fredag, augusti 01, 2008

in a Barbie world

Jag, 24 år och bloggerska, läste blogginlägg som handlade om Blondinbella och blev mer och mer fascinerad över att Bella så ofta jämfördes med en barbiedocka. Detta berodde på att jag sedan länge hade fascinerats av barbiedockor, hur de uppfattas och vilka meddelanden de påstås sända ut kontra rent fakta. Blondinbella refereras ofta till som korkad trots att hon absolut inte är det, i alla fall enligt det jag har att gå efter. Dessutom påstår en hel del folk att hon är på något sätt sexuellt utmanande, medan jag tycker (öh, vet, inte tycker, det är de som inte tycker som jag som tycker) att hon snarare är en ganska avsexualiserad Ebba von Sydow-präktig typ. Återigen,inte Bella som varken jag eller skitsnackarna någonsin träffat, utan det som står i hennes blogg.

Min poäng var i alla fall att skriva en lång analys av barbiedockan och sedan koppla in parallellerna till Blondinbella. Jag började fundera på allt jag ville ha med - blondin som ärthjärna, meriterad kvinna som ses som bimbo, bilden som slampa trots inga excessiva sexuella signaler - och det kändes som att jag redan skrivit om det någon gång. Vid närmare eftertanke kom jag på att det var under min något bortglömda karriär som skribent på Osqledaren. Jag kan inte hitta tidningen, vare sig som papperskopia eller PDF, men jag hade texten i mailversion och ni får läsa den istället för en nyskriven. Och dra Bella-parallellerna själva. Eller strunta i parallellerna, artikeln klarar sig utmärks på egen hand.

RUBRIK GOES HERE

När en tjej beklagar sig över att hennes föredetta har gått och blivit ihop med värsta barbiedockan menar hon sällan att exet numera dejtar en kvinna som på samma gång är astronaut, tandläkare, OS-gymnast och rockstjärna. De flestas uppfattning om Barbie kan sammanfattas i texten till Aquas radioplåga från 1997 och när leksakernas negativa påverkan på barn ska diskuteras är Barbie allas favoritfiende, möjligen med undantag för våldsamma TV-spel.

Barbie brukar jämföras med GI Joe och Action Man, trots att likheterna mellan leksakerna börjar och slutar med att de alla föreställer människor och är ungefär lika stora, och Barbie brukar framställas som den självklara förloraren. Båda dockorna anses bejaka könsrollerna, och pojkdockan är naturligtvis bättre.

Man hör ju på själva namnet att Action Man handlar om att göra saker, medan Barbiedockor sysslar med typ kläder och öh... mer shopping. Det skulle kanske kunna vara ett argument om det vore så att Barbie inte var en yrkesarbetande kvinna. Barbie har genom åren haft tiotals olika karriärer, och hon har naturligtvis varit världsbäst på allt. Även om man i bästa genuskonstruktionsanda avfärdar balett och fotomodellande som tjejfluff, kan man inte bortse att Barbies CV innehåller allt som Action Mans CV gör, och lite därtill. Barbie har varit militär (som en "Desert Storm" Barbie & Ken, t ex), polis och brandkvinna, Barbie har jobbat som kirurg, konståkerska och pilot, Barbie har varit USAs fucking president. Jämfört med den meritlistan ter sig Action Mans slagsmål med hajar ganska futtiga.

I ljuset av allt detta blir det svårt att förstå varför Barbie skulle ses som enbart passiv och konsumerande. Visst ser man henne åka till stranden, leka med syskonen och shoppa loss, men istället för att se det som ett negativt tecken borde man kanske vara glad över att Barbie har funnit balansen mellan jobb och fritid. Från det perspektivet bör man snarare ta sig en funderare på varför man aldrig får se GI Joe på permission. Eller vill man ens det? Det luktar sunkigt hak i Saigon och "me love you long time" på långa vägar. Att använda Barbies shopping emot henne är bara lågt. Med tanke på hur hårt kvinnan arbetar, är det inte underligt att hon vill spendera sina pengar på fina saker, vi lever ju i ett konsumtionssamhälle trots allt.

Men varför trots allt detta ses Barbie enbart som en storbystad blondin klädd i (ewww) rosa? Varför pratas det alltid om att Barbie sprider utseendefixering bland tjejer, när hon har så många andra egenskaper? Kan det vara så att det i sig är ett tecken på utseendefixeringen i samhället? Att en tjej främst värderas för sitt utseende, må hon så ha trippelexamina och telefonkatalog-CV. Det som uppmärksammas med Barbie är främst att hon är snygg, och det överskuggar hennes kompetens på andra håll. Om man tänker på hur ordet Barbie används metaforiskt, inser man att det är värre än så. Inte nog med att Barbies intelligens ignoreras, hon ses dessutom som uttalat korkad!

När det kommer till sexualitet delar de negativt inställda lägren sig. Å ena sidan har vi "kiss me here, touch me there, hanky-panky", Barbie är en slyna vars behag finns för männen skull. Anledningen till varför Barbie sedan sjuttiotalet har lett ett brett leende är naturligtvis att hon vill attrahera män och har ingenting att göra med Barbies livskvalitet. Å andra sidan har Barbie varken någon mutta att tala om eller bröstvårtor. Att GI Joe inte har någon snopp, eller att Barbie saknar en hel del andra detaljer, eftersom den största delen av hennes kropp ska ändå täckas med kläder, stör inte dem som vill anklaga Barbie för att förmedla en stympad bild av en kvinnokropp. Att Barbie i början av sextiotalet (innan det var hippt att bränna BHar och skära upp män) sade åt sin pojkvän Ken att hon ville vänta med giftemålet och istället satsa på karriären vekar ingen bekymra sig om.

En annan detalj som ofta dyker upp i feminismdebatt, men sällan nämns i Barbiesammanhang är mansnormen. Ni vet, att män är det normala, och "kvinna" blir en egenskap. Att legogubbar är för det mesta just gubbar, om de inte specifikt ska vara tjejer. Att om det förekommer en tjej i en actionfilm så är hon där i egenskap av tjej och huvudpersonens kärleksintresse. I Barbies värld är allt precis omvänt. Normen är Barbie, och Ken är Killen, som bara får vara med när en Kille behövs. Han har säkert en fin och intressant personlighet, men han får oftast samla damm när det inte är romans på gång. Det är inte så att det är bättre med en kvinnonormerad miljö än med en mansnormerad, men det är ändå underligt att det aldrig räknas som en pluspoäng på Barbies konto, med tanke på hur ofta problemet lyfts fram i andra sammanhang.

Ska man fortsätta med klassiska feministiska argument kan man nämna "dubbelbestraffning", så kallad härskarteknik. Den är egentligen unisex, men brukar enligt uppgift mest användas på kvinnor av patriarkatet. Ett typiskt exempel på en sådan är att en tjej blir kallad hora om hon klär sig utmanande och pussar pojkar, men blir kallad frigid om hon inte gör det. Poängen är att hur man än gör, blir det fel.

Det är vad vi ser här. När Barbie är duktig, anklagas hon för att skicka ut signaler om att en tjej måste vara bra på allt för att räcka till (trots att Barbie själv inte verkar duga, av debatten att döma). När Barbie råkar säga att matte är svårt, får hon istället sryk för att hon visar att kvinnor inte kan.

När Barbie är smart och snygg anklagas hon för att vara bimbo och sprida utseendehysteri. Vore Barbie smart och ful, skulle hon anklagas för att sprida en förlegad bild av feminister som osminkade BH-pyromaner.

Och tänk bara tanken på vad som skulle hända om Barbie fick ett realistiskt könsorgan.

Barbie är inte den felfria feministförebilden, det är inte helt friskt att det görs barbievagnar där hjulen inte rullar eller att barbietidningar mest handlar om glitter. Men visst känns det olustigt att en kvinna som bevisligen har andra meriter än utseendet, bedöms ändå bara för tuttarna? Man vill kanske inte att ens barn ska växa upp i en värld där flickor skolas in i att vara passiva våp, men man vill nog ännu mindre att ens barn ska växa upp i en värld där flickor betraktas som passiva våp även när de inte är det. Om jag skaffar ungar ska de få leka med Barbie, och jag hoppas att de inte ska bry sig om den djupa symboliken i att hon inte kan stå på sina egna ben. Vem vill stå på plats när man kan röra sig framåt?
-Jag, Osqledaren #3 05/06, sidan 36-37.

Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

13 kommentarer:

GEG sa...

Artikeln var med i Osqledaren #3 05/06, sidan 36-37.

Ska jag ta med min kopia eller räcker det med om jag skannar in den? :)

reb sa...

åh! så bra! jag har själv tänkt i liknande banor gällande barbie länge! woot woot (som kidsen säger)

Anonym sa...

Tanja! Du ÄGER!

...ÄGER!

[/relevant inlägg i debatten]

Tanja Suhinina sa...

Geg: Tack, men det behövs nog inte. Jag har papperstidningen nånstans hemma. orkar bara inte leta.

Jackson: Tacktack!

Meidi: RELEVANT!!!!!! =)

Anonym sa...

Vackert och välskrivet!

Magnus sa...

En mycket bra text. Men du glömde nämna att Barbie av allt att döma är baserad på en tysk docka föreställande en prostituerad: Lili. Något som ju sätter henne i ett nytt och potentiellt intressant ljus. (Tracy Quan har skrivit en text om den saken: "The Littlest Harlot".)

Tanja Suhinina sa...

Jag glömde inte, jag tyckte inte det var relevant.

Anonym sa...

När min lillasyster var liten hade hon en Barbiedocka. Barbiens främsta egenskap var att hon hade en tupé, möjliggjord genom en periskopliknande anordning i hennes huvud.

En tupé. Ska den kvinnan vara president i USA? Hellre Blondinbella i så fall.

Bobbi sa...

Bra! Jag har tänkt mycket på det där med att så fort tjejer gillar något så är det fel, medan om det finns en motsvarande "killgrej" så är det bara normalt att killar gillar det (som Barbie/Action Man). Det snackas också alltid om hur tjejer inte borde bära/gilla rosa medan killar sällan anklagas för att bära/gilla blått eller kanske svart. Tjejer får inte gilla det de gillar, för de borde gilla det killarna gillar i stället?

Anonym sa...

lysande! nytt (för mej iaf), genomtänkt.

När du ändå är inne på ämnet - har du nån förklaring på "barbie is a slut"-tröjor. Dom gör mej alltid konfys, kanske är det det som är poängen.

Men jag måste försvara lego lite här, borde inte dom avsexualiserde minifigsen (den importerade facktermen kan användas för att komma bort från det problematiska "legogubbar") användas som grund för att diskutera kön som social konstruktion med barn? Man börjar med en människa-enhet och sen avgör ditmålade eller påtryckta (frisyrer) attribut om minifigen uppfattas som pojke eller flicka...

Anonym sa...

barbie är cool särskilt när hon åker hästtransport

Anonym sa...

action man är bara en barbie ken och barbie är en glad tjej så varför klaga själv hade jag en action man( den med en haj och båt till) och en barbie( cutn style barbie) tillsammans så upplevde dom det mesta bästa äventyren iträdgården och...ja överallt, men dom hade också ett hemma liv tex. actin man hade vanliga kläder och barbie snickrade eller bakade pepparkakor medans action man vattnade bklommorna i ytradgården. vart vill jag komma med det här jo att du har så himla/jäv.. rätt Tack

Anonym sa...

Blondinbellas blogg är så himla tråkig, hon bara äter, klär på sig och berättar vad hon gjort under dagen på ett tråkigt sätt, det påminner om docklekar. Det är därför jag skulle jämföra henne med en barbiedocka. Hon skriver ju ingenting smaskigt. Man tror att man som barn hade en sådan himla livlig fantasi när man lekte, men egentligen låter det bara som blondinbellas blogg.