tisdag, november 16, 2010

Prinsessor och bortskämda men ändå drakdödare

Pär Ströms favoritgrepp är "om det var tvärtom skulle det bli ramaskri". Och det är ofta inte riktigt sant när han gör det, men det är ett bra grepp vid rätt tillfälle. Jag tycker att Ung & Bortskämd är rätt tillfälle. Och faktiskt nåt som skulle bekräfta Ströms världsbild om han såg på lättsam underhållnings-tv istället för att blogga om att feminismen har nått Förenade Arabemiraten.

Ung & Bortskämd är en SVT-produktion som går ut på att man har tagit tio bortskämda unga vuxna och satt dem i ett hus för att se hur de klarar av att ta hand om vardagen. Sådär, skulle jag säga. Folk i media har givetvis rasat lite, det är ju en ny realityserie. Man rasar mot curlingföräldrar typ.

Jag vågar satsa pengar på att det även skulle tillkomma genusanalys om det blev så att pojkar satt och åt chips medan flickor passade upp på dem. Men nu är det inte så. Nu är det tjejerna som slarvar, och i värsta fall vägrar göra sitt (jag tänker på hon som blev bortröstad senast). Killarna är inte så jävla bra de heller, men det är de som fått rycka in när det krisade med dammsugaren, elsäkringen och toalettstädningen. Dynamiken i huset har varit mindre ölsnubbe-hemmafru och mer prinsessa-drakdödare. Hittills har jag inte sett kommentarer på det.

Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om ,

9 kommentarer:

Lovisa sa...

Jag tänkte faktiskt precis på det där! Lustigt att du tog upp det nu.

Tanja Suhinina sa...

Jag säger bara vad alla andra tänker!

Malinka sa...

Jag har också tänkt på det. Och funderar om det inte ingår i att vara kille, att shejpa upp sig i skarpt läge. Och det gjorde de här killarna.

När de deltagande tjejerna dessutom i stor utsträckning hör till utseende-maffian, de "populära" som lärt sig att de kan flörta sig fram i livet, blir kontrasten enorm.

Jag blev i alla fall påmind om varför jag i allmänhet alltid har föredragit killar framför tjejer.

Someone sa...

Så det är alltså som det är i de flesta hem. Klart att ingen klagar på det.

Anonymus Maximus sa...

Visst är det så, men vem låter tjejerna komma undan med allt detta?

Min erferenhet är att båda könen är rätt bra på att fixa till sig, men då måste kraven ställas. Annars är det ju som vanligt - det som känns bekvämt, det fortsätter man med.

medvind sa...

Min fördom (och erfarenhet) är att det oftast förväntas av tjejer att de ska "shape up", dvs. ta ansvar när ingen annan gör det. Det är finns förstås gott om såväl kvinnliga som manliga individer som undviker ansvar i alla lägen, liksom det finns folk med duktighetssyndrom av alla kön. Jag anser dock att duktighet generellt är en kvinnligt kodad egenskap - såvida det inte gäller särskild idrottslig, intellektuell eller teknisk prestation - exempelvis att installera hemelektronik...

Malinka sa...

Som jag ser det, förväntas tjejer vara ansvarsfulla, medan killar förväntas bli det när det behövs, kavla upp ärmarna och lösa problemet.

Många av de här tjejerna är helt bortkopplade från verkligeheten, det är som om de inte vore där vad anbelangar praktiska göromål, och killarna opererar utifrån förutsättningen att de är ensamma.

Det intressanta är varför de envisas med att behålla den här uppdelningen som inte funkar. Vilket någon förälder också funderade över i senaste avsnittet.

Anonym sa...

Jag håller med Malinka, men dessutom tycker jag det känns som en rätt uppenbar följd av det feministiska grundproblemet, alltså att män bara antar att kvinnor inte är att räkna med.

Alltså, om en av killarna vägrade hjälpa till skulle han nog få skit för det av de andra killarna, men eftersom killarna är uppfostrade till att förutsätta att tjejer är odugliga händer inte samma grej där. Det bekräftar liksom bara deras inre bild av hur det är. Tvätt och sånt, det får ju frugan ta hand om i normala fall bara för att mannen har något "viktigare" att göra: jobba. Det är ju bara sånt skrufs som blir över. Men i progammet är det det viktigaste och då blir det till att kavla upp armarna och fixa det.

Anonym sa...

anonym 18.34: Vad du missar i ditt feministiska grundproblem är följande:

"alltså att män bara antar att kvinnor inte är att räkna med."

Samma antagande gör kvinnor om män på typiska kvinnliga sysslor. "Jamen det blir ju helt bakvänt om han skall hänga tvätt", typ. Den som har tolkningsföreträde ser ner på den som gör annorlunda. Att kvinnor tar mer ansvar i hemmet innebär också mer makt över hemmet. Ansvar och makt hör ihop.

"Tvätt och sånt, det får ju frugan ta hand om i normala fall bara för att mannen har något "viktigare" att göra: jobba."

Om inte män jobbade så förbaskat skulle inte deras fruar ha så mycket att spendera. Frun står för 80% av inköpsbesluten. Det är hon som trycker på för större hus och ny bil. Att männen har makt över jobbet/inkomster beror på att de tar ett större ansvar för familjens inkomster. Ett ansvar som den deltidsarbetande frun då inte tar. Makt betyder ansvar och ansvar ger makt. För både mannen och kvinnan.

AV