Senaste Ottar (nr 3, kommer online snart) har alkohol som tema, och det gör mig riktigt glad.
Jag dricker väldigt lite och väldigt sällan. Det provocerar. Jag har faktiskt fått fler dumma frågor om och irriterat fler med min nykterhet än med mitt ointresse för monogami. Jag har blivit anklagad för att vara better than thou och barnslig för att jag normalt inte dricker alkohol på fester och för att jag verkligen inte är intresserad av att bli full.
Jag fattar inte vad sjutton jag ska gå och bli full för. Ingen har lyckats motivera mig. Precis som den där grejen med monogami - jag har verkligen försökt, men det är inte min kopp te. Dricker jag så gör jag det för smaken, den största andelen alkohol som konsumeras av mig konsumeras hemma på småborgerligt avec-sätt. Jag dansar nykter. Jag flörtar nykter. Det går alldeles utmärkt.
Det är konstigt att alkoholnormen uppmärksammas så sällan, jag har i alla fall läst många fler artiklar om "heteronormen" än normen att alla har genomgått initieringsriten "första fylla".
Jag har inga större problem med att andra dricker för att ha roligt, men jag har ingen som helst förståelse för att regelbundet dricka så att man får minnesluckor och eller kräks. Det är mer socialt acceptabelt att kräkas på tunnelbanan för att man är full än för att man är magsjuk. Hur mycket sense gör det? Äter man så man kräks har man ätstörningar och borde söka hjälp, dricker man så man kräks är det ett svart men naturligt moln över en festkväll. Det är mindre oaccepterat att vara otrogen för att man är full än för att man är kåt.
Arrgh!
Det som stör mig mest är ändå synen på kontroll i samband med alkohol. "Oj, dricker du inte? Är det en sån grej med att du inte vågar släppa kontrollen?".
SUG KUK!
Är det någon som är kontrollfreak så är det rimligtvis människan som måste ha neurokemisk hjälp för att släppa loss. Och framför allt en ursäkt. Grejen med alkohol är ju inte bara det att man släpper hämningarna med konsumtionen, det är även, kanske framför allt, det att man får släppa hämningarna. Att man får en ursäkt att göra sådant man egentligen skulle kunna göra nykter, men då skulle alla tycka att man är knäpp. Att vara en häärlig knäpp crazy partypeople är visserligen eftersträvansvärt, men då ska man faktiskt vara påverkad. Annars är man konstig på riktigt, och det är inge bra. Alkohol ger människor en legitim ursäkt till att göra sånt som andra kanske egentligen inte tycker är en bra idé, man får göra fel och dansa fult när man är full. Dagen efter skyuller man själv och alla andra failes och svinerierna på spriten. Man var inte sig själv. Egentligen. Fuck in vino veritas.
Jag har massor av undertryckt irritation här, som ni märker. Det skulle ni också vara om människor som inte vågar ragga nyktra kallade er omogna för att ni inte vill dricka. Men skulle jag ta ut alla mina aggressioner nu skulle det här inlägget bli mycket långt och det jag egentligen vill säga är hatten av för Ottar som tar sig an ämnet på ett mer spännande sätt än "ungdomar dricker och sen knullar utan kondom, det är dåligt".
För övrigt tänker jag aldrig ta körkort. I alla fall inte de närmaste 10 åren. Ba så ni vet.
Intressant? Andra bloggar om: ottar, sprit, fylla, nykternet, normer
35 kommentarer:
Inget körkort, vad synd! Du som alltid är környkter...
/Mattias
Du borde ta körkort just av den här anledningen. Att säga att man "kör ikväll" är en av två legitima anledningar i Sverige att inte behöva dricka under en fest. Den andra är att vara gravid.
Om man vill undvika dumma frågor är mitt trick annars att gå runt med ett tomt ölglas i handen.
Har du nån gång fått kommentaren "va?! är du inte full? Du är ju dum i huvudet på riktigt" när du "släppt lös"? I hate it.
Underbart med någon som inte heller förstår sig på det där med alkohol,jag har precis lika kul utan=)
Mattias: Lite av just därför.
Anonym: Just därför. Har jag lust att bli kompiskretsens officiella fylelchaffis för all framtid? Nejjusste =)
Linus: Nä. Bara bleka kopior av den kommentaren.
Sandra: Jag vet inteom ifall jag har lika kul, men jag fattar fortfarande inte grejen med alkohol.
Det är kul att vara full! Men det ska vara lagom, och det är det som är svårt. Man måste lära sig dosera exakt, och sedan kunna sätta stopp.
Men med den svenska alkoholpolitiken är det väldigt svårt att lära sig detta, för om man köper en sjuttis på systemet, och tänker sig dricka halva, så blir det ändå att man dricker hela. Då köper man bara en halv, förstås, men om man vill köpa för flera dagar, det går bara inte. Det vore
lättare att köpa det för att ha hemma, om man kunde köpa det i vilken affär som helst, tror jag. Det skulle avdramatisera det, men med den restriktiva alkoholpolitiken fortsätter det att vara en dramatiserad produkt, och många vuxna fortsätter därför att använda det på ett närmast pubertalt sätt hela livet... eller inte alls.
Word, Sistah!
Luub <3
Sen så vill inte jag heller ta körkort, men jag har fått körlektoner och sån't så jag får väl ta det där jäkla körkortet ändå.
Bra skrivet! Svenskar (säkert flera andra också) och alkohol är verkligen uppfuckat. Är ganska nybliven småbarnsförälder, och fick redan tidigt under graviditeten frågor om huruvida jag saknade öl etc, och känner mer och mer att jag inte gör det. Har mått oförskämt bra på söndagsfikor med bakfulla vänner, och känner inget spritsug alls (däremot ett sug efter egen tid, eller spontanitet..). Så sjukt att alkohol kommit att dominera socialt umgänge så till den milda grad att vissa inte tycker det är lönt att gå på fest om de inte hunnit till systemet innan.
Stefan Hallgren:
För människor som inte vill dricka upp hela vinbehållaren på en gång finns den utmärkta uppfinningen bag-in-box.
För människor som regelmässigt dricker mer än planerat finns den utmärka föreningen AA.
Kan du utveckla det där med "det går bara inte" om man vill köpa alkohol för flera dagar? Kommer förvaringstiden på öppna vinflaskor bli längre om de börjar säljas på ICA? Och är inte poängen med att ha alkohol i vanliga butiken just att man slipper köpa för flera dagar och kan köpa alkohol mer spontant?
Vad menar du med "avdramatisera"? Om avdramatiserad attityd till alkohol är det som fanns i samhället när jag bodde i ett land där sprit fanns att köpa i vanliga butiker så har jag svårt att se den som någonting eftersträvansvärt.
Mikey: ♥
Martin: Du får fejka att du inte har körkort. Det ÄR egentligen bra att ha det. Om man vill ha jobb, t ex.
Lisa N: Mm, när "festa " blir synonymt med "supa" vet jag inte riktigt om jag vill vara med längre.
Tanja:
det går bara inte, delvis därför att ens medvetande förändras
(på gott och ont) när man blir lite full, och när man har druckit halva flaskan har man därför inte samma betänkligheter mot att dricka hela, som man hade från början. Men delvis också för att man (när man inte dricker så ofta alltså) saknar erfarenhet av att dosera sig själv lagom, och att sätta stopp i tid.
Jag talar alltså inte om alkoholism
här, utan om ett utpräglat amatörmässigt förhållande till alkohol, som delvis iaf bevaras av förmynderiet, som iofs tillåter en att dricka på vissa dagar och så,
men då blir det alltså lätt för mycket på en gång. Danskar dricker
inte på detta sätt. De hyggar sig,
småpimplar, det är det rätta sättet
att dricka på, men det tar en viss tid att lära sig, och det kräver frihet och ett avslappnat förhållningssätt, som jag ser det.
Hej Tanja!
Du skriver jättebra och jag har haft stor behållning av phonephuckerbloggen. Denna hittade jag till först idag och den är ju precis lika välskriven och rolig!
Jag var helnykterist tills jag blev 19. Det är inte så gammalt, men jösses, det provocerade ändå. Jag har en känsla att du inte alls vill ha "ursäkter" till varför du inte dricker, det borde verkligen inte behöva motiveras. Du kommer säkert på finurliga och dräpande svar om du vill!
Jag hör till dem som är rädd för förlusten av kontroll, hos mej själv och andra. Påverkade människor beter sig irrationellt och vissa blir skrämmande aggressiva. Jag har några minnesluckor som inte alls roat mej i efterhand, men jag har också behövt ta till alkohol för att bli mer uppsluppen och delaktig och mindre "cerebral".
Hoppas verkligen din bok blir en storsäljare! Lycka till med allt!
Stefan Hallgren:
Det går alldeles utmärkt, om du betalar kan jag (och jag dricker sällan, så jag passar in på din beskrivning av ovan konsument) häva i mig just en halvflaska och inte en droppe till. Men då ska det vara georgiskt vin, annars vill jag inte.
Och jag förstår inte vad som stoppar dig från att öva alkoholkonsumtion - är du över 20 kan du köpa precis vad du vill och dricka det precis när du vill. Inte "vissa dagar och så". Innan du fyllt 20 har du möjlighet att i två år öva dig ute på krogen - alla dagar.
Är du under 18 och bor hemma med mamma och pappa visar forskning att de som får smaka hemma har bättre kontroll över sin alkoholkonsumtion än de som inte får smaka hemma, men då handlar det om 1) smaka och 2) hemma.
Suvi:
Jag har alltid undrat varför det är jag som ska förklara mig och inte de som dricker. Det är ju faktiskt så att dricka sprit är någonting man aktivt väljer att göra, medan att inte dricka är normaltillståndet =)
Andras kontrollförlust är för mig mer obehaglig än min potentiella egna. Det är just det här "heeee jag är full och får göra vad jag vill!" som jag stör mig på. Liksom, nej, du får fortfarande inte göra det du inte får göra när du är nykter. Och du _får_ faktiskt göra mindre när du är full, du får inte köra bil, t ex. Och du _får_ ragga precis lika mycket som nykter som full. Seriously ;D
Menar alltså inte dig personligen, utan du som i man.
Tack!
Tanja:
Alkohol kanske inte ger dig nån kick, och då är du måttligt intresserad oavsett priser och politik kring det hela.
Alkoholpolitiken innebär f.ö. också att det är och ska vara dyrt att dricka ute. Har man gott om pengar är det förstås inga problem, men jag har aldrig haft gott om pengar. Systemet är dessutom stängt söndagar och halva lördagar. Tidigare under en period även hela lördagen.
Vill man från en utgångspunkt som min (ej gott om pengar men kan få en bra kick av alkohol vid rätt dosering) öva alkoholkonsumtion där det är restriktivt och dyrt får man samtidigt öva egen tillverkning eller smuggling.
Alkohol påverkar mitt omdöme likamycket som vems som helst. Försök inte.
Om fattigt folk nu övar smuggling och egen produktion, borde inte de vara lika akhololvana som rikt folk som har råd med att dricka? Och hur stoppar systemets öppettider dig från att dricka sprit när du vill?
Men seriously, vad är det vi diskuterar? Vad försöker du säga - skylla allt i alkoholkulturen på svenska alkoholpolitiken? Snarare tvärtom.
Menar du att billig och lättillgänglig alkohol har ett direkt samband med att folk hanterar den ansvarsfullt?
Du får mena det till någon som inte växte upp i en kultur där spriten var 1) billig och 2) klättillgänglig, så låter din tanke kanske trovärdig.
Menar du att man i länder där man dricker alkohol "kontinentalt" slipper förklara sitt ointresse för att dricka ett glas gott vin till maten?
Pfft.
Men fråga dig själv då, Tanja, varför du, som delvis växte upp med en annan alkohopolitik tydligen, inte har det typiskt svenska förhållningssättet till alkohol (antingen dricka för mycket på en gång eller inte alls). Och varför har inte danskar det? Eller tyskar? Osv. Det här är i grund och botten en frikyrklig grej som ursprungligen kommer från Amerika (Kansas). Det finns inget i de svenska generna eller i den svenska kulturen längre tillbaka (när alla drack mjöd o.dyl. till maten varje dag) som säger att den här politiken är nödvändig i just Sverige. Det är en ren myt, odlad
av den sociala ingenjörskonsten på 1900-talet.
Folk bränner hemma även i länder där fulspriten kostar mindre än mjölk, iaf om landet ifråga råkar vara Colombia, så argumentet "dyr sprit = supkultur" håller inte...
Jag tycker om att dricka en del, men jag har aldrig känt för att bli full. Drinkar kan vara gott och det är nästan lika kul att blanda till och dekorera något spiffigt som att baka, men jag har aldrig förstått mig på folk som fortsätter dricka när de inte längre märker/bryr sig vad de häller i sig.
Kan lätt ha flaskor (ofta köpta utomlands, ibland på systemet) stående i skafferiet i månader.
När det är partydags häller jag ofta över i en lite mindre flaska och tar med my stuff.
Detta dock inte för att förhindra mig från att supa upp allt, utan för att några av mina halvalkisar till bekanta inte kan skilja på mitt och deras efter några glas för mycket, tyvärr.
(ps. Tanja, din blogg hatar visst min Firefox. buhu)
Stefan Hallgren: Min mamma drack inte under min uppväxt (av empiriskt konstaterade huvudvärks- och kräksskäl), så jag växte upp utan alkohol i hemmet. När vi var på tillställningar hos vänner eller släkt där alkohol konsumerades var fulla människor obehagliga. Även när de bara var salongsberusade. Ungdumsfylla verkade inte heller särskilt lockande när jag kom upp i den åldern. Så det är förmodligen därför jag inte känner för att supa skallen av mig. Hur så?
Och nej, mamma slapp inte en jävla massa korkade frågor och "öööh, men kom igen, var inte så tråkig, drick lite" bara för att spriten var lättillgänglig. Pappa har liknande vanor och har en hel del bra läkarursäktcomebacks för att slippa förklara att han helt enkelt inte VILL.
Vad är en frikyrklig grej, förresten? Utbredd alkoholism?
Annars känner jag igen mig i det DM skriver - har flaskor hemma, de står länge. Fast jag dricker faktiskt nästan aldrig på fest, utan mest hemma när jag känner för det. DM växte förresten upp i Sverige, med Systembolaget och allt. Jag har flera vänner med liknande alkoholvanor. Alla svenska, ingen särskilt rik. Se så konstigt det kan bli.
DM: Min Firefox har inga problem med bloggen. Vad är felet? Nåt jag kan fixa eller är det blogspott?
En frikyrklig grej, Tanja, är att hitta nån grej att gå i korståg mot. Eftersom det uppenbarligen finns en ond sida av alkholen, så kan man fokusera på den, blåsa upp den, utmåla den som orsaken till allt ont i samhället, och gå i korståg mot den för att känna sig rättfärdig, snarare än att försöka befrämja den goda sidan, som också finns i alkoholen.
Det frikyrkliga korståget i Amerika mot alkohol drevs till sin spets med totalförbudet på 1920-talet, som visade sig katastrofalt, då det gav ett enormt uppsving för den organiserade brottsligheten, och därför avskaffades det, men i Sverige hängde det kvar i varianter som motboken och systembolaget. Senare liknande korståg är kampen mot knarket, i synnerhet haschet,
som sågs som "inkörsporten" till allt annat. Även detta korståg startade i USA och anammades snabbt i Sverige.
Staffan Hallgren: Varför inte vända på det? Drogliberalismen i synnerhet till canabis började i USA och nu har den spritt sig till missbrukarsverige.
Jag tror du läste Tanjas post lite för hastigt. Hon redogör för varför de positiva egenskaperna med alkohol kanske inte är särskilt positiva. Och vill du veta "frikyrkliga" "moraltåg" mot alkohol är det bara att läsa Statens Folkhälsoinstituts rapporter för att inte tala om alla pengar alkohol kostar skattebetalarna.
Kostar?? Ja, med kreativ statistik kan man ju bevisa allting som bekant.
Men vad får då inte staten IN genom sitt monopol?
Alkolpolitikens verkliga kostnad är dock något som inte går att mäta i pengar: det är en förlust av individuell frihet, och en förlust av pubkultur, en förlust av förmågan att använda alkohol på det positiva sätt som den kan användas på. Alkoholpolitiken nödvändiggör dessutom sig själv, eftersom
människor som har hållits i förmynderi i generationer inte bara tvärt kan övergå till en frihetligare modell, inte mer
än man kan lära sig simma genom att kastas i sjön.
Jag fattar fortfarande inte hur du förlorar på att Systemet har lite sämre öppettider än ICA, det är väl bara att storhandla då och då.
Du vet att i många länder så stänger allt utom bensinmacken helt och hållet på söndagar? Då kan du inte heller springa ut och spontansupa utan att besöka krogar och de är helgöppna även i denna kalla förmyndarstat.
Datorer-är-dumma: Jag vet inte, ibland kan jag bara inte posta från FF. Hemskt skumt. Men om det funkar för dig är det ju nåt annat än webbläsaren som krånglar
Jag försökte en gång svara lite kreativt och sa "nej, jag tänder på att bli ifrågasatt", men det var visst inte ett dugg kul. Jag har funderat på alkoholattrapp (typ omärkt flaska MER) så folk kan sluta irritera sig på det avvikande beteendet.
Stefan Hallgren: Apropå moralkorståg och dumhuvuden som för sådana... nej det var ingenting, du kommer ju ändå inte att läsa det, och alla andra här verkar ju förstå poängen.
Mabe02: En vän till mig brukade under vår gemensamma gymnasietid dricka vatten ur en väl sanerad gammal T-röd-flaska, tills en rådig typ en dag kom rusande genom korridoren och slog den ur händerna på honom.
När jag skrev mitt inlägg var jag fullständigt ointresserad av att redogöra för alkoholens positiva sidor (fast jag nämnde dem ändå) eller negativa sidor (fast jag nämner dem med), det jag var intresserad av att skriva om var att jag vill slippa bli ifrågasatt för att jag inte dricker. Det blir man i alla kulturer där alkohol konsumeras, oavsett om man helgkröker eller dricker vin till maten, så din "frikyrkliga gerj" mot svenska alkoholpolitiken är helt ointressant i sammanhanget.
Och, ärligt, det enda som stoppar dig från att i Sverige dricka hur mycket du vill när du vill är 1) din personliga ekonomi och 2) din personliga usla planering. Men det är förstås lättare att klaga på förmyndarsamhälle än att skylla sig själv. Jävla förmyndar-Sverige, varför har jag ingen choklad hemma?
Fredrik Stangel: tack för att du tog den korta varianten.
Tanja: ursäkta om jag blev OT, men jag kan inte frikoppla alkoholkulturen i Sverige från den restriktiva alkoholpolitiken,
som har haft lång tid på sig att påverka alkoholkulturen, och som därmed också rimligen borde ha något ansvar för den.
Bra inlägg :)
Jag är nykterist, och det har hänt att folk har sagt till mig "Nu tror alla att du är full" när jag har betett mig så där som andra måste dricka för att våga. Vilket är rätt roligt, men jobbigt.
Stefan Hallgren: Jag kan inte riktigt frikoppla alkoholkultur från alkoholen. Hur tillgänglig den än är och i vilka former den än konsumeras. Läser du inlägget till dig precis över ditt senaste märker du kanske (kanske, du märke ju uppenbarligen inte det förr) att det här inte handlar omjust precis bara Sverige.
Mikusagi: Nämenhej! Jag känner igen din blogganvändarbild!
Men jo. Man kan ju inte vara sådär egentligen. man måste vara full. Urrk.
Tanja: var skulle det vara socialt acceptabelt att fyllespy på tunnelbanan, förutom i Sverige? I f.d. Sovjetunionen? Jag tror knappast
att det skulle vara det i Västeuropa,
Östasien eller USA iaf. I USA är det f.ö. indianer som anses alkoholistbenägna. I Australien är det aboriginer. Go figure.
För egen del så dricker jag alkohol för att jag tycker det är gott. Om någon annan inte dricker, så blir jag nyfiken och ställer gärna frågor, men frågorna är samma som om personen säger sig inte tycka om (exempelvis) godis. Skillnader i smak är helt enkelt intressanta. Själv dricker jag inte läsk, det smakar inte gott för mig. Det är något som många frågar om, och som jag ofta får förklara.
Att sedan alkohol dessutom är en av få lagliga sinnesändrande droger vi har kan ses som en bonus/ett problem, på samma sätt som vilken annan sinnesändrande drog som helst kan vara. Själv tyckar jag att det är skoj (jag får en annan upplevelse av saker och ting) och jobbigt på samma gång. Men att man druckit det ursäktar inget.
Intressant ämne, just nu försöker jag göra en serie om det, men det går sisådär. Man vill ju inte verka moraliserande eller med pekpinne. Jag håller med dig. Och man kan ju faktiskt lika gärna dricka oboy eller ramlösa och vara lika kul för det. Jag dricker iofrs alkohol, men jag tycker inte att jag blir något roligare eller lättsammare för det. (Sen är jag iofrs så f*cking high on life i vanliga fall, såatteh) Jag går lite annorlunda bara. Det är allt.
Att vara vuxen handlar ju inte om att droga ner sig, utan om att faktiskt kunna göra som man vill, och i det även att inte göra som andra vill.
Hej lite nyfiken på det här med telefonsex hur får man tag på detta jobb.
Maila mig, så förklarar jag.
Skicka en kommentar