måndag, augusti 13, 2007

Jag älskar dig och dig och dig

Jag och pojkvännen satt och hade oss vid datorn när han fick för sig att kolla tv.nu. Där såg han att det i en kvart hade pågått ett program som hette Jag älskar dig och dig och dig. På trean. Den rafflande beskrivningen lockade, trots att jag missat början.
Brittisk dokumentär från 2006. I dag slutar hälften av alla äktenskap med skilsmässa och 60 procent av alla par är otrogna. Av den här anledningen söker fler och fler människor efter ett nytt alternativ vad gäller förhållanden. En sådan trend är polygami, att vara involverad i flera fasta förhållanden. För många är polygami tabubelagt, men faktum är att det blivit en realitet för nytänkare. I den här dokumentären möter vi två polygamiska familjer som befinner sig på olika stadier i sina relationer.
Jaså, liksom, är det därför folk är polygama, vilket tydligen betyder att man har flera fasta förhållanden, inte att man är gift med flera kvinnor.

Jag kom in mitt i att man fick se en brittisk polytrio som försökte skaffa ny flickvän åt en av de två männen. Det failade. Sedan kom någon sorts freakshow med en amerikansk familj. Det var en man som var dominant och alfahanne. Det sa han själv. Så han hade en fru (och två barn med henne), en flickvän och en till flickvän. Kvinnorna fick inte ha andra män, för då skulle han känna sig otillräcklig. Undra om konkurrenten inte är bättre i sängen eller så. De fyra vuxna somnade i samma säng, men på morgonen smög de två flickvännerna ner till vardagsrummet och lade sig på golvet och soffan. Så att barnen inte skulle märka nåt.

Sedan kom retoriska frågor. Typ om det bara är hippies som gör sånt. Och så kallade de påliäjmårii för utopi utan svartsjuka. Nä, alltså, de verkade ha visat ett par fungerande glada familjer, men 99% var lika fantastiskt som varje gång icke-monogami tas upp i media.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

13 kommentarer:

Anonym sa...

Liten rättelse bara: Så vitt jag vet innebär inte polygami nödvändigtvis att det handlar om flera kvinnor. Den distinktionen gör man genom att tala om polyandri eller polygyni. Om det nu inte är så att jag missat något.

Anonym sa...

Noo, jag hade ju velat se den! Dammit. Särskilt den där alfahannen verkar ju ha varit fin.

Och det är ju alltid lika härligt att få höra att det är en "trend".

Anonym sa...

Något som torde vara betydligt vanligare än polygami är väl att man älskar DELAR av en viss person, eller delar av flera personer. Fractogami, typ.

Jag har alltid spontant känt för att säga 'delvis' när kvinnor jag älskat frågar mig om jag älskar dem. Det säger jag ju inte eftersom fractogami är så tabubelagt. Speciellt som jag snarare är polyfractogam.

'Älskling, jag älskar dig delvis och inklusivt', är ofta en dålig start på kvällen... Så jag ljuger. Men i krig & kärlek är allt tillåtet och tur är väl det!

Anonym sa...

Jag älskar mig och mig och mig

Anonym sa...

Jag hade som mest 6 flickvänner på en gång - dvs. sju tandborstar i badrummet...
Flickorna kände inte, men kände till varandra. (Jag umgicks bara med en i taget.)
Men sex tjejer var givetvis alldeles för många - man hade inte tillräckligt med tid, och de tjejer som var mest dominanta trängde så småningom ut de andra...

Tanja Suhinina sa...

Alexander: Jagvisst. Dumt i huvudet av mig. Gift ska man vara hursomhelst.

Helena: Alfahannen var rätt snygg, faktiskt. Fast inet min typ, framför allt inte "om min kvinna knullar med en annan blir jag osäker". Blä.
Meh. Klart det är en trend. Folk har aldrig hållit sig med allmänt kända älskarinnor förr. Nu ska jag gå och köpa lite poly på H&M.

Anonym: 'Älskling, jag älskar dig delvis och inklusivt' skulle i alla fall jag falla för.

Jan Guillou: Bra att nån gör det.

Carl: Vill du utveckla det där? Typ regelverket kring relationsklustret och så?

Anonym sa...

Tanja, jag älskar dig delvis och inklusivt!

B2

Tanja Suhinina sa...

B2, alltså, okay, så let's say att du skrev det och jag föll för dig. What next? Vart försöker du komma? Vad är ditt mål? ^_^

Anonym sa...

Fraktogami låter som en genialisk observation. Huvudet på spiken. Jag känner igen mig.

Anonym sa...

Jag har inga mål. Jag lever för medlen.

B2

Anonym sa...

Tanja, som svar på din fråga: Regelverk kanske var vad som saknades, och det var väl därför som de dominerande tjejerna så småningom kom att tränga ut de blygare blommorna. Kvar blev till sist två, och när en av dem (hon som var yngst och kåtast!)helt resolut flyttade in till mig en gång när jag var utomlands, så gick det som det gick - jag tyckte ju inte att jag kunde slänga ut henne!

Inni sa...

Det er stor forskjell på polyamori og polygami. Alfahannen`s forhold som vist i dette programmet,er ikke polyamori etter mine begreper.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Polyamori

http://sv.wikipedia.org/wiki/Polygami

Tanja Suhinina sa...

ag råkar böanda ihop -gami och -amori i inlägget av ren klantighet, vilket jag ber om ursäkt för. Men det kallades polyamori i programmet. För de tyckte det var det. Vad jag tyckte om programmet har jag skrivit =)