söndag, juli 27, 2008

det är alltid fel att ________, fast inte när______

Jag blir bara mer och mer arg på kommentarerna i Blondinbellas inlägg jag länkade till för inte så länge sedan. De påminner mig om någon artikel jag läste (eller var det kanske flera artiklar, situationen känns tyvärr som om den kunde uppstått många gånger) om någon som skulle prata om sexuella övergrepp i en ungdomsgrupp. Kanske en skolklass. Först frågade hen om det någonsin var okej att tvinga sex på någon och ungdomarna svarade att det aldrig är okej. Då började ledaren kasta ut konkreta exempel med detaljer som kunde göra det "mer okej" - som kort kjol eller tidigare initiativ - och plötsligt var det inte alls lika självklart.

Jag har sett många diskussioner om ansvar och skuldbeläggning och om att man måste vara rätt sorts offer, men under de hypotetiska diskussionerna har de flesta ändå hållit sig på "rätt" (enligt min åsikt) sida. När fallet är en konkret Blondinbella blir samtalet plötsligt som en zombiefilm där alla gamla ruttna åsikter kryper upp. Det är verkligen ett skolexempel på vissa människors oförmåga att hantera "fel sorts offer".

För er som inte orkar klicka och läsa ens originalinlägget kan jag berätta bakgrunden. Blondinbella är en svensk bloggerska som åkte på semester till Rimini för ett par veckor sedan. Hon avbröt dock semester i förtid, och som förklaring i bloggen anger hon "övergrepp" (det hitnas om att det var ett sexuellt sådant) som fick henne att gråta två dagar i streck. Hon skrev så småningom ett inlägg om att resebolagen borde ta sitt ansvar och varna unga tjejer för att man inte kan bete sig som i Sverige när man är utomlands. Italien anklagas för att inte ha kommit lika långt i utvecklingen som Sverige.

Nu tycker jag iofs att Bella förtjänar en del kritik för uttalandena om resebolagens ansvar och framför allt Italien, men jag tycker inte det är god ton att försöka föra hård debatt mot någon som uppenbarligen är skärrad efter en händelse hen upplevde som mycket jobbig. Än mindre tycker jag att det är okej att fälla ibland otroligt taskiga kommentarer om själva händelsen och hur hon upplevde det. Jag skrev tidigare att det verkligen rörde sig om skolboksexempel, och nu ska jag försöka kategorisera några vanliga kommentartyper.

"Men gumman, du är ju bara sjutton år..."
Det här är iofs inte helt oprovocerat, eftersom Bellas ålder ofta dyker upp i samband med en kommentar om att det inte är resebolagen utan föräldrarna som borde ansvara för att en så ung tjej reser utomlands med sina lika unga väninnor.
Men vems ansvar det än är finns det ingen anledning att skriva att övergreppet är sånt som händer när man bara är 17 och oförmögen att fatta mogna beslut. Hur mogenheten ska hjälpa en om man är omringad av flera karlar och tagen på verkar ingen vilja förklara.
Det är för övrigt intressant att låg ålder, som normalt brukar vara en anledning att tycka mer synd om den utsatta, vänds mot henne i det här fallet. Vissa Blondinbellahatare kan visst inte hålla käften ens när det verkligen passar och med stor skadeglädje kommenterar att här fick hon, hon som trodde att hon var mogen, men egentligen är hon bara barnet.
#462 Vakna upp: Du Blondinbella, insinuerar och antyder att du är en världsvan, clubbvan samt mogen 17:åring, måste själv se ironinen i din historia.
...och så var du full...
Naturligtvis måste alkoholkonsumtionen lyftas fram. Hon var säkert full. Mycket relevant.
#384: Fattar du inte att polisen inte orkar ödsla tid på någon full fjortis som blir uppraggad. De har viktigare saker för sig...

...och lättklädd.
Klassikern. Man tycker ju att så mycket som det pratats om det så borde folk kanske inse att det är dags att lägga av. Likförbannat lyfts hennes klädsel och hår (!!!) fram som sådant hon borde ha tänkt på.
Förresten kan det vara intressant att notera att mycket kan sägas om bella, men inte fan klär hon sig särskilt utmanande. Nu vet jag inte vad hon hade på sig just den kvällen, men det vet inte de som anklagar henne för att vart horigt klädd heller.
#324: Stackars lilla Bella.
Ta ditt eget jävla ansvar och klä dig INTE som en billig slampa och bjud ut dig som en.
skyll dig själv!!!!!
"Du bad om det [och ville innerst inne]"
En del av kommentarerna går ut på någonting i stil med att Blondinbella, bloggerska och allt, vill ju bara ha uppmärksamhet, så där fick hon minsann uppmärksamhet så det räckte och blev över. En kommentator påstpr faktiskt explicit att hon njöt av det, men kommentarerna från personen är så grammatiskt failande och felstavade att jag hoppas att det inte är meningen att man ska ta henom på allvar.
#148: En tjej som du söker ju dessutom uppmärksamheten rätt aktivt så du fick väl det.
"Du gick ju och bloggade om det direkt..."
Någonting man absolut inte ska göra för att vara "rätt sorts offer" är att fortsätta leva som förr. Det man blev utsatt för ska krossa en helt, annars var det nog inte så farligt. Skulle en normal tjej sätta sig ner och blogga efter att en sån sak hänt? Och dessutom ha mage att posta semsterbilder?
#167: ...Du verkar inte må så dåligt som du beskriver då du sitter och bloggar imorgon läser vi väl att du varit på cafe och festat där och där eller vad du nu än gör...

"...och så skriver du dessutom inte vad som hände"
Att Bella väljer att utelämna detaljerna betyder säkert också att det inte var så farligt. För hade det varit det hade hon väl berättat i detalj? Tanken på att hon kanske inte vill berätta allt för att det till exempel känns för jobbigt eller för privat eller för att hon vill berätta för polisen först verkar inte finnas i allas huvuden.
Jag reagerar extra mycket på den här och föregående kommentartypen, eftersom jag misstänker att det här är precis vad jag hade gjort om det hade hänt mig något hemskt. Alltså bloggat i stora drag, men avvaktat med detaljerna.
Anna Svensson skrev ett mycket relevant inlägg om att man alltid är så nyfiken på hur "farligt" ett övergrepp var, och i kommentarerna till ett senare inlägg skrev en anonym stjärna "Nu förstår jag bättre Annas ord om att hon ville ta reda på hur allvarligt det var, eftersom det låter så falskt, som om hon gör en grej av det". Vilket för oss in på nästa kommentartyp.

"Och så var det inte ens en våldtäkt! Pfft!"
Vad som egentligen hade hänt var oklart i några dagar tills det kom ut i tidningarna att hon blev omringav av flera män som tog på sig själva och en av dem förde in två fingrar innanför trosorna på henne. Utvecklingen av allmänt spridd kunskap om "graden" på övergreppet märks i kommentarerna. Först antar många att att det rör sig om våldtäkt, men när det kommer ut att det "bara" handlar om "vanligt tafs" blir vissa riktigt provocerade. Snuvade på konfekten. De är upprörda. De säger att Bella ska rycka upp sig och anklagar henne för att inte leva i Verkligheten. I Verkligheten händer tafs jämt.
Som om man inte har rätt att uppleva "vanlig tafs" som någonting riktigt obehagligt. Och som om tafs var någonting att inte gråta över, bara för att det är "normalt".
#289: FÖRÄSSTEN vad aftonbladet skrev iaf VA DE INTE SÅ HEMSKT!!! FINNS FOLK SOM RÅKAR UT FÖR VÄRRE.
"Du hittar bara på för att vinna någonting"
I vanliga fall brukar det här argumentet ofta dyka upp i form av "man får inte göra det lättare att fälla misstänkta våldtäktsmän för då kommer tjejer anmäla killar för att få skadestånd/ för att de inte gillar killen och vill sätta dit honom".
I det här fallet säger tvivlarna istället att det verkar skumt det hela. Vi vet ju inte vad som hände, och Bella skriver A utan att skriva B. Hon vill nog bara ha uppmärksamhet och fler besökare i sin blogg.
#399 ...Att jag sen inte tror på din historia för fem öre eftersom jag fått den bilden av dig att du gör vad som helst för uppmärksamhetens skull är en annan sak...
----------------------------------------------

Det var säkert fler, men det här är stereotyperna jag kunde finna på rak arm. Allt det här och mycket mer och naturligtvis tonvis med vanligt Blondinbellahat och uppmaningar att "vakna upp". Blondinbella skriver att hon ska utnyttja sin maktposition för att det som hänt henne ska kunna hjälpa andra kvinnor. Folk är snabba att påpeka att den makten hon har är bara någonting hon hittat på, hon har ju trots allt bara Sveriges mest lästa blogg. Det är lillande till höger och vänster, det är "tjock korkad fjortis" och mycket tröst och snälla ord, men också väldigt mycket hat. Jag blir så arg. Jag blir så förbannad på människorna som tror att de har rätt att spy mestadels oprovocerat hat över en människa bara för att det är Internet och hon är känd. Att ytnyttja en jobbig upplevelse i hennes liv för att sparka på henne ytterligare.

Svin. De är förmodligen svin IRL med, men på Internet kan deras överjag åka på solsemester och sörpla drinkar. Den enda anledningen varför jag inte skulle vilja se dem möta Bella ansikte mot ansikte och tvingas uttala det de skriver är att Bella inte förtjänar detta. Jag gillar inte allt Blondinbella gör, men jag gillar henne långt mer än jag ogillar henne. Och det är synd att hennes mest intressanta superkraft som Internetfenomen är att locka fram så mycket smuts.

Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

PS. Intressant inlägg om drama på teh intrawebs.

19 kommentarer:

Unknown sa...

För mycket att läsa just nu (sen natt, onykter) men det här vill jag läsa och tänka och diskutera om! (För all del, jag tror att jag gåller med dig)
/Olof

Hampus Eckerman sa...

Utmärkt bloggpost med en bra genomgång av de osmakliga kommentarer man sett överallt i blogosfären den senaste tiden.

Jag lyfter på hatten!

Tanja Suhinina sa...

Hej, Olof! =)

Tack, Hampus!

Elin J sa...

Tanja. Du skriver så bra att jag inte har något att tillägga förutom att jag håller med. Blondinbellas haters förtjänar en plats i nån sorts Internet Hall of Shame.

Tanja Suhinina sa...

Tack. Elin! Jag blir lika glad varje gång du säger så!

Anna Svensson sa...

Jag har bara skummat kommentarerna. Men det är ändå som att jag vant mig.

Hamnade dok på ngn bloggsökning av Blondinbella och fick så jävla ont i magen av vad folk skrev, det var ngn idiot som tyckte det var så jävla kul med vad som hänt Bella. Folk är ju helt ruttna i huvudet.

Bra att uppmärksamma men är det på ngt vis möjligt att få det att försvinna eller minska åtminstone?

Allra mest äcklas jag dock över att jag kan hitta spår av smutsen i mig själv. Som med nyfikenheten.

Anonym sa...

Jag tror att det är två framträdande "traits" som samverkar här: Å ena sidan mångas allmänna ängslan för att verkligen vilja erkänna vad som hänt - förutsatt att det är sant, vilket det sannolikt är, eftersom en lögn förr eller senare skulle komma ut och därmed sänka hela grejen -, å andra sidan vanlig avundsjuka.

Det är mängder av irriterade skitbloggare där ute som längtar efter de stora pengarna. I alla åldrar, så att en tonårig "slyna" (vilket jag antar de flesta anser, i hemlighet) blivit poppis går dem förnär.

Vad vi ser är frukten av socialisering inom ett område där framför allt män - yngre, medelålders - varit dominerande. Den starka reaktionen är en "ta ned henne på jorden"-reaktion, vilket visar sig i en del kommentarer.

Andra kommentarer visar att oavsett vad vi inbillar oss, så är "feminism" (egentligen mänsklig frigörelse från förlegade och repressiva normer) en tankeidé för ett fåtal, medan det samhället i stort är ingrott i just de repressiva normer som skapat - och skapar - vårt samhälles gruppdynamik.

Patrik "BP" Andersson sa...

Att kalla frk Löwengrip en slyna torde vara helt korrekt:
http://sv.wiktionary.org/wiki/slyna

Visst sjutton har det betydelse vilket sorts övergrepp det rörde sig om!
Att bli smekt på stjärten eller bli klämd på brösten är inte lika allvarligt som att gå innanför kläderna eller ännu värre, in i kroppen, precis som att ett för hårt grepp runt armen eller en örfil inte är lika illa som ett avslaget käkben eller inre blödningar trots att alla exempel ovan hör till sådant som inte ska förekomma.

En ytterst relevant fråga är om andras gärningar alltid befriar en själv från sitt ansvar. För att ämna det laddade sexuella området kan jag ta följande exempel:
När jag tappar besinningen och slår ner någon som spottat på mig (ett högst troligt utfall), betyder det att den som spottade är helt utan ansvar för det inträffade?
Blondinbella (ej att förväxla med privatpersonen Löwengrip) lägger ansvaret på resebolaget i synnerhet, och italienare i allmänhet, men avhänder sig sitt eget ansvar, i det här fallet att hon dels vistades på ett ställe hon inte hade åldern inne för än (varför även dörrvakterna har ett ansvar för det inträffade då tjejgänget inte avvisades redan i dörren. Tyvärr en allmänt förekommande könsdiskriminering, då män generellt sett har svårare att komma in på krogen innan de nått åldersgränsen), dels stannat kvar trots att hela gruppen märkt att de gått till helt fel ställe.
Hennes föräldrar har också varit oansvariga, som släppt iväg sin dotter utan att säkerställa att hon är mogen för det, och utan att se till att hon är medveten om riskerna.
Fråntar detta på något sätt gärningsmännen *deras* ansvar? Inte enligt mitt sätt att se på saker och ting.

Tanja Suhinina sa...

Anna: Jag fastnade för kommentarerna mycket just för att de var så skolboksmässiga. Så nära alla mer eller mindre akademiska och hypotetiska exempel jag läst.
Visst är det hemskt att känna att man har det där i sig. Samtidigt har jag svårt att förstå människor som påstår att de inte kan relatera till smuts och ondska, att de inte känner igen det i sig själva.

Klokbok: Jag vet inte om jag har så mycket att tillägga eller bolla tillbaka där, faktiskt. Fascinerande att strävan att ta ned henne på jorden uttrycks så öppet, normalt vill folk gärna gömma sig bakom omskrivande formuleringar.

BP:
Jag förstår att dy tycker att ansvarsfrågan är intressant i det här sammanhanget. Jag förstår det inte minst för att du har skrivit mycket om det i Johanna Sjödins kommentarer. Men det här fallet har många sidor och Blondinbellas eventuella ansvar är _inte_ den som mitt inlägg handlar om. Hemläxa för dig är att skriva lika mycket som du skrev i din kommentar, men den här gången relevant till mitt inlägg =)

Tanja Suhinina sa...

BP:
Jag ber om ursäkt, du inledde faktiskt relevant.
Ja, det finns olika grader av sexuella gränsöverskridanden. Det har väl ingen som påstått motsatsen? Däremot är jag kritisk till kommentatorerna som ifrågasätter Bellas upplevelse och uppmanar henne att "rycka upp sig" för det var ju "bara" "vanligt" tafs. Dels för att jag tycker att det är väldigt otrevligt mot Blondinbella. Dels för att jag inte ser hur ett fenomen ska vara mindre värt att bli upprörd och ledsen över bara för att det förekommer ofta och för att det finns "värre" saker att råka ut för.

Anonym sa...

Det är så bra att du skriver sådana här saker. Jag har länkat det här inlägget i de (i och för sig få) diskussioner jag sett om saken sedan det skrevs, så slipper man själv försöka förklara vad som är så kasst med hur folk reagerar varje gång.

//JJ

Tanja Suhinina sa...

Tack, Johan! =)

Patrik "BP" Andersson sa...

Hm. just nu känner jag mig ganska korkad eftersom jag inte kan precisera vad ditt inlägg faktiskt behandlar om det inte rör sig just om ansvarsfrågan :-/
Observera att jag skiljer strikt på "personligt ansvar" och "skuld".

Dock är vi inte helt överens om att det öses så mycket galla över Blondie enbart för att hon är känd och tjej.

1)
T.ex. "#399 ...Att jag sen inte tror på din historia för fem öre eftersom jag fått den bilden av dig att du gör vad som helst för uppmärksamhetens skull är en annan sak..." kan mycket väl vara föranledd av att det visade sig att modeföretag hade köpt inlägg och andra tveksamma grepp i Blondinbella AB.

2)
"Du bad om det [och ville innerst inne]" Är du säker på att det inte är en feltolkning av "Du lekte med elden och blev bränd, sluta gnälla"? (Jag kan inte avgöra utan kontext)

3)
Stycket "Att Bella väljer att utelämna detaljerna betyder säkert också att det inte var så farligt. För hade det varit det hade hon väl berättat i detalj?"
Vad som säkerligen många uppfattar som stötande är att hon valde att hålla detaljerna exklusivt till Aftonbladet Plus. Dels så går det emot hennes uttalande om att hon ska utnyttja sin maktposition för att det som hänt henne ska kunna hjälpa andra kvinnor, dels väcks misstankarna enl. 1) ovan.

"Jag blir så förbannad på människorna som tror att de har rätt att spy mestadels oprovocerat hat över en människa bara för att det är Internet och hon är känd."

Tja, allt är *inte* positivt med att vara en publik person, trots att kändisskap tycks stå högt upp på önskelistan hos stora delar av (den yngre) befolkningen.
Jag kan utan att tveka påstå att Schulmans bloggeländen starkt har bidragit till den råa tonen som används. Inte blir det bättre av att det nu står var och en fritt att skrika okvädningsord utan (lagliga) konsekvenser då både "förtal" och "förolämpning" har blivit meningslösa begrepp i lagen, utan att det åter har blivit tillåtet att dra på en smäll för att tysta gaphalsen.

Eftersom jag inte kan komma på något ytterligare att tillägga just nu kan jag bara hoppas att jag utfört den ålagda uppgiften tillfyllest :)

queer as in fuck off sa...

du tänker nog på avhandlingen "Liksom våldtäkt, typ" av Stina Jeffner. mycket klokt inlägg!

Tanja Suhinina sa...

BP: Inlägget handlar om hur en kvinna som blivit utsatt ifrågasätts eftersom hon inte stämmer in i bilden av "hur ett sexuellt övergrepp bör se ut". De enskilda citaten går att tolka på andra sätt, men att jag valt att göra kategori beror på att det finns flera kommentarer som alla verkar handla om samma sak. Det finns kontext, när jag skrev fanns det 512 stycken kommentarer av kontext.
Att kändisskap innebär utsatthet gör det inte mer okej att spy ut sitt hat och barndomskomplex på känt folk. Offentliga personer är också människor. Din åsikt om 3 var intressant, förresten, att det var valet att ge ut detaljerna i Aftonbladet+ och inte bloggen som provocerade.

Bra jobbat, men ingen guldstjärna! =)

Queer...: Möjligt, jag har inte läst den, tror jag, men läst om den. Tack!

Patrik "BP" Andersson sa...

Jag är nöjd så länge jag slipper kvarsittning ;)


Naturligtvis finns det kontext. Däremot fanns enbart den korta biten "Du bad om det" följt av ditt tillägg, och jag är alldeles för lat för att leta igenom hela kommentarsfältet för att hitta varifrån det kommer och där se om det fanns ytterligare ledtrådar till hur det ska tolkas, om det ens finns och inte var en summering av #324.

Huruvida det är ok eller inte att kända människor får galla spydd över sig gick jag inte in på överhuvudtaget. Det var en hastig observation/analys av orsakerna.
Jag växlar så ofta och snabbt mellan egna åsikter, analyser och att spela djävulens advokat att jag glömmer bort att andra inte kan läsa min tankar.

Anonym sa...

Ja, vad säger man? Word, typ.

Trillade in på bellablondindebatten idag, missat den, och jag fattade ärligt talat ingenting.

Det där som Anna skrev träffar ju lite hos en själv också, jag satt just och surfade för att få reda på hur allvarligt det var. Som om det verkligen hade relevans. Om det inte är penetrering av könsorgan i könsorgan är det inte på riktigt? Eller hur är det tänkt?

Höll på att spy när jag läste en lång och upprepande harang om vad som är riktigt våldtäkt och länk till aftonbladet med bild på blodig och slagen kvinna. Men så ser ju inte alla överfallsvåldtäkter ut heller.

Och övrigtvis, vad alla än säger, så är det väl bara bra att Löwengrip vill göra något som hon känner är vettigt. Sedan kanske inte en del saker hon skrev var så himla genomtänkta, men shit, lite medmänsklighet kan man väl bjussa på, Italien dör inte av det, och det motiverar inte sjuka hatinlägg mot personen Löwengrip.

Tanja Suhinina sa...

BP: De finns. Som sagt, jag drog fram sådant jag tyckte förekom fler än en eller ett par gånger.
Det kan vara svårt att hänga med i växlingen, du får nog gärna uttrycka dig lite tydligare.

Louise: Tacktack.
Jag blir rätt irriterad på folk som anser att de är "hårda men rättvisa" när de börjar disas Bella för uttalandena om Italien och resebolagen. Ja, det är absolut jättebra att diskutera det med henne. Men kanske inte här och fucking nu? Dör Italien om de som vill diskutera det med Bella väntar tills hon mår lite bättre? Det kan ju mycket väl hända att hon själv tar tillbaka sina ord när hon lugnat ned sig.

Anonym sa...

Tanja,

Tack för ditt inlägg. Du uttrycker precis vad jag känt i den här debatten. Jag är glad att du så tydligt och genomgående förklarar för folk vad det här handlar om.

Förhoppningsvis läses även ditt inlägg av någon av dessa otrevliga som kanske nu bättre förstår vad det är de säger egentligen, och kanske tänker om och växer upp?

Blondinbella, jag hoppas att även du ser detta inlägg och känner att det finns folk som förstår dig.

/Blubb