måndag, september 12, 2011

V6 - väldigt cerebralt om erektion


Veckans utmaning var onekligen en utmaning. Synd, vill ju läsa mer! Men jag ska ändå skriva två inlägg, som jag hade tänkt från början. Jag ville ju dels skriva om min utveckling ifråga om konceptsex, och dels om hur stånd funkar. I alla fall nerverna.

När män får stånd finns det två mekanismer som kan ha orsakat det (ofta i maskopi). Den ena kallas för psykiska (även centrala, cerebrala) erektionen och uppstår (haha) för att man sett, hört eller tänkt nåt hett. Då går signaler från hjärnan genom ryggmärgen och sympatiska nervsystemet. Man har ju en massa nerver i kroppen, och de kan delas upp efter vilka typer av funktioner de styr och var de sitter. Man kan exempelvis dela upp det i centrala och perifiera nervsystemer. Centrala nersystemet är hjärnan och ryggmärgen. Här sorteras exempelvis sinnesintryck och här kan man medvetet bestämma att göra saker med kroppen. Perifiera nervsystemet är nervsystemet som finns ute i kroppen och förmedlar signaler till och från centrala nervsystemet. En del av perifiera nervsytemet är till för att man ska kunna styra det med tankekraft (typ lyfta fingrar), medan en annan del - autonoma nervsystemet, är till för saker som bara händer (typ att hjärtat slår). Det är rätt rimligt att det är där som kroppen kontrollerar erektion, annars hade män kunnat göra fler tricks än helikoptern.

Autonoma nervsystemet delas i två delar som i en evig intressekonflikt skapar en balans i kroppen. Grovt förenklat: parasympatiska nervsystemet vill att man ska vila sova och smälta mat. Sympatiska nervsystemet vill att man ska aktivera sig nuuuu. Så om man sitter helt fredligt och äter en macka kommer resurserna i kroppen omfördelas efter parasympatiska systemets prioriteringar. Kommer det plötsligt in en tiger så skriker sympatiska systemet "fuck skicka blod till tarmar, spring som fan istället". Så om vi tar det en gång till - perifiera nervsystemet innehåller autonoma nervsystemet som innehåller sympatiska nervsystemet. Och det är genom de nerverna som "snygg häck alert, periskopet upp!" skickas. Nerverna lämnar ryggmärgen i övre delen av svanken och tar sig till penis genom några knytpunkter för nerver.

Det här inlägget hade förstått inte vart temaenligt om den andra erektionsmekanismen inte framkallades av att man stimulerade erogena områden, främst yttre könsorgan. Nervimpulserna från könet går in i ryggraden vid svanken, ansökan om att få hälla extra blod i snoppen bifalles (utan särskilt mycket inblandning från hjärnan) och instruktionerna skickas tillbaka med parasympatiska nervsystemet. Desa nerver kommer ut ur ryggraden ungefär där signalerna förut kom in, passerar samma nervknytpunkt som nerverna för tankestånd, går bakom och rumt prostatan och sädesblåsorna, följer blodådrorna och kommer in i svällkropparna.

Det finns en tredje mekanism som går från hjärnan genom ryggraden via sympatiska nervsystemet. Om det här systemet går igång, vilket det gör vid exempelvis akut stress, då avbryts erektionen.

Större delen av inlägget är snott från boken Sexologi (3 uppl) i redaktion av P. O. Lundberg och Lotta Löfgren-Mårtenson. Jättespännande bok, och den som skrev artikeln om nerver tycker, precis som jag, att även om allt är lite mer oklart med kvinnor så borde det finnas en hel del likheter.

5 kommentarer:

T-anna sa...

Intressant - och inte bara för att jag gått omkring och inte kommit ihåg vad parasympatiska nervsystemet hette i månader utan att orka titta upp det. frågan är vad som startar mer ostimulerade stånd (alltså typ morgonstånd, som vad jag har fattar det händer regelbundet några gånger om dygnet.) Är killen kissnödig fattar jag att det kan trigga nerver osv, men annars? Nu frågar jag inte dig, bara tänker lite löst.

Anonym sa...

Morgonstånd är väl någon slags kontrollfunktion, kroppen testkör systemet så att säga?

Tanja Suhinina sa...

T-anna:
Asså, de där systemen, jag blandar alltid ihop dem. Nu har jag koll för at jag uppfunnit minnesregel att den som är parasympatisk ska associeras med Jon Blund (eller, jag tänker Ole Lukøie för hela konceptet är för mig känt genom ryska översättningen av Snödrottningen) och paraplyer. Para-para. Jag tror den minnesregeln är värdelös för alla utom mig.

Om morgonstånd har min turkosbruna bibel (och Wikipedia) följande att berätta - nattstånd korrellerar med REM-sömn och är till skillnad från psykstånd androgenberoende. Det sista ordet innebär att när man REM-sover minskar viss hormonaktivitet och det blir mer utrymme för testosteronet att styra, vilket leder till stånd.

Wikipeda hävdar också att full urinblåsa kan stimulera en del ståndkopplade nerver, vilket leder till stånd i sömnen. När man är vaken overridas dessa signaler av andra signaler, så då blir det inget stånd av att man måste kissa. Wikipedia hävdar att det kan vara en bra mekanism för att folk inte ska kissa på sig i sömnen.

Iggy D sa...

Det där om akut stress – hur förklarar det att frontsoldater kan uppleva erektion och även utlösning medan kulor viner förbi deras huvud?

Anonym sa...

Fast kan man inte tänka sig att en så fysisk och primär funktion som sexuell upphetsning ändå kan övervinna akut stress? Det tillverkas och föds ju barn också i flyktingläger och till och med i arbets- och koncentrationsläger, där ju människor är utsatta för stress dygnet runt.