lördag, maj 24, 2008

Vårsandlådan* börjar NU!

Oj. Shiiiiiii... Det här kommer nog bli ännu äckligare än förra året.

För ni minns väl förra året? Hur kan man glömma det? Några stödpunkter för att hjälpa er minnas:
  • STÄNG NER SKITEN!
  • Östeuropa förstör tävlingen genom att grannrösta.
  • Det våra grannländer håller på med är inte grannröstning, det är... ÖSTEUROPA FÖRSTÖR TÄVLINGEN GENOM ATT GRANNRÖSTA!1!!!1
  • En ballad vinner, men det talas om att Östeuropa förstör tävlingen genom att inte förstå hur Eurovision fungerar.
  • Sverige förstår däremot hur tävlingen fungerar och skickar The Ark.
Nämentänka sig, det kanske är så att inte hela Europa vill lyssna på Sveriges uppfattning om vad Eurovision borde låta som! Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

*
Sandlådebegreppet är ytterst bra om man ska beskriva svensk kultur för människor som inte kan Sverige. I Sverige finns nämligen två tydliga sandlådor om året. Två gånger om året pratar man om att "lägga ner ***" för att *** har "tappat sin legitimitet och anseende". Två gånger om året beter vuxna människor sig som små besvikna barn. Två gånger om året hävdar alla att "fel *** vann". Jag pratar om Melodifestivalen och Nobelpriset i litteratur, ifall ni missat det.

PS. Fredrik Stangel bloggar om sådant jag tycker är relevant. Som Carl Bildt (jag missade när han var med för jag gjorde te, faaaan) och blågula länder. Dagens glosa: жовто-блакитні.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det bästa är att alla svenskar vägrar medge att de faktiskt bryr sig om schlagern och sen får psykbryt när öststaterna vinner :D Jag gillade asmånga låtar den här omgången men verkligen inte den som vann. BAILA CHIKI CHIKI!

Anonym sa...

Jag bryr mig i alla fall. Och det inskränkta svenska gnället får mig alltid på uselt humör. Mitt i prick som vanligt, Tanja!

Vi hejade på armeniskan. Jag för att hon var sötast och från Armenien, frun gillade låten också. Från mig blir det annars alltid pluspoäng om det låter Balkan/Mellanöstern om låten, och minuspoäng om den sjungs på engelska. Cypern var min favorit i år. Den åkte förstås ut i semifinalen.

När kommentatorerna inte rynkar på näsan åt andra länders grannröstning eller åt de nordiska ländernas "svek mot Sverige" (Expressens formulering!), så förundrar de sig över skenbara anomalier som att Irland ger Polen och Lettland höga poäng, eller att Sverige ger Bosnien höga poäng, eller att Portugal ger Ukraina höga poäng. Vilket är fantasilöst och obildat av kommentatorerna. Förklaringen stavas förstås polska och lettiska gästarbetare på Irland, ukrainska dito i Portugal, och så förstås bosniska flyktingar i Sverige. Storbritannien ger poäng lite hit och dit eftersom de har så många invandrargrupper och gästarbetare att man inte vet på förhand vem som kommer att kasta sig på telefonen. Sen har vi förstås alla f.d. Sovjet-invandrare i Israel, alla statslösa ryssar i Baltikum ... det är inte mycket som är konstigt om man läser utrikessidorna åtminstone en gång i halvåret. Och det är lite intressant att se hur ESC-röstningen speglar vad som händer i Europa. Till exempel är det ganska gulligt när länder på Balkan som låg i krig rätt nyligen röstar på varandra. Och sorgligt och skrämmande att Armenien och Azerbajdzjan inte ger varandra en enda poäng. Men det fattar man ju inte om man är en obildad, historielös, provinsiell diarréhjärna.

Och så var det visst trendigt att mangrant säga att man gillar den där Sébastien Tellier i år. Meh. Är det Andres Lokko som har gett ordern eller?

Fredrik Stangel sa...

Jag tror inte det har att göra med särskilt mycket vilken flagga som låten skyltar med. Det är väl inte särskilt konstigt att grannländerna Ukraina och Vitryssland har i stort sett likartade listhits, precis som Sverige och Norge har.

Och hur stor procent av de irländska rösterna utgörs egentligen av polska och lettiska gästarbetare? Jag tror inte ens att en särskilt anmärkningsvärd mängd tyskturkar röstar på Turkiet i schlagerfinalssammanhang, däremot har den turkiska invandringen indirekt lett till att turkisk (och ex-turkisk) pop glider upp på de tyska radiotopplistorna. Man ska nog inte dra för stora strängar på nationalitetsfrågan.

Fredrik Stangel sa...

Sen är det ju helt sant att det provinsiella svenska gnället kommer från folk som aldrig öppnat en dagstidning med utrikesrapportering värd namnet. Nästa år tycker jag att Carl Bildt ska kommentera istället för Luuk. Han var i alla fall påläst och saklig.

Anonym sa...

Fredrik, egentligen är vi nog kväljande överens. Naturligtvis handlar det i mycket om likartad smak. Och, jag menar, ta två ungefär lika trallvänliga och lika kompetent hopsnickrade poplåtar. Den ena sjungs av nån människa man aldrig har hört talas om som kommer från ett land man inte vet nåt om och inte bryr sig om, den andra sjungs av någon man har sett på TV och som pratar samma språk som man själv, eller kommer från ett land man känner sympati för. Vilken röstar man på?

Men sen har vi ju det här med stora grupper som har möjligheten att rösta på *sitt* land. Irlands goda betyg till Polen kan ju faktiskt bero på att låten var ganska anglosaxisk av sig, men det är visst inte första gången det här händer. Cirka en miljon polacker gästarbetar utomlands, de flesta i Storbritannien och Irland, varenda jävel som kan skruva i en skruv och inte lider av akut delirium tremens har åkt iväg. Gå in i vilken arabisk butik i London som helst och där finns två hyllor med polskt käk och sju polska ölsorter. Eller ta en titt på Ryanairs destinationskarta och se att varenda höstack i Polen och Baltikum har en direktlinje till Dublin. När man ger alla dessa människor chansen att rösta på sitt *eget* land är det väl inte helt osannolikt att tro att röstningsfrekvensen blir lite högre än för genomsnittsirländaren.

Men jag klagar inte alls på att det är så, om det nu är det.

Pär sa...

Att klaga på grannröstning och sedan förvänta sig att våra grannländer ska ge oss tolvor känns rätt beigt. Jag har inget emot att kommentatorerna håller på Sverige men vad sägs om att hålla det på en vettig nivå.
Själv höll jag på Cypern, men de tog sig ju inte vidare från semifinalen. :-(

Charlotte W sa...

Härligt att träffa på likasinnade!
Fast jag gillade Sebastian Tellier. Också. (Jag gillade säkert minst halva startfältet.)

Anonym sa...

Japp, Sverige är så fånigt. Tror sig tillhöra en finare och smakfullare del av Europa än "östländerna". Men jag tycker kommentatorerna skötte sig helt okej i år - de skrek inte ut WTF VILKA IDIOTER SKANDAL SKANDAL utan försökte hålla sin besvikelse inom sig...mer än de gjorde förra året i alla fall.