fredag, augusti 08, 2008

Bakom kulisserna på förförra inlägget

Jag och Sabina som skrev inlägget om vestibulit har mailat lite. Hon nämnde att hon gärna ville nå ut till fler och jag tipsade om att skicka texten till tidningar. Hon svarade då följande
Jag skickade den till aftonbladet, och de var intresserade av att publicera den, tills de fick reda på min ålder (jag är 17)

"Vi har funderat lite över det faktum att du är så ung. Vi tycker att texten är jättebra och att det är ett angeläget ämne, men för oss känns det inte bra att exponera en så pass ung människa i det här sammanhanget. Aftonbladet är Sveriges största tidning och det kan få konsekvenser för dig som inte går att förutse.
Återkom gärna till oss om ett par år."

Får de verkligen göra såhär? Det känns nästan diskriminerande. Det enda jag vill är att folk ska kunna läsa min text, vad spelar min ålder för roll? Jag blev jätteglad när de sa att de ville ha min text, men nu känns det rätt hopplöst.
Efter att jag frågade om jag fick lägga upp det i min blogg svarade hon att jag fick och berättade hur det gick sedan:
Jag svarade på det mailet med:
"Jag håller inte med er alls. Jag blir inte mindre exponerad för att jag blir äldre. Går det inte att lösa genom att jag är anonym, eller att någon annan står som ansvarig för texten? Jag skiter i upphovsrätt och sådant, jag vill inte ha någon credit för min text. Det jag vill är att texten skall synas, så att jag och alla andra som har blivit illa behandlade i vården ska kunna få en smula upprättelse. Jag är öppen med min sjukdom, jag skäms inte. Det är inte som att jag har gjort något dumt, jag råkar bara ha en ganska okänd sjukdom."
De kontrade med:
"Vi förstår hur du tänker, men vi kan inte publicera det anonymt och det faktum att du inte är myndig gör att vi inte kan publicera texten. Det handlar om en övergripande journalistisk policy som gäller för hela tidningen och som vi inte kan göra undantag från. "
Jag kan inte riktigt förstå varför de har 18-års gräns på sin debattsida. får man inte tycka saker om man inte är myndig?
Övergripande journalistisk policy, pfft, visst. Men framför allt stör jag mig på "för oss känns det inte bra att exponera en så pass ung människa i det här sammanhanget". Det här sammanhanget? Vilket sammanhang? Typ samlag? Typ sjukdom? Typ *fniss* fittor? Det må inte kännas bra för er, men för den unga människan, och för en hel del andra unga människor känns det inte bra att ha samlagssmärtor och inte bli sedda.

Det här känns som ett typiskt Johanna Sjödin-ämne. Hon är himla bra på att bli upprörd när folk drar in åldern i underliga sammanhang.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Herregud vilka idioter. För övrigt skickade jag in en text om vaginism till Veckorevyn (jag vet...) för kanske tre-fyra år sen, men de ville tydligen inte ha den.

M sa...

För de exponerar ju aldrig barn och ungdomar i Aftonbladet... ? WHAT? Och som sagt, vilket sammanhang? ÅÅÅÅH.

Anna Svensson sa...

Det låter faktiskt helt bisarrt, Aftonbladet publicerade ju dessutom namn och bild på en tjej som blivit våldtagen av sin mammas kille i ngn slags psykos, han hade även dödat hennes vän. Hon ville iaf vara med på bild och jag tycker i sig inte att det måte vara så fel. Men jag stör mig på att de tryckte in en nalle i famnen på henne och fick henne att se så liten och rädd ut. Hon var 14 har jag för mig. De kunde också försvara det publicistiskt, det är inte så konsekvent med tanke på det som händer Sabina. Å andra sidan har de bytt chefredaktör, kanske förändrade de hela policyn.

Alltså Sabina har ju laglig rätt att ligga då borde hon ju ha rätt att skriva om det också. Eller rätt att få det publicerat snarare. Det kanske är ett bortskämt resonemang men det känns ju absurt att ha åldersgräns på åsikter. Då borde de ju heller inte intervjua folk under 18.

Anonym sa...

"Typ *fniss* fittor?" skulle jag tippa ligger närmast. Hon har ju uppenbarligen, i sitt ungdomliga oförstånd, inte vett att inte offentliggöra så pass intima personliga detaljer. När hon blir äldre och inser att man inte bör prata om "det där nere" är det mycket troligt att hon kommer att vara tacksam över att de inte publicerade texten.

Dessutom så skulle ju att publicera detta vara detsamma som att implicit uppmuntra sex bland omyndiga, dvs. i det närmaste propagera för pedofili.

Unknown sa...

När blev etisk diskussion inne på Aftonbladet??

Tanja Suhinina sa...

...och hur hände det att det lyckades bli negativ utveckling?

Anonym sa...

(Upprörd)

Hjälpte till att sprida budskapet i min blogg.

Vestibulit är ett utmärkt ämne att ta upp på Aftonbladets Kvinna-sida till exempel. Tråkigt att Aftonbladet mest ägnar sig åt dålig journalistik. Att försöka sprida bilder på de traumatiserade Fritzl-barnen är helt OK, men inte att beröra en sjukdom som drabbar många kvinnor.

Längst ner i mitt blogginlägg finner du en länk. Helen, 23, har uttalat sig i Aftonbladet om vestibulit. Helen lider längre inte av vestibulit.

Anonym sa...

http://www.st.nu/asikter/ledare.php?action=visa_artikel&id=752512

Läs!