lördag, mars 19, 2011

He's just not that into you/sex

Det här med kvinnlig orgasm har kommit upp lite här och var, lite på Twitter och lite hos Johanna Sjödin, och son länkar till Martin Ezpeleta. Tankar:

Jag har själv svårt att relatera till samtal där man pratar om män som bryr sig eller inte bryr sig om kvinnors orgasmer. För mig har det alltid känts underligt att min partners skillz skulle stå eller falla på att han försöker ge mig just orgasm. För mig har det alltid handlat om njutning. Om en partner bryr sig om att göra det skönt för mig eller inte.

När jag läser andra kvinnors skildringar av män som inte bryr sig om kvinnans orgasm™ tänker jag att jag hade tänkt på personen som en man som inte bryr sig om min njutning. Framför allt hade jag tänkt på honom som en person som inte brydde sig om att ha bra sex. I mina ögon bryr han sig om betydligt mer omfattande saker än den kvinnliga partnerns orgasm.

Jag ser på sex som en sak man kan prioritera och bry sig om olika mycket. Vissa är beredda att satsa på att ligga mycket, varierande och bra, att ta reda på vad de gillar och att lägga ned tid och jobb. De tycker att sex är värt det. Andra inte. Hamnar jag ihop med en snubbe som vill skynda sig genom processen tänker jag "ointresserad av sex", inte "ointresserad av min orgasm".

När jag har sex tycker jag att det är mest jobbigt när jag märker att killen satsar på att få mig att komma, om det sker på njutningens bekostnad. Om jag skulle njuta mer av att gå fram långsammare vill jag verkligen inte känna att snubben ger allt han kan för att jag ska komma nu nu nu. Det är inte det att nåt låser sig så jag inte kommer alls. Det blir bara inte så skönt som jag hade velat ha det.

Jag har tänkt mycket på ifall min inställning till orgasm-schmorgasm beror på att jag har så lätt att få dem. Men jag har alltid varit så - även på den tiden jag inte kom alls eller när jag bara kunde komma ibland och inte av penetrationssex. Jag har alltid tänkt mest på sexnjutning som kontinuerlig grej som går lite upp och ner, men finns där alltid. Det är därför jag ligger. För att det ska vara ruskigt skönt hela tiden.

Trots att jag alltid haft sådan inställning till egen njutning är det först på senare år jag kunnat helhjärtat applicera den tanken på killar. Jag har alltid vetat att män är kapabla till att njuta av sex även när de inte håller på och får orgasm. Att inte känna mig som dålig älskarinna om det inte gick för partnern, att verkligen tro på honom när han sade att han var nöjd - det tog många år.

Jag är glad att jag till slut kopplade, för det har varit väldigt positivt för mitt sexliv. Det är mycket lättare nu att stanna i nuet, och smeka partnern som det är skönt nu, inte så att det leder till orgasm. Jag uppskattar att slippa tidsplanera på det sättet - "om jag hör A nu, kommer jag sen orka göra B så han kommer?".

Att jag har varit så fokuserad på mina manliga partners orgasm tror jag till stor del beror på att män generellt inte är superbäst på att visa att de njuter. På att bara ligga och ta emot. När en kille sprutar efter en halvtimme av något tung andning kan jag känna att jag fått kvitto på att avsugningen var skön. Det blir helt annan sak om man med all önskvärd tydlighet märker av att man gör rätt under tiden.

I min världsuppfattning är det så att killar som inte är intresserade av sex, och inte av sin tjejs orgasmer, inte heller intresserade av sex som går ut på att de ska njuta utan orgasm som mål.

Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

10 kommentarer:

Anna sa...

Jag önskar också att de killar som inte är intresserade av ömsesidig njutning helt enkelt inte är så intresserade av sex, men tyvärr är min upplevelse en annan. Jag tror definitivt att de finns, kanske är de i majoritet. Men jag har också träffat män som verkligen varit intresserade av sex, ofta, mycket, varierat, långdraget. Men inte alls intresserade av huruvida jag njöt eller inte.

Lovisa sa...

Det där sista har jag också tänkt på, jag har blivit mycket mindre fokuserad på att ge min kille orgasm sen han började våga göra mer ljud och visa att han njöt. Då är det liksom mysigt och fint och sexigt och skönt just då, inte bara en procedur mot ett mål. Det är ju dessutom ganska tråkigt om man tänker att "nu måste jag smeka/slicka/suga/whatever i en halvtimma innan han kommer" istället för "nu kan jag göra det skönt för honom" och ha det roligt skönt sexigt och så kanske det kommer en orgasm sen. Och om han dessutom inte kommer så kan man ju göra om det snart igen ;)

Anonym sa...

Det där med att män inte är så bra på att visa att de njuter är något jag funderat väldigt mycket på genom åren. Jag undrar vad det beror på? Min ex-sambo gjorde knappt ljud ens när han fick orgasm. Att lyssna på andningen och vara känslig för kroppens signaler är ju något som man lär sig att hålla koll på då man tex suger av en kille, men visst skulle det vara trevligt om man inte måste vara superlyhörd för att märka att han njuter.

T-anna sa...

Har också funderat på det det med ljudlösa dudes. Har ingen egen teori, men enligt Dan Savage beror det på att de hat större onanivana, och alltså har var tjungna att onanera kniptysta i föräldrahem osv ofta och i många år och helt enkelt vant sig till det. Fast jag vet inte - tjejer utvecklar ju knappast det beteendet i de fall de faktiskt onanerar ofta.

Anonym sa...

Låter konstigt. Jag onanerade väldigt mycket då jag var yngre, och var så klart tvungen att göra det tyst då jag bodde hemma hos föräldrarna. Men inte var jag tyst när jag hade sex för det (förutom om det skedde hemma hos föräldrarna då). Sex och onani är ju olika saker som jag i alla fall skiljer väldigt mycket på. Mysko teori tycker jag.

Tanja Suhinina sa...

Anna:
Tack för kommentaren! Bra att läsa om olika erfarenheter.

Lovisa:
Dat's what I'm talkin about!

Angående runkteorin - jag har aldrig fattat den. Också det att jag kan ju faktiskt vara tyst under partnersex också, så det är inte så att det inte kan variera. Skumt.

Andra Anna sa...

Jag är ganska högljudd under sex (jag kan vara tyst, vi har små barn så ibland måste man ju, men generellt tycker jag att min njutning förhöjs när jag får skrika lite också). Det jag har märkt är att min man har blivit mer högljudd med tiden, tydligare med sin njutning än han var i början. Jag antar att han har påverkats av mig? Som ni andra konstaterar förhöjer även hans högljuddhet min njutning och tar udden av eventuell prestationsångest.

Oscar sa...

Är helt övertygad om att det är könsroll och maskulinitet.

Det är liksom feminint att stöna. Eller, om en gör det på ett maskulint sätt, så låter det ju skitlöjligt - så som en sett snubbar göra det i porrfilm, med basröst och kontrollerat och inte alls särskilt fyllt med njutning, typ.

Tror faktiskt också att porrfilm förstör lite också. Där vet jag inte om det är just kvinna/man som är grejen, mer passiv/aktiv, feminin/maskulin och påsatt/sätter på - det är den passiva/feminina/påsatta som stönar.

Och för att en karl ska va sexig så måste han ju va maskulin - right?

Tänker också på grundskolan/gymnasiet då nån tjej typ stönade till på jumpan och grabbarna grus i klassen började garva och insinuera kring sex.
När de själva stönar när de hänger i gymmet så är det inte på tal att det skulle kunna associeras till sex - det är ju tjejer som stönar.

Typ.

P sa...

Jag är en väldigt reciprok person. Min fru är tyst, ligger still och ser alltid till att komma själv.

Tyvärr är hon då inte särskilt intresserad av sex öht, framför allt inte av att utforska något eller göra det skönt för mig. Jag vill göra det skönt för henne, men men.

Däremot har jag haft en passionerad förälskelse med en fantastisk kvinna. Hon berättar vad som ska göras, vad hon vill, skriker högt vad hon känner och kan låta mig dominera. Då blir ju jag automatiskt lyhörd, samtidigt som jag tydligt kan säga och visa vad jag vill.

Antingen gillar man sex på riktigt och då visar man det, eller också är det bara något som ska klaras av.

Ozelot sa...

Jag tycker nog att det är lite dubbelt det där. Okej om man har skitlätt att komma som tjej då kanske det går utan en viss ambition från killen att få sexpartnern att uppnå själva orgasmen, men alla fall från början kan det vara rätt knepigt för många, särskilt som många kvinnor funkar så extremt olika.

Jag har i alla fall skrivit en text om det här och har många andra texter om sex på min blogg under "ozelot"