaffa familj o barn. Jag tycker det är synd att man inte tycker män är lika mycket värda som kvinnor i något som helst sammanhang i samhället. Jag kollade på debatt igår och där satt 7 tantart och helt ohämmat kunde kasata skit på äldre män. Och alla bar fnissade lite. Jag tycker det är synd att män utestängs från en massa universitetskurser. Jag tycker det är synd att killar diskrimineras o trycks ner i skolan. Jag tycker det är synd att vi inte skapar ett bättre samhälle för alla. Utan bara kvinnor. Jag tycker det är märkligt att det är okej att stympa ett gosse barn men inte en flicka.

Tomas hade vi känt att Tanja menade väl hade hon fått en bra debatt. Det är jag helt säker på.

Tanja Suhinina sa...

Senaste anonym:
Hur sparkar jag på någon genom att:
1) Maila Pär Ström och fråga om han skulle kunna skriva ett inlägg om konkret handling då jag är nyfiken på hans perspektiv
2) Skriva ett sådant inlägg åt honom
3) Fortsätta vara nyfiken och fråga om någon kan hitta sådana tips i hans blogg

Anonym sa...

Ett bra och fungerande sätt är att informera och upplysa, något som Pär Ström gör alldeles utomordentligt.

//barfota

Tanja Suhinina sa...

Barfota:
Återigen, Pär Ström gör det. Det jag efterlyser är inlägg i hans blogg som uppfyller kriterierna som står i tävlingsreglerna.

A sa...

Jag har svårt att se hur man kan ha uppfattningen om att kvinnor dominerar på universitetet så pass att vi är på väg mot ett "amazonia" när män fortfarande är en övervägande majoritet bland professorer (bara 22% kvinnor) och även majoritet bland lektorer (45% kvinnor).

Jag menar inte på något sätt att det är bra att allt färre män väljer universitetsstudier, men man kanske borde titta på hela bilden innan man går ut och ropar om att kvinnor dominerar i samhället. Om nu kvinnor skulle dominera då borde ju detta visa sig även bland de högre posterna i universitetsvärlden och inte bara bland studenter.

Som vanligt gör de kära antifeministerna samma fel som de anklagar feministerna för och uppmärksammar bara det som drabbar den egna hjärtegruppen.

Ylva med vänner sa...

Vi kunde tyvärr inte hitta något passande inlägg (efter inte speciellt idogt letande) men vill ge en eloge till ditt tålamod att förklara och förtydliga inlägget för de kommentarsdebattörer som behöver det.

Anonymus Maximus sa...

http://genusnytt.wordpress.com/2010/09/16/har-ar-lappar-skriv-ut-och-sprid/

Skriva ut lappar och sprida dem?

Tanja Suhinina sa...

AM:
Jupp, men jag hann före. (5 november 2010 22:13)

Anonymus Maximus sa...

Ok, försök två:

http://genusnytt.wordpress.com/2009/10/04/mansfria-kvallar-har-blivit-oerhort-populara/

Ett tips: Om du är av manligt kön kan du slå ett slag för jämställdheten genom att bege till en ”tjejkväll” och bli avvisad. Sedan skriver du en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen om könsdiskriminering. Man måste personligen ha blivit diskriminerad för att kunna anmäla, därför krävs det att först bli stoppad i dörren. Lycka till! Allra roligast blir det förstås om du filmar det hela med en dold mobiltelefon och lägger upp avvisningen på YouTube. Glöm inte att tipsa GenusNytt!

Tanja Suhinina sa...

AM:
Bingo!

Tanja Suhinina sa...

Vinnarna är nu utsedda! Och det finns en ny tävling för er som tycker jag är en hemsk människa! http://ablativ.blogspot.com/2010/11/vinnare-i-genusnytt-tavlingen-och-ny.html

Johanna Sjödin sa...

När Ström är konkret uppmanar han folk att sprida information om att hans blogg finns: http://genusnytt.wordpress.com/2010/11/16/hjalp-mig-sprida-kannedom-om-genusnytt/