fredag, oktober 16, 2009

Och nobelpriset går till Pixar för deras betydande insats...

Jag tror bestämt jag ska införa en etikett som ska heta "känsla av mindre irritation". Den skulle vara lämplig nu.

SvD skriver om animerad film. Som nu, efter att länge varit synonymt med Kalle Anka (ja de säger det!), har blivit rumsren och vuxen och fucking konst. Nu. Nu nu nu! Äntligen. Efter alla dessa år av att vuxenanimation inte existerade.

Mycket ska man få läsa innan ögonen trillar ut. Snart kommer de väl säga att det finns serier för vuxna också. (Det tragiska är att de kommer göra det. Efter att serier varit synonymt med Kalle Anka...)

Det bästa är att de dessutom exemplifierar med Pixar. Sjukt vuxet, Pixar. Fucken artsy, Pixar. Metanivåer, Pixar. Referenser, Pixar.

Det är som 80-talet på 00-talet. Min definition av 00-talet, som ingen som hört den har erkänt vara sämre än bäst, är att 00-talet är decenniet då 80-talet äntligen var tillbaka varje säsong.

Sjukt intressant. Nu ska jag återgå till att porrsurfa dagensmuffin från praktikplatsen.

11 kommentarer:

Julia sa...

Journalister, alltså.

Mammas favorit var någon som ringde apropå Richard Gere och ville att hon skulle förklara det här med Askungesaga.

Tanja Suhinina sa...

...
utveckla?

Mariah sa...

Håller med. Även om jag gillar Pixar.

Alla som tror att animerad film är för barn borde se Hotaru no haka/Eldflugornas grav och fundera över om den är en lämplig julklapp till femåringen.

Tanja Suhinina sa...

De kan ju se Akira som omnämns i artikeln, men av någon anledning som tämligen oviktig och ouppmärksammad. Jag är inte superinsatt, men den är väl typisk film man listar i "si-och-så många filmer du måste se innan du dör" och "si-och-så många typiskt inflytelserika filmer" och "si-och-så många nämnvärda filmer i den här filmhistorieboken".

Tanja Suhinina sa...

Jag SKA förresten nångång leta upp den som tyckte det var en bra idé att sända Barfota Gen på barnfilmstid när jag var åtta. Den och den Rumiko Takahashi-baserade som heter The Laughing Target på engelska. Elakt att sända dem då. Mycket elakt.

Tanja Suhinina sa...

Och, FFS, Shrek. Vuxet värre. Som om Kalle Anka inte var flerbottnad och refererande och meta -_-

gustav sa...

Serier för vuxna näää är inte det bara porr *banka sig i huvet*

felmoftan sa...

Min son tittade på Eldflugornas grav när han var sex. Hehe.

Troligen är den sista murveln inte född än som kommer att peka på Maus och säga att nu kan faktiskt serier vara för vuxna också...

Anna sa...

Är det moraliskt acceptabelt att vissa får starta sina liv med stora tillgångar medans andra föds helt utfattiga?


Är det någonsin moraliskt acceptabelt att köpa sexuella tjänster om vi t ex antar att den som säljer tjänster får bra betalt och det inte finns någon hallick som snor åt sig av vinsten?


Är det moraliskt acceptabelt att döda i följande fall; att ge dödshjälp till någon som plågas svårt och som därför själv vill dö? att döda i självförsvar? att döda 1 för att rädda 10?


Att döda djur för att få mat eller kläder, även om det innebär att dom lider?


Finns det brott som är så hemska att gärningsmannen förtjänar dödsstraff?


Anta att en mycket välmeriterad man och en mindre välmeriterad kvinna konkurerar om ett jobb i ett starkt mansdominerat yrke, är det orättvist mot mannen att ge kvinnan jobbet?


Tycker du att vi har några moraliska förpliktelser mot andra än oss själva, eller är det acceptabelt att bara ägna sitt liv åt privata projekt som att sänka sitt handikapp i golf?


Är det moraliskt acceptabelt att staten förbjuder oss att använda droger? och hur ska vi då göra med alkoholen?


Tycker du att det är okej att sälja en produkt genom att se till att den förknippas med lättklädda, sexiga kroppar?


Är det moraliskt acceptabelt att döda i krig?


Känner du dig utanför ibland?


Vad tänker du på när du hör ordet kärlek?


Hur har din syn på kärlek utvecklats med åldern?


Vilken är din största rädsla?
Vad skäms du mest över i din karriär?


Vad är du mest stolt över?
Bryr du dig om vad andra tycker?


Om din favoritregissör får för sig att göra en film med riktigt ”elak ironi” som du inte gillar, tackar du då nej till huvudrollen?


Om man bortser från själva lagstiftningen ang. abort i Sverige, tycker du då att det är en moralisk rätt att på det här viset hindra en ny människa att från att komma till världen?


..för att jag hade velat göra en intervju med dig! :)

Julia sa...

Typ att hon sa "folk säger Askungesaga (om Richard Gere som dejtade en servitris? tror jag?); vad betyder det? Kan du förklara vad det är?"

Anna sa...

jag läste något liknande i DN där en intervjuad sade att "folk över 25 tror att serier bara är för barn". Nåt sånt, kan inte bjuda på ett exakt citat. Jag tycker det är bra att veta att jag är under 25, trodde jag hade några fler år på nacken. För allt som står i tidningen är ju sant?
Ledsen att jag inte tillför mer i kommentaren, jag tycker bara du har så rätt och ville säga det.