måndag, maj 19, 2008

Om jag använde "fitta" som skällsord skulle inlägget heta "Wii Fitta!"*

I det här inlägget ska jag gnälla på Wii Fit.

För er som inte vet - det finns en sån sak som tevespel. Wii är en relativ modern tevespelskonsol. Den är lite känd för att vara någorlunda nytänkande (nytänkt, snarare) när det kommer till hur den styrs. Till den finns ett spel som heter Wii Fit. Wii Fit är egentligen inte ens ett spel, utan en massa småspel som har det gemensamt att de styrs genom att man på olika sätt trampar på en tryckkänslig platta man har på golvet. Man tränar, alltså. Därav Fit.

Jag köpte min Wii Fit för exakt två veckor sedan. Under introduktionen lät spelet mycket fixerad vid hållning. Balans, kroppshållning, bygga upp rätt muskler... Och sedan fick man sätta upp ett mål.

Helt plötsligt blev jag frågad vad jag ville väga. Helt plötsligt skulle jag inte bli stark eller vig, jag skulle vägas. Jag satte upp ett mål, Wiin varnade mig att nästa tillfälle jag skulle få att ändra mitt mål var om två veckor, och jag körde igång.

Det är förbannat kul att leka med Wii Fit. Ba så ni vet. I två veckor lät jag min Mii (man får göra en figur som representerar en själv) vara utklädd till pingvin, stepaerobicade till Honey & Clover och tränade armhävningar med min PT.

I två förbannade veckor gjorde jag ett body test där viktmätning och demonstration av förändringen på en graf var ett obligatoriskt inslag. Ett annat obligatoriskt inslag var att kolla om man fördelade kroppsvikten jämnt mellan benen, men det animerades inte alls på någon graf.

Under de här två veckorna undrade jag litegrann vad som skulle hända om jag ville gå ner så mycket att mitt BMI gled ner under gränsen för normalvikt. Idag fick jag tillfälle att testa. Jag börade snällt med att säga att jag ville gå ner tre kilo på två veckor, jag skulle hamnat nära men inte under gränsen. Wiin informerade mig om att man ska helst inte gå ner mer än 1,4 kilo på två veckor. Jag blev glad. Tänk, varningsmekanism! Wiin säger ifrån!

Så jag testade igen, ner till undervikt. Wiin informerade mig återigen om att man helst inte bör tappa mer än 1,4 kilo på två veckor.

JAG PÅSTÅR MIG VILJA GÅ NER TILL FUCKING UNDERVIKT OCH DE SÄGER ATT JAG GÖR DET FÖR FUCKING SNABBT?

När jag gick upp i vikt ett kilo på ett dygn undrade spelmaskoten ibland vad jag trodde att orsaken var och kom med förnuftiga tips om att snacks innehåller kalorier. När jag gick ner lika mycket frågade den ingenting. Kunde det bero på att jag inte drack nåt vatten under träningen? Kunde det bero på att jag blev bantningstriggad av viktgrafen och började leva på en Nutrilett om dagen? Nivån på allmän info om träning kan vara otroligt basic (typ "man behöver muskler för att ha bra hållning"), men nämner de någonsin att muskler väger mer än fett? Svar nej.

På ytan är det hållning hållning hållning. Egentligen är det vikt vikt vikt. Eller, förlåt, BMI BMI BMI. För se här:
Wii Fits hemsida

Man behöver ju inte ens kolla på vikten om man inte vill! Man kan bara följa BMIt om man vill. Och de är inte alls helt utbytbara, för man kan, eh, råka ändra längden från dag till dag?

Och det här ska alltså föreställa ett hälsosamt spel för hela familjen.

AAAAAAAAAAAAAARRRRGH!!!!!!!11!!

Det är fruktansvärt kul att spela Wii Fit. Men, Nintendo, UR DOING IT WRONG!!!!!

Nu ska jag väga mig... oj, oops, mäta mitt BMI!!! Andra bloggar om: , , , , , ,


*För övrigt använder jag "fitta" som skällsord, tyvärr. Men det är för att mina två standard-fula ord som jag använde som utrop när jag var arg/irriterad/hade anledning brukade vara "knullah" och "Hitler". Sedan började folk klaga på att de var tvungna att avsluta diskussioner på grund av att jag sa "Hitler". Då skulle jag byta, men kom inte på nåt och sedan råkade jag börja säga "fitta" för ordet låter ungefär likadant som "Hitler".

4 kommentarer:

Anonym sa...

1) Idioter!
2) FÅR JAG KOMMA OCH SPELA?

:D

Pär sa...

Jag är inte vidare förvånad. Genom att marknadsföra balansbrädan som ett regelrätt träningsredskap har Nintendo öppnat dörren för en sorts granskning av programvaran som utvecklarna möjligen inte förutsett.

För övrigt tycker jag det är tillfredsställande att använda apa som kraftuttryck.

Tanja Suhinina sa...

Meidi: Ja och ja!

Pär Ljungström: Ja förstår inte riktigt vad du försöker säga. Kan du ta om det där?
Jag säger apa rätt ofta. Men det är lite för kort för vissa situationer.

Pär sa...

Jag menar att det är möjligt att utvecklarna lagt mer fokus på de spelmässiga inslagen än på att se till att allt kropps- och träningsrelaterat är helt korrekt. Medan Nintendo valt att föra fram de delar som kanske inte är fullt genomarbetade. Därför blir bristerna mer påtagliga för användaren.