måndag, februari 01, 2010

Gynekologfail - berätta det med en serie!

Jag hade av nån anledning bestämt att jag skulle berätta det här i serieform. Sedan orkade jag egentligen inte och skulle skriva ett vanligt inlägg, men kunde inte, så jag kompromissar med visserligen kluddig, men ändå serie.

Så.... i torsdags hade jag äntligen fått gyntid.
Jag vet faktiskt inte riktigt vad som skulle vara en mer slående punchline - den i serien antydda att gynekologen puckobehandlade mig för att jag inte är monogam, eller att gynekologen över huvud taget pratar på det sättet. Jag hoppas på det första, för då får åtminstone inte de flesta av gynekologens patienter höra taktlösa skämtfrågor om ifall de är säkra på att deras partners inte har oskyddat sex bakom ryggen på dem.

Och jag tänkte också rita upp ett flödesschema över hur hon inte lyssnade på hur jag försökte förklara för henne att jag misstänker spermaallergi, men det skulle bli ett tråkigt flödesschema. Alla pilar skulle ledatillbaka till "säg att det är svampirritation". Hävdar patient att hon får irritation i underlivet efter kontakt med sperma i vissa perioder? Det är bara svampirritation, spermaallergi finns inte. Hävdar patient att hon får röda fläckar på huden vid kontakt med sperma under samma tidsperioder? Svamp, spermaallergi finns inte. Hävdar patient att hon inte nödändigtvis har svampsymptom under samma tidsperioder? Svamp, spermaaleergi finns inte. Hävdar patienten igen att hon får flckar på huden? Svamp svamp svamp.

Jag är ju inte läkare och spermaallergi kan inte finnas så mycket den vill, men det minsta den som är läkare bör göra är att lyssna på vilka symptom patienten beskriver.

Jag fick hur som mina antisvamppiller, så besöket var inte helt fruktlöst. Men nu tänker jag hitta en bra gynekolog i Stockholm, och tänker att ni ska hjälpa. Kommentera här eller maila (tanja.suhinina på gmail)!

Kontaktannons:
Ung kvinna söker gynekolog. Man eller kvinna spelar ingen roll. Du ger fan i om jag gillar skogspromenader eller inte och försöker minimera smalltalket under undersökningen. Du har HBT-kompetens eller vanligt jävla folkvett så att de frågorna som du ställer om mitt privatliv är relevanta. Känner du igen dig? Don't call me, I'll call you.
Och efter sådana där tillfällen blir jag än mer förbannad över att jag inte får någon som helst undervisning i normbrytarvett i min psykologutbildning.

Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

16 kommentarer:

Jeppe. sa...

Att få irriterad hud/slemhinna av sperma är ju vanligt... Eller? Hur kan dom säga att det avfärda det så snabbt och säga att det är svamp? :O

Tanja Suhinina sa...

Jomen, och så går det i perioder, ibland blir jag irriterad överallt, ibland inte. Men hon var verkligen helt oförstående inför att jag får reaktion annanstans än på slemhinnorna, till slut sa hon att jag kan väl uppsöka hudläkare. Ååårgh. Läkaren som skrev min remiss kollade faktiskt upp vem hon skulle skicka mig till och det är gynekologer som brukar kolla sånt, sa hon.

del sa...

En sökning på pubmed antyder att spermaallergi existerar, men är ovanlig. Referenser:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17229203?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=12
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18239014?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=17
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18061650?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=20
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17965839?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=14
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19061511?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=9

Det går fortfarande att bli gravid:
6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17039672?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=19
7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18306924?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=16

del sa...

Oops, postade innan jag nämner att en av studierna tittar på korseffekten med hudceller från hund. Kanske dina symtom som kommer och går är en korsreaktion.

Anonym sa...

Jag får nässelutslag när jag fått sperma på huden. Spermaallergi existerar. Jepp.

shamrock08 sa...

Jobbig situation! Vilken story. Suveränt inlägg.

Emil Nordlander sa...

När jag blir stor ska jag bli en fantastisk gynekolog. Tänker jag ibland.

Henric sa...

Att huden är överkänslig mot sperma inte bara existerar, utan är ju extremt vanligt. Hur det är med slemhinnor vet jag inget om, men det låter rätt så rimligt att det som irriterar det som är mindre känsligt ännu mer borde kunna störa känsliga områden.

Annars minns jag hur en gynekolog en gång föreslog för mig och en sexpartner att det som till en början verkade vara svamp kanske var överkänslighet mot varandra. Detta ville hon också mena att var ganska vanligt och av med tiden övergående karaktär. Det tog några månader av påstötningar innan min partner slutligen fick göra odlingar och diagnosticerades med bakteriell vaginos.

del sa...

Drar vi inte lite väl stora växlar här? Forskarna är ju rörande eniga om att det är ovanligt, och därtill måste ju spermaallergi vara mycket problematisk ur ett evolutionärt perspektiv eftersom den kan förhindra graviditet.

Kan man utesluta infektioner är det dock kanske mer rimligt att titta på allergi. Det går enligt artiklarna jag länkade till ovan att göra ett test och diagnosticera, så omöjligt ska det väl inte vara att få göra ett sådant.

Fredrik Stangel sa...

del: "(...) och därtill måste ju spermaallergi vara mycket problematisk ur ett evolutionärt perspektiv eftersom den kan förhindra graviditet."

Det stämmer inte, det är inte så varken evolution eller allergi fungerar.

Anonym sa...

Tankar kring den här artikeln?

http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/02/n-r-ska-vi-erk-nna-att-polischefen-bara-r-som-andra-m-n

del sa...

Stangel: Antag att
1) spermaallergi förhindrar graviditet, och
2) spermaallergi är (till någon grad) ärftlig.

1) stöds av artiklarna jag postade ovan. 2) stöds av analogi med andra allergier, men det är mindre klart att det stämmer.

Under dessa antaganden borde det finnas ett evolutionärt tryck som gör spermaallergi ovanlig.

Det vore lättare att diskutera frågan om du brydde dig om att lägga fram dina argument.

Fredrik Stangel sa...

1) är en så försumbar effekt att det inte påverkar den statistiska förekomsten av allergin det minsta.

Lexi sa...

Själv går jag hos Mama Mia (www.mamamia.se) och tycker de är toppen. har aldrig fått nedlåtande kommentarer om mitt sexliv inte... och de tar mig alltid på allvar.

Malin sa...

Drygt med bråkande slemhinnor, jag känner igen problemet. Dock beror en del av skörheten hos mina slemhinnor på en del mediciner jag knaprar men det är ett problem ändå. Jag upplever att intim-salvor med vettigt ph kan hjälpa att hålla "balansen" på lite bättre köl. Samt att hålla mig från överkonsumtion av socker/godis. Men det hjälper inte alltid :/ Hoppas du hittar någon vettig läkare som kan hjälpa.

Apropå sista serie-rutan så fick jag kommentaren av barnmorskan vid mitt senaste gyn-besök: "Vilka tydliga och starka bäckenbottenmuskler du har". ;) Avdelningen annorlunda komplimanger eller nåt ;)

xyz sa...

På tal om allergier finns det ju sådant som tyder på att de blir vanligare i takt med kemiska och andra abnormiteter vi sprider omkring oss. (Men det är inget jag tänker belägga här.)

Annars, vad säger man… att lekfolk reagerar på mindre intellligenta sätt på saker de kanske aldrig har reflekterat över kanske man får tåla (och ta på sig en lärarroll); nästa gång, på något annat område, kan det ju vara man själv. Men en spcialiserad läkare?