lördag, september 10, 2011

Titta fort!

Cosmopolitan fortsätter verka populärvetenskapligt inom vågrörelselära och perceptionsforskning. I senaste numret resonerar man kring att färga håret rött i artikeln Redo för rött.
- Rött är ett säkert kort för dig som söker uppmärksamhet och vill dra blickarna till sig, säger färgexperten Dewey Sadka, författaren till boken the Dewey color system. Det beror delvis på att rött faktiskt är den mest sällsynta hårfärgen i naturen. En annan anledning till varför rött får folk att stanna upp är är att färgen har den längsta våglängden i färgspektrat. Det gör att det tar längre tid för ögat att registrera rött, jämfört med andra färger.
Har min text hunnit fram till era ögon och analyserats? Då känner ni er kanske misslyckade och uppmärksamma på detaljer. I artikeln 8 bilder som lyfter ditt liv får man veta följande:

Genom att fästa blicken på ett rött objekt kan du med hjälp av skrämselteknik hitta fokus och bli mer uppmärksam på detaljer. Den röda färgen associeras nämligen med misslyckande, och kommer att få dig att anstränga dig mer för att undvika nederlag, menar forskare på universitetet i British Columbia.
Nu vet ni.

5 kommentarer:

Lovisa sa...

Åh, jag som alltid undrat! Ska ta och färga håret rött så att jag kan få folk att prestera bättre/tro att jag är misslyckad :)

Anonym sa...

Jo, men det stämmer. Det finns knappt några hjortdjur eller kreatur med rött hår (läs päls för det är vad jag tror Cosmo menar). Inga röda apor eller gnagare heller för den delen.
Sen är rävar och ekorrar så pass sällsynta så de heller inte lyfter rött i statistiken över hårfärger i naturen.
Papegojor och andra röda fåglar har ju fjädrar så det räknas inte .
Rött ÄR verkligen den mest sällsynta hårfärgen i naturen.

Tanja Suhinina sa...

Anonym:
Det finns säkert massor, bara att vi inte hinner se dem.

Iggy D sa...

Naturen är med andra ord ortokromatisk.

Håkan sa...

Som hobbyfysiker: Ha, ha, ha, ha, ha!

Att rött kan vara sällsynt, ok, det andra: LOL!