fredag, september 16, 2011

Regel #1: första mötet ska vara på offentlig plats

Jag har tidigare klagat på hur många tolkar en studie som ofta refereras till när man pratar skillnader i manlig och kvinnlig sexualitet. Studien handlar om att man på ett universitetsområde kom fram till män och kvinnor och frågade om de ville ligga (tjej till killar, kille till tjejer). Svaret blev att 75% av killar svarade ja, men 0 tjejer gjorde det.

Min invändning har alltid varit att det kan ju röra sig om att man som kille inte är rädd för att bli ensam med en tjej man inte känner. Tjejer tänker oftare i termer av att de inte kan försvara sig om en främling visar sig otrevlig, så bäst att inte hamna i situationer där man inte kan få hjälp om främlingen blir aggressiv. Och visst säger det kanske en del om hur an i slutändan ligger, men det säger inte nödvändigtvis så mycket om hur man vill ligga. Viktigt att tänka på innan man kommer dragandes med studien i ett evopsykologiskt resonemang.

Nu har en läsare rekommenderat en annan studie för mig, där man gjorde två delstudier (1978 resp 1982) med tre olika frågor i båda. Frågorna var "Vill du komma hem till mig ikväll", "Vill du ha sex med mig ikväll" och "Vill du gå ut med mig ikväll". Såhär såg resultaten ut:

Ja till gå ut - 50% män, 56 % kvinnor i första studien (50%/50% i andra)
Ja till gå hem - 69% män, 6% kvinnor i första studien (69% / 0% i andra)
Ja till ha sex - 75% män, 0% kvinnor (69% män / 0% kvinnor)

Man behöver förstås inte se det som att enda möjliga tolkningen är att kvinnor tackar nej för att de är rädda för våld. Men det är en inte helt orimlig delförklaring, asså...

5 kommentarer:

Ylva sa...

Jag tänker att det finns sociala konsekvenser också, om inte annat så i ens eget huvud.

Tanja Suhinina sa...

Ja, självklart.

Jeppsson sa...

Man skulle också vilja veta HUR frågan ställdes, i hur hög grad den togs på allvar osv... Jag är ju Star Trek-nörd och kommer att tänka på den här scenen: http://www.youtube.com/watch?v=85O6HISsUTk Kille försöker stöta på en tjej som (pga sin uppväxt i ett stort kollektiv med cyborgs) helt saknar social kompetens. När tjejen fattar att han stöter på henne så föreslår hon helt sonika att dom ska ta av sej kläderna och ha sex, varpå killen blir helt ställd och nästan får panik. Jag har alltid tyckt att hans reaktion verkar ganska realistisk, och föreställt mej att mången man i verkligheten skulle reagera likadant om en vrålsexig tjej helt matter-of-fact och fullständigt allvarligt, utan nåt som helst förspel, föreslog att dom skulle ta av sej kläderna och nuppa.

Anton sa...

Wohoo en läsare! Det är ju jag!

Visst kan en känsla av osäkerhet vara en del av det. Fast trots det verkar ju vissa kvinnor tycka att det är okej att följa med förhållandevis rätt okända presumtiva yxmördarmän från krogen. Jag har svårt att föreställa mig ett experiment för att undersöka anledningen till skillnaden mellan könen, men liknande studier utförda på andra ställen i världen vore ju klart intressant. På Pirahã-folket t.ex.

Jag trodde det här var originalstudien? Den första delstudien har 75% ja till sex från männen, som du skrev.

Annika sa...

Jag har sett den studien förklaras på typ Discovery eller BBC eller liknande, och det handlade om människans sexualitet ur ett biologiskt perspektiv. Deras förklaring på detta var att kvinnor betalar ett högre pris för tillfälliga sexuella kontakter eftersom de riskerar att bli gravida. Biologer har tydligen inte hört talas om preventivmedel.

Jag blev förbannad på de biologiska förklaringarna eftersom de helt uteslöt samhällsvetenskapliga teorier eller psykologiska eller genusvetenskapliga dito. Min första tanke var att det kanske inte är helt rumsrent för kvinnor att tacka ja till att ligga med främlingar som kommer fram till dem dagtid och ställer frågan "ska vi ligga?" helt appropå.
Din tolkning av resultaten är också intressant och jag tror att den stämmer.

Annika