lördag, februari 01, 2014

Om att slå in sig i paket

Snodd från Tumblr

En kulturell skillnad mellan ryssar och svenskar är att ryssar kommunicerar i punchlines från skämt. Jag och mamma säger till exempel alltid "åka och plocka hampa" när vi menar träffas nånstans för gemensam aktivitet. Ett annat uttryck som förekommer är "tvätta sig, raka sig, sätta på en rosett", det betyder typ göra sig fin inför nåt särskilt tillfälle eller fest. Det kommer från ett skämt som går typ såhär. En grisbonde klagar för en annan att han har en so, men inga kultingar. En annan grisbonde svarar "jamen därborta bakom kullen finns det ett gäng galtar. Så tvätta henne, raka henne och sätt på en rosett, kör henne dit och sen blir kultingarna fixade". De ses igen ett tag senare och den andra bonden frågar den förste om hen testat rådet. Den förste svarar då "Jorå, men inga kultingar har vi än. Och grisen har tvättat sig, rakat sig, satt på en rosett och väntar i bilen".

Min stora fråga när det kommer till hur sex ser ut i offentligheten är varför jag förväntas vara den grisen.

Jag gillar ju sex, det framgår förhoppningsvis. Och det vore ju trevligt att få lite stöd för det i kulturen runtomkring mig. Typ i butiker som sysslar med att sälja sexrelaterade varor, eller i musikvideor, eller i reklam, eller på film, eller nån annanstans, varsomhelst, tack. Men det är inte jag som får bekräftelse och existensbeättigas i offentligheten. Det är kvinnor som tycker att sex är att de först slår in sig i ett paket och sedan används av mannen. Såna finns också. Det måste vara jätteroligt för dem, för det finns så himla många fina paket att slå in sig i. För kvinnor som vill vara juklappar måste hela offentligheten vara rena rama julafton.

Jag lyssnar på Beyoncés videoalbum, jag kollar på videor. Hon hyllas för att vara en sexuell kvinna som tar för sig, och jag hör att det ju stämmer. This is for all the grown women out there. Fast alla vuxna kvinnor som är inslagna i paket. Jag blir så glad för hur ogenerat sexuell Beyoncé verkar på skivan, sexuell och inte bara sexig, men det är ändå den där jäkla paketsexualiteten. Inte ens i låten om hur mycket hon gillar att få oralsex kan hon låta bli att slänga in en I'ma let you be the boss of me. Jag försöker lyssna förbi det, koncentrera mig på allt som ändå verkar njuta om att hon fokuserar på sig själv och hur skönt det är att bli slickad, och hur vått det blir. Sedan kommer Partition och låten i sig är ett förspel, sådär tung och släpande och man börjar nästan rulla höfterna till den bara för att det på något sätt hör till. Men den är verkligen en hyllning till paketsexualiteten, "took forty-five minutes to get all dressed up and we're not even gonna make it to the club" sjunger hon och vill bara vara tjejen han gillar. I videon är Beyoncé utsökt inslagen och blir tittad på av Jay Z. Ibland tittar de två på henne tillsammans. Jag märker inte en enda rad, inte en enda scen, på hela albumet där hon verkar tycka att Jay Z är sexig.


Jag vet att det finns massor av sådana kvinnor. Jag känner dem. När jag har kässt självförtroende blir jag ibland avundsjuk på dem, hur män ser på dem, hur de uppfattas som intressanta potentiella sexpartners. Sedan inser jag förstås att jag är damn fine och hade jag bara saligt in mig och lagt mig under granen hade det vart kö dit. Men jag skulle inte få ut någonting av det. Det är inte den rollen som ger mig nåt i det sexuella samspelet. Ska det vara paket med så vill jag öppna dem. Jag vill också ha en mainstreamartist som sjunger om mig, och det slutar alltid med Madonna. Jag gillar Rihanna för att en inslagen Rihanna känns som en inslagen katt. Det är inte helt tomt på förebilder och representation, jag representeras också ibland, men på det stora hela ska jag njuta av att vara inslagen.

Och det är ännu värre när denna paketsexualitet är den hegemoniska i sammanhang där just min kvinnlig sexualitet ska lyftas fram. De där designade classy sexsammanhang som jag skrivit om förut. Sedan jag skrev inlägget hade jag faktiskt gått in i Justine & Juliette-butiken i Malmö. En bekant hade nämligen lurat i mig att det fanns spetskallingar där. Så kom in och möttes genast av skyltdockor som frontade inslagningsförslag. Herrunderkläderna var undangömda i ett hörn i ett annat rum. Och det är alltid så med den här moderna classy sexualiteten, det handlar alltid om att jag ska slå in mig så att jag sex lyxig ut. Jag får panik. Jag känner mig bunden. Jag känner mig som en jävla pralin, eller en macaron, eller någon annan trendig bakelse. Som en kaka från Alice i Underlandet som säger "ät mig!", och det ska vara min njutning att bli äten.Det här är förstås relevant på samhällsnivå, om man vill dra sådana slutsatser. Men det sabbar för mig privat också. Jag är så himla trött på att jag förväntas vilja utveckla mitt sexliv genom att köpa presentförpackningar jag får plats i. Jag tycker inte det är förnedrande eller moraliskt förkastligt. Jag vill ju ibland öppna herrpaket och leka med leksaken, och det är inte för att jag hatar män och ser ner på dem. Men jag är trött, verkligen trött, på att förväntas självmant njuta av att tvätta mig, raka mig och sätta på en rosett. Jag funkar inte så, men jag skulle vilja nån enda gång gå in i en classy sexbutik och känna mig välkommen.

14 kommentarer:

sven sa...

Vart tog den svenska synden vägen...?Alla svenska sångerskor är präktiga singer-songwriters

lisa sa...

håller med fullständigt. tycker vissa gagalåtar om sex är riktigt bra för att de är skrivna ur gaga's synvinkel och inte handlar om att piffa upp (medan många av hennes andra låtar gör det). lyssna på t.ex. Heavy Metal Lover

Hanna sa...

JA JA JA, TACK för att du sätter ord på det här. Är så väldigt trött på alla rosett-förväntningar som precis alla har på mig därför att jag är tjej.

Anonym sa...

(vart skriver man in namn som anonym? kalla mig M)

Wow, jätteintressant ämne! Jag har faktiskt aldrig tänkt på just det här. Visst att man ofta tänker på att samhället har förväntningar på kvinnor, att kvinnan objektifieras, och ska vara närmast passiv. Men det handlar ju inte så mycket om sex på riktigt (tycker jag). Utan mest makt, kontroll, yta. Jag har aldrig tänkt på ämnet sex som i den julaftons-metaforen du gör. Och det börjar rulla igång en massa tankar i huvudet..

Sex i sin rena form känns som något aktivt. Jag är en av de kvinnor som gillar att klä mig i underkläder som känns lyxiga och sköna, då kan jag ligga och beundra mig själv under onani och så vidare.. Det är också trevligt om min sexpartner attraheras av mig. MEN i en sexakt med en annan person skulle jag aldrig vilja ses som en bakelse eller ett paket. Oavsett om jag skulle spela undergiven eller tycka om att domineras. Jag är en människa, jag vill ses som en människa. Då borde inte sexpaketet spela nån roll. Det är mycket normer som spelar in tror jag, och hela samhällets bild av kvinnor som individer som ska pyssla om sig själva jämt och ständigt på ett ofta onaturligt sätt (rakar bort hår osv).

Anonym sa...

Fantastiskt inlägg som sätter ord på det jag känner!

Jag som inte är ideal-snygg, ofta orakad och osminkad känner mig ofta otillräcklig, som att jag måste göra mer för att min partner ska finna mig sexig eller ens attraktiv (vilket han tycker att jag är. Det är "bara" min självkänsla det är fel på).

När man ständigt möts av retuscherade och uppiffade kvinnor i media är det svårt att känna att en själv räcker till. Jag hatar det och har mycket självkänslo-problem som grundar sig i det.

Anonym sa...

Underligt att det har börjat ses som att en tjej gör sig till en sak och exploaterar sig själv om hon vill behaga en man på nåt sätt som kan uppfattas som lätttillgängligt eller sinnligt. Hemskt. Att man liksom ska behöva försvara sig för att man agerar inom den roll samhället kräver av en.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Ola sa...


Den här paketgrejen som du kallar det är något som jag som man också finner problematiskt. Det är nåt som jag kanske trodde att jag gillade förut. Men insåg att det kändes konstigt och onaturligt men kanske inte varför. Det blir ju väldigt märkligt på nåt sätt om tjejen klär upp sig i sexiga underkläder medan man själv sitter där i ett par gamla kalsonger. Men den här paketgrejen är ju nåt som män förväntas gilla, så man dras väl med i det. Så tack för att du satte ord på det här åt en som inte hade tänkt så mkt själv.

Det blir ju väldigt märkligt på nåt sätt att ena parten i sexet ska betraktas som nån slags perfekt uppenbarelse. Blir ju väldigt onaturligt för båda två.

Tanja Suhinina sa...

Anonym:
Använd användarnamn.

Vilka tjejer anklagar jag? Jag snackar om min upplevelse och för mig känns det verkligen som att sammanhang där MIN sexualitet sägs främjas frontar med inslagningspaket i storlek Tanja.

Sen fattar jag njutningen i att bli betraktad och avnjuten. Men vill inte få presentband kastade över mig stup i kvarten.

stella thilde sa...

Glöm inte att det finns en massa män som inte gillar uppiffade och inslagna kvinnor, utan föredrar den naturliga, orakade och osminkade verkligheten. Men eftersom det finns absolut NOLL pengar för reklam- och klädbranschen i DET, så syns det ju aldrig.

Susitar sa...

Här är jag, en av dem kvinnor som gillar att "slå in sig". Till vardags bryr jag mig så mycket hur jag klär mig, men ska jag klä upp mig, så vill jag känna mig sexig. Jag har poserat i underkläder och tagit bilder på mig själv, och tycker om det - skulle inte ens behöva dela med mig av bilderna. Kanske spelar det in att jag är bisexuell och har lite av en exhibitionisk ådra. Men min partner bryr sig verkligen inte om sånt, haha. Han vill inte titta på underkläder för min skull, han tycker jag är lika söt utan smink som med. Så mina "paketdagar" är för min skull.

Jag kan ibland tycka det är lite trist att det i mainstreamkulturen läggs ner väldigt lite uppmärksamhet i jämförelse på hur män ska klä sig attraktivt. Jag älskar en man i en välsittande kostym, och spetskallingar är väl kanske inte min grej (spetstrosor är inte riktigt det heller). Men i alla klädesbutiker som är allmänna, dvs, inte bara för män, så finns det mycket mer kläder och grejer riktade till kvinnor. Kolla på vilket HM eller Åhléns som helst. Det är synd om "slå in mig i paket"-killar, på det viset.

Briseis sa...

Apropå spetskallingar, har någon länkat dig https://xdress.com/gallery/view/panties/luscious-lace än?

Kille sa...

Jag håller helt med om att den kvinnliga paketsexualiteten är så uttjatad. Som kille, som gillar tjejer som vet vad de vill och tar för sig, är såna där tjejer, vars sexualitet och initiativförmåga består i att klä sig i spetsunderkläder och posera, inte så spännande. Inte så att det behöver vara något fel på att vilja vara ett smakligt paket - jag, som sedan de tidiga tonåren gillat att vara ett paket som öppnas av någon lysten tjej, kan absolut förstå tjusningen i att berusas av andras åtrå - men det blir ju lite tjatigt om precis alla kvinnor ska vara såna; då blir det ju inga över till mig, som kanske också vill vara paket. Åtminstone ibland.

Och det är lite befriande att någon enda tjej kan protestera mot detta, av icke-politiska skäl. Politik i all ära, men så fort det smyger sig in agendor i olika sociala processer, oavsett om det är sexuella initiativtaganden eller vem som pratar mest på en fest, så blir det lite flåsigt. Jamenar, om en tjej tar sexuella initiativ känns det ju inte riktigt lika pirrigt om hon gör det för att utjämna könsskillnader som om hon inte kan låta bli för att hon är så kåt.

Elin I sa...

Briseis: Nu är jag inte Tanja, men jag + en partner har letat efter EXAKT något sådant där. Tusen tack för länken!