tisdag, oktober 18, 2011

Smått och gott

Några saker som har kommit upp på sistone.

Omskärelse
Jag läste en tråd och manlig omskärelse på Flashback häromdagen och dagen efter det kom ämnet kvinnlig könsplastikkirurgi upp, som även ledde till samtal om manlig omskärelse. Jag tycker, bara så att alla är medvetna om det, att det är förkastligt att i onödan operera bort frisk vävnad från barn. Jag tycker också att valet att se en fitta som någonting som tittas på, framför någonting som har känsel, är ett val baserat på osunt samhällsklimat.

Intressant att när man pratar manlig omskärelse kommer det alltid strax en man som i barndomen blev omskuren (ofta av medicinska skäl) och säger att det gått bra för honom. Tycker det är ganska uppenbart en sån där ryggmärgsreaktion folk har när de känner sig utpekade och anklagade när man pratar om ett generellt fenomen. Jag känner en vilja att reagera precis likadant när man pratar polyrelationer eller skilsmässobarn, men jag brukar nuförtiden oftast avstå från att gå in i konversationer och påpeka att jag är poly/skilsmässobarn och det gått bra för mig.

När omskurna män kommer in med egna upplevelser berättar de ofta att sexet fortfarande är skönt och att de nog inte hade önskat att de var känsligare. Man refererar också till tjejer som vittnen - de klagar inte, och de tycker det är snyggt. Utseendet jämförs inte helt sällan med porrpenisar, frånvaro av förhud ger porrfilmskuk. Det är väl en allmänt spridd uppfattning att trenden med kvinnor som plastikopererar könet kommer från ökad porrkonsumtion - porrakning gör att man ser fittan bättre och såväl kvinnor som män har fått andra referensramar för fittutseende. Finns det motsvarande trend för män, att omskära sig för att få porrkuk?

Särbegåvning
Ni som följt bloggen ett tag vet att jag är väldigt engagerad i frågan om särbegåvade barns skolsituation. De som inte visste kan söka på "elitklasser", så får ni upp mina gamla inlägg. SvD har just en artikelserie om särbegåvning och jag blir riktgit glad över att det lyfts fram, samtidigt som jag blir förbannad på att problemet sällan erkänns.

Jag kom att tänka på när vi läste intelligenstest i skolan när jag såg dagens artikel. Vi fick arbeta med en massa test, såväl på oss själva som på andra. Under en workshop gjorde jag Ravens matriser och fick 58 rätt av 60 på pinsamt kort tid. De två jag hade fel på var de enklaste. Jag testade också tre personer med WAIS - ett omfattande intelligenstest man använder kliniskt. EN av personerna var uppenbart begåvad och hade just det mönstret av svårigheter med enkla frågor som SvD-artikeln beskriver. Vi hade lärt oss lite om olika svarsmönster som människor som presterar under medel uppvisar, men när jag letade efter information om felsvar med högt totalpoäng hittade jag ingenting.

En annan sak. När man pratar om särbegåvande barn finns det någon sorts konsensus över att de är lata och aldrig har lärt sig anstränga sig. Det hör man både från dem som skuldbelägger barnen (eller vuxna som varit sådana barn) för lättjan, och från dem som blir arga på att dessa barn berövas en möjlighet att förbereda sig på vuxenlivet. Det är självbilden jag har haft, det är så mamma pratr om mig, det är så jag har pratat med mina kompisar som könde igen sig i min skolupplevelse. Och så typ för ett halvår sedan insåg jag att väntalite. Jag är ju inte alls anmärkningsvärt lat. Jag är inte alls ovan att kämpa. Jag är dessutom väldigt bra på att hitta sätt att sysselsätta mig på, vilket jag fick lära mig på den tiden inga vuxna ville sysselsätta mig. Det var en väldigt intressant insikt. Väldigt stärkande, faktiskt. Alla som tror att de är lata för att de är särbegåvade borde prova.

Partnerval
Pelle Billing bloggade om en artikel som handlade om att nu när kvinnor skaffat sig utbildning kan de inte längre gifta upp sig som de vill. Då blir högutbildade akademikerkvinnor istället ensamma, medan högutbildade akademikermän kanske aldrig ens stadgar sig för de behöver det inte eftersom det är sådan konkurrens om dem. Billing föreslår fyra åtgärder för att fixa problemet, ochingen av dem är "högutbildade karriärkvinnor kan gifta sig med män med lägre utbildning och lön".

Tanjanytt
Man kan nu skriva om det förbjudna på Vecka 6! Och jag ska föreläsa om Masters & Johnson på Sexdagen på Södertörn imorgon! Därför har jag gått runt med en studentikos version av Master and Servant på hjärnan. Typ såhär:

It's a lot like life
This play between the sheets
With the female on top or underneath
We care about equality
Let's play Masters & Johnson
Let's play Masters & Johnson

Sen fnissar jag. Man hade kunnat skriva värsta roliga låten, och så skulle varannat bord få sjunga "it's a lot" och sen "like life" tillsammans. Och sen skulle man få in sexlabb och de fyra stadierna. Men jag går inte på sexologiska högskolan där man har sittningar med sång, så jag utvecklar aldrig såna impulser. PTP, KBT, PDT.

25 kommentarer:

Tomas Antila sa...

jag gillar först meningarna i andra stycket när man fortfarande inte fattat att du bytt ämne från omskärelse till elitklasser:D

Tomas Antila sa...

förresten, kan ingen göra en dejtförmedling för misslyckade killar som söker högutbildade tjejer?

Håkan / Wakuran sa...

Jag skulle vilja se någon efuckup.se-sida för singlar med väldigt låga krav.

Jo sa...

Tomas Antila II:

Eller tvärtom...

Tanja:

Tack för påminnelsen om insikten angående särbegåvning, behövde det just nu.

Anonymus Maximus sa...

Porrkuk:

Nej.

Jag förstår inte varför könet skulle opereras - i ett "vanligt porrsamlag" befinner sig ju toppen av penis inne i vaginan (osynlig), och båda organen i en position där de inte syns så bra. Om man nu inte är kameraman på porrfilmsinspelning, men även de skulle ju klaga på arbetsmiljön om de inte fick använda vinklade skärmar på kameran och kraftiga lampor för att kunna komma åt för att se och filma.

(Skulle även tro att en sådan trend bäst upptäcks av bi- eller heterosexuella kvinnor och bi- eller homosexuella män. Så om du inte sett den, så finns den inte.)

Smart:

Angående smarta människor så har jag märkt en viss sorts lathet dels i mig själv (ja, jag är fett med smart-astisk, skratta ni bara, otrogna hundar): En oförmåga att koncentrera all smarthet på problem som uppfattas som enkla och under min nivå. De sorteras in i facket "skit jag kan/bör/ska göra utan att tänka" - och sedan behandlas därefter.

Sluteffekten är att jag gör fel på enkla frågor på pysselsidor, men också att jag avfärdar saker som t.ex., tja, feminism, med en axelryckning. "Ser inget problem."

Å ena sidan gör det att jag inte bränner krut på oviktiga saker, men jag har lärt mig att fokusera bara lite fler hjärnceller, lite längre, än vad jag omedelbart tycker är nödvändigt.


Pelle:

Även att anmärka på är att en av hans lösningar är att utbildning ska ske mer på pojkars villkor. Tycker inte jämställdister att allt ska vara lika för båda könen? Om det finns "pojkars villkor", så borde det väl finnas "flickors villkor", och om ett område är dominerat av flickors villkor, borde man inte då hitta områden där motsatsen gäller? Annars kan man ju inte prata om flickors villkor, och vi lever i det jämställdistiska paradiset. Betyder inte det att när feminister snackar om att mycket i samhället är på pojkars/mäns villkor, att de kanske har rätt?

Orka med denne Pelle och denne Pär... fattar inte hur du grejar att följa dem.

monika sa...

Har du diskuterat omskärelse med amerikaner någon gång? Ganska intressant. Jag har hört allt från "Vi vill att han ska se ut som sin pappa" till "Det där med att inte omskära bebisar är bara en fluga, löjligt!" Och så folk som tycker att det är fel - om det inte är av religiösa skäl.

Anton sa...

Angående Pelle Billings inlägg, jag tyckte det var intressant. Det kanske beror på att artikeln den baserade sig på var intressant, jag vet inte.

Vad gäller lösningar på problemet så verkar han fokusera mestadels på sådant som regleras genom lagar eller förordningar. Det kanske inte är så visionärt, och hans förslag kanske inte ger så stor effekt (ser inte riktigt vad de har med giftermålsmönster att göra) men de är i alla fall realistiskt genomförbara. Att säga (fri tolkning) "jamen de får väl bli attraherade av lågstatusmän och gifta sig med dem då" är inte riktigt ett gångbart förslag. Attraktion är inget man väljer (det hade varit praktiskt). Kanske beror kvinnors val på biologiska mönster (lågstatushannar verkar inte vara så poppis bland andra däggdjur heller), kanske på könsroller (vissa samhällen har säkert mer tolerans än andra för kvinnor som gifter sig "neråt"). Oavsett vilket är det något som kommer ta väldigt lång tid att ändra på, och inte kommer ändra sig av enkla uppmaningar.

T-anna sa...

Monika - det finns iofs sansade amerikaner också, de flesta jag känner är emot, och de som är för är det ganska oreflekterande, typ "men är det inte nödvändigt för hygienen?" Däremot amerikanska tjejtidningar, maigad, jag minns ett frågebrev av typen "Hjälp, min pojkvän har förhud, jag kante ligga med han!" (jag dumskriver pga irritation) och svaret började "Det är förståligt att du tycker det är äckligt..." och nämnde ingenstans att han är född sådan och bara sluppit bli stympad. Jag var på god väg att ringa och svära.

Jag tror kanske lite på porrkuks-iden, om inte annat är den ju framme innan den ska trökas in i något hål, jag tror absolut att ett så visuellt medium kan påverka. Kanske inte direkt för att FÅ porrfilmskuk, men hur många andra penisrefernser har man? normalitetshets osv.

chall sa...

jag bor numera i usa och inser att i stort sett alla mina amerikanska manliga vännerär omskurna. Så även mina brittiska manliga vänner. Lite otippat för mig... och när jag påpekar att i mitt tycke är det mest aktivt muslimska och judiska män som omskärs hemma i sverige (mina erfarenheter) blir dom förvånade eftersom det är mest "men jag ska se ut som pappa" som är anledningen till att dom omskurits. Samt att det är "mer hygieniskt" förstås....

Själv är jag lite fascinerad... ;)

om jag nu hade varit lagd åt det statstiska hållet och varit fri att testa samlag med omskurna vs ickeomskurna män, och mätt tid "man håller på med penetration" hade jag nog gjort det... nu är det inte statstiskt underlag (go figure).

Vad gäller Billings artikel ska jag läsa den nu men som doktorerad kvinna kan jag säga att det inte alltid beror på mig - men snarare på männen som nte har akademiska meriter/högutbildad som ratar mig, snarare än tvärtom... Mekanikern vill inte dejta mig mer än två gånger, sen är det "du r för smart för mig". Samma sak inom min familj, där jag är den enda som doktorerat - de andra kan ha en aning av "du som är så smart du vill inte umgås med mig som är bagare/målare/elektriker".... inte är det lätt inte.

chall sa...

jag bor numera i usa och inser att i stort sett alla mina amerikanska manliga vännerär omskurna. Så även mina brittiska manliga vänner. Lite otippat för mig... och när jag påpekar att i mitt tycke är det mest aktivt muslimska och judiska män som omskärs hemma i sverige (mina erfarenheter) blir dom förvånade eftersom det är mest "men jag ska se ut som pappa" som är anledningen till att dom omskurits. Samt att det är "mer hygieniskt" förstås....

Själv är jag lite fascinerad... ;)

om jag nu hade varit lagd åt det statstiska hållet och varit fri att testa samlag med omskurna vs ickeomskurna män, och mätt tid "man håller på med penetration" hade jag nog gjort det... nu är det inte statstiskt underlag (go figure).

Vad gäller Billings artikel ska jag läsa den nu men som doktorerad kvinna kan jag säga att det inte alltid beror på mig - men snarare på männen som nte har akademiska meriter/högutbildad som ratar mig, snarare än tvärtom... Mekanikern vill inte dejta mig mer än två gånger, sen är det "du r för smart för mig". Samma sak inom min familj, där jag är den enda som doktorerat - de andra kan ha en aning av "du som är så smart du vill inte umgås med mig som är bagare/målare/elektriker".... inte är det lätt inte.

monika sa...

T-anna: Det finns naturligtvis sansade amerikaner! Deras argument reagerar jag inte direkt på, eftersom vi har samma åsikt. Dock brukar de ta i mer, eftersom de är i en helt annan position än jag som bor i Sverige. Jag säger "Det verkar dumt och onödigt" och de säger "Det är tortyr och kommer att förstöra pojkens sexualliv" Ungefär.

Jag förstår inte riktigt varför folk vill att söners snoppar ska se ut som pappans. Är det ett problem om de inte gör det? Kommer de att ägna en massa kvalitetstid tillsammans åt att jämföra?

Iggy D sa...

I gengäld tror jag att det är många män i civiliserade länder som i tysthet lider av förhudsförträngning.

T-anna sa...

Monika - Jag antar att det har med normalitetshetsen att göra? Om han tittar efter ska han inte kunna upptäcka att han är annorlunda och därmed fel?
Har förresten bekanta som är amerikaner men valt att inte omskära sina söner, och jäklar vad det har tagit ansträngning från deras håll. Inte för att någon (på sjukhusnivå) egentligen misstyckt, utan för att det är så mycket rutin. De har fått säga ifrån både en och två och fem gånger.

Iggy D - öh, nej, tror inte det, i och med att den vad jag förstår oftast upptäcks när man är ung nog att mer eller mindre tvingas till diverse sjukvårdssammanhang av föräldrar och skolväsende. Säg efter mig nu: omskärelse. har. inga. fördelar. förutom. vid. diagnostiserade. felfunktioner.

Anonym sa...

Tanja

Att män ska sluta skrämmas bort av kvinnor som är smartare och har högre social status än vad de själva har, det är en uppmaning som har spridits rätt länge. Att prata mer om det är att piska på den döda hästen.
Ifall nu den här 39åriga kvinnan känner att hennes singelskap är ett problem så får hon försöka se till att leva ett tillfredställande liv utan partner, det är precis samma uppmaning som brukar delas ut till den 30åriga manliga oskulden. Ingen är skyldig honom sex eller förhållanden, och hans sak är att lista ut varför han hela tiden misslyckas. Då borde samma sak gälla kvinnor.

Dr Dengroth

Tanja Suhinina sa...

Jag har av någon anledning försummat den här tråden.

Men 1) jag har inte diskuterat med amerikaner, men läst amerikaner som diskuterat och mamma mia, alltså! Det är verkligen ett fall av att någonting som är accepterat kommer undan med vad som helst.

Anton:
Det där med attraktion... Man kan ju t ex påverka vilka människor man träffar. Umgås man bara med jämnåriga akademiker kommer man kanske inte möta nån ledig man överhuvudtaget, börjar man hänga i andra kretsar ökar man sina chanser att träffa potentiella partners.

Iggy:
Verkligen en del i att män tenderar att lida av allt i tysthet. Astråkigt att det är så, oavsett om det gäller förhud eller depression eller cancer.

Dr Dengroth:
Jag har inte pratat om det. Chall pratar om det för att hon har erfarenheter.

Jo sa...

Enligt WHO har omskurna män 60% lägre risk att smittas av HIV heterosexuellt. De ser omskärelse på bred front som ett möjligt verktyg för att minska HIV-spridning.

http://www.who.int/hiv/topics/malecircumcision/en/

Tanja Suhinina sa...

Jo:
Av det jag vet är sambandet inte helt spikat. Oavsett så är bäbisar knappast den gruppen som mest sprider HIV sexuellt, och i Sverige finns det kondomer att skydda sig mot HIV mot som är betydligt säkrare.

Jo sa...

Tanja:

Inte på bäbisar, håller med. Och Sverige kanske inte är primärt målområde för den sortens HIV-prevention. Men skulle man bara gå på helt säkra samband här i livet skulle man inte få mycket gjort. Inte som KBT-behandlare heller:

http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/
psykiatri/negativa-studier-om-psykoterapi-
kan-ha-hamnat-i-byraladan/
(man får laga radbrytningarna)

Apropå kondomnvändning, har du bloggat något om den ömsesidiga gendocentrismen i den frågan? Typ att (övergeneraliserat som vanligt) män inte så bra greppar hur t.ex. risker och biverkningar med hormonella preparat upplevs av kvinnor, och att kvinnor inte så bra greppar den stora skillnaden i njutning med och utan kondom för män?

sven sa...

Appropå inlägget med högutbidade kvinnor.Svaret är biologi.

Anonym sa...

T-anna: visst finns det det. Två av de pojkvänner jag haft led av förhudsförträngning. Ingen av dem hade ens förstått att det här var något som man kunde göra något åt. En av dem sprack och började blöda de första gångerna vi hade sex men han hade en så pass liten förträngning att den försvann av sig själv. Den andra hade en så stor förträngning att det bara gick att få fram en liten bit av toppen på ollonet, men någon sjukvård ville han definitivt inte uppsöka för att få det åtgärdat, trots att det så klart påverkade vårt sexliv.

Iggy D sa...

Nu blev jag tvungen att läsa på om förhudsförträngning, och jag vet inte om jag blev klokare av det. Antingen är det mycket mer utbrett i Asien än i västvärlden, eller så har man helt andra förhudsideal i Japan, varför reklam för förhudsförträngningsoperationer är lika vanliga i Japan som penisförstoringar i västerlandet. Troligen en kombination av båda delarna.

Tanja Suhinina sa...

Sven:
Svaret på vad är biologi? Utveckla.

Förhudsdiskussionen:
Spännande!

sven sa...

Enligt biologin så väljer honan den mest starke framgångsrika driftiga rika hannen hon har möjlighet att få.Därmed väljer högutbildade kvinnor ännu mer högutbildade män, till nöds kan han vara jämställd men inte lägre.
Vad väljer då män inom biologin?
Jo om han har möjlighet så väljer han unga kvinnor.Varför gör han det?Jo ungdom signalerar fruktsamhet hon kan föra arten vidare.Så "gubbsjukan "är alltså en biologisk sjukdom.
Mannen är ju fruktsam också högre upp i åldern så en äldre framgångsrik man kan vara attraktiv även för en yngre kvinna. Genom sin rikedom kan han ge avkomman mat och skydd.

Tanja Suhinina sa...

Sven:
Det där är en populär syn på evolution som berättar betydligt mer om dagens samhälle än om människoartens rötter eller om biologi.

pharmacy reviews sa...

Finns det motsvarande trend för män, att omskära sig för att få porrkuk?