fredag, april 29, 2011

Vaginalt sex - se om du är drabbad!

Jag försöker komma tillbaka till bloggandet efter en paus där min dator vart halvpaj, min orkester hade konsert och jag skriver exjobb. Så nu bloggar jag analsex igen. Det är roligt, tycker jag, för jag gör det betydligt oftare än hur mycket jag bryr mig om analsex. Det är bara det att analsex är så himla illustrativt. Hur man pratar om analsex säger så mycket, och då inte egentligen om analsex utan om vaginalsex. Och det är det jag tänkte göra idag, jämföra analsex med vaginalsex.

Det finns några argument som ofta dyker upp när man förklarar att analsex (i det här inlägget definierat som "kvinnas anus penetreras av mannens penis") är dåligt. Sedan kommer jag applicera samma argument på vaginalsex och visa att det inte skiljer sig så mycket. Och detta kommer jag inte göra för att propagera för analsex och säga att det är ofarligt - jag kommer göra det för att jag är så less på att vaginalsex behandlas som "världens gulligaste pojkvän" (jfr mitt inlägg om sex överlag).

Så, här kommer ett antar argument mot analsex. Det är vanliga argument som jag sett i olika diskussioner, men jag kommer formulera dem själv istället för att citera exakt.

Men har ni som säger att det är skönt om man gör det rätt tänkt att göra det rätt innebär massor av förberedelser, som glidmedel och att man värmer upp jättelänge? Det om någon är väl en signal på att det är onaturligt, sex som en bra för kroppen ska väl inte kräva en massa tillsatser och förberedelser?

Alla blir inte skadade, men analsex kan leda till skador som leder till läkarbesök.

Det är uppenbart att det inte är bra sex eftersom mannen får sitt sexuellt känsliga område (ollon/penis) stimulerat, medan kvinnan inte får sitt känsliga område (klitoris) stimulerat. Det blir onödigt sex.

Det är äckligt, man kan få bajs på snorren.
De flesta kvinnor får inte orgasm av analsex.

Så, nu tar vi dem en och en och ser vad man kan säga med samma argument om man bara flyttar några centimeter fram.

Sex ska inte kräva en massa förberedelser
Jag kan inleda med det självklara - att man ska vara lubricerad, avslappnad och beredd att ta emot kuken gäller vaginala samlag med. Många kvinnor behöver tillsatt glid (saliv eller glidmedel) för att vara tillräckligt våta för att vaginala samlag ska kännas bra. Efter klimakteriet behöver de flesta åtgärda detta.

Men glidmedel är ändå inte den största förberedelsen man ska tänka på innan man för in penis i slida. För ibland har man sådant sex för att skaffa ungar, men de flesta samlag är inte menade att vara barnalstrande. Om man tycker att uppvärmning och glid är för mycket förberedelse, vad skulle man säga om analsex om det innebär att man först behövde gå till UM och be om piller som gör att man kan ha det?

De flesta sexuellt aktiva kvinnor i Sverige förbereder sin kropp för att kunna ha vaginalt sex. P-piller är vanligast. Eftersom man inte tar pillret direkt inför samlaget ser man det kanske inte som förberedelse, med det är det ju. Man sväljer hormoner för att kunna ha vaginala samlag som inte leder till en massa jobbigheter. Jag väljer bort hormonpreparat men stoppar istället upp koppartråd på plastpinne som gör att miljön i min livmoder blir pajad och jag inte får ungar. Det gör fruktansvärt ont att stoppa in spiral, och jag måste ta smärtlindrande för att kunna göra det utan att svimma.

Skador
Urinvägsinfektioner. Svampinfektioner. Här är två tillstånd som har en del gemensam i mitt liv: jag får dem när jag är sexuellt aktiv, jag har haft dem fler är 10 gånger, jag har behövt uppsöka läkare eller självmedicinera. Jag har frikort på enbart följder av vanligt svenssonsex. Och då gör jag dessutom alla saker som man ska göra preventivt: bra underkläder, kissa efter sex, inte raka, rubbet.

Ain't saying att alla tjejer får just dessa följder lika ofta, men urinvägsinfektioner och svamp är vanligt. De kan uppkomma av andra anledningar än sex, men sex är en vanlig anledning. Men man ser ändå på dem som undantagsfall, jag har hört UM-personal prata om att de sett flickor med skador efter analsex, jag har inte hört någon med samma indignation prata om hur mycket svamp de sett. Eller jo, fast svamp är i så fall alltid en följd av rakning och syntettrosor, inte vaginala samlag.

Det finns även mer korta konsekvenser som sprickor, såg efter vassa naglar, och blåmärken. Det finns förstås även mer långsiktiga konsekvenser, som ihållande vulvovaginala smärtor. De kan ha olika orsaker - återkommande behandlingar från svamp, erfarenheter av sex när man inte varit fysiskt mottaglig för penetration, eller preventivmedel.

Det här var alltså enbart de följderna som kan uppstå om ens preventivmetod lyckas. Om ens preventivmetod inte lyckas står man inför valet abort eller behålla. Även lyckliga graviditeter och förlossningar är påfrestande för kroppen och generellt leder till skador. Abort är en konsekvens av vaginalt sex som kräver läkarbesök.

Okompatibelt
Jag har aldrig förstått hur personer som snävar in erogena zoner till kuk och yttre klitoris tänker att man ska lyckas ha sex som inte innebär att någon av parterna "offrar sig". KiF-sex går i och för sig också bort (fast inte lika fetbort som analsex), men samma personer tycker att mannen ska slicka. Varför då? Har han klitoris på tungan? Och är det verkligen så kul att bara ha sex där man gnider kukollonet mot klitorisollonet?

Äckligt
Ja, det är förstås helt sant att man kan få bajs på snoppen. No shit! (ha ha ha)

Men man kan faktiskt få en massa grejer på snoppen vid annat sex också. Man kan få mens och flytningar på snoppen när man har fittsex. Eller spott på snoppen när man blir avsugen. Eller tvärtom, kissrester i munnen när man ger oralsex. Det är faktiskt ganska mycket upp till var och en var de drar äckelgränser för kroppskladd.

Orgasmerfarenheter
I en infekterad diskussion om analsex jag var inblandad i nyligen användes det lite siffror där man konstaterat att enbart en liten del kvinnor haft erfarenhet av orgasm vid analsex. Jag minns inte om jag orkade ta upp det just då eller inte, men jag gör det nu.

Sannolikheten att få orgasm av en viss aktivitet ökar generellt ju mer man gör det. Dels eftersom om chansen är en på miljonen så blir det lite bättre om man köper fler lotter. Men också för att orgasm är någonting som kan ta tid att lära sig. Man behöver lära sig vilka ställningar som funkar, vilka vinklar, vilket tryck, vilket tempo. Man behöver lära sig hur det könns att vara sugen på just den aktiviteten. Man behöver lära sig hur det känns i kroppen när orgasmen ör på väg och vad man ska göra för att den ska infinna sig.

Sådär i allmänhet övar kvinnor väldigt mycket mer på att njuta av penis i slidan än av penis i baken. Det blir väldigt ointressant att jämföra siffrorna om man ska visa att det är inbyggt så att vaginalsex är skönare.

...

Samtidigt är det förstås så med skador också. Jag kan lova att mångfaldigt fler kvinnor lider av skador de fått av vaginala samlag än som lider av skador efter anala samlag. Det är förstås inte så enkelt att skilnaden innebär att vaginalt sex är mycket farligare, man måste ju medge att vaginala samlag är mycket vanligare än anala samlag. Man kan fundera på vilken kontext man jämför riskerna i. Vaginala samlag är inte så farliga i Sverige där man har tillgång till preventivmedel, abort och blir ihopsydd om man spricker härifrån och dit vid förlossning. Men även här är de långt ifrån fria från smärtsamma och jobbiga följder. Ska man jämföra worst case scenarios? Best case scenarios?

Oavsett vad man utgår ifrån bör man bedöma sexformerna på samma premisser. Jag kan ofta tycka att analsex målas ut som the bad guy, överkursernas överkurs och en situation dör allt kan gå fel. Ännu oftare tycker jag att vaginalsexet får smita undan ansvaret för allt elände som det kan ställa till med. Där är det aldrig sexformen i sig det är fel på, det är alltid nåt annat. Stringtrosor. Kass kondomteknik. Otur. Analsex är klassens på förhand dömde brpkmakare. Fittsex är eleven med lång historia av svinigheter som alla vifta bort för hen är ju så trevlig och skulle aldrig, måste vara ett missförstånd.

Vaginalt sex kan leda till frikort, och innehåller dessutom ofta konstgjorda tillsatser.

Intressant. Dessutom orkar jag inte fixa etiketter såhärdags.

13 kommentarer:

Mattias S sa...

Saknat ditt bloggande. :)

Sigrid sa...

sista meningen says it all!

Tomas Antila sa...

Jag skulle vilja att Per Ström kunde "analysera" analsex. Man skulle kunna komma fram till att analsex är ett skitjobb som bara männen tar. Liksom när hörde man senast om en kvinna som penetrerade en röv? Tänkte väl det...
Samtidigt styr kvinnan hur mycket analsex hon vill släppa till åt mannen. Man skulle kunna säga att hon har ett brunt kapital som kompenserar männens högre lön.

Lojura Jungeljerta sa...

Mycket sant i mycket, & det om det okompatibla är extra sant. Det tycks väldigt fult i vårat samhälle att 'ställa upp' för någon annan i sängen. Att göra någonting som man själv kanske inte får orgasm av - men som man ändå inte lider av. Det får man inte, för då är det fel & fult. Att man kan gå igång på att göra någonting för partnerns skull finns tydligen heller ej på kartan.

Sedan så existerar även faktumet att kvinnor ju faktiskt många gånger har en erogen zon vid & i röven, men den talar ingen om.. Du skriver att människor använt siffror i diskussioner om orgasm vid analsex & att det är fåtalet kvinnor som får orgasm av det. Kan jag absolut tänka mig! Precis som fåtalet kvinnor får orgasm av enbart vaginal penetration får säkerligen än färre orgasm vid anal penetration.

Dom flera behöver trots allt få klitoris stimulerat, alternativt fantisera vildare/släppa lös mer då dom knullar.

Mariah sa...

Du är klok som en bok, Tanja -- jag tycker att greppet att använda analsex för att relativisera vaginalsex är helt suveränt och du gör det på ett sätt så att man inte kan annat än hålla med.

Min enda invändning är att graviditet och förlossning kanske inte är riktigt så farligt som du får det att låta? Absolut inte riskfritt men inte heller självklart i alla lägen farligt.

Mattias S sa...

Marielle: Jag håller inte riktigt med om att det anses fult om man inte lider av det.
Poängen med analsex tycker jag är att det förutsätts att kvinnan lider av det.

Både män och kvinnor har generellt sett väldigt känslig anal.

Christine sa...

Väl talat som alltid!
Angående UM-personal som pratar om att de sett tjejer som sett flickor med skador efter analsex så har jag alltid varit lite "eh, om du jobbar på ungdomsmottagning är jag rätt säker på att du sett tjejer som kommit in och velat få en operation (som dessutom riskerar att vara såväl psykiskt som fysiskt påfrestande) efter att ha haft vaginalsex" (Jag vet att medicinsk abort inte är en operation. Den kan dock vara smärtsam).

Sedan är jag lite irriterad på diskussionen hur ofta kvinnor får orgasm under vaginal/analsex. Jag menar bara för att man inte får orgasm just under samlaget är det ju inget som säger att man inte fick det just innan eller efter. Varför måste orgasmen promt komma under samlaget?

En till sak som förundrar mig ännu mera är varför ORALsex ibland beskrivs som avancerat (inte lika ofta nu längre kanske)

Anonym sa...

Tomas: LOL!!!

Tanja: väl skrivet. Jag funderade över ungefär samma saker då (antar att jag tänker på samma diskussion som du menar...) men jag lyckades inte träffa riktigt så rätt i mina tankar. Det med förberedelser var spot on!

Christine sa...

Okej, kom på två saker jag ville skriva
1) Det är inte bara det att analsex ses som the bad guy, det är också att vaginalsex ses som mer än the good guy. Vaginalsex ses som det som är normalt. Gillar man inte analsex anses det överlag vara okej, har man försökt en gång men inte gillat det anses det överlag vara okej att inte ha det mer i framtiden(nu pratar jag om sexrådgivare o sådana, alltså inte typ flasback) men gillar man inte vaginalsex så ska man söka terapi för det och öva tills man börjar tycka om det, är den allmänna åsiktern

2) Fittan är ju en typiskt kvinnlig kroppsdel medan både män och kvinnor har rövhål. Kan inte låta bli att fundera över detta appropå hur det ses som så enormt mycket allvarligare att få skador av analsex än vaginalsex...

Lojura Jungeljerta sa...

Mattias S:
Bra att du inte uppfattat det som så, då kanske det inte är lite spritt som jag upplever det som. Men jag tycker att man hör till leda hur det enda tänkbara i sängen är sådant man själv kan få orgasm av, & andra sysselsättningar har man via press blivit mer eller mindre påtvingad.

En annan Christine sa...

Så himla bra skrivet, Tanja! Analsex har många fördelar mot vaginalsex skulle jag säga, förutsatt att man tycker det är skönt och härligt såklart! En fördel är ju att man slipper stoppa i sig hormoner (p-piller) som många gör som gör en deppig, personlighetsförändrad och minskar ens sexlust. Att upptäcka analsex var något av det bästa som hänt mitt sexliv. Nu får jag orgasm av analsex både med och utan klitorisstimulering. Glöm inte att många killar också njuter av att bli analstimulerade/penetrerade, även om många har svårt att ge uttryck för det eftersom det uppfattas som tabu. De flesta personer är ju känsliga runt och i anus och har en kraftig erogen zon där, men killar har även en motsvarighet till G-punkten som ligger 4-8 cm in mot pungen till, nära prostatan, som kan ge mycket starka orgasmer om den stimuleras. Analsex är bäst - ingen protest :)

Ninja sa...

Mycket bra! Vill bara tillägga en sak: Det här med vaginalsex, analsex och oralsex bygger på en terminologi som har som utgångspunkt vart man (<-OBS!) kan stoppa snoppen. Naturligtvis kan tjejer få oralsex med, med varför säger vi inte penissex eller fingersex? Jag tror knappast att vaginalsex heter som det gör för att påvisa att det är vaginan som har sex. Det är inte munnen som har sex vid oralsex utan munnen ANVÄNDS för att tillfredsställa könsorganet. Just termen analsex behövs ju för att beskriva att det rör sig om stimuli av anal, men varför vaginalsex som motpol? Det allra vanligaste sättet för en kvinna att få orgasm är genom att klitoris stimuleras. VI har inte samma begrepp för att förklara om klitoris blev stimulerat av en tunga, av ett finger, av en dildo, av ett ollon, eller av att jucka mot någons lår.

Det kanske vore en poäng att använda minst två substantiv, ex: anal-finger-sex, oral-klitoris-sex, vaginal-penis-sex osv.

Jonas Vils sa...

Den här artikeln kan vara intressant i sammanhanget:
http://www.slate.com/id/2269951/