onsdag, februari 03, 2010

Om jag var heterokille skulle jag flippat för länge sen

Jag skulle bloggat om det där annars också, men nu har det visat sig att Gustav och Lisa Magnusson har bloggat redan. Hela inlägget är förresten superhetero.


Nour El Refai pratar alltså killar som är dåliga i sängen. Det är bitvis ganska roligt, även om större delen av humorn grundas på att en skitsnygg tjej säger "fitta". Men i ett större sammanhang känns det hela rättså trött. För det är väl ett beprövat kvalitetshumorrecept - snygg tjej pratar grovt om hur män är (kassa) i sängen.

Alltså, ja, det är roligt. Men hade jag varit kille hade jag varit sjukt sur på sexrådgivning och -framställning i populärmedia. För visst, väldigt mycket av ens dagliga bildintag caterar den manliga sexualiteten, det som räknas som "riktigt" sex är skönare för män som grupp än kvinnor som grupp. Men om man som kille försöker göra rätt... Alltså, på sätt och vis har heterokillar tur för väldigt många av de tekniska sextipsen riktar sig till dem - men samtidigt med en underton av att det är fel på dem och de måste jobba upp sig till nånsorts lägsta acceptabla nivå. För från början är de kuken-i-fittan-fixerade one minute men.

Alltså: Att så stor del av råden handlar om hur en heterokvinna tillfredställs signalerar två saker. Dels att heterokvinnor är bra på att göra det skönt för sina partners och behöver således inga råd och heteromän är dåliga och behöver skolas. Dels att heterokvinnor är svårtillfredställda och man behöver guidebok och karta, medan heteromän är lättillfredställda och man inte behöver nån teknik.

Hade jag varit heterosnubbe hade jag vart skitsur för att jag inkompetensförklaras, men också för att ingen verkar bry sig om att ge goda råd om hur jag skulle tillfredställas. "Testa den nya häfiga orgasmen" - hur ofta handlar det om snubbar? Hur skulle man kunna skämta om tjejer som suger på att suga (heh heh heh) utan att framstå som en mansgris?

I nuläget är jag mest heterobrud som blir skitsur varje gång hon får för sig att hitta sextips på hur man gör med killar. Nä, jag ska tydligen gå på instinkt och behöver ingen teknikstöd. Yeahright. Och så tycker jag att killar borde flippa lite mer, precis som i andra jämställdhetsfrågor.

Nu kan jag förresten medge att jag kanske har en väl rosenröd bild av sex, för precis som med relationer har det alltid funkat bra för mig. Jag gissar att mycket av den här sorts humorn är igenkänning. Jag kan tänka mig att det är skitkul när Nour El Refai beskriver killar som skryter om sin kärlek till fittslick och sedan är kassa på det om man har stött på såna. I humorsammanhang är även hela utläggningen om kisspapper (eller att lida genom för att inte såra känslor) rimlig.

Men precis som att det finns ett korn sanning i att vissa killar tror att deras fittslickinsats är det som gör alla (alla) kvinnor lyckliga, upplever jag att det finns ett korn sanning i Nour El Refais ståuppreaktion. Konstruktiv kritik? Hell no. Kritik? Hell yeah! Om det rör sig om en feature blir det en rolig och insiktsfull beskrivning av kasst sex utan kommunikation. Om det bara är killarna man ska skratta åt tycker jag inte längre det är roligt - för kom igen, det är ju ändå han som frågar om det var skönt. Det är ju ändå killen i berättelsen som verkar ha nån sorts engagemang i att vilja göra det skönt för sin partner. Det är killen som ser till att få en orgasm på ett sätt som passar honom.

Nej, det skulle inte vara samma sak om en ung snygg manlig komiker pratade om fellatio på samma sätt. Det skulle uppfattas annorlunda. Dels är det fortfarande nån sorts tvärtom-provokationshumor när tjejer pratar om att de vill ha sex. Dels riskerar en man, som ovan nämnt, uppfattas som konservativ jämställhetsblind perspektivlös människa som inte ser sitt sexliv i större sammanhang. En ung kaxig tjej på scen tror jag uppfattas som nån sorts feminist även om hon aldrig uttalat sig i sådana frågor. (<- men inte ung kille, det här är förresten också intressant) Men grabbar, är det inte tröttsamt att alltid framställas som sexuella analfabeter vars alla behov tillfredställs av att sticka in den i ett random hål? Kan inte strukturmedvetna killar börja göra humor av hur tjejer är dåliga ligg? Jag vill se!

25 kommentarer:

Mattias S sa...

Din avslutande uppmaning gör mig rätt sugen på att peta ihop något, men jag tror inte jag är vare sig smart, skicklig eller rolig nog för att få det bra. :)
Tror inte direkt jag har brett underlag nog eller en tillräckligt tydlig stereotyp att utgå ifrån heller.
Men jag ska fundera lite mer på det...

Mattias S sa...

Sen handlar ju sex som det presenteras i media rätt mycket om att tjejen är snygg och killen duktig.
Johan Glans skojar ju om t.ex., han har legat med någon och hans kompis frågar om det var bra varpå han svarar: "Ja, hon var naken". En tjej är bra i sängen genom att vara snygg, en kille är bra i sängen genom att prestera.

Tanja Suhinina sa...

Jag uppfattar det som att en central egenskap för en tjej som vill vara bra ligg är att hon njuter. Vilket iofs låter rätt trevligt, men det blir lätt för mycket "kåt, glad och tacksam" över det.

Unknown sa...

Om det är tröttsamt att alltid framställas som sexuella analfabeter vars alla behov tillfredställs av att sticka in den i ett random hål? You bet. Men så pass vanligt att man liksom slutat bry sig.

I övrigt tycker jag definitivt Mattias ska skriva ihop nåt. Jag lovar att gilla det. :)

Saga sa...

Snygg analys Tanja! Utan att fastna i "egentligen är det väldigt synd om män-träsket". Bra balanserat!

David sa...

Svar på sista frågan: jo, det är sjukt jobbigt. Men som Henrik säger, man vänjer sig. Eller tröttnar på idén om sex helt och hållet.

Tätortstimotej-anna sa...

Ja och nej, Jag tror en stor del av mitt "nej" kommer från att alla hetertjejer (eller alla tjejer som tar del av ngn form av tjejmainstreammedia) har tränats sen de fyllde tolv i hur killar ska tillfredställas, om så bara teoretiskt. Jag är inte utrustad med kuk så jag vet inte exakt hur bra det fungerar, men jag kan anta att det funkar bättre än ingen info alls? Det i kombo med att det verkar vara en del av manlighetsbilden att anta sig vara bra på det mesta per default kan nog skapa en jävla frustration. Men du har rätt om igenkänningshumor.

Oscar sa...

Jag upplever att det är lättare som man att inte ta åt sig av kritiken som är riktad mot gruppen män eftersom jag per automatik räknar bort mig själv från gruppen när det missgynnar mig som person. Jag som man är endast en del av gruppen män när det gagnar mig.

Vilket ju i sig är halva anledningen till att män i allmän praktik inte bryr sig om jämställdhet och/eller txe våldtäktstatistik - "det är ju jobbiga saker, så det gäller ju inte mig".

Maktbalansens skevhet hjälper kanske också till att förhindra ramaskri från andra håll än anti-feministerna. I överläge är det lättare/mer effektivt att klappa någon som kritiserar en på axeln och förminska än att likt en minoritetsgrupp reagera känsloladdat och radikalt.

Vad gäller Nour så är min tolkning av hennes framställning bland annat den att hen gör humor på sina egna villkor. Ja det är wild and crazy att en snygg brud säger snuskiga saker men det är ju också tabu och därför "inte lika roligt" som om en man hade skämtat om män. Hon gör humor på "sitt" sätt riktat till "sin" publik oavsett om gubbhumormaffian tycker att det är roligt eller inte. Jag tolkar det dvs som en feministisk strategi som jag kanske inte gillar ur teoretisk synvinkel (den har risk att vara kontraproduktiv) men samtidigt gillar ur ett praktiskt perspektiv (eftersom hen Gör Någonting, åtm).

Jag tycker att det är en viktig poäng i sammanhanget att Nour faktiskt gör något lite otillåtet - dvs skämtar om en grupp hen inte tillhör (heterosnubbar). Att Ali Hussein skämtade om blattar gick ju bra eftersom han beskrev sig själv som en (och hade förutsättningarna att upplevas som en av andra). Att Nour Får göra det beror för mig självklart på maktstrukturer - hOn är pga sitt genus underlägsen och ses därför inte ett hot. Men bortsett det så är det som jag ser det väldigt modigt och radikalt av henne som människa.

Anonym sa...

http://www.slitz.se/sex/artiklar/?ID=764&DepartmentID=26

Tanja Suhinina sa...

Anna:
Asså, jag vet inte. Eller. Såhär. Ja, man har fått en bild av hur man tillfredställer en man, men det har ofta varit rättså... vad ska man säga. Odetaljerat? Det handlade mycket om hur man skulle vara och vad man skulle gilla, inte hur man skulle göra rent tekniskt (med undantag för deepthroatande). Om du läser Slitzartikeln som länkas till senare i kommentarerna tycker jag man får en bild jag känner igen - slänga med håret, skrika/bitas/klösas, ställa sig i olika ställningar (och sen göra vad?). Jag upplever som guider som skrivs om hur män ska göra är generellt mer tekniska, medan tjejen guideas att stå för skådespelet.

Oscar: Jag känner att tjej sparkar nerifrån på killar-humor har börjat bli lite som svarta läderjackor med nitar på. Det är ju inte ett dyft rebelliskt, men det är därför de säljer. Om du fattar. Läderjackor är ett extremare exempel, men att som snygg tjej snacka sex på det sättet tycker jag inte är så jäkla guts-krävande i dagens Sverige.

shamrock08 sa...

"Hur skulle man kunna skämta om tjejer som suger på att suga (heh heh heh) utan att framstå som en mansgris?"

Nu är det här iochförsig inte Sverige men Bernie Mac gjorde det på ett fullständigt hysteriskt roligt sätt i Kings Of Comedy år 2000.
Måste väl gå att komma undan med i Sverige också.

http://www.youtube.com/watch?v=DTepkMbu4_A&feature=related
Skämtet kommer vid 1:20
HahahahHAAAhahaha!!!!!

Anonym sa...

Bland annat får man nog inte skämta om att tjejer är dåliga på att suga för att det är typ det största gigatabut som finns att ens nämna att det kan vara så...

Det vill säga, om en tjej säger att henner pojkvän är kass på att slicka så skäms han och försöker bli bättre (vilket är asenkelt ibland, för övrigt, när man frågar vad som känns bara och får "eh... meh...skämmigt" som svar), men jag har hört skrämmande många varianter på anekdoten där en kille föreslår att det kanske vore roligare om tänderna inte fungerar som en spånhyvel under avsugningen och tjejen blir skitarg och dumpar killen.

Det verkar i alla fall i min bekantskapskrets och erfarenhet finnas en väldigt utbredd uppfattning om att man ska vara jävligt tacksam att man får head alls, och absolut inte klaga. Jag tror att det väldigt lätt tar stopp där då, och aldrig når standupnivån (ohohohoho, så inihelvete roligt! Ordvitsar! JA!).

Jack sa...

Jag är nog lite på det där "ja hon var naken", spåret som Mattias S tog upp. Alltså, lite hårddraget, om en tjej vill ha sex med en och kanske i synnerhet om hon vill suga av en så förväntas man nog ändå vara rätt tacksam. Att sedan gå in på termer av bra dåligt kanske är att betrakta som lite bortskämt och drar lite åt hybris-hållet. Är man som kille/man verkligen en sådan stjärna (prestationsmässigt,begåvningsmässigt, socialt statusmässigt, utseendemässigt) att man förtjänar bra sex ("den största gåvan en man kan få")? Somliga män tänker så om sig själva, en del gör det nog inte.

Om en kille skulle stå och recenserar hur bra tjejer suger (eller knullar) skulle jag nog tänka att "det var mig en skrytsam jävel, som antyder att att det tydligen finns en massa tjejer som vill suga av honom". Och vad har han för mandat att prata om det i termer av bra eller dåligt? Och så är det otacksamt. Om det nu finns tjejer som vill suga av honom så kan han väl vara nöjd med det och inte stå där och fåna sig. Det är en rätt primitiv, fjantig och och på alla sätt barnslig reaktion från min sida, jag vet, men jag tror att jag skulle känna så om killar skulle börja stå på scen och orera om tjejers närvaro eller frånvaro av sexuell skicklighet.

RedLib sa...

Det finns väll en standardfigur över kassa brudar. Dom bara ligger ner som en död sill och förväntar sig att manen ska både klara av att tillfredställa sig själv (en prestation nog) och dom.

Men det är väll också den klassiska mansrollen, att vara den som kan tillfredställa sig själv och kvinnan. Den klassiska kvinnorollen är att sällan ge tillträde och om tillträde ges är det gåva nog. Ur det perspektivet är det inte så underligt att det är som det är.

Det störiga är att när kvinnor kommer med kritik (i alla fall offentligt) så är den så okonstruktiv. Det är bara att det är dåligt - typ slickar för dåligt. Eller så blir den samlande bilden mest motsägelsefull - kommer för fort, knullar för länge, knullar för orytmiskt, knullar för monotont.... Det är svårt att faktiskt lära sig något av det. Men så är det nog generellt med något så personligt som sex - ska det vara konstruktivt måste det vara konkret - vad en viss person tycker om en viss situation.

Som man säger man väl inte att en kvinna suger dåligt. Man säger var försiktig med tänderna, sug djupare, eller vad helst det är som stör medan hon håller på.

Vet inte hur bra det funkar på vaniljtjejer men på ug funkar det över lag förträffligt... och skulle man säga att dom är dålig rodnar dom bara och blir kåt ;-)

sanna sa...

jag tänker att en huvudsaklig anledning till att nours rutin är rolig är för att den inte har något uttänkt syfte, hon försöker inte göra en noga uttänkt feministisk eller kontrafeministisk poäng utan hon ställer sig bara i sin flickiga klänning och är jävligt bitterfittig, säger att sex suger och att hon kan göra det bättre själv, vilket jag tycker är väldigt befriande.

jag menar, bara för att det har dragit någon slags förment "befriande" sexuell våg över oss med sex and the city och sexleksakspartyn och allt vad det heter så kvarstår den hundraåriga jävla roten: otroligt många fler tjejer än killar är osäkra i sängen och saknar nästan förmågan att våga stå upp för sin rätt till njutning. vad fan liksom, hur ofta hör inte jag tjejer som förklarar att de vant sig vid att killen får orgasm ungefär tiodubbelt så många gånger som dem?

tanja, du är förmodligen förärad med en god sexuell självsäkerhet och umgås förmodligen i kretsar där tjejens njutnings likaberättigande är självklar, men så ser det inte ut på det stora hela. jag ber, låt inte denna tunna fernissa av framgång för den kvinnliga sexualiten förleda dig att tro att det nour säger är gammal skåpmat.

Agnes sa...

Väl rutet, Tanja.

Mattias S sa...

Sanna: Där håller jag verkligen inte alls med. Jag är helt övertygad om att Nour är helt medveten om hur det hon säger fungerar i en feministisk kontext. Jag tror att det är en väl medveten feministisk poäng hon gör här. Hon skämtar mycket med könsroller och så liksom, jag tror det är en medveten feministisk poäng hon gör.

I övrigt håller jag i stort med, men jag tycker det är lite dumt sagt att säga att Tanja är "förärad" en god sexuell självsäkerhet, det är inte bara något man får utan något man kanske jobbat sig till.

Tanja Suhinina sa...

Sanna:
Precis som Mattias tror jag inte för ett ögonblick att ståupparen inte är medveten om/kommenterar struktursaker.

Jag har ingen aning om hur långt borta från verklighetens folk/icke-akademiker/icke-stockholmare jag befinner mig när det kommer till kvinnlig njutning och dess självklara plats. Men jag läser själv en massa tidningar och sånt som riktar sig till inte riktigt mig, och jag tycker mig se ett mönster som i slutändan inte riktigt är the way to go till bra/jämställt sex. Hela "så gör du skönt för din kvinna"-grejen, som inte balanseras av "så gör du skönt för din man" gör inte direkt kvinnor till aktiva subjekt, liksom.

Lena sa...

Shit, är det så? Jag har tappat lite kontakt med tjejblaskorna, men tidigare kändes det som att tidningsstället för tjejer såg ut så här;

"Så tillfredsställer du honom"
"Bli en vildkatt i sängen"
"Killar tipsar; Så vill vi ha det i sängen!"

Tidningsstället för killar såg ut så här;

"Nya Ferrari SL - Hårdare än någonsin"
"Sveriges bäst klädda man"
"Simmerskorna som får poolen att koka"

Men det har nog hänt grejer... :) Och det är kanske därför som sextipsen för tjejer har blivit lite tabu, "kvinnan existerar för att tillfredsställa mannen" är i för färskt minne.

Tanja Suhinina sa...

Jag tänkte mer typ sextips i hyfsat könsneutrala medier som Aftonbladet, än i tjej-/grabbtidningar. Sen tycker jag att tips i tjejtidningar ofta handlar om, hur ska man säga... scenarion, miljöer, den typen av saker. Och tips om hur man blir en bättre älskarinna oavsett vilket håll de kommer ifrån verkar handla mest om att "släppa loss" och vara jävligt uttrycksfullt responsiv. Typ skrika och klösas. Vilket säkert kan uppskattas, men det är liksom respons på skillade saker grabben gör, inte nåt man som kvinna kan göra för att mannen ska ha skönt.

Lena sa...

Jo, tjejer ska ju gärna bekräfta mannens prestation och inte hålla på och prestera själva.. ;)

Tanja Suhinina sa...

Sen har jag ju aven forr sagt att prestera (synbar) njutning ocksa kan vara prestation, men det ar ju liksom till sin natur en respons och inte en, eh, ett forsta steg
http://ablativ.blogspot.com/2009/07/vi-later-norden-ga-mot-oandligheten.html

Marcus Johansson sa...

Som sagt, man kan blir förbannad för mindre: http://www.expressen.se/sex/katerina/1.1903829/behover-jag-raka-mig-infor-gynbesoket har haft en tjej som var sämre än valfri dammsugare, men enligt sexexperter kan inte tjejer misslyckas...

bokmald sa...

Bra inlägg.

Det jag alltid irriterar mig på är också hur kritiken mot heteromäns prestationer i sängen är så okonstruktiv. För, som vi även sett i X antal säsonger av Sex and the City klagar tjejerna till sina vänner hur killen gjorde si eller så och hur dåligt det var.

Min enda respons på det:

MEN SÄG DET TILL HONOM DÅ

Om en heterokille bara ligger med tjejer som bara säger "tack, det var bra", då tror han kanske på det? Det är ju inte en helt ologisk tanke. Om man är två i sängen får väl båda ta del i det som händer där.

Utöver det problemet måste vi sluta se sex som en tjänst åt partnern. Att avsugningar o.dyl är tjänster åt den andra och den som får det måste bli tacksam oavsett hur det är?

Anonym sa...

Nu kommer jag att tänka på

Hand-job Protest Song

på Funny Or Die.