tisdag, oktober 13, 2009

För tillfällen då brösten inte är bara

Min kompis Veronica skrev nyligen en Facebook-note om behåar, det där med att de flesta inte har koll på hur de ska välja en och hur viktigt det är att ha rätt storlek och att fel storlek kan leda till ryggproblem. Det lät bekant i stora drag, men det var först i och med hennes note som jag kom att tänka på att - ursäkta den billiga klyschan - FEL BH-STORLEK ÄR EN DOLD FOLKHÄLSOFARA!

Ryggont och spänningar i nacken är ju inte bara jobbiga. De kan leda till eller förstärka andra problem (sömnsvårigheter, tinnitus, huvudvärk, yrsel, stress...) och effekten på ett lands befolknings nivå är nog inte att leka med. Samtidigt är detvanligt att man inte vet hur en behå ska sitta och jag vet inte riktigt var det är tänkt att man ska lära sig. Det är ju inte nödvändigtvis så att man inser att ens problem är kopplade till behån, vet man inte att ens spänningshuvudvärk kan ha med underkläderna att göra är det kanske inte den naturligaste kopplingen att göra spontant.

Ett par viktiga och om-ni-inte-visste-det-förut-är-det-på-tiden-att-ni-lär-er saker från Veronicas note:
Jag tror att många inte vet vad de har för storlek eftersom att de finns ett sånt litet utbud i de flesta butiker, t.ex HM, de har 70-85 A-D, om man har tur. Det är såklart att många antar att D kanske är gigantiskt och att man själv inte kan ha D för då måste man ju plastikopererats.

Jag tror det vanligaste misstaget är att om en BH är för liten, säg 70B så tar man en 75B vilket oftast är fel strategi, normalt sett så ska man gå upp i kupan, (om det inte är så att den är för liten runt om), alltså 70C.

Att tänka på är också att man kan variera mycket i storlek beroende på märke och modell och att man alltid ska prova en BH innan man köper den.
Jag kan dessutom tillägga att en hel del tjejer inte riktigt har koll på hur mycket brösten kan variera i storlek under menscykeln. Och mitt bästa tips är att gå till en butik med koll och prova behåar - man behöver inte köpa nåt eller fortsätta handla i specialbutiker, men man kan få en bra uppfattning om hur behån ska sitta.

Ni vet, klassikern om att när killar köper underkläder till sina tjejer köper de för stora behåar och för små trosor? Det skulle vara liite mer roligt om tjejerna själva hade koll på storleken.

Inlägget har etiketten femensit för att det, öh, är kvinnofråga. Mycket öh. Nån etikett skulle det ju ha! Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Här är en bild på Veronica och hennes kille Lukas. Det här är inte bara en lyckad bild (snodd utan Kajsas tillåtelse från kajsas Facebookfotoalbum), hon är så snygg på riktigt.

8 kommentarer:

Silme sa...

Jag läste nånstans att det uppskattas att (mörkertal alltså) hälften av storbritanniens kvinnor har kupa D eller högre - bara att majoriteten inte har någon aning om det och istället använder sina 95C med ryggbanded hängande upp i nacken eftersom det är för löst.

Och det lönar sig att gå till en specialbutik för utprovning! Jag visste om fällorna, trodde jag var smart och hade koll, och ändå hade jag fel storlek - när jag äntligen fick prova rätt stl ramlade bara saker på plats, pun not intended.

Anna sa...

Jag kommer ihåg när jag fick rätt storlek första gången och inte längre fick ont i ryggen i slutet av dagen. När man blir mer medveten inser man också att de flesta runt en har större kupstorlek än de tror. Och mindre runt. Hoppas bara na att alla skaffar sig rätt storlekar så att även vi med större bröst kan få köpa billiga bhar på hm. 500 spänn per bh är dyrt.

Lena sa...

Jag använder bara sport-bh numer. De andas, är lättare att få rätt, och straffar dig inte direkt om brösten råkat svälla lite (det där med olika storlek olika dagar i månaden stämmer verkligen in på mig).

Dessutom så kan man hitta en riktigt förstklassig liten sak för 300 kr (Röhnisch).

Anna sa...

Mitt favvoexempel är när det visade sig att i mitt "kompisgäng" om 7 pers hade alla utom jag samma bh-storlek (75B, surprise surprise). Efter den dagen blev det betydligt större spridning, kan jag säga, även om jag inte hört ngt om minskad ryggvärk. Fast det här var innan vi började jobba, så det kanske helt enkelt förebyggde.

Tanja Suhinina sa...

Jag tycker det är ironiskt att de flesta som tror fel tror att de har mindre kupa och större omkrets än de har - man "borde" ju önsketänka tvärtom.

Jag hade en total haleluja-upplevelse när jag var på väg in till provrummen på Twilfit med ett gäng behåar, och nån av personalen kollade på min bunt, kollade på mig (som hade rätt mycket kläder på mig) och sa "fel storlek". Sen fick jag B istället för A, och mindre omkrets. Klassikern. Jag har iofs fortfarande A typ halva menscykeln.

Christina sa...

jag blir alltid påprackad varierande a och b, men alltid 70 runt. jag tycker att det är stört obekvämt! har haft röda märken kring bröstet för att allt sitter så förbannat hårt. nej, sport-bj ftw! röhnisch är skitbra =)

Törnen sa...

Jag har läst någonstans...

Om man har för lite stöd för sina bröst kan musklerna i dem till slut ge upp, dvs ge en saggy boobs (så dålig BH eller ingen BH alls = no good!). För mycket stöd (push-up t.ex.) ger samma resultat det också.

Problemet med sport-BH är att dess stöd ger upp snabbare då stretchmaterialet töjs ut med tvättar, så de som bara använder sport-BH; se till att byta ofta och att inte tvätta med sköljmedel, har för mig att det förvärrar stretchmaterial.

Jag använder bara sport-BH då det får mina bröst att få mindre ut, vilket får mig att känna mig smalare, och problemen med att hitta rätt storlek är ur världen.

Det är inte direkt något som uppskattas hos männen dock, och det skulle ju vara bra om jag kunde komma över min fobi för omklädningsrum och faktiskt ha lite snygga underkläder för speciella tillfällen, heh.

(Första kommentaren på din blogg för övrigt, whoops! jag brukar lurka men det här med underkläder har på sistone intresserat mig så jag kunde inte låta bli att posta. ;) )

Sliven sa...

Alltså... är det bara jag som ser på makeover-program som "Tio år yngre"? Där har alla kvinnor fel BH-storlek, och programledarna förklarar så fint precis hur det ska se ut och sitta och så vidare. (Sedan pressar de in alla i korsetter och kroppsstrumpor också så att de ska se smala ut, men det kan man kanske stå ut med när man nu äntligen fått en bra BH?)