söndag, september 23, 2007

Jaha?

Även nyfödda har aktiv hjärna

Det finns debattörer som hävdar att människans hjärna är "ett oskrivet blad" när hon föds. Hon skulle alltså kunna utvecklas nästan hur som helst, beroende på vilken miljö hon vistas i.
Men de flesta forskare anser numera att bebisar föds med vissa förutsättningar inprogrammerade i sina hjärnor, till exempel förmågan att utveckla ett språk.

Forskare på Karolinska institutet ger nu stöd till den senare teorin. De visar att även mycket små bebisar har aktivitet i hjärnan.

Neurovetaren Peter Fransson och hans medarbetare har testat tolv för tidigt födda barn i så kallade funktionella magnetresonanskameror. Kamerorna avslöjar att system för bland annat rörelse, hörsel och syn är aktiverade.

Barnen i studien är för tidigt födda, men av allt att döma friska. De ingår i ett större projekt, där för tidigt födda barn ska testas för att risken för hjärnskador ska bedömas.
DN


Öh? Alltså, de forskade säkert fram någonting viktigt, men det kunde väl ändå inte vara att bäbisar har aktivitet i hjärnan i system som har med rörelse, hörsel och syn att göra med tanke på att nyfödda barn, you know, rör sig? Hör? Ser?

WTF?

Nu ska jag skriva klart fråga 7 i hemtentan och sedan ska jag skriva fråga 6 och sen är jag KLAR!

Eat lead, hemtenta!!!!!!!!!

Inga kommentarer: