torsdag, september 02, 2010

It's Twilight time

All fanart tecknad av mig när allt jag visste om Twilight var de jag läst i DN Kultur. Intressant nog räckte det för koll.

Jag tänkte bara kommentera en sak om Twilight. Jag har nu lidit genom de tre filmerna. den första hade jag mest på som soundtrack, till den andra såg jag till att skaffa sällskap och vi led genom den, med assistans från sällskapets lillsyrra som är i rätt ålder, och trean såg jag nyligen med sällskapet och blev positivt överraskad. I Eclipse fanns nämligen en hel del av det jag uppfattade som halva poängen med Twilight - objektifierade män utan tröja.


Hur som, mycket av intrigen i filmerna (och, vad jag förstått, böckerna) utgörs av hjältinnans val mellan en kall, elegant, gentlemannamässig vampyr och en het, halvnaken, musklig varulv. Jag tyckte att det var lite intressant att det i filmen är tydligt (inte så övertydligt som jag hade hoppats på, men tydligt) att hjältinnan tycker det är ett problem att vampyren Edward, som hon uppenbart är mer galen i, inte släpper till. Och att den stora fördelen med varulven Jacob är att han, just det, släpper till. Edward kan knappt ens kyssas, för han är rädd för att förlora kontrollen. Jacob springer runt topless genom hela filmen.


Det har man ju sett förut, tjejen som väljer mellan en farlig sexuellt utmanande man och kääärleken i form av en mjukiskille. Fast här är det den som inte släpper till som är farlig, och den sexuelle som är en snäll mjukiskille. Det tycker jag är intressant. Och att hjältinnan uppenbarligen väljer fail-fail-snubben, inte win-win-snubben.

Det här skulle blivit ett Sexokön-inlägg om att det är tjejigaste tjejfilmen där hjältinnan väljer mellan grabben som släpper till och grabben som inte släpper till, men jag fick inte ut nåt bra av det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


PS.
Vadå "naturtroget"?! Är den precis som de där analpluggarna som växer i skogen, fast syntetisk?

15 kommentarer:

Like A Bad Girl Should sa...

jag känner bara att jag måste fråga, vad har man egentligen sugkoppen till? försöker föreställa mig, men det går trögt....

Hello, World! sa...

Jacob är inte så trevlig han heller, utan säger till Bella någon gång i andra filmen att hon inte får göra honom upprörd för "things could get ugly". Edward tar i alla fall ansvar för sig själv, istället för att lägga det på Bella.

Tore Kullgren sa...

Naturtroget=liknar en kuk.

Jeppsson sa...

Jag vet inte jag. Jag har läst första boken faktiskt, sen läste jag resten i referat-form på jätteroliga bloggen http://vampychronicles.wordpress.com/ .

Jag tycker det är rätt problematiskt att Bella konstant framställs som ett hjälplöst våp. Det finns ju diverse exempel från superhjältarnas värld på att man kan göra en story om kärlek mellan en som har superkrafter och en som inte har det, utan att den vanliga människan för den skull måste vara totalt hjälplös och dum i huvet...
Och det är VÄLDIGT problematiskt att det framställs som tjejens ansvar att inte provocera killen så han blir aggressiv och skadar henne.

Linna Johansson menade att det är så overkligt alltihop och att man inte kan dra några som helst växlar på det, inget Twilight-fan kommer att få en konstig uppfattning om romantik i verkligheten av att kolla på såhär overkliga böcker och filmer... jag vet inte jag. Det vore ju fint om folk inte påverkades av kultur-yttringar, men tyvärr...

Jeppsson sa...

Sorry, skrev Linna Johansson när jag menade Lina Neidestam.

Tanja Suhinina sa...

Like a bad girl should:
Jag tror det är precis så roligt som du tror.

Hello World:
Alltså, ingen av dem är ju trevlig, de är ju båda psykostalkers. Tycker dock att Jacob är uppenbart mer grannpojken än Edward.

Iggy D sa...

Dvärghund: På vilket sätt är det ”VÄLDIGT problematiskt att det framställs som tjejens ansvar att inte provocera [vampyren/varulven] så han blir aggressiv och skadar henne”? Lite självbevarelsedrift får man väl ha när man umgås med det övernaturliga?

Jeppsson sa...

Iggy D: Har man en pojkvän som har ett sånt våldsamt temperament att han när som helst kan flippa ur och mörda en, så är det förstås inte bra att provocera honom så att man faktiskt blir mördad. Men en betydligt bättre idé att göra slut, än att ha ett förhållande där man ständigt måste tassa på tipp-tå för att inte dö.

Grodan Boll sa...

"allt jag visste om Twilight var det jag läst i DN Kultur. Intressant nog räckte det för koll"

Hahahah! Grattis till vinsten av ett internets =D

Det riktigt intressanta kommer i fyran när damen i fråga skall burkas upp med huggtänderna. Jag undrar verkligen hur Hollywood tänkte mygla det under NC17-radarn...

Jens sa...

Om vi ska vara petiga så stod det naturtroget material, dvs de vill hävda att det känns som hud.

Vad gäller de bedrövliga filmerna och de lika bedrövliga böckerna så är de ju som vilka flickböcker som helst. Det trånande objektet och det utåtagerande subjektet i skön förening.

Jeppsson sa...

Fast Jens, riktigt så är det ju inte. Jag läste en del skit-tonårs-romanser när jag var i den åldern, och det var liksom ingen som glorifierade våldsamma pojkvänner som man måste vara försiktig med så att man inte råkar provocera dom till misshandel eller mord. Twilight gör det.
Sen kan man ju hoppas då att eftersom dom våldsamma pojkvännerna/äkta männen sägs vara varulvar/vampyrer (fast dom på det stora hela taget framställs som väldigt mänskliga, och hur som helst tillräckligt mänskliga mentalt för att man ska kunna ha förhållanden med dom) så kommer detta inte alls att påverka hur ungdomar ser på MÄNNISKOR med dom dragen. Men tja... jag tror det är lite överoptimistiskt att tänka att folk kan sitta och gotta sej i romantiska böcker/filmer utan att bli ett endaste dugg påverkade i sin syn på förhållanden.

Tomas Antila sa...

det är en väldigt intressant tolkning av twillight. Jag hade inte riktigt tänkt på det på det sättet. Annars roar jag mig väldigt mycket av att Bella är ihop med en vresig vampyr. Och innan hon blev ihop med honom flirtade hon med den snälla varulven för att få mer info om den vresiga vampyren. Den vresiga vampyren dumpar henne och hon går till den snälla varulven för att få tröst. Men så fort vampyren kommer tillbaka dumpar hon varulven!XD

Senare våldtar varulven henne, jag vet inte om det här brukar stämma in på karikatyren Snälla Killen?

Jeppsson sa...

Tomas, hon blir väl "bara" tvångskysst ändå? Men det är ju inte så trevligt beteende i vilket fall...

Edward pratar en hel del om vad otroligt mycket starkare han är än Bella, att han kan döda henne som ingenting om han skulle tappa kontrollen osv... Det är liksom inte bara i sagornas värld killar gör det. Sjuka psykopat-pojkvänner som råkar vara mycket starkare än tjejen dom är ihop med kan också köra sånt snack *veta från en stackars kompis med dubbelt så stor elak pojkvän*.

Killen hotar tjejen, men får det samtidigt att låta som om han är SNÄLL som inte FAKTISKT har spöat skiten ur henne/dödat henne, eftersom han så lätt skulle kunna det om han bara släppte lite på kontrollen.

Jeppsson sa...

Och justja, en annan tjej (minns inte namnet nu) som är ihop med en varulv råkar ju ut för att pojkvännen "tappar kontrollen" och skadar henne allvarligt. Hon ljuger för omgivningen och säger att hon blev attackerad av en björn, för självklart måste hon skydda pojkvännens hemlighet, och självklart är inte detta nån orsak att göra slut.
Fint budskap till fjortisarna!

Iggy D sa...

Men hur ofta träffar man på varulvar i verkligheten? Schysst budskap till fjortisar, de kan ju börja tro på troll och småknytt.