tisdag, oktober 20, 2009

Bortom blommor och bin finns sedan frågor om moral och beteende

Meh! Blogosfären, jag är besviken! Roland Poirer Martinssons debattinlägg i SvD kom igår och hittills har inga av the usual suspects kommenterat. När Anna Anka härjade var det minsann en massa vettiga människor som brydde sig, till min stora irritation, men här kommer nåt intressant och typ den ende som kommenterar är Pelle Billing. (okej, och Pornografisk film, och Niklas Hellgren medan jag skrev, typ, okejrå.)

Nåja. Poängen är att en nisse skriver om sexualundervisningen som är för liberal och sköts av RFSU. "Vet föräldrar om att skolbarn tränas i tekniker för analsex i klassrummet?". Det är lite intressant läsning, framför allt kommentarerna. Som signaturen Småbarnsförälder som undrar "Förresten... ... vad har RFSU att göra i skolan?". Ptja, de är riksförbund för sexualupplysning, så de kanske sexualupplyser. Vad vet jag.

Både artikelförfattaren och kommentatorerna verkar tycka att särskilt det där med analsex är viktigt att lyfta fram som ett tecken på RFSU:s elitism och övrdrivet liberala inställning. Det låter på många som att första gången barnen konfronteras med fenomenet är dagen då RFSU kommer till skolan och säger att man är cool om man gör det. För att inte tala om den vanliga retoriken med analsex=farligt och skadoriskabelt, och vaginalsex är så ofarligt och riskfritt att det inte ens nämns. All my girls som haft urinvägsinfektion, svamp, underlivsirritation eller småskador av vanligt jävla vaginalsex - put your fingers up.

Fast just i fallet analsex är det faktiskt lite så att kidsen får en bild av hur det går till från porrfilm, och hur kass sexualundervisning porrfilm är ska jag nog skriva ett helt eget inlägg om. Att lära ut "analsextekniker" blir inte ens inlärning, utan omlärning, och jag hoppas verkligen inte att de som tycker att sexualupplysning är en privatsak för föräldrarna tänker att om ungarna testar analsex utan uppvärmning och glidmedel kommer de aldrig mer göra om det, och det är ju bra.

Sedan talas det också om att informationen är överflödig eller kommer för tidigt - som om man skulle argumentera mot andra skolämnen med att de som tycker det är intressant med europeiska huvudstäder kan lära sig på egen hand, eller att man inte ska pyssla med B-språk för det är ju inte direkt i mellanstadiet man kommer behöva kunna franska. Skolan lär ut mer än man behöver på vissa områden, mindre än man behöver på andra, och stor del av poängen med kunskap är att man skaffar den innan man behöver den.

Egentligen är det förstås en fråga om vad skolan ska och inte ska lära barnen, var gränsen för vad som man ska förväntas lära sig hemma går. Då är det verkligen inte sexualundervisningen som borde ryka först, utan i så fall hemkunskapen. Här har vi verkligen ett ämne för föräldraundervisningen, för pyttipanna är faktiskt nåt man borde kunna lära ut till sina ungar, likaså diskning. Det är dessutom ett ämne som ungar inte alls är beredda på och mogna för - förutom matlagning som alla minns ingår det faktiskt kunskap om "vuxensaker" som hur man skaffar och sköter en lägenhet, eller försäkringar, eller konsumenträtt. Det är kunskap som många skulle ha nytta av i vuxen ålder, men som kommer alltför tidigt för att kännas relevant. Sexualdebuten är nog mycket närmare för de flesta 14-åringar än att möblera egen lägenhet.

Jag tycker själv att sexualupplysning är en vettig uppgift för skolan, eftersom skolan är tänkt att anpassa en till ett fungerande liv i framtiden, och då är det rimligt att även sådant som livsstil, hälsa och identitets- och samhällsfrågor (och pyttipanna) tas upp och bearbetas. Hur man lägger upp undervisningen är jag inte så noga med, men jag önskar att sexualiteten behandlades som en naturlig del av sånt man behöver lära sig om livet. Det jag tycker skulle vara rimligt att inkludera skulle vara anatomi (som har med modern forskning och detaljnivå att göra, ska man kunna celldelar kan man lära sig klitoris också), reproduktion (återigen, modernt tack!), risker (och kanske inte så mycket lista på sjukdomar, utan mer "om ni gör så kan det bli så" och "om du har följande symptom kan det innebära följande"), förslag på vad man kan göra och hur (onani - ja, analsex - ja, inte behöva stoppa in nåt för att det ska räknas som sex - ja, leksaker - i mån av tid), preventivmedel (med utförliga instruktioner om hur en kondom används), att det finns alternativ till monogam heterotvåsamhet (på alla sätt man kan lyfta fram det), sexualsyn överlag (homofobi, att tjejer inte menar nej när de säger nej, hur man kan visa intresse).

Och jusstja, tänk på tjejerna! De får mer press på sig att ställa upp! Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,


PS. RFSL och RFSU är inte samma organisation. MVH, Tanja.

PPS. Vad RFSU lär ut kan man t ex läsa här, innan man bygger upp katastroftankar.

14 kommentarer:

Julia sa...

Å du är så bra.

(Jag såg någon hänvisning till analsexundervisning i skolor och himlade med ögonen och orkade inte ens klicka vidare. Så trött och blasé är jag.)

Tanja Suhinina sa...

Wei! "Du är så bra" never gets old.

Jo, det här är ju egentligen inget att övrengagera sig över. Men jag var på humör och läsa folk som överengagerade sig över det =)

Mattias S sa...

Jag tycker gränsen för vad man "borde lära sig hemma" ska vara väldigt generös.
Det är jävligt synd om dom barnen som inte får lärt sig hemma det man "borde lärt sig hemma".
Ska barnen behöva bli drabbade och utan information och kunskap för att deras föräldrar är värdelösa?

Jag är helt klart för mer information om diverse saker i skolan för att försöka skapa mer rättvisa och jämlika förutsättningar.

Förresten har du varit på en roll på sistone med riktigt bra blogginlägg.

Julia sa...

Jag menade inte att man inte ska engagera sig - det ska man. Mer att jag tänkte "Problemet har väl aldrig varit att man får lära sig om analsex" och "ORKA JAG ÄR SÖMNIG" och inte ens klickade.

Unknown sa...

Tja - det tycks mig som om du i moraliskt/etiskt hänseende personifierar det elitistiska randfenomen som RPM omnämner. Elitfeministiskt människoförakt förtäckt som omsorg/omtanke.

Christine sa...

Bra inlägg! (Tänkte skriva du är så bra precis som Julia, men man vill ju va lite orginell:) )

Jag är alltid så fascinerad över hur just analsex får symbolisera "det allra värsta" -riktigt avancerat sex, riktigt farligt sex, sex man kan få skador av. Well, 37000 kvinnor genomgår årligen en (i många fall) psykiskt och fysiskt jobbig operation efter att ha haft vaginala samlag. Plus att man för att ha säkert penis-i-vagina sex bör ställa om kvinnans naturliga hormonbalans, alt. låta kvinnan gå med en kopparspiral i livmodern. Hur farligt är inte vaginalt sex, liksom?

Fredrik Stangel sa...

aladin: Uppbackade av grundlig argumentation skulle ditt inlägg i alla fall kunnat bli någon form av kritik. Nu såsom ostödda, är det endast osakliga glåpord, och inger inte direkt något vidare förtroende för vad som tycks dig.

Tanja Suhinina sa...

Aladin
Vad synd att det tycks dig så.

Christine
Inlägg om analsex på G.

Stangel
ÄT MUFFINS.

Clownmat sa...

Jag tänkte mest att om vadhannuhette anser att skolan lär ut "avancerat vuxensex" har han det själv nog inte så spännande i sovrummet. Definera avancerat,liksom. Personligen tycker jag att köttfärslimpa är skitsvårt att fixa men bondage är aslätt (och INGETDERA fick jag lära mig i den kommunala grundskolan, minsann!)

Mattias S sa...

Vad är köttfärslimpa? tänkte jag fråga tills jag kom på att du nog pratade om maträtten och inte något sexuell praktik...

Grovt Initiativ sa...

jag sparade saken till biffen idag, vilket var smart gjort då du gav mig fina extrasaker innan dess. länken till vad som tas upp av rfsu i skolor var ovärdelig. TACK.

Anonym sa...

RFSU och RFSL är två olika organisationer på samma sätt som Chang och Eng Bunker var två olika individer.

Fredrik Stangel sa...

Besparar Tanja lite jobb idag...

Anonym: Tyvärr var den "fyndiga" liknelsen inte särskilt fyndig. Därtill hör, att ingenting nödvändigtvis blir sant bara för att det eventuellt skulle vara lite fyndigt. Om man tror att RFSU och RFSL är samma organisation, vet man näst intill ingenting om någondera organisationen.

Christine sa...

@Tanja: Ser fram emot analsexet. Elle snarast ditt inlägg om nämnda praktik :).

@Clownmat: Appropå definiera vad som är avancerat: Jo, det var lite dit jag ville komma med min kommentar. Hur definierar man avancerat? I mina ögon är de flesta former av sex förutom utanpåsmek och oralsex (även om i alla fall den sistnämnda aktiviteten innebär risk för könssjukdomar) avancerade.
Det jag reagerar på är hur ofta just analsex får stå som symbol för det där avancerade sexet, vilket jag tycker är en smula orättvist. Och visst, för lyckad penetration där bak bör man veta vad man håller på med (använd glidmedel, börja smått med ett finger, två fingrar etc), men det samma gäller penetration av fitta (använd preventivmedel som i mina ögon är betydligt större "ingrepp" i kroppen än lite glidmedel, tänk på att kissa efteråt om du är tjej mm mm. )