tisdag, oktober 20, 2009

Många kommentarer om sex och samlevnad

Jag har just sett TV-inslaget som är roten till hela RFSU-diskussionen. Och läst en del av kommentarerna.

Kort
  • Dagen efter-piller avbryter inte graviditeter. Lär er det nångång.
  • De finns för övrigt att köpa receptfritt. Oavsett hur gammal man är. Utan att föräldrar informeras.
  • Man ska tydligen vänta tills man är mogen att ta konsekvenser av sex, som graviditet. Att man skaffar dagen efter-piller räknas inte som att vara mogen och ta konsekvenser.
  • För övrigt borde man kanske sluta formulera att man tar dagen efter-piller efter oskyddat samlag, utan kanske prata på ett sätt som inte signalerar att man medvetet struntat i kondom.
  • Vad bra att inramningen till programmet tycker det är roligt att säga "fittfakta" och "kukkunskap". Ojojoj.
  • Kan folk snälla sluta visa omtanke om flickor som pressas av sina killar genom att försvåra tillgången till dagen efter-piller? De flickor som har det problemet behöver nog annan hjälp. Och dagen efter-piller. De flickor som inte har det problemet kan också behöva dagen efter-piller.
  • RFSU-snubben är så bra! Han ger så korta och sakliga svar på långa moraliska utläggningar. Nämen, dagen efter-piller är faktiskt preventivmedel. Nämen, det finns forskning.
Långt

Analsex
Mattias beat me to it, litegrann, men jag tänker skriva i alla fall.

Jag tror att analsex dök upp som offentligt samtalsämne ungefär när jag gick i högstadiet - jag vill minnas att till exempel Shocking Truth kom till efter att Alexa Wolf firade nån yngre tjejkompis deflorering och kompisen sa då att det var skönt, men det gjorde lite ont när killen skulle in i rumpan, vilket fick Wolf att vilja göra en film om samhällets pornifiering. Fortfarande, nu när det blivit svenne och någonting man ska testa om båda vill talar man om analsex som bacillstinn, potentiellt riskabel och avancerad sexteknik.

Det jag tycker är intressant är framför allt det att man på något sätt får till det till en polarisering mellan vaginalsex och analsex. Även de som talar om analsex på ett positivt sätt understryker att det kräver att båda vill, det ska glida, man ska gå fram lugnt, man ska kunna säga nej, man ska sluta om det gör ont, man vill inte få bakterier i urinröret.

Som om dessa punkter inte gällde vaginala samlag.

Och det här är inte ens ett retoriskt grepp, som om "ja, visst gäller det, men alla vet det så man behövr inte påpeka det". För det är många som har ont, har vaginalt penetrationssex fast det gör ont, får infektioner, inte är tillräckligt redo i kroppen. Jag har rätt bra koll på sex, och jag försökte idag komma på vad som fundamentalt skiljer riskerna med anala och vaginala samlag, i alla fall kortsiktsrisker. Jag kommer inte på nåt. Ni som har koll, visst behövs det rätt mycket våld för att skada någon seriöst under analt penetrationssamlag? Typ betydligt mer våld än vad som man realistiskt kan förvänta sig av ett par som försöker? Visst är nog risken att det ska göra sjukt ont större, men det är väl inte farligt?

Och, fortfarande, de konsekvenserna som man ska överväga angående analsex är sådant som tas som nödvändigt ont när det kommer till vanliga knull. Alla dessa råd om att mans ka vara försiktig för man vill ju inte få otrevliga bakterier på snorren - vad händer om man inte undviker bakterier? Urinvägsinfektion? Jag vill inte få det att låta som att precis alla tjejer hinkar tranbärsjuice i tyst samförstånd hela dagarna, men uvi är en vanlig konsekvens av vaginala samlag. Och det händer att det gör ont. Och det händer att man får småskador. Glid behövs, antingen naturligt eller tillfört. Det händer dessutom att man blir gravid.

Att för analsex påpeka att båda ska vilja det är förresten väldigt obehagligt. Som det eviga "öppna förhållanden är okej om båda är med på det". Man ska vara okej och med på saker man gör inom sitt sex- och relationsliv. Vare sig det är vanilj eller superqueert. Hör och häpna.

Vägleda egna barn
Poirier Martinsson talar om det både i programmet och i SvD-artikeln, i artikeln såhär:

Slutligen, om det finns föräldrar som anser det viktigt att deras barn tidigt får utforska sin sexualitet, då finns det inget som hindrar dem från att öppna de dörrarna. Men om skolan förespråkar den allra friaste synen på barns sexualitet är loppet kört för föräldrar med försiktigare filosofi.

Vad är det som hindrar honom, eller andra föräldrar med annorlunda syn än RFSU:s, från att förmedla sin egen uppfattning om sexualmoral till sina barn? Varför är loppet kört efter en dag med RFSU-informatiörer? Är det inte ett ypperligt tillfälle att diskutera sådant med barnen, de lär ju om inte annat märka att skolan inte alltid delar föräldrarnas åsikter i andra sammanhang och att barnet har varit på en RFSU-ledd lektion kan vara en bra startpunkt för diskussion om olika värderingar.

Smusselsmussel
I slutet av inslaget säger kvinnan från Hem och Skola något i stil med att "lite hemligheter ska man väl ha kvar till vuxenlivet", att sexualundervisningen inte ska "berätta allt", liksom. Trogna (polyblogga, förhoppningsvis) läsare vet vad jag tycker om att sex ska vara hemligt och spännande och gärna lita tabubelagd för att vara bra. Jag tycker saker om det här, till exempel. I det här sammanhanget blir synsättet ännu mer osexigt.

För kvinnan uttrycker uppenbarligen någon sorts omtanke om ungarnas sexliv. Det ska vara bra, de ska få upptäcka. Men hon verkar på fullt allvar tycka att hon gör barnen en tjänst genom att undanhålla kunskap från dem. Hon verkar se det som att barnen kommer få bättre sexliv genom att sex är okänt mark än genom att de vet hur man hittar klitoris, använder glidmedel eller rullar på kondom. Hemligt går före säkert.

Kanye är förresten inte död på riktigt. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Jusstja! Jag har fått en del kommentarer på sistone som jag kanske inte hunnit svara på. Ni ska veta att jag älskar er ändå och är oändligt tacksam för all luv.

12 kommentarer:

Carilion sa...

Bra inlägg!

Ang. att vägleda sina egna barn: Jag funderar på om RPM (och en hel del andra, t.ex. några som kommenterat hans artikel och håller med) har en "väck inte den björn som sover"-uppfattning om ungdomars sexualitet. Ur den synvinkeln blir förstås sexualupplysning i skolan ett hot.

Det är förstås naivt för att inte säga verklighetsfrånvänt att tro sig helt kunna skydda barn och ungdomar från sexualitet. Sen ska det väl sägas att en och annan sexualdebut säkert påskyndats av RFSU-besök i skolan.

Polyblogg som adjektiv förresten? :P Inte fullt lika baktungt som polybloggorös förstås, men jag kallar mig nog hellre bloggslampig eller... bloggiskuös.

Malin sa...

Jag är förvisso ingen expert, men i en bok jag läser just nu om HIV-spridning står det att det sprids lättare genom analen eftersom slemhinnorna är tunnare där och alltså lättare rispas + att det inte finns naturligt glidmedel, vilket gör det ännu lättare för bakterierna att komma in (det senare gäller för vaginalt samlag med torr slida också).

Så det finns väl en risk att lättare smitta/s/ med HIV.

Om någon fortfarande oroade sig.

Vet inte hur läget är för andra könssjukdomar.

Mattias S sa...

Du frågar "förklara varför sex ska vara spännande. Jag vill veta." i slutet på den gamla bloggpsoten du länkar till och jag har ett ganska bra svar på det tycker jag själv.
Om man med "sex" menar 2 minuters kyssande och pillande till förspel för att sedan följa upp det med 2-4 minuters juckande i missionären så tror jag väldigt få tycker sexet i sig är särskilt spännande.
Därför måste man göra det lite hemligt, mystiskt och spännande på andra sätt för att känna några pirriga känslor öht. :)

ML sa...

För att stämma in i Julias kommentar: Du är så bra.

Angående renlighet, så är det viss risk för uvi för penetrerande kille. Att kissa efter är ett bra sätt att skydda extra. Varför så mycket extra omsorg tas om risker för killar är ju förstås en annan sak...

Tanja Suhinina sa...

Carillion:
Jag har inte mycket att kommentera på de "seriösa" delarna, men jo, polyblogg är skitfult.

Malin:
Jag känner också igen det där med att småskador uppstår lättare. Det jag menar är att det väl snarare är en kvantitativ skillnad än kvalitativ.

Mattias S:
Pirr som pirr?

ML:
Jag tror det är för en gångs skull inte handlar om att man bryr sig mer om mäns hälsa än kvinnors. Men det är förstås intressant att uvi i ett fall ses som ett av livets realiteter (om risken öht tas upp) och i ett annat falls om hälsorisk man ska tänka på.

Grovt Initiativ sa...

SÅ BRA

isabelle sa...

"Som det eviga "öppna förhållanden är okej om båda är med på det". "
plz, blogga om det! eller har du kanske redan gjort det nån gång? länka hemskt gärna.

Christine sa...

Åh tack, det var precis det här jag har velat säga! *bookmarkar ditt inlägg som referens att dra fram för tid och evighet*

Sedan @ Malin ang. HIV-risk. Jag är heller ingen expert (troligen mindre expert än du) men jag har hört att om man utför analsex på rätt sätt, dvs ser till att ingen slemhinna rispas, använder rikligt med glidmedel etc. så är HIV-risken faktiskt mindre än vid vaginala samlag. Analen är ju faktiskt till för att innehålla skit så slemhinnorna är inte lika genomlsläppliga där (eller nåt sånt var det).

Grovt Initiativ sa...

...och nu ser jag programmet och D-Ö-R.

"Jag kan se scenen framför mig och hon säger nej jag vill inte ligga med dig och isf med kondom och han ba nää men ta ett piller"

Blanda inte in övergrepp nu tant liksom.

Hur många skolor har förresten en skolsyster alls nuförtiden, mer än kanske en dag i veckan.

Daniel E sa...

Jag har hört (obs: rykte, inte vetenskap) att sprickor som uppstår vid olyckligt analsex kan släppa in bakterier som leder till sepsis och döden.

Nu ska det här inte tolkas som att jag är emot; tvärtom tycker jag att det vore kul om lite fler människor dog pga analsex. Moraltanterna måste ju också få något att le åt emellanåt.

Mattias S sa...

Christine: Även analsex utfört på ett mjukt och varsamt sätt där man får hiv-smittad sperma i tarmen är högre risk att smittad än vaginalt.
Jag vet inte hur mycket större och det spelar liksom inte särskilt stor roll ändå.
Ha skyddat sex eller med personer som testat sig gäller lika mycket för anala som vaginala samlag ändå.

Christine sa...

Mattias S: Efter att ha kollat på den källa till sann visdom som går under namnet wikipedia kan jag bara konstatera att du har rätt :) Enligt artikeln är slemhinnorna i arslet bättre på att ta upp viruset än de i muttan -dvs. tvärtom mot vad jag hade hört.

Men som sagt, kondom alternativt testning är väl det som ska gälla i vilket fall!