onsdag, oktober 12, 2011

V41 - Erotic

Veckans tema på Vecka 6 är musik.

Pavlov och annan samtidighet
Min första pojkvän lämnade mig med två fina musikminnen. Det ena var när han deflorerade mig. Vi kom hem från bion, mina päron var hemma så vi skulle ha musik på, jag slängde på första bästa som verkade ha sexytimepotential - en James Bond-samlingsskiva. När vi var klara låg vi i sängen och jag sa att det var synd att jag inte minns vilken låt spelades just precis när det där stora viktiga hände. Snubben blängde på mig och sa "From Russia With Love". Det ni. Det ni.

För övrigt gillade grabben Kent. Det fick man göra då, det var 2001. Detta ledde att jag åtminstone fram till 2006 nångång Pavlovreagerade med att bli fruktansvärt fysiskt upphetsad av de första spåren på Hagnesta Hill. Effekten har dock nästan helt försvunnit nu. Synd, det var både praktiskt och ett fint minne.

Video är en annan dimension [Erotik 1]


Jag antar att skillnaden mellan erotik och porr för mig är att porr framkallar lustkänslor mellan benen, och erotik framkallar en pirrig tomhet i könet, i bröstet, i magen, i hela kroppen. När jag ser på porr vill jag onanera. När jag ser någonting som jag uppfattar som erotiskt vet jag inte vad jag ska ta mig till. Men det är okej, om porrens upphetsning är en "itch I scratch" är erotikens upphetsning någonting jag vill bära på, trots att det distraherar mig från övriga verkligheten. Det är en häpnad som är mycket mindre förutsägbar än porrkåthet. Vill jag ha den upphetsningen som kommer med porren är det enkelt. Att hitta erotik som funkar är betydligt svårare. Och när känslan väl kommer kan ingen onani få den att lätta. Den vill ha kyssar, och inte ens då lättar den, den smälter bara ihop mig och honom och känslan och tomheten i kroppen.

Jag bodde inte ens i Sverige under Take Thats storhetstid och det dröjde länge innan jag såg hur videon till den där sången man ofta hörde på radion såg ut. När jag väl sett videon blev jag helt såld. Den banala texten fick en ny innebörd. Det som händer vid ca 0:50 är ett sådant erotiskt ögonblick som jag försöker förklara ovan. Visserligen tycker jag att hela videon är laddad, men när hon drar tillbaka hans huvud väller det liksom över. Jag blir överväldigad, jag känner "får man ens göra så?!". I Madonnas Erotic (jamenfaktiskt) finns en strof, "I'll give you love, I'll hit you like a truck". Jag tänker ofta just den frasen, "hit you like a truck" när jag tänker hur en erotisk upplevelse känns.

(Kon)text [Erotik 2]


Jag är egentligen ganska lättpåverkad av musik till kropp och sinne. Men jag tror också att det sällan sker utan att musiken har någon kontext eller text. Jag är en väldigt textmässig människa överlag, så det är inte så konstigt. I Sage Francis Agony in her body som jag tycker överlag är ganska träffsäker i sexskildrandet finns följande:
Nothing on me but her, and didn't feel naked at all.
Någonstans i mig träffar detta precis rätt, i all sin enkelhet. Det fångar det jag älskar med partnersex, det jag eftersträvar, det jag vill ge. Och kontextmänniska som jag är får det mig att tänka på konkreta situationer med konkret person, inte för att musiken spelades då utan för att jag är "her" i texten.


Det finns ett musikstycke som försatte mig i chocktillstånd vid första genomlyssningen och som jag fortfarande blir knä- och jagsvag av. Men trots att jag inte förstår texten är musiken inte kontextlös - stycket kommer från ett soundtrack till Utena. Utena är en serie som kan det där med chockerande erotik, sådan där man som åskådare inte vet "what hit you". Man kan se en scen där ingenting uppenbart sexuellt händer och ändå lämnas med kroppen full av pulserande tomhet. Man såg inte bilen, men plötsligt har marken försvunnit från under fötterna. Flera musikstycken från soundtrackskivorna väcker sådana känslor för att man minns scenerna i serien. Det här stycket ligger dock på ett soundtrack med musik som inte används i serien, och associeras inte med någon konkret scen.

Den "oficiella" västerländska titeln på stycket är Absolute Delusion [Das Erotica].

13 kommentarer:

Patrik sa...

Jag har alltid avskytt How Deep Is Your Love för att, tja, det gjorde vi skitnödiga socialister när den kom, och jag har aldrig sett videon förr. Den var rätt satans bra, alltså.

Tanja Suhinina sa...

Låten får ett helt annat innebörd. Det är som du skriver om Every Breath You Take. How Deep Is Your Love blir mindre slisk och mer galenskap.

Patrik sa...

Ja, men mest tänkte jag på att den verkligen gör det där som du beskriver som erotik. Hos mig ger den en sorts obehaglig upphetsning. "Jag vill inte reagera så här på det här", typ.

Johnny sa...

Jag känner igen den där beskrivningen - skillnaden mellan erotik och porr och var i kroppen de sitter. Jag har aldrig blivit erotisk upphetsad av heterosexuell erotik och det är det som gör mig till bög, enligt mig själv. Vad som händer i min kropp vid porr har inte samma betydelse för min identitet för det varierar ständigt och ibland är kroppen väldigt desperat och går igång på vad som helst. Men EROTIK är något annat. Det är en magisk formula.

Tanja Suhinina sa...

Patrik:
Jag har nu tänkt lite på "jag vill inte reagera såhär"-känslan. Jag tror att jag känner mer aversion till att jag reagerar när det kommer till porr-upphetsning. Den erotiska upphetsningen är för mig så komplex att skam och chock ingår i den i princip alltid.

Johnny:
Oj vad intressant! Nu när jag tänker efter har just homoerotik med män alltid funkat för mig som just erotik, mer sällan som porr. Inte riktigt det du skriver om, alltså, men relevant.

Patrik sa...

För mig är det inte skam. Jävlar vad svårt det ska vara att klä sånt här i ord. Det är som att bli upphetsad av en våldtäktsscen (vilket ju händer); en spontan motvilja mot att trigga på just detta.

Elin I sa...

Vilket soundtrack är Utena-spåret ifrån? Jag känner inte igen det, och jag har lyssnat rätt mycket på musiken från både serien och filmen (och sett båda mer än en gång).

Anneli sa...

Jag gillar din beskrivning av porr vs. erotik!

Vecka 6 förresten bråkar med den nya layouten, plötsligt tokvägrar min dator låta mig posta några kommentarer (ordkontrollen syns inte, inte heller fältet man skriver i bokstäverna i). Så jag är jättefräck och postar en länk här istället, så får jag försöka hitta ett bättre sätt att göra det på i fortsättningen ^^

Anneli och jakten på det perfekta hångelsoundtracket
http://jeu-de-roles.blogspot.com/2011/10/v6-ett-acceptabelt-hangelsoundtrack.html

Tanja Suhinina sa...

Patrik:
Nu kom jag på en bra beskrivning - att känna att man just såg någonting som det inte är menat att jag skulle se. Och liksom... inte (enbart) på det voyeuristiska spionera på folk som knullar-sättet. Utan på det där... som när en människa i sagod ser älvdrottningen dansa eller så. Den grejen.

Elin I:
Från http://ohtori.nu/audiology/soundtrack_7_info.htm , överlag en bra skiva.

Anneli:
Ska förmedla till layoutaren!

Anonym sa...

Jag känner igen din skillnaden du beskriver på porr och erotik, även om jag aldrig har tänkt på det som just erotik förut. Hatar det ordet, får bara vibbar av softad porr där inga kön syns och allt är rent och plastigt.

Men den känslan du beskriver, det är ju klockrent den känslan jag känner när jag t ex läser slash. Och också att JAG VILL VILL VILL något...men jag vet inte vad. (Typ ligga med Draco Malfoy, fast som kille.)

Tanja Suhinina sa...

MSM:
Har också varit skeptisk till ordet erotik länge, eftersom det ofta används som "det jag inte gillar är porr, det jag gillar är erotik". Men sedan började jag själv känna en kvalitativ skillnad mellan upphetsning av olika typer, och det känns som att erotik är rätt ord för det jag vill beskriva.

Känner verkligen igen "JAG VILL JAg VILL... men vad?" i slash. När jag ser fagra ynglingar kyssas känns det ju onekligen som att det fattas mig någonting, att bara titta räcker inte. Men jag vill itne kyssa ynglingarna heller (i alla fall inte inom ramen för just det här begäret), jag vill liksom vara i den situationen. Frustrerande, ljuvt.

t-Anna sa...

layoutaren är meddelade. ska fixa.

T-anna sa...

layoutaren har preliminärfixat nu.