lördag, april 30, 2011

Gunbuster - sikta mot toppen!


Jag såg om Gunbuster häromdagen. En sådan där angenäm upplevelse när man visar bra film för nån man gillar som inte sett filmen förut. Jag tänkte lite på vad jag gillade med den, och slogs av en tanke som jag inte tänkt på väldigt många år. Att jag fastnade för animé eftersom det fanns så många intressanta kvinnliga figurer där.

Jag försökte förklara det i en panel på något konvent för tusen år sedan i mangasverigetid. Jag minns att Iggy argumenterade emot och sade att verkliga kvinnor med makt inte ser ut som Misato Katsuragi. Jag minns att jag försökte förklara att om man ser bortom att animébrudar är lättklädda så ser man att de ofta är komplexa figurer med personlighet, styrkor och svagheter. Jag brukade tänka mer på det är jag var aktiv och ny manganörd, att hur mycket sexism det än är i japansk popkultur, så var det också väldigt självklart med kvinnor av den typen man inte var bortskämd med i västerländska teveproduktioner.

Om G på Bechdeltestet är viktigt för dig kommer Gunbuster inte att göra dig besviken. Den är minst VG+. Inte bara för att kvinnliga figurerna är många, de är dessutom kompetenta och kapabla. Och inte bara är de kompetenta och kapabla, de är dessutom svaga och sårbara. Gunbuster är ett exemplariskt uppvisningsobjekt när man ska demonstrera att man kan göra en film där intressanta kvinnliga figurer är i majoritet (filmen klarar Bechdeltestet åt andra hållet med, men inte lika självklart) utan att ha medveten feministisk agenda i sig.

För er som tycker att det gäller tits or GTFO när man ser på film kan jag berätta att det är sjukt mycket tuttar i Gunbuster. Med bröstvårtor och allt. En del rumpor och framsidor också, de senare åt Barbiehållet. De flesta jag känner reagerar på det, så lika bra att säga som det är från början. Man kan se det som 1) försäljningsargu´ment, X) varning, 2) ytterligare ett sätt att försäkra alla om att Gunbuster inte är uttalat feministisk, utan faktiskt innehåller en massa fanservice.

Nu kan vi sluta prata genusläsning och prata om vad den dära Gunbuster är för nåt. Gunbuster - Top o Narae! (Gunbuster - Sikta mot toppen!) är en kortserie på sex avsnitt som studion Gainax gjorde 1988. Den handlar om att jorden är hotad av oklara utomjordingar och mnsklighetens sista hopp är stora människoliknande stridsrobotar som körs av huvudpersonerna.

Det behändiga med Gunbuster är att den inte är som den där andra Gainaxserien med oklara utomjordingar och stora robotar som ni tänker på. Här det är jäkligt straighforward. Jorden hotas av utomjordingar som vill förinta mänskligheten. På en flickskola där stridsrobotträning ingår i undervisningen ska två piloter väljas till att avancera till riktiga rymduppdrag. De två som väljs till teamet är skolans stjärna, och en klantig flicka vars pappa var rymdpilot men dog när hans skepp anfölls av rymdmonster. Därefter kommer rymden och strider. Kärlek, vänskap, blod, svett, tårar, skratt, mod, svaghet, styrka och så småningom ett slut.

Jag tycker det ofta är svårt att rekommendera animé till folk, eftersom det finns en inlärningskurva man ska klara av för att ta till sig tecknat från Japan. Det finns en del genrekonventioner man ska känna till och köpa för att kunna ta till sig serierna. Gunbuster kräver ganska lite animéacceptans. Jag skulle kunna tipsa om den om någon skulle fråga efter bra SF-film att se på, eller faktiskt bara en bra kortserie. Den är snygg, den är spännande, den berör. Den förändrar inte ens liv, men den är underhållning av hög kvalitet.

Och om allt detta inte räcker - hur mycket jag än läst och hört om hur stor rymden är, är det bara i Gunbuster jag kan nåtsånär fatta det.

Se inte Gunbuster om: du inte tål science fiction, du inte kan bortse från avslöjande rymddräkter, du har inget hjärta.

Se Gunbuster om: du gillar snygg figurdesign, du gillar Bechdeltestet, du gillar tuttar, du gillar stora robotar som slåss, du gillar animéhistoriskt intressant animé, du har en ledig söndag och vill se nåt bra men ändå lättillgängligt.

Bra att veta: Det du ska se är miniserien från 1988, inte det hemska från 2004 som också har "Gunbuster" i titeln. Varje avsnitt följs av en kort informationsfilm där man får veta om hur vetenskapen och tekniken ligger till i framtiden. Gunbuster är väldigt bra.

8 kommentarer:

Iggy D sa...

Jag såg själv om Gunbusters förlaga Ace o nerae härom dagen. Också den uppfyller Bechlertestet gott och väl, och är en ac de ömmaste skildringarna av ett par fjortisar som gjorts. Dessutom saknar den avslöjande rymddräkter.

Tomas Antila sa...

har du sett www.siktamottoppen.se ?

Tanja Suhinina sa...

Iggy:
Min huvudsakliga invändning mot dräkterna är hur sjutton jag ska lyckas cospa Jung Freud.

Hört rykten om minnesfilmdag med bl a Ace o narae... Superpå som betalande gäst om det blir av.

en_anna sa...

Jag blir lika glad varje gång jag får tips på schysst anime av dig. :) Har letat som en tok efter Versailles ros men hittar den inte - tips?

Tanja Suhinina sa...

Oj, då ska jag kanske göra det här oftare...

http://www.monova.org/torrent/202980/%28LIVE-EVIL%29_ROSE_OF_VERSAILLES_1-40_%28COMPLETE%29_TV_ANIME_ENG_SUB.html och http://www.monova.org/torrent/387140/LADY_OSCAR_EP_01-_40.html verkar mäjligt bra.

Jake sa...

Inte för att vara sån men är inte mänsklighetens sista hopp alltid jättestora robotar i japanska serier? Ser fram emot serien om växthuseffekten.

Tanja Suhinina sa...

Jake:
Nä, kan vara ett sänkt skepp ombyggd till rymdskepp också.

Gunnar B. Hansen sa...

Jag såg Gunsbuster efter Evangelion och det är ganska intressant det där med vad som är likt och vad som är olikt. Det ställer intressanta frågor om genrer. Kan High-school drama och jätterobotar räknas som en genre? Med tanke på hur många tv-serier som har dessa teman har jag börjat luta åt Ja. Det är också trevligt med serier som:

*Spolier*

Levererar en rymdjättebebis som ställer 2001 i skuggan.