söndag, januari 10, 2010

Let's ha trött diskussion!

Let's Dance-säsongen har börjat, och precis som förra gången (här, eller här, eller här) kan man ägna sig åt relevant analys, för hur mycket färger och rör sig-underhållning det än är finns det så mycket mer under ytan. Nu har vi till exempel Gudrun Schyman som dansar, och det uppfattas naturligtvis som provokativt bara det.

I nuläget, efter ett avsnitt bara, kan manroa sig åt reaktionerna på Gudruns feministiska utspel tjoho nånting. Jag vet inte ens vad de pratar om, helt ärligt, för hon dansade väl sin cha-cha utan att låta feminismen gå ut över dansen. Hur som är det nu 6 stycken artiklar som handlar om dans och jämställdhet inom ramarna för Schyman och Let's Dance.

Diskussionen går i så upptrampade spår att man nästan blir tårögd. Suzanne Holtz undrar till exempel varför feminister vill ändra på allt som är traditionellt, hon vill själv dansa med lång stark karl och begriper inte vad "ligger bakom denna heta önskan att få dansa med likakönade, eller att få föra dansen när man är kvinna". Holtz behöver inte tänka på vad som ligger bakom hennes egna heta önskan att dansa med karlar, hon behöver inte tänka på var hennes partners heta önskan att föra kommer ifrån heller. Men hon känner uppenbart sig provoceradnär nån råkar tycka att annat vore kul.

Och det är relevant till så mycket.

Det är relevant till "äsch, det finns då ingen norm, du tror bara att du är så provokativ när du bryter mot den, men ingen kommer bry sig", och när man väl bryter bryr folk sig som fan.

Det är relevant till "En tjej kan aldrig vara en kille"

Det är relevant till bra=naturligt och dåligt=konstruerat. Och det som är avvikande måste vara ett politiskt statement, ett aktivt val som går emot naturen, inte nåt man kanske faktiskt vill.

Det är precis som när folk känner att kärnfamiljen är hotad bara för att man skriver om att andra relationsformer är bra.

Nu är hälften av Newsmill-artiklarna mer för än emot och det är uppenbart att det är en rättså forcerad diskussion till att börja med, men just trötta diskussioner är där man ser de intrampade stigarna som tydligast. Kollar man runt på bloggar finner man både stenhård tro på att bara för att man säger "det är tradition" eller "så har det alltid varit" så har man vunnit, och övertygelse om att feminister inte borde ägna sig åt sammanhang som ha feministiskt tveksamma rötter. Jag har alltid undrat hur man som feminist skulle överleva om man skydde allt som man som feminist kan ifrågasätta.

Inte så jävla intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Förresten, med risk för att framställa mig som medieanalfabet - betalar Newsmill folk pengar?

Gustav om samma sak.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant text som vanligt.

NewsMill betalar om du är ett "toppnamn". De förbehåller sig även rätten att redigera artiklarna (vilket även innebär att de i vissa fall helt har skrivit artiklarna och sedan har någon med ett känt namn skrivit under - det blev lite rabalder när detta uppdagades).

Julia sa...

Jag tror att Schymans utspel handlade om att hon inte gillade att alla kvinnorna skulle gå ner på knä framför männen i öppningsnumret.

Har jag för mig.