tisdag, september 14, 2010

Gästbloggat hos Pär Ström

Mitt gästinlägg hos Pär Ström har kommit upp. Gå å läs!

Nu antar jag att en del folk kommer komma till min blogg från hans. Då passar jag på att fråga en sak. Ingen provokation, jag är geniunt nyfiken. Ett vanligt exempel jag hör i antifeministdiskussioner är att kvinnor förväntar sig att man öppnar dörrar åt dem (fast de pratar om jämställdhet). Där jag kommer ifrån öppnar man sina egna dörrar, och håller upp dörren för alla oavsett kön. Men där jag kommer ifrån är ju inte överallt. Är dörröppningen verkligen ett problem i andra sammanhang än där jag hänger? Berätta gärna!

Och ja, välkomna hit! Hoppas det smakar! En sak som kan vara bra att veta är att jag ogillar när man kommenterar anonymt utan att använda någon sorts smeknamn, så att man kan skilja folk åt i diskussionen.

(Inom en parentes. Det står "Det kom en insändare till GenusNytt. Här publiceras den ordagrant. Vad tycker du – skriv gärna kommentar." Jag tänkte bara förtydliga att jag bad Ström att skriv ett sånt inlägg och då kontrade han med att utmana mig på gästinlägg. Jag hoppade inte på honom helt utan förvarning ^^)

24 kommentarer:

Jonas sa...

Kanske en jättekorkad fråga men menar du dörrar rent fysiskt eller som metafor?

Tanja Suhinina sa...

Jag antar att man menar den gentlemannamässiga handlingen att öppna en dörr åt nån. Sen menar de kanske det lite bredare än bara dörröppnande. Men hur som så vet jag inte riktigt, det är inte jag som pratar om att kvinnor säger att de vill ha jämlikhet men sen vill att man ska öppna dörrar åt dem. För ig har det alltid vart ett mysterium, så jag passar på nu!

Mattias S sa...

För mig handlar det exemplet du tar upp om anti-feministers trångsynta världsbild.
Dom hör en kvinna klaga på att män inte är "gentlemän" längre och en annan kvinna uttala sig om jämställdhet och feminism.
Kvinna som kvinna tänker dom...

Jack sa...

Uselt försök att bagatellisera de fel som begås mot män. Mäns rättigheter handlar om så mycket mer än att slippa öppna dörren för kvinnor.

Bara några punkter:
- militärt slaveri
- Förbud att reproducera (i form av liten möjlighet, 0 rätt och ∞ skyldighet)
- Förbud att arbeta i vissa poster
- Förbud att tillträda offentliga lokaler under vissa tider
- överhängande hot att oskyldig spendera åratal i fängelse
- Sämre skola för pojkar än flickor
- Inget emotionellt stöd
- Allmän demonisering
- Utebliven vård
- Slavsystem i form av att förtjänsten av mäns arbete går till kvinnor genom hot om våld

Tanja Suhinina sa...

Jack:
Min fråga handlade om ett konkret exempel jag ser ofta. Att du inte hittar en lista på orättvisor som drabbar män i det här inlägget beror på att inlägget hade inga ambitioner på att lista det. Du kan med samma framgång kritisera mig för att i detta inlägg inte redovisa mina planer för en dansuppvärmning med Lady Gaga-tema.

Grodan Boll sa...

Det är nog ett exempel på "att äta kakan och ha den kvar" som dyker upp lite då och då på antifeministiska bloggar.

Gentlemannen är en del av det gamla patriarkatet. Feministen vill ta bort patriarkatet, men samtidigt behålla gentlemannen.

Personligen håller jag upp dörren för nästkommande varelse, oberoende av art, ras eller kön.

T-anna sa...

Men menar Jack fucking allvar med "överhängande hot att oskyldig spendera åratal i fängelse"? Jag blir så trött. Läs lite statistik.
Grodan Boll: Jag känner inte en enda feminist som vill behålla gentlemannen. Snarare tolkar de flesta gentlemannarollen som i sig nedvärderande, dvs ett behov att vara snäll mot de svaga kvinnstackarna.

Jack sa...

Tanja,
Du anknyter till en mansfrågeblogg förespeglar vad som är vanligt diskuterat på sådana och väljer då ut temat att slippa hålla upp dörren för kvinnor. Vare sig du är medveten om det eller ej så bagatelliserar du situationen för män och uppmålar en idiotförklarande bild av den diskussion som förs. Det förtjänar kritik.

Orion sa...

Underbart inlägg, tycker jämställdhetsdebatten varit extremt enfaldig och oftast rent patetisk från både feminister och anti-feminister eller vad nu folk vill kalla sig. Det där inlägget kom verkligen som ett ljus i mörkret, kommer med glädje fortsätta läsa din blogg i fortsättningen, fortsätt sprida dina åsikter! :)

Hampus Eckerman sa...

Man håller väl alltid upp dörren åt den som kommer efter? Alternativet är att slå den i huvudet på någon. Sedan kanske man stannar och håller upp den lite längre om det är en äldre pensionär. De har så svårt med tunga dörrar.

Aldrig hört talas om någon som stannar och håller upp dörren för kvinnor annars. Kanske något man gör på Lidingö?

Anonym sa...

T-Anna

Jag känner rätt många feminister som gärna pratar om att kvinnliga könsroller måste bekämpas. Samtidigt som de slåss för kvinnors rätt att falla för och uttala de allra mest könsstereotypa mansroller som existerar. Mannen ska vara högre upp i den sociala hierarkin, mannen ska ha högre inkomst, mannen ska ha kommit längre i sin karriär och så vidare.

3 Am.

Jack sa...

Jag måste bara säga att jag är imponerad av ork att debattera och försöka skapa en dialog. Noterar nu också att det tydligen finns en Jack till...lite förvirrande.. (jag har aldrig kommenterat hos Ström eller Billing)Tyckte din text var intressant och har en del funderingar kring detta... får återkomma...

Jack sa...

oj, ett ord försvann.. "av din ork" ska det stå i första meningen

b8q sa...

Där jag kommer från håller man också upp dörren åt den som kommer bakom (inom rimligt avstånd), oavsett kön.
Men då har det vid ett par tillfällen hänt att jag fått ilskna kommentarer från kvinnor, i stil med "Vi kvinnor kan minsann öppna dörren själv, jädra manschauvinist!"

Lena sa...

Jag undrar vad i ditt inlägg som gjorde dem argast; att du kallade dig feminist eller att du föreslog sätt att faktiskt agera.

Anonym sa...

Lena

Eller att det som vanligt bara handlade om vad män ska göra.
Var är Tanjas uppmaningar vad kvinnor ska göra, mer än att anklaga män?

3 Am

Tanja Suhinina sa...

b8q:
Vad dumt av dem. Kommenterar män någonsin?

3 Am:
Mitt inlägg hos Pär Ström riktar sig visserligen mer till män än kvinnor där jag har varit tvungen att välja kön, men de flesta punkterna är könsneutrala.

b8q sa...

Tanja: Nej, män säger bara "tack" (och det gör det flesta kvinnor också)

Fre sa...

Hej.
Jag har läst din blogg ett par månader och tycker verkligen om det du skriver.
Jag blir bara så ledsen över att jag blir ledsen, eller kanske arg? av vissa kommentarer på genusnytt för ditt gästbloggsinlägg.
Så besviken att de så lätt fastnar på orden smink och feminist.

Mest vill jag bara säga Heja dig! och ge dig en osynlig, virtuell kaka eller hi-five.

Lovisa sa...

Jag tyckte ditt inlägg var jättebra! Sen blev jag chockad när jag läste kommentarerna, vissa var väl vettiga, men det är så tråkigt att se vissa som bara läser det dom vill läsa.

Dom ignorerar helt det du skriver att kvinnor ska göra, eller problem som finns för kvinnor i samhället. Precis som många feminister ignorerar mäns problem, något som du har hjälpt mig få upp ögonen för.

Du ska ha allt beröm i världen, det märks att du är genuin och försöker förstå många olika situationer, och det är ju just det som behövs! Kämpa på, du är toppen!

Och superfint av dig och Pär Ström att ge sig på att försöka öppna en dialog, MYCKET bättre än att bara kasta skit på varandra.

Anneli sa...

Jag är imponerad över att Per Ström lät dig gästblogga och att du tog chansen och skrev ett, i mitt tycke, riktigt bra inlägg. En hel del kommentarer var ju nyanserade också, även om vissa gubbar uppenbarligen triggar för hårt på etiketten "feminist" för att kunna ta någonting du skriver på allvar. Och det är ju trist.

Oh The Irony! sa...

http://sarcasmorama.blogspot.com/2010/09/man-blir-sa-j-trott.html

Anonym sa...

Man slutar aldrig förvåna sig,

Tanja klarade ju knappt av att bemöta någon av de motargument som fullkomligt haglade över henne.

Hybrisen ligger iaf på topp hos dig Tanja.

chall sa...

Jag blev uppfostrad att hålla upp dörren för den man möter om man kommer först, samma sak om det är någon som följer efter en .... oavsett kön. Sen kanske man snabbar sig lite om det är en äldre person som man se, om dörren är tung.

Sen flyttade jag till Amerikanska södern.... här öppnar männen dörrar, och många vägrar gpå igenom om jag håller dörren för dom. Vissa tycker det är sött, själv är jag mest inne på att det är lite "jag är svag och snälla ta hand om mig"varning.

Här är det ju vanligare att mannen betalar middag och dejter och mat och allt. Samtidigt ska man ju vara medveten om att kvinnor här oftast tjänar mindre än 50% av männen - beroende på jobbmarknad och traditioner - så det kanske inte är så illa att den som tjänar runt 55000 dollar betalar middagen för den som tjänar 23000 om dom dejtar? Jag har ju gladeligen ställt till det och delat notan samt bjudit min pojkvän - men det tog en stund för honom att vänja sig vid en svensk kvinna ;)