onsdag, april 29, 2009

Vågen

Ibland känner jag för att recensera, och nu ska jag fan recensera Vågen. Jag såg den igår.

Det var förjävligt att man tar material med så mycket potential och sedan sumpar allt genom att försöka coola till det. Tänk att nån tar ett ovanligt lyckat porträttfoto med sin n00biga digitalkamera, och sedan kör det på högkontrast i bildbehandlingsprogrammet som följde med kameran för att det blir ju mycket ballare så. Så var filmen.

Filmens största miss är att man inte rycks med. Jag rycktes i alla fall inte med, och det är nog inte jag, utan filmen - varför skulle man ryckas med om det visas ytterst lite av själva Vågen-magin och mycket jams med otroligt trista figurer? Mordet (säg inte att jag spoilar, det har stått överallt att de har lagt in ett mord för att budskapet verkligen ska gå in) kvaddar det som annars skulle varit ett värdigt slut. Och kan någon förklara varför man tre gånger på lika många minuter fick veta att vuxna människor har sex?

Nä, Petter, nästa gång ser vi den franska skolfilmen!

Betyg:
Rent allmänt, liksom: -is -is
Att de spelade the Hives: -is -is -ibus -ibus

6 kommentarer:

-= Steamboat Willie =- sa...

Ah! Ett mord.. Då såg du den tyska remaken...

Har du sett den första filmen?

Tanja Suhinina sa...

Jag såg den jag länkar till =)

Anna sa...

Då såg du den tyska remaken...

Har du sett den första filmen?

Fredrik (den andre) sa...

Hej Tanja,

diskuterade den filmen du såg, den nya "vågen" i konsulatetsoffan för inte allt för länge sedan. Min sågning var "något" ;) värre än din.

Filmen du ska se är den här,

http://www.filmtipset.se/film/the-wave.html

http://www.imdb.com/title/tt0083316/

Den är dessutom mer trogen boken, dvs utspelar sig i en skola i USA. Vilket i mitt tycke iallafall ger mer tyngd till budskapet och behöver inte använda sig av lika övertydliga "cinematiska" grepp, så som, tyskar som nazister, att det är överdrivet uppenbart vad vågen igentligen handlar om och så vidare.

Bok:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Wave_(book)

Författare:
http://en.wikipedia.org/wiki/Todd_Strasser

Orginalet är bra.
Den nya filmen missar helt poängen.

Anonym sa...

Men då, bara tredjedeklinations- alt. plurala ablativer :P.

aa sa...

men alltså, jag fattar inte grejen med den gamla filmen som vissa pushar för. den om något är övertydlig. på 45 minuter hinner inte the wave utvecklas så det känns trovärdigt. dessutom är det jäkligt präktigt alltihopa. tumme ner.