fredag, oktober 21, 2011

Billigt och lättlagat

Detta har hänt:
Student har flyttat hemifrån och till sin förskräckelse insett att mat kostar pengar. I mitten av september blev detta mest påtagligt, men studenten fann till sin glädje ett inlägg om hur man äter billigt. Studenten svor att aldrig mer göra om sina misstag med äcklig och dyr köpemat, från och med nästa CSN skulle studenten investera matkassan klokt. När pengarna dock dimpade in på kontot blev det plötsligt inte lika lockande att koka bönor och baka bröd. När mitten av oktober kom var studenten i precis samma knipa som för en månad sedan. I desperation började studenten försöka följa råden i inlägget och närstudera Billiga Veckan. Och det var då studenten insåg det uppenbart exkluderande inslaget i alla råd - de kräver att man kan och vill laga mat! Vem har tid med sådan lyx när man har ett liv att leva?
Jag lärde mig laga mat tidigt, det blir så om man har ensamstående förälder. När jag sedan levde med mamma och styvpappa förväntades det att jag skulle hjälpa till med matlagning, och dessutom blev jag lämnad ensam hemma en del när päronen reste bort. Jag tänkte aldrig på det så mycket tills jag och mina vänner började flytta hemifrån och jag insåg att det var väldigt många som saknade vanan att laga mat. Visst kunde alla följa recept, men många saknade färdigheten att laga mat till vardags. Att snabbt kunna bestämma vad man skulle laga, att kunna spontankomponera en middag utifrån vad som var på extrapris, eller att veta i vilken ordning man slänger in saker i soppa.

Jag skulle kunna tipsa om linssoppa och kålsoppa, det är både billigt och gott. Men faktum är att det faktiskt är mat man behöver laga. Jag tänker därför tipsa om en grej jag själv slänger ihop när jag inte orkar laga mat. Jag antar att det inte är det nyttigaste som finns att äta varje dag, men ändå fruktansvärt mycket bättre än vad man får för samma pengar om man inte lagar själv.
Bönsallad

Steg 1: bönor
Ta motsvarande en burk bönor - förslagsvis kidneybönor, vita bönor, kikärtor eller bönmix. Om det är burkbönor häller man ut vätskan och sköljer av bönorna.
Pris: 2-15 kr, beroende på om man kokar dem själv

Steg 2: dressing
Jag tycker det blir jättegott med fet tjock yoghurt, sån där i vit hink. Men man kan också ta olja med vinäger eller citron. Och så kryddor - salt och peppar, eller ajvar relish, eller spiskummin och vitlök, eller en bit finhackad lök - vad man gillar, liksom.
Pris: en dl turkisk yoghurt kostar ca 2 kronor.

Steg 3: övrigt
Om man vill lyxa till det kan man slänga in tomat och paprika och allt möjligt i grönsaksväg.
Pris: ensiffrigt utan svårigheter

Steg 4: servera
När jag lagar det här för att jag inte orkar med annat äter jag det med sked ur skålen jag blandat ihop allt i. Blir en lagom middag. Annars funkar det här super till ris eller klyftpotatis. Funkar såväl kall som ljummen.
Det hela tar ca 5 minuter att blanda ihop. Den enda disken man måste ha är tallriken man äter från och en sked - tar man ut svängarna blir det även en skärbräda och en kniv. Det kostar lätt under 15 spänn per middag. Man behöver inte kunna laga mat. Det är gott. Inga ursäkter - bara win.

1 kommentar:

Jo sa...

Funkar även varmt, tycker jag. Brukar låta bönorna ligga i hett kranvatten en minut eller så i den skål det sen ska ätas ur innan jag häller av och blir kreativ.

Min favorit:
En papplåda gogreens ekologiska kidneybönor
lite ekologisk olivolja
ett par klyftor pressad vitlök
ekologisk senap
röra om

Inte så socialt kanske, varken fram eller bak. Men gott och nyttigt. Av någon anledning godare ur skål framför film/TV än på tallrik vid matbordet.