torsdag, maj 07, 2009

Din fitta också (Eller: Saker som jag önskar att jag hade vetat när jag var 17)

Jag vet att det är usel blogg-etikett att inte blogga på en halv månad och sedan bara dyka upp och länka till nån annans inlägg, men nu råkar det vara inlägg med information som jag verkligen tycker borde spridas. Alltså länkar jag till Elins inlägg om samlagssmärtor. För det är information av typen som man normalt inte stöter på förrns det är aktuellt eller i värsta fall för sent. Och då måste man dessutom ha varit modig nog att för någon insatt berätta att penetration svider som fan. Och denne insatt ska vara vettig nog att inte avfärda det man sagt med att man ska slappna av och fortsätta käka p-piller.

Det har förresten gästbloggats om vestibulit här förut. Läs gärna!

Jag kan förresten berätta en egen historia om ett annat underlivsfenomen.

Någon vecka efter att jag började med det där med penetrationssamlag började det svida när jag kissade. Och sen började jag kissa blod. Det kändes fail som bara den. Som tur var var det inte så längesen och Internet var uppfunnet, så jag slog upp vad det kunde varit och urinvägsinfektion verkade vara rätt svar. Jag pratade i telefon med mamma och pep "jag tror jag har urinvägsinfektion" varpå hon sa åt mig att bege mig till vårdcentral omedelbums. Jag käkade antibiotika i en vecka, och det gick över. Två veckor senare var kalaset tillbaka. Jag käkade antibiotika igen. Skitkul inledning på penetrationssexlivet, verkligen.

Sedan kom en kompis till mamma med ett lika ovälkommet som gott råd - hon sa att jag borde kissa efter sex. Såhär åtta år senare har jag lite svårt att relatera till hur jag lyckades missa hela konceptet urinvägsinfektion under mina första sjutton år på jorden. Kilovis med tjejkompisar har haft problemet, killar har visat sig insatta, kissa-efter-sexet-tipset har jag läst lite överallt... men uvi-snacket och kopplingen till sex kommer i 99% av fallen för att någon haft problemet och pratar om det. Inte för att upplysa oförstöda jungfruar så de slipper lära sig the hard way.

Så därför skriver jag här och nu. Det är typiskt bra att kissa efter samlag. Det är typiskt dåligt att försöka härda ut när man är konstant kissnödig, det svider att kissa och man kissar blod. Det är typiskt bra att uppsöka läkare. I väntan på läkare hjälper det att dricka massor av vätska.

För övrigt har jag hört att p-piller kan leda till högre risk att få en. Någon som vet om det stämmer?

Superviktigt. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

12 kommentarer:

Sliven sa...

Lustigt, jag vet att det är bra att kissa efter penetrerade sex, det jag inte för mitt liv kan komma på är vart jag lärt mig det? Knappast KP... måste varit das Intranetz. *shrug*

Clownmat sa...

Lustigt. Jag har också alltid vetat att det ska kissas efter att något pumpat runt inne i en. Ingen aning om vart jag fick det ifrån.

LSM sa...

Tranbär-everything (tranbärssaft, tranbärssylt, förmodligen även cosmopolitan) hjälper också.

Det är dessutom extra stor risk att få urinvägsinfektion om man switchar från analt till vaginalt utan att tvätta sig emellan (som naturligtvis "min kompis" har gjort, inte skulle väl jag. för det får man faktiskt inte! inte ens med toapapper; som alla vet bör man torka sig framifrån och bak).

Jag har fått urinvägsinfektion av en sprillans ny dildo direkt ur förpackningen också. Borde tvättat innan.

Sedan när man äter anitbiotika för uvi:n blir pH-balansen i fittan helt kajkabalajko och om man har otur kan man få svampinfektion av det.

Hustrun sa...

Jag blev så jävla sjuk när jag hade legat första gången. Hade aldrig haft uvi tidigare men fick nu feber och mådde urkasst. Vet inte heller var jag fick höra tipset om att kissa direkt efteråt, men nu är jag jättenoga med det och har aldrig uvi nuförtiden. Värsta guldtipset!

Anneli sa...

Det bästa med urinvägsinfektion är ju när man inte orkar få ordning på den förrän den sprider sig i resten av kroppen och det blir sjukhusvistelse.

Få i sig mycket citron har jag hört ska vara bra förebyggande också. Men inte att man kan öka risken genom att äta p-piller. Den var ny.

Christine sa...

Lite OT, en jag vill tacka dig för att du skriver penetrationssex och inte bara "sex" när du menar ja...penetrationssex.

Som heterosexuell kvinna i ett förhållande där vi sällan idkar kuk-i-fitta sex men regelbundet har sex är jag så j-a trött på att sex för många är synonymt med vaginala samlag!

Anonym sa...

Sjukt bra att ni använder termen penetrationssex. Hoppas det sprider sig. Det är ju så sexigt att fråga någon om de vill ha penetrationssex! Tack för du skriver om dina könssjukdomar med. Vi vill ju ha ett samhälle där ens kön kan diskuteras öppet. Såväl politiskt och rent fysiologiskt.

Tanja Suhinina sa...

Kära anonym. Det var så lite så. Vad roligt att du gillar min blogg. Nu har jag visserligen inte skrivit om mina könssjukdomar för jag har aldrig haft några, mig veterligen, men så fort jag skaffar nåt ska jag skriva om det! Hoppas du finns med oss då för att läsa!

Annika sa...

Haha. Jag vet inte heller varifrån jag lärde mig att det var bra att kissa efter penetrationssex (spela inte så stor roll vad som penetrerar, fingrar, kuk, dildo, whatever) men jag fick reda på det relativt sent. Ett par-tre-fyra UVI/svamp hade nog kunnat indvikas om jag fått reda på det i tid (läs: när jag var 14)
Jag har skrivit lite om andra grejer man borde lärt sig...

http://drowsy.wordpress.com/?s=sexualkunskap

Anonym sa...

Oj ursäkta jag läste inte inlägget så det var inte så lätt för mig att veta. Jag chansade. Hur som helst, penetrationssex är ja, typ helt jävla heteronormativt. Jag brukar ha ironiskt pernetrationssex med min flickvän för att vända på patriarkala könsstrukturer. Är det fel? Hur som helst är det bara jag som inte tycker att kön och klass inte kan separeras?

Tanja Suhinina sa...

Hej, Anonym! När jag var ung brukade man titta på mangafilm om man inte hade nåt liv. Vad trevligt att du istället gör nåt så konstruktivt som att kommentera i min blogg!

Anonym sa...

Mer info om tranbär mot urinvägsinfektion