lördag, juli 05, 2008

Public fanservice

Bara en kort grej, ett inlägg jag länge tyckt borde skrivas av någon, men helst inte mig. Nu skriver jag bara av mig litegran. Ni får gärna vara med och fylla på, för det här är nästan mer en fråga än ett svar. Jag ser själv rätt lite på teve och lyssnar nästan aldrig på radio, så jag har inte stenkoll på programutbudet, vad som har sänts och vad som inte har det.

Såhär. Jag har då och då hört åsikter om att svensk public service är moralistiskt och sexfientligt och skulle aldrig visa någonting som helst pornografiskt eller tala annat än negativt om någon sorts sex som inte är under täcket, med släckt lampa och politiskt korrekt, vad det nu betyder i sammanhanget. Jag tycker inte riktigt det stämmer. Dessutom förstår jag inte vad man jämför med, för motsvarande kommersiella medier är väl inte ett dyft bättre?

När min bok (om hur jag jobbade som telesexförsäljare, ifall någon missat det) kom ut fick jag leka offentlig och fick bland annat tillfällen att prata om bokeländet i teve och radio. Jag filmades i tre olika inslag för svensk teve (ett av dem sändes dock aldrig) och samtliga har varit för SVT. Jag minns inte riktigt hur mycket radio det blev. Tre studiogrejer, om jag minns rätt, och minst lika många till telefonintervjuer. Samtliga för SR.

Och visst fick jag min beskärda del av korkade frågor från public service-hållet ("vad gör man om man inte är kåt?", typ) men bemötandet och framställningen har överlag varit positiva. Absolut inte mer sexualfientligt och PK än någon annanstans. Aldrig någonting i närheten av "ojdå hoppsan, nu låter det ju nästan som att du är en lycklig hora och det får ju inte ske!".

Jag har svårt att få det att gå ihop med bilden av att public service är jobbigt PK medan kommersiella media levererar.

Och självklart kan man säga att det sänds för lite porr i SVT/SR(/UR), för det är rätt subjektivt med hur mycket porr är lagom, men mig veterligen sände P1 erotisk radioteater för något halvår sedan. Alltså specialskrivna och -upplästa sexnoveller. Jag kanske avslöjar min egen frånvaro av koll nu, men är det inte jäkligt ovanligt att en kanal med brett utbud sänder porr, och dessutom egenproducerad? Finns det någon kommersiell kanal (eller tidning för den delen) i Sverige som gör någonting som ens kommer i närheten? Alltså, inte en renodlad porrkanal, utan kanal som i övrigt sänder lite allt möjligt. Och så egenproducerad erotik.

Nu ska jag sova. Har ni några tankar om ämnet?

Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

14 kommentarer:

Anonym sa...

SVT och SR känner väl att de måste leverera något för licensavgifterna, och då är ju sex ett säkert kort.

Anonym sa...

Jag skulle vilja påstå att det, likt det du var inne på, nästintill är det som icke är public service som faktiskt är mer PK och moralistiskt än public service om vi har fokus på sex.

Det är i alla fall min uppfattning, vilket kanske inte är en sanning, men enligt mig själv har jag alltid rätt, så...

Charlotte W sa...

Public Service-kanalerna hade förvisso förmodligen aldrig kunnat sända sådana serier som Strippkungens flickor (på TV 5, om jag inte minns fel (& det är f ö möjligt att jag minns titeln fel också)) eller ens Pussycat Dolls. Om man ska vara ledsen för det är en annan fråga - jag är det i alla fall inte.
Det vore intressant att se vad som skulle hända om SVT skulle göra samma grej som Nederländerna i vintras, d v s sända Långt ner i halsen i paket tillsammans med dokumentären Inside Deep Throat, som temakväll. Det blev stormiga reaktioner i Holland (jag är förresten inte ens säker på att sändningen blev av - det är möjligt att man gav efter för protesterna). Det hade varit ett bra pilotfall i Sverige idag.
Annars, jag skulle helt enkelt vilja säga att SVT + SR är (naturligtvis) mycket bättre på att problematisera, att i viss mån fördjupa, än de kommersiella kanalerna. Jag kommer t ex att tänka på radiodokumentären "Under stjärnorna i Malmö" från i januari. Där fick vi följa en gatuprostituerad heroinist, & några av hennes kunder fick också komma till tals. Den var ett prima exempel på hur man kan ge en nyanserande och icke-sensationalistisk bild av sexhandel.
Visst finns det förmodligen gränser för vad som kan sändas & sägas i Public Service. Men jag tror inte heller att gränserna är så snäva som de som ylar om "Castrovision" etc vill göra gällande.

Charlotte W sa...

Kommer f ö att tänka på tv-serien Fräcka Fredag med sexologen Malena Ivarsson, sändes på 80-talet. Softat ljus, tips för hur man får lusten tillbaka när den falnat, programledare med tillbedjande unga hunkiga män omkring sig... (Så beskrevs den i alla fall. Själv såg jag den aldrig (och nej, det är inte så att jag i själva verket såg den men skäms för det :))
Sexfientligt my ass med andra ord. På sin höjd lite präktigt jämför med reell porr.

Anonym sa...

Svt får oförtjänt mycket kritik för att vara just moralististk och pk, anser jag. Det var ju SVT, som var med att ge världen dokusåporna i och med att de (trots mängder med protester) vågade satsa på Expedition Robinson 1997. En satsning bara baserat på ide och vision med mycket små möjligheter att på förhand se om det skulle bli succe eller fiasko. Sen finns det mig veterligen inget statligt TV-bolag i världen som satsar så mycket på webben som SVT gör, med avseende på utbud och kvalitet.

Tycker SVT för övrigt åstadkommer program som ingen annan gör som exempelvis Kobra, Värsta Språket, Mosquito, Musikbyrån med mera. Och radion har ju gjort mängder med dokumentäer och fördjupningar på båda alldagliga och "kontroversiella områden" , ( exempelvis"Under stjärnorna i Malmö" som charlotte nämnde)

När det gäller sex hade ju SVT "sex med victor" för något år sedan. Jordnära, vardagligt tilltal och en fördomsfri utgångspunkt. Det var väl ok, men kändes lite platt på något sätt. Plus att det led lite av det där som du (tanja alltså) varit inne på, att man verklige bemödar sig om att ge ett sexliberalt intryck. Det måste poängteras att allt verkligen är jätteokej och det finns inget som är onormalt när det gäller sex. Vilket är en sympatisk utgångspunkt, men det kan bli lite tjatigt, för som som du påpekat, folk har gränser och alla tycker inte att allt är ok (hur progressiva vi än vill känna oss)

Men det finns väl en viss nervositet att hantera sånt här från SVT´s håll, utan att säga att allt de gör är dåligt. Jag jämför lite med dansk statstelevsion som (för ett antal år sedan) köpte in mtvproducerade "sex på nittiotalet" samt mjukerotiska franska serien Emmanuelle osv.

Om svt ska sända sexrelaterade saker så tror jag att de känner att det ska vara egenproducerat (de skulle nog inte köpa in Emmanuelle eller liknande) och skilja sig från Fråga Olle, Lustgården och sånt som görs av kommersiella kanaler. Och då blir det erotiska noveller upplästa i radio (som fickdålig kritik, har dock inte hört själv). Kravet på egenproduktion (jag känner inte till någon policy men så verkar vara fallet) kan kanske vara hämmande i viss mån. Men oavsett vad, så är SVT i allmänhet rätt coolt.

blev lite långt inlägg, men att försvara SVT i dessa tider är lite viktigt anser jag

Anna Svensson sa...

Det är väl snarare kvällstidningarna som står för den s.k moraliseringen även om det sker parallellt med att de porrar till diverse personliga tragedier.

Har inte tänkt så mkt på att Statstelevisionen är så sexfientlig, snarare lite flåshurtig. Däremot tycker jag att synen på feminism är lite väl gammal rätt ofta och ur den aspekten kan en viss sexfientlighet rymmas. Eller iaf bestämda roller med kvinna som offer etc ... Men det är ju i andar samtal.

Anna Svensson sa...

Förlåt lite stressad. Public service menade jag ju såklart, inte statstelevisionen. Och det jag (ibland) inte orkar med är den tydliga diskursen. Dock inte unik för ps.

Tanja Suhinina sa...

Charlotte: Intressant det där om Långt ner i halsen och reaktioner, mtp hur Holland alltid framställs som superliberalt.

Jack: Jag ville inte riktigt gå in på 'Sex med Victor' i inlägget. Jag sågade den rätt rejält när den kom vill jag minnas (http://ablativ.blogspot.com/2007/09/sex-med-victor.html), men den var, kanske inte _bättre_ men kbvalitatuivt annorlunda från "sexprogram" på andra kanaler.

Det där om gränser och sånt, när säger jag det? Alltså, inte så att "JAG SKULLE ALDRIG SÄGA NÅT SÅNT!!" utan jag kan bara inte direkt koppla vad exakt du hänvisar till, och det känns otryggt. Jag har lite svårt att förstå vad du menar med att det kan bli tjatigt och folk har gränser oavsett hur progressiv man är. Det sympatiska med PS är väl ändå att det där med var majoriteten av tittarna anser om gränser inte är sådär jätterelevant.

Håller med om att det inte känns självklart att SVT skulle köpa in och visa fransk mjukporr, men ja, min poäng är väl lite av "och vilken kanal skulle göra det?". Sedan är det ju dessutom skillnad på att ta upp sex sominformativt inslag och sex som porr. Mycket där. Men fortfarande - när man säger att SVT visar för lite porr, vad sjutton jämför man med?

Anna: Jo, har svårt att tänkamig SVT tala om hur unga tjejer sexhetsas till att strippa på chartersemetser. Eller motsv.

"Och det jag (ibland) inte orkar med är den tydliga diskursen. Dock inte unik för ps."
Jag vet inte riktigt om jag förstår vad du syftar på. Är det offer/förövare i feminismsammanhang?

Tanja Suhinina sa...

Jusstja. Anonym, utveckla gärna.

Anna Svensson sa...

Ja typ så. Och en i allmänhet trist attityd med förutbestämda lösningar och svar.

Charlotte W sa...

Holland är ett mysko land. Å ena sidan extrem liberalism i vissa frågor, å andra sidan det stränga kalvinistiska inflytandet.

Magnus sa...

Jag vill minnas att SVT för några år sedan köpte in en "erotisk" film (=mjukporr?) som man skulle visa sent en kväll. Av detta blev det dock intet. Starka krafter i TV-huset fann det allt för opassande.

Mitt intryck är att sex i SVT bara är okej om programmet har ett perspektiv som är kulturellt, feministiskt, queer eller undervisande. Femmans serie Outsiders (som ju ofta handlat om avvikande sex) hade SVT därför aldrig visat. Den är allt för "uppvisande", för rakt på sak, för populistisk. Samma gäller ett antal dokumentärer om sex och sexbranschen som man genom åren sent på kvällarna kunnat se i TV3, TV4 och Kanal 5.

Tanja Suhinina sa...

SVT håller väl överlag en mer "seriös" profil än kommersiella kanaler, vare sig det gäller sex eller vad som helst?

Magnus sa...

"SVT håller väl överlag en mer 'seriös' profil än kommersiella kanaler, vare sig det gäller sex eller vad som helst?"

Jo, förvisso. Men mitt intryck är att detta gäller i högre grad på vissa områden än på andra. Ikväll visar t.ex. SVT 2 en "dokumentärföljetong" om livet på ett av de norska passagerarfartyg som trafikerar sträckan Bergen-Kirkenes och SVT 1 visar en dansk "realityserie" om ungdomar som drömmer om att bli wrestlingstjärnor. Jag har inte sett någondera, men utifrån beskrivningar antar jag att de befinner sig på ungefär samma nivå som "Strippkungens flickor" (som jag förvisso inte heller sett).

För övrigt noterar jag att Femman denna vecka har ett queer-tema på en stor del av utbudet.