lördag, februari 22, 2014

Only in Russia

Det här var någon gång 1995-96. Jag minns inte om jag redan hade flyttat till Sverige, eller precis skulle flytta. Strax innan bröllopet mellan mamma och en svensk man, eller något år senare. Hur som skulle denne mans föräldrar besöka min mormor i Olaine, och det var då detta hände. Mormor hade putsat och fixat lägenheten, städat och ordnat, lagat god mat. Men det första som svenskens föräldrar gjorde var att ta fram kamerorna och fota den slitna nedgångna porten.

Jag minns att mormor var upprörd, men jag tänkte inte så mycket på det då. Nu tänker jag - fan va otrevligt.

Så nu tänker jag prata lite om fattigdom. Det blir nämligen ganska uppenbart att många svenskar inte riktigt fattar att Ryssland är ett fattigt land. Och jag vet inte hur ni tänker, men jag tycker det är motbjudande att som rik och privilegierad skratta åt fattigdom. Men det hela hänger förstås ihop med hur man spontant tänker att fattigdom ser ut. Extrem fattigdom är ju när mörkhyade människor bor i ett varmt land. Vanlig fattigdom lämpar sig utmärkt som bakgrund till musikvideor där människor ska vara enkla, glada och härliga. De ännu mer fattiga är det synd om. Vissa gör bra rekvisita för jättefina naturfoton. Men jag ser sällan svenskar anklaga dessa människor för dålig smak.

Men är det vita människor i Ryssland, då är det en annan sak, då blir misär en helt annan sorts underhållning. Klicka på gilla, klicka på dela. Titta vad tacky de är, och se vad löjligt det blir när de tar sexiga foton i ett slitet rum! Fulla är de också. Och kan inte engelska. Lol.

Jag börjar med en avstickare. Ofta handlar det om bilder där människor gör töntiga saker, typ poserar parodiskt med vapen eller bygger fallosar av grönsaker. Jag vill bara påminna allmänheten om att det inte bara är vi rika människor försedda med god smak som kan göra saker ironiskt och på skoj. Precis som vi här kan exempelvis ryssar tycka det är en bra idé att ta töntiga bilder när de är fulla. Tänk på era festbilder. Tänk på era vänners festbilder. Hur ser ni på dem jämfört med andra människors festbilder? Diskutera inte i smågrupper, sätt dig istället för dig själv och tänk lite.

Nu till huvudämnet. Jag undrar ibland om svenskar som delar sådana bilder fattar att de skrattar åt misär och fattigdom. Många av personerna som delar sådana bilder som Facebook-humor är annars så kallade medvetna personer. Feminister. Antirasister. Det är klart att man kan vilja vara en person som skrattar åt andras elände, men ni som inte vill det, kan ni sluta?

För ni fattar väl att dessa människor inte bara kan ta och välja att lämna rummet med den fula bäddsoffan och de slitna tapeterna, och gå till ett ljust och fint inrett hem. Ni måste ju fatta att fattigdom handlar till stor del om att inte kunna välja eller välja bort. Man kan inte välja en gata utan djupa vattenpölar. Man kan inte välja en vacker trappuppgång att fota bröllopsbilder i för att det är så ens trappuppgång ser ut. Man har inte möjlighet att välja god smak, det är den verkligheten man lever i, och det är den verkligheten som dokumenteras på bilder.

Det finns en uppfattning om att människor som lever i fattigdom måste vara ledsna och eländiga precis hela tiden, annars tar man inte dem på allvar som fattiga. Är du en ryss från tätort i Sibirien får du väl sitta och gråta. Försök inte vara sexig, dricka, festa, skämta till det. Försök att aldrig ha kul eller vara glad över att du nångång lyckas lyxa till det. Ta inte bilder på ditt bröllop. Då kommer nämligen rika människor i väst tycka det är jätteroligt att du försöker att ha ett liv, trots att du råkat födas i ett fattigt land.

Detsamma gäller förstås fattiga i Sverige. Ni har kanske hört att man inte ska använda uttrycket "white trash", eller skratta åt fattiga svenskars "dåliga smak". Men tänk gärna på att även fattiga i Sverige har oftast en möjlighet att befinna sig i en rikare miljö, med hela asfaltvägar, hus som inte faller sönder, kollektivtrafik med mjuka säten. Ryssarna ni skrattar åt har inte ens det. Ska de ta bilder överhuvudtaget kommer det vara i fattig miljö. Kommer de försöka ha kul kommer det inte vara i en smakfull miljö.

Nästa gång du ska dela roliga bilder från Ryssland, fundera på vad det är som är så jävla roligt. Varför tar du dig rätten att ta andras privata bilder, ofta från viktiga ögonblick i livet, och sprida dem som föremål för hån. Tycker du att det är roligt med fattiga människor som försöker ha det trevligt, så kör. Vill du vara en anständig människa, låt bli. Och snälla rara, säg inte att du "belyser korruptionen i Ryssland" om ditt enda engagemang i frågan har varit att dela bilder på toaletter.

(PS. Vid annat tillfälle ska jag blogga om misärporr och hur illa jag tycker om det.)
(PPS. Och nej, jag tänker inte lägga upp exempel på bilder som jag skriver om.)
(PPS. Rättade lite stavfel)

15 kommentarer:

Sam sa...

Tänker att det är så sjukt vanligt. Att göra narr av dålig smak, och det var ganska nyligen som jag själv började inse vad det var jag gjorde narr av när jag gjorde det. God smak är så sjukt sammanvävt med klass, rasism, sexism osv. Nationalism också.

Tanja Suhinina sa...

Lite samma här.

Henric sa...

Du har givetvis rätt i det du skriver, samtidigt tror jag inte att alla bilder delas av förakt och elakhet utan rätt mycket också av kärlek och fascination. Jag växte upp i ett sjutiotal där allt var superfräscht, nybyggt och där det mesta nedgångna man någonsin fick se var en dåligt asfalterad kvadratmeter på någon irrelevant gata. Annars kom fattigdom, eller snarare dess estetik till oss via oemotståndlig symbolik i populärkulturen. Jag har personligen åkt runt i sydeuropeiska förorter och Östeuropa och tagit en miljon bilder på toaletter, vindsutrymmen och bakgårdar. Jag har druckit oändligt med billig vodka och annan lokalsprit på barer utan några som helst namn och där man ofta tvingats stå på obehandlat trägolv eller korvig heltäckningsmatta vars mönster skvallrat om att den varit minst fyrtio år gammal. Där har jag lärt känna en massa osannolika människor jag aldrig skulle kommit i kontakt med någon annanstans, via vilka jag blivit initierat uppdaterad om deras kultur och reservationslöst älskat varenda sekund av alltihop.

Nu kan ju just jag kanske komma undan lite med denna exotisering eftersom jag själv är så fattig att detta liv till och med skulle kunna ses som (?) det rimliga för mig. Men nog TROR jag att även människor som vet var hyrespengarna ska komma ifrån nästa månad kan känna på ett snarlikt sätt!?

Jag tror att det är den frekvent förekommande dehumaniseringen som är det verkliga problemet.

Elisabeth sa...

Jag har sett en del bilder på nätet av typen "Only in Russia" och liknande och känner delvis igen det du beskriver. Men mitt intryck är att de vanligaste bilderna är sådana som gör narr, inte av fattigdom utan av någonting annat. Nämligen ett slags laglös macho-kultur. Det är förmodligen så att dessa saker hänger samman, men det är ändå olika saker.
Dryga killar i bar överkropp, med vapen, eller bilratt, i hand som gör skitkorkade saker. Och jag måste erkänna att jag skrattat hånfullt ibland, när jag inte bara blivit ledsen. För att dessa kulturyttringar, om man nu kan kalla dem det, representerar någonting med Ryssland som jag ogillar intensivt. Det handlar om machokulturen, med allt vad det innebär i form av den starkes rätt, homohat, rättsosäkerhet/laglöshet, nationalism osv. Det handlar om allt från fulla killar som använder skjutvapen för att öppna ölflaskor till dårar som bryter mot alla trafikregler som finns bara för att de har en stor bil (men blir påkörda av en gammal lastbil) eller Putin som poserar i bar överkropp. När dessa typer gör bort sig så känns det befriande: Om de som står för allt man ogillar framstår som korkade och obildade så kan man ju förakta dem lite, vilket känns mycket bättre än att bara bli arg och ledsen.

Självklart är det inget bra sätt att hantera en kulturkrock, särskilt som machoidealet, laglösheten osv, bottnar i ett dysfunktionellt samhälle, men det är ändå skönt i magen att få förakta sådana typer.

En annan sak som säkert spelar in är att vi svenskar alltid sett ryssen som en farlig stormakt. Som invaderar och bränner Sverige. Som har kärnvapen. Som gör rymdresor. Som är bäst i hockey. En stor ond maskin, strax bortom horisonten. Och när det visar sig att maskinen är alldeles rostig, består av trasiga portuppgångar, leriga vägar där alla kör fast och så vidare, så känns det antagligen också som en befrielse. Själv är jag inte lika road av sånt, men jag tror det, åtminstone delvis och åtminstone just i Rysslands fall, är en reaktion på att man upplever hotet som lite avdramatiserat när man ser eländet. För rysslands folk, som lever i fattigdom, är det naturligtvis jätteprovocerande att hitta sådant på nätet, och spär antagligen på den ryska chauvinismen ännu mer, men det är nog Rysslands stormaktsambitioner på alla plan som gör sådant förakt så tacksamt i andra länder.

Tanja Suhinina sa...

Henric:
Absolut att det finns olika sätt att sprida bilder, men jag har sett just många spridningar för att det är så roligt och tacky.

Detta med misär som estetik och fattigdomsturism... Ja, det finns ju sämre eller bättre sätt att hantera det på. Men jag blir väldigt tidigt obekväm av personers längtan till "det enkla livet" när de när som helst kan fly tillbaka till ett välordnat land. I och med att jag ofta ser såna där bilder spridas av folk jag någorlunda känner vet jag också att det ofta rör sig om människor som aldrig behövt konfronteras med fattigdom på allvar. Det är oftast inte deras fel, förstås, men för mig som har vart på den sidan då "estetiken" var vardag (och fortfarande har släkt som har den "estetiken" som vardag) så känns det inte bra. Sen att man har varit där och träffat människorna en stor plus, men de flesta som sprider bilderna har inte ens de erfarenheterna.

Elisabeth:
Din analys stämmer säkert in på en del. Jag tror dock exakt noll att man hade likadant garvat åt motsvarande machobilder med rasifierade människor med Afrika som backdrop, och jag tror ärligt talat inte att så många svenskar i min ålder förknippar Ryssland med stormakt och kärnvapen. I min erfarenhet är det snarare vodka och korruption man tänker på. Inte heller är denna machoanalys relevant när folk garvar åt folks bröllopsfoton.

Anonym:
Du kan uppenbarligen inte läsa eller följa bloggens regler. Dessutom kommenterar du irrelevant. Dessutom beter du dig som om vi var polare. Upphör genast kommentera här och skaffa egen blogg om du behöver skriva av dig. På stilen anar jag att du är en person som följt mig ett tag, så jag kan ju med en gång avstyra framtida kommentarer och be dig att inte återkomma hit.

den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny sa...

Just det här att den som är fattig måste vara miserabel hela tiden, så träffande. Samma sak gäller ju den som är psykiskt sjuk, en måste ligga och kräla i sitt ångesthål dagarna i ända för annars räknas det inte.

CA Heaven sa...

I've been to Russia many times, at different times of the year (I work for BigOil). I think Russia is very interesting, both the history and the culture. I've seen many facets of the country; the rich and the not-so-rich, the beautiful and the ugly. To me it seems like Russia is two very different layers; the rich oligarks and the ordinary people. And there's a quite big middle class, at least in Moscow. That's the kind of people I mostly deal with. But I've also been to a dinner with a giy who was flying helicopter on vacation with his buddies, not in one helicopter, but one helicopter each.

Cold As Heaven

Elisabeth sa...

Nej, självklart hade man inte garvat åt afrikaner på samma sätt som man gör det åt ryssar - det är ju just för att det inte är den "dåliga smaken" i sig utan för att Ryssland står för något annat än ett fattigt afrikanskt land. Jag tror inte att "folk i din ålder" enbart tänker på Ryssland som ett korrumperat vodkaland. Delvis, ja, men alla som tittar på nyheterna får ju ganska mycket andra bilder. Jag har ibland tänkt på att all nyhetsrapportering om Ryssland är negativ; jag kan inte komma på att jag sett ett enda positivt nyhetsinslag om Ryssland på väldigt länge. Så jag tror de flesta som tittar på nyheter tänker på antihomolagar, rysk gas som politiskt påtryckningsmedel, Anna Politkovskaja, invasion i Georgien, Pussy Riot...
Mediabilden av Ryssland i Sverige är helt enkelt en väldigt obehaglig, smått totalitär, självsvåldig och mäktig stat (även om Ryssland inte upplevs som lika mäktigt som Sovjet en gång gjorde). Och sannolikt är bilden likartad i övriga västländer. Jag tror det är mycket därför som bortgjorda ryssar roar - det är ett sätt att hävda sig mot en hotfull och osympatisk granne. Ett futtigt sätt, men ändå. Och det är därför ingen känner samma behov av att förlöjliga afrikaner eller andra fattiga.

Jag vill inte försvara eller rättfärdiga att man skattar åt folks bröllopsbilder. Och jag tycker att det är väldigt synd att bilden av Ryssland är så ensidigt negativ. Jag vill bara ge en alternativ förklaring till att folk skattar åt fattiga med "dålig smak" - det handlar om någonting annat tror jag.

Tanja Suhinina sa...

Elisabeth:
Håller helt med om mediebilden. Hade lite uppfattat att du tyckte att privatbilder folk garvar oss "avslöjar" Ryssarna. Här säger de att landet är si och så, men i själva verket... Ser man fotona som en bekräftelse på det man redan vet, så blir det förstås en annan sak. Jag har dock fortfarande svårt att tro att det är ett sätt att hävda sig, snarare tycker jag att man har "frikort", de här får man garva åt för att det är ett dumt land. Iofs ditt resonemang med att hävda sig ger ju en "rätt" att håna iom attman är typ underdog.
Jag tror att det finns en white trash-mekanism här också, människor som ser ut som vi men misslyckas med att vara som vi är ju misslyckanden på ett annat sätt än rasifierade personer.

Tanja Suhinina sa...

Sen tänkte jag ju väldigt mycket specifikt på situationer när människor garvar åt bilderna för att de är smaklösa, så det är ju det som är utgångspunkten i det här inlägget.

DM sa...

+många, håller med.

Lite tangerande tankar från mig... Jag funderande nämligen en del på att Only in Russia bilderna var smaklösa när jag först såg dem flyta förbi på mina sociala medier, men jag kände också en slags "oj men nutte... lille reporter, är du ute i stora världen för första gången eller?"

Det var "lol bara i Sochi" taggar på foton om att kranvattnet inte var tjänligt, eller att man inte skulle slänga toapapper i toaletten utan i sopkorgen i stället. Och det kanske var, för de som tog fotot, ett exempel på riktig svart misärkomedi? Men det avslöjar ju enormt mycket hur lite de rest och sett av världen, kanske med undantag av glammiga hotelghetton for rika reportrar.

Och, jag vet inte.... visst hade de ett fotbolls-VM i Sydafrika nyligen? Oberoende av hur swanky VM-byn var, vet vi väl alla att liknande omständigheter och ännu sämre är normalt för ganska många i det landet? Blir det en bättre internationell sportupplevelse om värdlandet verkligen ser till att lägga alla pengar på att spackla över fattigdomen för gästerna, så man bara ser det glättiga och bekväma Precis Som Hemma, eller? Man ska liksom inte uppleva något annat än Internationell 5-Stjärnehotell Standard och cool sport vid ett sådant här evenemang eller?

(Eller så var det en våg av Only in South Africa foton som helt gick mig förbi).

Elisabeth sa...

Ja, det finns säkert en white trash-mekanism inblandad också. Jag har ibland upplevt den ryska populärkulturen som lite "tonårig och ofärdig". Jag minns när jag såg ryska kvinnor, efter att gränserna öppnats, använda massor med smink och kläder som skulle ansetts vulgära i Sverige, att det kanske inte var så konstigt. Här har vi haft ett slutet sovjetiskt samhälle, där sådana attribut var om inte förbjudna så åtminstone svårtillgängliga. Och därmed mer åtråvärda. Och när allt plötsligt släpps loss så blir det en överkompensation? Och att man testar allt det nya lite, ungefär som en tonåring gör. Det där är ju svårt att bedöma som utlänning, och jag är medveten om att det kan låta überdrygt, men så har jag tänkt. Och sådant är ju, om man är det allra minsta dryg, väldigt tacksamt att driva med. Så du har säkert rätt i att det finns en white trash-mekanism.

Men eftersom Sotji, och bilderna på konstiga offentliga toaletter, otjänligt kranvatten osv, kommit upp så har jag en teori om just dessa. Här handlar det inte om att förakta dålig smak, eller fattigdom för den delen, utan om att folk i väst, och journalister i synnerhet, vill ge Putinadministrationen nålstick. "Den där jävla Putin, som inskränker pressfriheten, ska faan inte lyckas riva av det propagandanummer OS innebär och få cred över hela världen ostört. Kolla här, det är ju tjusigt på ytan, men de kan inte ens fixa fram rent vatten". Och i samband med OS har jag även sett reportage som indignerat tagit upp att de som bodde där arenorna nu står blivit ivägkörda (samma sak som händer vid varenda motorvägsbygge i Sverige). Eller att säkerheten är jätteomfattande och kostar miljarder. Hade det varit i USA hade det antagligen framställts som att myndigheterna var ansvarsfulla och tog sitt ansvar. Här pekas på kostnaderna, att "ryska skattebetalare får stå för notan" och antyds att det faktum att det finns terrorister är myndigheternas fel, i mycket högre grad än i västländer. Det kanske är så - Ryssland beter sig inte helt ok mot grannfolken i alla lägen - men det är en väldig skillnad i hur sådana saker framställs.

Det finns ju få saker jounalister är så känsliga för som hotad pressfrihet, av förklarliga skäl. Så att den ryska administrationen får en massa skit, över och under bältet, från västmedia är kanske inte så konstigt. Det är heller inte så konstigt att många av dem som delar såna bilder är "medvetna personer" som feminister och antirasister, eftersom den ryska staten beter sig som den gör i deras hjärtefrågor.

Därför har jag en fråga till dig:
Har du, som feminist osv, problem med att Ryssland som stat, eller politiskt system, framställs i dålig dager? Att du ogillar att enskilda ryssar blir förlöjligade är självklart, men har du något emot att t.ex. Putins OS-jippo förlöjligas? Eller att rysk rättssäkerhet dissas genom att visa bilder på personer som avgör förkörsrätt i trafiken med hjälp av en kalasjnikov? Det är ju inte alltid helt enkelt att skilja detta från vanligt snobberi, men i princip?

Anonym sa...

Hej alla glada, hittade hit egentligen på denna länk

http://valhalla.ulver.com/f213/t20815.html#post308228

Det var en varm oktober kväll år 1990 då vi, mina svenska vänner och lila jag, var på vägen hem från en nattklubb. Vi skulle till Forskarbacken och sprang genom staden småfulla, unga och lyckliga.
Då nånstans nära Drottninggatan fick vi se en gubbe i pensionsålder som rotade i soporna. Han uppenbarligen letade efter mat i skräpbacken. En svensk gubbe vars gråa hår behövde hårklippning och slitna kläder behövde länge sen tvättas. Minns inte exakt vad han hade i stället för skor på sig.
Jag var kulturellt chockad, ty detta kunde ske, enligt dåvarande mig, var som helst i världen, utom Sverige, det heliga Folkhemmet med sin världens bästa välfärdssystem, inte i det här sociala paradiset. Man liksom brann i helvetet av både skam, smärta och känsla av egen maktlöshet.
Att ta i så fall fram kameran och börja filma, övht fattar jag inte vad man ska dricka eller röka ut för att ens komma på en sådan ide. För att det finns en liten sak som kallas för samvete.
Så rörande trenden Only i Russia, undrar vad det handlar om:
- enskilda människor som saknar allmän uppfostran
- ett alvarligt moralproblem i det svenska samhället

Elisabeth.
Mediabilden på Sverige i forna sovjetunionen var kort och fin: Sverige var i pakt med NT under krigstiden, därifrån framkommer all dess typ ”ekonomiska under”. Men resultat kan du se framför dig. Ber om ursäkt för att jag är ryss, det var inte jag som har valt.

Caroline sa...

Misärporr. Ett av svenskans sorgligaste och mest talande uttryck.

Elias sa...

Min tanke kring det här är att det är väldigt okänsligt och priviligierat att ta sådana bilder och skratta åt dem. Däremot har jag sett andra roliga Ryssland-bilder, med t ex underlig arkitektur och så (ett hus med en dörr på tredje våningen som bara öppnas rakt ut t ex), de tycker jag rent personligen är mer ok att skratta åt för att de är absurda och inte nödvändigtvis bygger på "lol kolla vad fult de har det" samt att man skulle kunna ta liknande bilder från vilka länder som helst. Gillar även thereifixedit.com som har bilder på skumma hemmasnickrade lösningar på olika problem. Jag vet inte om jag är dubbelmoralisk i att jag inte gillar bilder på folks fula inredning eller folks kassa fyllebilder men gillar bisarr och ologisk arkitektur samt bisarra lagningar av saker. Tanja, vet du om det finns några ryska postpunkband, om den genren fanns i Ryssland? Känner till Kino och gillar dem, är ett fan av postpunk och försöker hitta band från hela världen att lyssna på. Ursäkta den dåligt formulerade frågan, är trött.