torsdag, november 12, 2009

Två snabba om hur jag inte ska göra när jag blir stor och tidningssexexpert

Ibland känner jag att jag har lite för höga krav på vad jag ska skriva. Jag har t ex i princip helt slutta kommentera små vardagliga dumheter i branscher jag är inne på. Bra att andra inte har, och orkar läsa relationsrådgivningsspalter och -artiklar. Till exempel Mattias kommenterat en puckad artikel om förspel. Mattias inlägg har rubriken "jag hatar förspel" och jag håller lätt med (det gäller förstås inte Førspel, och inte heller aktiviteterna som ryms i begreppet). Om man inte fattar grejen med att hata begreppet förspel kan man läsa artikeln så fattar man kanske bättre varför.
Ett lekfullt och fantasifullt förspel förbereder kroppen och psyket på sex på flera sätt. Lusten väcks till liv. I kvinnors fall blir underlivet blodfyllt och klitoris får erektion, dessutom ökar fuktigheten i slidan vilket underlättar samlag. Ju längre förspel, desto bättre kvalitet i sexet. Många kvinnor behöver minst 20 minuters ”uppvärmning” innan de är redo för seriöst sex.
Sex - serious business. Förspel är bra, säger artikeln, det viktigaste, rentav. Men det är för att det förbereder för samlag med penis i slida. Jag har hört det kallas för riktigt sex många gånger, men aldrig tidigare seriöst sex. Det är så jävla tragiskt att man vill gråta.
Jag gillar förresten att underlivet fylls med blod i kvinnors fall. Vad fylls mäns underliv med - svart galla?

Gustav på Pillow Talk nämner också det, men framför allt ett annat inslag i svenska media, som är intressant i flera dimensioner. Malena Ivarsson svarar på en fråga i Aftonbladet. Frågan lyder

”Jag har nyligen varit i kontakt med prostituerade, då min frus sjukdom gjort alla vaginala penetreringar omöjliga. Till min stora besvikelse kunde jag inte få stånd trots stort engagemang hos dessa kvinnor. Vad ska jag göra? [...]”
Vad svarar Malena? Med tanke på mononormativiteten i sådana sammanhang borde hon inleda med att gå i taket för att han (förmodligen, för vi vet ju inte) bedrar sin fru. Man skulle kunna påpeka att det är olagligt att köpa sex, även om man inte får upp den. Man skulle kunna skriva samma sak som man skriver till oroliga tonårskillar i samma position - hej, du är kanske nervös? Eller, för all del, påpeka att mannen kanske inte tänder på sexsäljarna, hur engagerade de än är. Är det det Malena säger? Nej, hon säger
”Det finns något vi kallar penisvisdom, som innebär att när känslorna inte är med hela vägen så kan penis slakna. […] Tror du inte att din fru kan göra dig samma tjänst att smeka din penis till orgasm, så att du får känna gemenskapen med henne. Det tror jag att din penis innerst inne vill.”
Pfff....pf.... penisvisdom. Finns det någonting som vi kallar. Vilka jävla vi? Den innerst inne vill. Mannen tänker, känner, äter och sover med kuken, uppenbarligen. Nu upprepar jag verkligen det Gustav sa, men det tål att upprepas.

Jätteintressant, jag har lärt mig mycket nytt om kvinnlig fysiologi! Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Grovt Initiativ sa...

MÄN GUUU hur kunde jag glömma att säga nåt om "Eller, för all del, påpeka att mannen kanske inte tänder på sexsäljarna, hur engagerade de än är."

This guy lär ju slava en del under myten att män alltid har lust. För även om kukfail inte bara betyder att man inte tänder nog kan det ju faktiskt vara så.

Alexander sa...

Du vet väl att Malena Ivarsson jobbar på psykinstitutionen? Du kan gå till hennes kontor och klaga om du vågar... :)

Pelle sa...

Ohoj, den var så festlig så mina medtågresenärspassagerare tittade lite på mej...

Jag läste länge relationsrådgivare med någon form av tanke att faktiskt snappa upp lite råd. Men ju längre tiden går, desto mer vansinniga verkar de här offentliga tidnings/webb-rådgivarna. Jag gör en liten bashing av en del i min kommande bok (då fick jag det sagt också). Jag tycker såna där välutbildade, betitlade sexologer med offentliga uppdrag har både ansvar och inflytande. Så rakt igenom stukade svar ger nog ingen rådgivande effekt.

Henric sa...

Det är möjligt att jag brydde mig mindre när jag var yngre eller var mindre insatt och mindre nogräknad. Men jag minns liksom inte alls att det var lika mycket akuta vansinnigheter i sexspalterna. Visst, det lär säkert ha varit än mer heteronormativt och sådär, men de här nästan psykedeliskt konstiga tipsen minns jag inte alls. Har någon till äventyrs jämfört gårdagens spalter med det som skrivs idag? Jag känner mig lätt manad att försöka ropa in några gamla årgångar med VR eller liknade på tradera...

Mattias S sa...

Henric: Jag tror mest det handlar om perspektiv faktiskt. Men samtidigt är det nog mer sex i media överlag idag än det var för 10 år sedan också.