torsdag, oktober 22, 2009

the Ethical Slut

För några veckor sen skulle jag åka från stan till Vällingby och hade inget att läsa. Jag gick till Hedengrens för att köpa nåt och efter mycket letande gick jag ut med Den Ensamma Fallosen och the Ethical Slut (andra upplagan). Den senare köpte jag för att det kändes som en sån bok som folk trodde jag har, och eftersom jag ibland får agera konsult i frågor om alternativa relationer tänkte jag jag kunde köpa den så att jag kunde låna ut den. Jag hade ingen större lust att läsa den.

Ett tag senare ville jag läsa nåt lättläst, så jag tänkte att jag kunde lika gärna läsa den, nu när jag ägde den. Nu ska jag uttala mig, så att ni vet om ni ska läsa den eller inte.

För dem som inte har en susning om vad the Ethical Slut är kan jag berätta att det är en bok som har någon sorts standardverkstatus när man pratar polyamori i modern tid. Den handlar om hur alternativa relationer (jag ogillar uttrycket, men orkar inte hitta på nåt bättre) kan se ut, hur man kan hamna i sådana, hur man tacklar svårigheter som kan uppstå.

Jag har aldrig varit intresserad av att läsa den helt enkelt för att jag har aldrig känt att jag behövt vägledning i polyfrågor. Jag kom på att jag inte var intresserad av traditionell tvåsamhet innan jag var ute på köttmarknaden och det att komma fram till insikten var en väldigt smärtfri process. Jag har alrig känt att jag behövt rådgivning i hur jag ska göra annan än min vanliga moraliska kompass jag använder i alla sammanhang i livet, inte bara relationer. I det mån jag behövt hjälp med relationshantering har det varit vännernas fikasupport, poyfolkets relationssnack har jag känt igen mig lika lite (eller mycket) i som i vanliga relationsdiskussioner.

Nu när jag läst boken känner jag att jag inte missat någonting. Men om man är ny till hela polygrejen, om man vill få en uppfattning om hur sådant som inte är tvåsam monogami kan se ut, om man är orolig för att det inte funkar, om man vill ha råd, om man befinner sig i ett knepigt läge och vill ha tips, om man vill ha lite pepp på att det löser sig... då är boken riktigt bra.

Nämenfaktiskt. Boken ger konkreta råd och exemplifierar utan att vara dogmatisk. Boken tar upp många olika former av saker som inte är monogam tvåsamhet utan att få det att låta som att sätten som tas upp är de enda möjliga. Författarna erkänner att det kan vara svårt, att relationer kan bli komplicerade, att de ibland tar slut, att svartsjuka kan vara ett problem. Kärleksfulla långvariga relationer lyfts fram med samma naturliga tilltal som kortvariga och ytliga sådana. Och det som gör mig gladast är att författarna lyckas förmedla synen på at alla relationer är värdefulla - djupa och ytliga, korta och långa, med eller utan sex, intensiva eller lugna. Alla relationer är relationer, inte bara sådant som påminner om konventionell kärlek. Det är för många svårhanterliga tankar framförda påe tt ytterst lättsmält sätt.

Det var länge sedan jag läst någonting som framställt alternativa relationer så lockande, jag förstår verkligen varför så många har blivit frälsta av just den boken.

Nytta jag haft av the Ethical Slut: -is
Nytta bokens målgrupp kan ha: -is -is -ibus -ibus -ebus

Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: