måndag, september 24, 2007

Känn ingen sorg för mig Göteborgs stadsbibliotek

I somras, efter att min debuttantpresentation hade kommit ut, blev jag kontaktad av Göteborgs stadsbibliotek. De ville ha författarbesök. Jag blev glad. Liksom, författarbesök. På ett bibliotek. Med böcker i. Inget jävla "oohkollaungsextjej" utan författarbesök. Jag bokade datum såfort schemat för höstterminen hade kommit - jag ville ju inte missa någonting obligatoriskt - skrev 11/10 in i kalendern och såg fram emot.

Förra tisdagen (18/9) ringde min mobil. Det var Nissinna Nilsson (som egentligen heter någonting annat) från biblioteket. ag trodde att jag skulle få höra lite konkreta detaljer kring besöket, men fick istället veta att det blev inställt. Sedan följde ett ganska långt samtal, kanske tio minuter-en kvart. (Hade det här varit Phonephucker hade jag nu refererat till Solaris angående att jag borde lärt mig att uppskatta telefontidssträckor) Vad vi kom fram till kan sammanfattas ganska kort, men det tog lång tid att framföra. Inte minst för att Nissinna hade svårt, riktigt svårt, att förklara för vad min bok var.

Hon förklarade avbokningen ungefär såhär:
Alltså jag fick din bok och den var riktigt bra, jag tyckte om den, men den var tyvärr liksom för... Ja, för... För positiv, kanske?
Ja, jo, du beskriver de dåliga sidorna också, mebn det blir ändå för...
Om du skulle komma hit, skulle vi behöva ha någon från den andra sidan också. Den andra sidan är någon som är emot sexbranschen, alltså.
Din bok är för...
Om vi skulle kalla in någon från "den andra sidan" om det var ett annat jobb du beskrev i positiva ordalag? Jaqg vet inte, vi har inte varit i sådan situation med andra författare. Vi har haft hon med Sexpuckona anfaller här.
Alltså, det här blir ju nästan som reklam för branschen.
Ja, jag förstår hur du känner också, såklart.
Du blir nästan "den lyckliga horan", om du förstår...
Vi är ett bibliotek, vi har liksom en bildande funktion och det här skulle ju bli som reklam. Det är för positivt.
Om vi hade kallat in någon motdebattör om boken hade varit negativ till sexbranschen? Nej.
Vad vi hade väntat oss så att vi bokade in dig till att börja med? Alltså, att boken inte skulle bli så positiv.
Jo, tänkte väl att du inte ville ha någon debatt, det skulle sätta dig i en defensiv sits, liksom.
So far so fine. Det är hennes jobb att bestämma vilka som ska komma och författarbesöka, inte mitt, och framförhållningen var god. Men när vi kommit överens om att det inte skulle bli något besök alls eftersom besöket skulle innebära debatt (boken handlar om mina upplevelser, trots allt, och ingen som inte känner mig väl ska komma och ifrågasätta mina upplevelser) sade Nissinna någonting som gjorde mig upprörd.

Nissinna kvittrade nämligen någonting om att det var synd, egentligen, för boken var välskriven och det kändes nästan som slöseri för en så smart och rolig tjej som jag att jobba med telesex.

Hade jag varit kvick hade jag comebackat att det var slöseri med en tjej med så fin röst att jobba som bibliotekarie. Men jag var inte kvick. Jag var irriterad. Det är en sak att i egenskap av någon som företräder ett bibliotek ställa in ett besök på grund av att bibliotekets och bokens värderingar inte går ihop, men Nissinna får gärna bespara mig sina personliga åsikter om mitt före detta jobb. Om att det inte var ett bra jobb för en smart tjej och så. Det tyder, om inte annat, på dålig läsförståelse av boken - jag tycker det framkommer alldeles solklart att intelligens och humor är mycket relevanta egenskaper för yrket. Dessutom verkade hon anse att jag borde ta det där som en komplimang och sade att jag får kanske en ny chans om jag skriver en till bok.

Biblioteksgöteborskan verkar inte vara den enda som förväntade sig saftigare misärporr av Phonephucker, tecken på sådant tänk har funnits i en del recensioner och jag ömsom stör mig på att människor vill se mer elände i mitt liv, ömsom roar mig med att göra dem ännu mer besvikna. Jag tyckte om mitt jobb, whatcha gonna do about it? Jag har inte märkt några förändringar i mitt sexliv som beror på att jag snackade pr0n med män jag inte känner. Jag tyckte om mina kunder, fast vissa mindre än andra. De kunderna jag tyckte mindre om var sådana som var jobbiga kunder. Igår Facebook-converserade jag med två kolleger och det var nästan så jag saknade jobbet. Bokens syfte var att skildra mina erfarenheter och är de för positiva för någon... well, jag är i alla fall glad att jag hade övervägande positiva erfarenheter.

Det hela får mig att tänka på ett par radiointervjuer. De är relevanta till förväntningarna folk ibland har, och dessutom har jag inte länkat till dem förr. Jag har inte hört inslagen själv, basånivet, blir fortfarande rätt jobbig av att höra mig själv prata svenska. Jag berättar ur minnet.

SR Metropol
(länk här, i mitten av klippet, ~kl 8:45)
Tänk er att ni klockan kvart i nio efter er releasefest väcks av direktsänt radio som i telefon vill höra svar på frågor som "vem utnyttjar vem". På min "öh, vadå uttnyttjar?" får jag förklaringen "alltså, du får ju pengar, men kunderna får sin fantasi tillfredställd".
Öh. Ja?

Kvällspasset i P3 idag
(klicka här, jag ska visst vara i början av andra delen, klockan var ~ 20:15, om det hjälper)
Det var tydligen torsktema. Jag lyssnade inte, jag firade pojkvännens födelsedag. Men jag fick ett par fantastiska frågor. Dels om jag känt mig såld. Dels om det där med att man måste låta trovärdig för att kunder ska gilla det, hur låter man trovärdig?
Tja, typ, skådespelar?

Det är inte så att jag bara får sådana frågor av P3, men de syns tydligast i livesändningar. När tidningar ställer liknande frågor och jag stirrar oförstående och undrar vad sjutton de menar med "såld" i det här sammanhanget brukar det istället bli så att frågan formuleras om eller inte tas upp alls i den färdiga intervjun. I radio får jag stirra oförstående utan att det kan bli bortklippt. It's live's gift, it's live's curse.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

17 kommentarer:

Anonym sa...

Försök bara låna Atlas Shrugged på biblioteket, och de kommer att börja anteckna i sina block, titta på dig lite menande o.s.v. Du hörde kanske om Levande historia angående kommunismens brott och vissa biblioteks vägran att hysa böckerna?

Det är här ungefär samma sak. Det finns en ideologi som måste följas.

Anonym sa...

Det är nog av hävd inte så vanligt med bibliotekarier som är libertarianer, eller libertarianer som är bibliotekarier. (Synd att engelska inte har blivit officiellt språk i Sverige än, då hade vi kunnat skoja om "libertarians/librarians").

Tanja Suhinina sa...

Oh, paranoia! Det har jag läst om i skolan!

Måste man vara libertarian för att låta en författare som skriver om telefonsex positivt komma på författarbesök?

Fredrik Stangel sa...

Blogge Bloggelito: Det verkar inte som om du går på bibliotek särskilt ofta, eller faktakollar dina uttalanden särskilt ofta. Men det är väl så det blir när man har en ideologi som måste följas?

Anonym sa...

Det är förstås känsligt att tafsa på andras fördomar. Gemene man/kvinna vill tro att telefonsex (ja, all sex som inbegriper betalning eller tvång) är fult och skamligt och därmed att de som sysslar med det (båda sidor) också borde skämmas.

De flesta tror också att "den lyckliga horan" måste vara en myt, och vill inte se bevis på motsatsen, inte ens om det "bara" handlar om telefonhoreri.

louisep sa...

Synd att det i såfall inte var biblioteket i Mariefred (apropå Rand då).

Nej, man måste inte vara libertarian. Man måste inte ens vara sexradikal? Eller så inbillar jag mig i min naivitet ännu.

Anonym sa...

Om detta är paranoia så må väl det då vara hänt.

"en högerlobby med mccarthyska förtecken försöker styra utbudet på de svenska biblioteken" som det heter i Biblioteksbladet #5.

I övrigt är exemplet med Atlas Shrugged självupplevt. Det finns så att säga en evigt inpyrd doft av Olof Palme inbyggt i medelbiblioteket, vars uppgift är att bilda svensken i folkhemstraditionen.

Biblioteken följer så klart den feministiska överideologin. Det innebär att sexuella tjänster inte får framställas entydigt positivt, och att det alltid måste finnas en åtföljande kritik av fenomen som porr och prostitution.

Däremot behövs ingen kritik alls när latinamerikanska socialistiska arbetarförbund o.d. föreläser och sjunger fackets lov. I alla fall har jag aldrig sett Frihetsfronten eller någon annan motpart inbjuden i sådana sammanhang.

louisep sa...

Vlket fall som helst oerhört trist att bemötas på det sättet som Tanja beskriver det. Det är ju inte heller sant att den är positiv (vad betyder det?), avdramatiserande och humoristisk, men varför måste "sex" vara allvarligt och tungt?

Charlotte W sa...

Sånt här gör mig så förbannad. Hela grejen liksom, men det där "du som är så smart, inte ska väl du..." är droppen tycker jag. Hade du varit "dum" och obegåvad, hade det då varit OK eller mindre upprörande att du jobbat med telefonsex? Mindre "slöseri" eller? OK, jag fattar att människan nog inte tänker så, men det gör mig förbannad att hon inte tänker särskilt mycket alls samtidigt som hon står för "folkbildning".

David sa...

På tal om Göteborg, kommer du till bokmässan? Vill få min Phonephucker signerad och vara en jobbig fanmale

Elin J sa...

GAH!
Idioter! Och eh...En liten Kartago-parentes: "Sexpuckona Anfaller" är en sjukt dålig bok.

De missar något som inte vill ha dig (eller mig, för den delen) Att man ska ursäkta att man inte tagit skada av telefonknullande är ju bara barockt...

Again; GAH!

Tanja Suhinina sa...

Elin J: JA! Jag fick en kompis recensionsex. Hans favoritsätt att reta mig på är att låtsas blanda ihop den med 'Phonephucker'

David: Jorå, fre-sön kommer jag vara där. Jag vet inte vad mässorganisatörerna tycker om signmering av kroppsdelar, men en bok går det säkert fint att signera böcker!

Charlotte: Jag har en vaaaag känsla av att färre skulle tycka lika mycket om boken om det inte var så att jag bara jobbade en perio för att komma "högre upp" i livet. Varenda intervju pekar ut att jag gjorde det fäör att komma in på psyklinjken och varannan intervju nämner att jag har 2.0.

Louise P: connection mellan Mariefred och Ayn Rand? =)

Och slutligen.

"högerlobby med mccarthyska förtecken" VS "Biblioteken följer så klart den feministiska överideologin" GO!

Anonym sa...

Måste man vara libertarian för att låta en författare som skriver om telefonsex positivt komma på författarbesök?

Tanja, jag kallar helt enkelt folk som skulle våga låta en författare som skriver om telefonsex positivt komma på författarbesök för libertarianer. Antingen det eller galningar med balls of steel.

Anonym sa...

Vad tråkigt att en korkad kille som du ska hänga på en sån här blogg, Blogge.

Anonym sa...

Jo, den kände objektivisten Per-Olof Samuelsson är andre biträdande bibliotekarie vid Roggebiblioteket i Strängnäs (filial till Kungl. biblioteket). Inte Mariefred, my bad.

Samuelsson ger också ut Nattväktaren.

Sofia sa...

Är det du som har skrivit den där boken "Sexpuckona anfaller"? Jag tyckte faktiskt inte att den var särskilt rolig alls.

Admin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.